Att uppfinna hjulet på nytt: vikbara hjul

Datum:
08 april 2021 14:35

Vikbara cyklar är något som slagit igenom för vissa pendelcyklister. Vikbara cyklar har som regel små hjul. Är nästa steg att förse dessa vikbara ramar även med vikbara hjul? 

Alex Animashaun från Nairobi, Kenya var på en resa till London och såg där alla vikbara cyklar. Men varför hade de alltid så små hjul? Skälet insåg han var att hjulen inte gick att vika, varför de fick vara små för att den ihopvikta cykeln skulle bli så liten och behändig som möjligt.

Tuck BikeTuck Bike redo att cyklas till jobbet.

Varför återuppfinna hjulet? För att göra vikbara cyklar ännu mer portabla tänkte Alex när han kom hem efter sin resa till Storbritannien. Hjulet är den sista delen som inte är vikbar och det ville Alex ändra på.

Tuck BikeTuck Bike redo att rullas (notera de små rullhjulen) in på kontoret eller tunnelbanan

Alex arbetatade under flera år med olika prototyper (på hans hemsida tuckbike.com finns många bilder från de olika prototyperna) och nu är en första version av ”Tuck Bike” klar.

Ett uppenbart frågetecken är så klart cykelkänslan och prestandan: hur fungerar detta utan slang/tubeless? Däcken är ju någon form av solid gummi/plast. Däcken är punkteringsfria i alla fall.

​Om Tuck Bike är kommersiellt gångbar, och om idén med vikbara hjul håller, är något som framtiden får utvisa. Vad tror du? Flipp eller flopp?

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

kais01 2021-04-21

kört en del klubbrundor 30-35 kmh på mina brommissar utan känsla av något större problem. de är mer dugliga än de ger sken av. när snön ligger har de vissa nackdelar, men inte oöverkomliga. konstruktionen i tråden har däremot det:)

Mashimaro 2021-04-21

Men är de små hjulen ens ett problem på den cykeltypen?

Snuten 2021-04-21

Låter som att det blir dyrt, komplicerat och känsligt. Men lycka till!

kais01 2021-04-21

efterdyning till 1 april? grattis hålla händerna måttligt rena efter hantering av dessa självklart rangliga hjulkonstruktioner oavsett eventuelllt stående stöd från ekrarna:)

perzzon 2021-04-21

Det här är ju den verkliga frågan.

plumse 2021-04-21

Men står, hänger eller t.om ligger hjulet på ekrarna????

mamme1 2021-04-21

För Alex egen skull så önskar jag att han hade börjat med att cykla en sväng på en Bromie...

Batavus 2021-04-08

Vad bra! Jag har köpt på mig en massa vikbara däck som jag nu äntligen får användning för.

perzzon 2021-04-08

Känns som den eventuella fördelen med större hjul negeras rätt snabbt av icke luftfyllda däck. Samt vem orkar vika i 2 minuter? Men kul att nån försöker.