Bikeparktest – Lofsdalen Bike Park

Datum:
30 maj 2012 21:58

Uppstickaren Lofsdalen lanserade förra året sin nygrävda cykelpark, med leder designade av självaste mr Whistler, Tom Pro. Detta ihop med en entusiastisk personal och fokus på familjen väckte vårt intresse att ta en närmare titt.

Text och video: Fredrik Westman (westman@happymtb.org) Foto: Mattias Fredriksson, Jennie Knutsson & Rikard Gothäll (rikard@happymtb.org)

Det är roligt att se att utvecklingen går framåt och utbudet av vinterdestinationer som även satsar på cykling på sommaren ökar för varje år som går. Lofsdalen är en sådan destination, som sedan många år är väletablerad som vinterdestination, med familjen som främsta målgrupp.

Spåren

Fjälleden (grön) – Det gröna spåret är byggt för hela familjen, vilket innebär att det är en ganska snäll, slät single track som slingrar sig ner för berget bland fjällbjörkar och barrträd. Det innehåller en del roliga kurvor och krön, men inga direkta hopp eller knepigheter. Ett välbyggt nybörjarspår som är idealiskt för nybörjare att ta sig ner för utan att bli vettskrämda. Spåret är för en erfaren åkare roligare på XC-cykel än DH-cykel.

HappyMTB (blå) – Det här är kvalitet! Berms i absolut världsklass avlöser varandra hela vägen ner. Riktigt välbyggda berms som det går att trycka ordentligt in i. Faktiskt så mycket så att jag bottnar bakdämpningen vid flera tillfällen. Flin och adrenalinpåslag är konstant närvarande. Det enda jag egentligen saknar är några till längre hopp, då de flesta som finns är väl korta. En sektion i skogen med tre kullar får dämpas ordentligt för att inte leda till överhopp med landning i uppförsbacken till nästa kulle.

Viper (röd) – Viper slingrar sig nerför berget som en orm. Spåret är uppbyggt på stenkross, vilket är ett något ovanligt grepp, och först lite otäckt. När vi väl vant oss med att det rör på sig lite i underlaget så är det dock en snabb och rolig led med gott om variation i de hopp, drops och kurvor som erbjuds. Den stora bonusen med underlaget är att regnvatten rinner undan bra och leden inte blir lerig vid regn.

Venom (röd) – Sedan vårt besök har Lofsdalen också grävt en till snabb hoppled. Den består av stora berms och hopp, och går ihop/isär med Viper flera gånger vilket innebär att det går att köra ett antal olika kombinationer av de lederna.

Det planeras också för att byggas minst en single track i Bikeparken under året.

För vem?

Nybörjaren Nicke – Ja, nybörjaren kommer utan tvivel trivas i Lofsdalen. Det blå spåret är otroligt välbyggt och de doserade kurvorna ger massor av träning på kurvtagning. De hopp som finns är ganska snälla och lämpar sig väl för lägre hastigheter.

Medelcyklisten Martin – Medelcyklisten har kul i Lofsdalen och gillar både HappyMTB och Viper trail – och säkert Venom också. Mängden spår är dock en begränsande faktor, med de spår som fanns vid vårt besök kände vi att en helg räckte för att börja tröttna lite. Med fler spår på kartan kan Lofsdalen bli en bra destination för de allra flesta.

Snabba Stina – Nej, ärligt talat så riktar sig inte Lofsdalen primärt till dig. Viper och Venom går att köra fort i, men över en viss hastighet börjar du flyga för långt över en del landningar och det blir bara sketchy. Blå spåret är kul att köra fort i, men några av hoppen blir också väl korta i hög hastighet. Generellt finns inga riktigt svåra sektioner och utmaningar, och stökiga spår saknas helt.

Dirtkiddot Danneman – Nja. Bermsen i HappyMTB må ha världsklass, men Danne vill ju hoppa. Och hopp finns det inte lika många av. Några fler större table tops hade inte skadat. En pumptrack eller minidirt nere vid foten på liften skulle också vara kanon. (Sedan vårt besök har dock Venom byggts, en led som innehåller en del längre platåhopp)

Huckern Bender the Offender – Where are the megadrops? Nej, Bender gör bättre i att söka sig annorstädes.

Svenssonfamiljen – Jätteja! Kombinationen vänlig personal, en lift som är lätt att stiga på och stiga av, och barn- och nybörjarvänliga spår gör Lofsdalen till en hit för familjen. Utmed spåren finns fikaplatser och den gröna leden är snäll nog för de allra minsta. Blå spåret HappyMTB är byggt så att det är kul även för mindre åkare. Det märks även runtomkring att familjen är målgruppen för destinationen.

Vilken hoj?

Åkningen i Lofsdalen är långtifrån stökig, så någon ren downhillcykel behövs egentligen inte. En bikepark- eller freeridecykel passar bäst för de flesta, men även en All Mountain-cykel fungerar bra. Både blå HappyMTB och gröna Fjälleden passar bra även för hardtails och därmed även för de yngsta åkarna.

Plus och minus

+ Kvalitet och flow

+ Engagerad och trevlig personal

+ Mycket familjevänligt

– Spåren är än så länge något få

– Synd att inte övre halvan av berget utnyttjas. Tänk om det gått en single track från toppen..

– Byn är liten och stänger tidigt. Se till att planera matinköpen!

 

Video

Vad vore en artikel nuförtiden utan lite rörliga bilder? Häng med Westman på ett åk i blå spåret HappyMTB. I början är leden gemensam med gröna Fjälleden, för att sedan vika av.

Omdöme

Lofsdalen Bike Park är liten, men välbyggt. Personalen är trevlig och engagerad, spåren håller hög kvalitet och är väl underhållna. Lofsdalen profilerar sig på vintern som en riktigt familjevänlig anläggning och det tänkandet har fortsatt även i sommarverksamheten. Gröna och blå spåren är roliga för hela familjen och liften är enkel att stiga på och av vilket gör det enkelt för nybörjare såväl som de minsta att komma igång.

Kvaliteten finns definitivt, blå spåret HappyMTB innehåller berms i absolut världsklass, helt klart några av de bästa vi kört. Viper är ett annorlunda spår men som bjuder på gott om fartkänsla och adrenalin. Kvantiteten däremot saknas ännu, en erfaren åkare har i praktiken bara tre spår att välja på och riskerar därmed tröttna efter en dag, eller max en helg. Om Lofsdalen bara kompletterar med något stökigt, naturligt spår och kanske en lång AM-slinga så kan det bli riktigt bra framöver!

Lofsdalen Bike Park slår upp portarna för säsongen helgen 9-10e juni. Den 11-15e juli hålls också en långhelg för Happys läsare med bland annat kvällsöppna liftar, happyrides, tävlingar och clinics.

Faktarutan

Geografiskt läge: Lofsdalen ligger i Härjedalen, nordväst om Sveg.

Fallhöjd: 247 höjdmeter

Antal spår: 4.

Liftar: En sittlift

Öppettider: 10-16, för datum se hemsidan

Pris liftkort/dag:  Vuxen 200 SEK, ungdom 150 SEK. Barn under åtta år cyklar gratis i vuxens sällskap.

Pris hyrcykel/dag: 350- 790 SEK beroende på modell, se hemsidan för detaljer

Happymtbs dagsprisindex: ca 300  SEK  *

Missa inte: blå leden HappyMTB, med Sveriges kanske bästa berms

Mekutbud/reservdelar: Inte jättemycket, ta med egna specialdelar.

Cykeltvätt: Ja, vattenslangar i anslutning till liften.

Restaurangutbud: Värdshuset Trapper, Aktivitetshuset

Boendemöjligheter: Stugby i anslutning till liften, camping.

Andra aktiviteter: XC-cykling, fiske, bowling, vandring mm

Familjevänlighet: Kanon

Nybörjarvänlighet: Jättebra

Att ta sig hit: På vintern går busstrafik till Lofsdalen, men på sommaren är det faktiskt enklast att ta sig hit med bil.

* Happymtbs dagsprisindex kan ses som en rimlig dagskostnad för en  vuxen, med egen cykel. Består av priserna för ett dagskort, eventuell  liftkortshållare eller keycard, en enkel lunch (hamburgare eller  motsvarande) med dryck och en eftermiddagsfika bestående av en läsk och  en kexchoklad.

Länkar

Lofsdalen Bike Parks hemsida

Lofsdalen Bike Park på facebook

Happy-weekend i Lofsdalen vecka 28

Kommentera och diskutera på forumet

Fotnot: När vi besökte parken var leden Venom ännu inte byggd.

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.