Brutet revben 10 meter från mål – rapport från Ulricehamn Enduro

Datum:
31 augusti 2021 13:33

Deltävling fyra i Swe Cup Enduro (låt oss introducera förkortningen #SCE) har nu gått till historieböckerna. Ulricehamns Cykelklubb bjöd för första gången in till en högklassig tävling i Vistbacken, aka Ulricehamn Bikepark, med hela 7 specialsträckor och ca 600 höjdmeters racing.

Vi var ett litet gäng som anlände till ett gråmulet Ulricehamn på fredagseftermiddagen. Alla var förväntansfulla och laddade på att åter igen stripa fast nummerskylten på styret och ge järnet. Vistbacken var ny för oss alla och de få klipp från banorna som fanns på youtube gav bara ett ytterst litet smakprov på vad som komma skulle.

Swe Cup Ulricehamn Hugo RöjgårdSwe Cup enduro intog Ulricehamn skidcenter.

Träningsdagen startade klockan 10.00 på lördagen. Vi bestämde oss för att träna på sträckorna i rätt ordningsföljd för att på så sätt simulera tävlingen så gott det gick. Banorna som präglades av väldigt fint skulpterade svängar varvat med naturliga stigar, rötter och hällar. Det var bitvis förrädiskt hala hällar men fantastiskt roliga och utmanande. En stor eloge till banbyggarna! Ett medskick till andra arrangörer är dock att fixa några klipp på tuben som faktiskt ger lite rättvisa till stället. Hade fler kunnat se vad Ulricehamn hade att erbjuda tror i alla fall jag att ännu fler deltagare hade vikt denna sista sommarhelg åt detta fina race.

För framtiden filmade undertecknad samtliga specialsträckor i Ulrichamn enduro (videon ligger inbäddad allra längst ned i artikeln också) med actionkamera så att åkare inför nästa års race kan få en hyfsad försmak av Ulricehamn bjuder på för utmaningar.

Daniel AxelssonSkribenten Hugo Röjgård på väg ner i tävlingen Ulricehamn.

Träningen gick bra. Det var ett gap-hopp på specialsträcka 4 (SS 4) som plågade mig lite då jag är usel på att hoppa. Men i övrigt kändes allt frid och fröjd.

Söndagen kom och så gjorde även fint väder och publik! Banorna hade fått sig en rejäl kyss av ett par hundra åk som hade skapat hål och blottat härliga rötter som grädde på moset. På plats i Ulricehamn stod också Happyrides utsände fotograf Daniel Axelsson och förevigade alla oss tävlande på Ulricehamn Swe Cup enduro 2021 när vi dundrade ner genom skogen.

Daniel AxelssonJosefine Björkman slutade 2:a i Ulricehamn Enduro 2021 efter succéfenomenet Filippa Ring.

Den första sträckan som det togs tid på, alltså SS1,  startade ganska flackt med en hel del trampande innan det vände neråt vid ett stendropp. Det är alltid skönt att ha förstasträckan avklarad. Både cykeln och kroppen kändes bra och det var bara att trampa upp igen till SS2. Nu väntade tre sträckor som var mer action genom hela åken där utmaningen till stor del handlade om att hitta ett skönt flow och som vanligt hålla upp blicken. Jag bangade hoppet på SS4, hade troligtvis klarat det men nu blev det så.

Hugo RöjgårdAvslutande surhålet på specialsträcka 5.

Den sträcka som flest suckat över var SS5, den var lång och hade flera klättringar som framkallade blodsmak av blotta tanken. Sträckans slut borde verkligen ha flyttats bak 30 meter så att det lerhål som orsakade många krascher och bara var otrevligt på alla sätt hade undvikits. Man ska inte behöva springa i uppförsbacke för att ta sig i mål på en endurotävling…

Daniel AxelssonFenomenala Filippa Ring vann damklassen i Ulricehamn Enduro.

På klättringen till den sista sträckan var krampkänningarna inte långt borta men min känsla var att jag hade läget under kontroll. SS7 var kanske den finaste av dem alla. Publiken som med diverse tillhyggen gjorde ett härligt oväsen på banans nedre hälft var fantastisk. Jag satte stendroppet och den efterföljande tajta högersvängen okej och hade sedan bara ett par svängar kvar till mål.

När målfållan var inom synhåll och det endast var ett litet hopp kvar att ta sig över fick jag, helt oförberedd ett framhjulssläpp. Jag slogs hårt ner i kicken och istället för att graciöst hoppa in i mål så tumlade jag över kanten med cykeln över mig. Jag kom upp på fötter och kände att huvud, armar och ben var okej men samtidigt en skarp smärta i sidan (som senare visade sig vara ett knäckt revben).

Med målet 10 meter bort fanns det dock inget annat att göra än att sakta, till publikens jubel, stappla in i mål. Det kallas att snubbla på mållinjen… Men vad gör man inte för publiken – right? Jag lyckades trots detta göra mitt bästa resultat hittills med en 17:e plats i herr tävling.

Jag var inte ensam om att vurpa på de utmanande banorna denna dag samtidigt som de förhandstippade favoriterna inte gjorde någon besviken. Tack för ett toppenarrangemang och på återseende!

Resultat Swe Cup Enduro Ulricehamn

Herr tävling

1 – Adam Larsson, Ulricehamns cykelklubb

2 – Johan Widen, ML Racing

3 – Tim Hedman, Järvsö Bergscykelklubb

Dam tävling:

1 – Filippa Ring, Trailstore Collectiva BC

2 – Josefins Björkman, Göteborgs stigcyklister

3 – Ingun Ståhl, Göteborgs stigcyklister

För fullständiga resultat se Swe Mtb Gravity

Video med alla specialsträckor på Ulricehamn Enduro 2021

Här ser du samtliga sju specialsträckor från Hugo Röjgårds actionkamera, enjoy!

SS 1 – 0:00
SS 2 – 1:59
SS 3 – 3:41
SS 4 – 5:07
SS 5 – 6:35
SS 6 – 9:47
SS 7 – 12:13

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.

Senaste kommentarer

Cisco 2021-09-17

Starkt jobbat, tack för bra video!

RöjRöj 2021-09-01

Det var en allmän fråga =) För att hitta finns det i alla fall segment på Strava.

SIE 2021-09-01

Är det lättnavigerat på plats? Ser inga spår på TF.

Höjdskräck 2021-09-01

Har kört nerför några av banorna där vid 2 tillfällen, båda gånger med XC-hojar... 🤦‍♂️ Hur som helst tycker jag att banorna är i fint skick. Inte alls lika mycket rötter som i t ex Isaberg vilket jag uppskattar. Lär väl bli uppkört så småningom äv...

spleensweden 2021-09-01

Jag gillade också sträckorna. Skulle gärna åka dit igen. Ända var 5:an då det var lite synd att man åkte ner i ett surhål strax för målgång. Annars tycker jag den var rolig. Det är ju Enduro så lite klättring tycker jag hör till.(benen tyckte dock a...

RöjRöj 2021-09-01

Tack tack. Har någon av er testat banorna där? Jag tycker att U-hamn levererade över förväntan måste jag säga.

Wingqvist 2021-08-31

@mjarlson Lägger till det.

Maakus 2021-08-31

https://www.sportstiming.dk/event/8619/results Där. Går man via Swecup får man upp godkänn-cookie-rutan hela tiden.

mjarlson 2021-08-31

Hade varit schysst om ni länkar till resultatlistan i dessa artiklar, bra bilder i vilket fall.

Höjdskräck 2021-08-31

Tror inte det. Har inte sett ngt sådant i varje fall.