Byta kassett på cykel: så gör du

Datum:
30 maj 2022 15:26

Hur byter man sin kassett på cykeln? När ska man göra det? Måste man byta andra delar samtidigt: kedja, små trissorna på bakväxeln och framdrev? Daniel Borgstål, mekaniker på Sportson i Jönköping, är vår ciceron och visar dig hur du byter kassett på din cykel.

Vad är en kassett på en cykel?

Kassett på cykeln är den samling drev som sitter på bakhjulet. En kassett består av drev, mellanbrickor och en kassettlåsring. Dessa kan varierar mellan modell och fabrikat. På många 12- växlars mountainbike kan hela kassett vara i ett enda stycke, och detta gör att ett byte blir mycket smidigare.

ShimanoThese go to elev… sorry twelve! Kassetten Shimano Dura Ace R9200 12 11-30T, där nuffrorna säger hur många taggar största 30 och minsta 11 drevet har.
Anders Wingqvist/HappyrideKassett landsvägg i lösa delar.

Varför byta kassett?

Det finns i huvudsak två olika skäl till att du ska byta kassett: slitage eller utväxling. Det som är viktigt vid byte av kassett på cykel är att antalet drev på kassetten stämmer överens med antalet växlar på cykeln.

Happyride.seKassetter är tåliga ting, men efter tillräckligt mycket användning kan de behöva bytas och då byts oftast även kedja och kanske bakväxelns mindre trissor.

Utväxling: trögare eller lättare att trampa

Med hjälp av att ändra utväxlingen på cykeln gör att du exempel får lättare att cykla upp för backar eller att du vill ha mindre drev på kassetten så att du kan cykla snabbare på platta vägar. Storleken på kassettens drev avgör hur trögt eller lätt det är trampa.

Anders Wingqvist/HappyridePå mtb är kassetten ofta i ett stycke, medan det är lösa drev och mellanbrickor på landsväg.

Byte av kassett på cykel: så gör du

Verktyg & prylar

  • Kassettavdragare
  • Kedjepiska
  • Ny kassette
Anders Wingqvist/HappyrideVerktyg kassettbyte.

1. Montera av kassetten

Börja med att ta loss bakhjulet. För att byta kassett behöver du en kassettavdragare och kedjapiska. Kedjepiskan använder du som ett mothåll för att hålla fast kassetten annars kommer du inte ha möjlighet att skruva av låsringen och hela kassetten kommer bara att snurra runt. Du lossar låsringen genom att skruva den motsols. När du har fått av låsringen så drar du ut hela kassetten.

Anders Wingqvist/HappyrideMed kedjepiskan som motstånd kan du skruva av kassettens låsring.

2. Montera på en ny kassett

Det sitter en bredare skåra på drevet vilket matchar bodyn på hjulet. Detta är det enda sättet att få dit kassetten på. När alla delar är på avslutar du med att sätta dit kassettlåsringen och den drar du fast med kassettavdragaren och drar medsols.

Anders Wingqvist/HappyrideDel av landsvägskassett till vänster, body till höger.

3. Kontrollera ditt kassettbyte

Kontrollera så att dreven sitter i storleksordning. Mellanbrickorna har oftast ingen betydelse vilken ordning de hamnar i eftersom de är lika breda. Du kan även snurra på kassetten och kontrollera så att den inte slår i någonstans i sidled och snurrar rakt.

Anders Wingqvist/HappyrideGe kassetten en spinn när du är klar och kolla så att dreven går rakt och inte slår i någonstans.

Nu är du klar, snyggt jobbat! På med bakhjulet och ut och testa cykeln.

CanondaleUt och kolla så att cykeln fungerar efter kassett-bytet.

Fler avsnitt mekskola cykel

Här ser du fler episoder vår Mekskola, du kan till exempel kika på hur man justerar bakväxeln eller gå till botten med den eviga frågan: Åt vilket håll man lossar och drar åt cykelpedaler?

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.

Senaste kommentarer

Inga kommentarer