Byta cykelpedaler – Åt vilket håll lossar man och drar åt?

Datum:
22 mars 2022 09:05

Att byta cykelpedaler kan verka som världens enklaste sak. Men icke. Hur sjutton kommer man ihåg vilket håll de är gängade åt? Vi går igenom hur du både monterar på cykelpedaler, samt lossar dem.

Byte av cykelpedaler: så gör du

Verktyg du behöver:

  • 15 mm konnyckel alternativt 8, 6 eller 5 mm insexsnyckel beroende på pedalmodell.
  • pedaler
  • fett
Anders Wingqvist/HappyridePedaler, insexnyckel eller konnyckel samt lite fett.

Förberedelser:

Här kan du tänka på att du och cykeln alltid ska stå i samma riktning som när du cyklar. Då blir det enklare att veta vad som är höger- och vänsterpedal. Lägg på lite fett på pedalgängorna så det blir smidigare att få loss dem i framtiden.

1: Höger- och vänsterpedal

På högerpedalen står det ett R, som i Right=Höger.
På vänsterpedalen står det ett L, som i Left=Vänster.

Anders Wingqvist/HappyridePå ”vanliga” pedaler kan man ibland se att höger pedal är slät innanför gängorna och vänster räfflad.
Anders Wingqvist/HappyridePå alla pedaler finns någon form av märkning, ett R betyder Right.

2: Skruva fast höger pedal

Denna sida är så kallas rättgängad, så här skruvar du in den som vilken annan skruv som helst, alltså medurs.
Här ska du kunna skruva in den med hjälp av fingrarna utan problem. Annars kan det vara fel på pedalen eller så sliter du sönder gängorna i vevarmen. Dra åt pedalen med hjälp av verktyget på slutet. Här är det viktigt att du inte drar för hårt, då kan det bli svårt att lossa på pedalen när du vill byta den i framtiden.

Anders Wingqvist/HappyrideHöger pedal skruvas åt medurs, precis som vanligt. Sista biten gör du med verktyg, antingen kon-/blocknyckel/skiftnyckel eller insex från insidan.

3: Skruva fast vänsterpedal

Denna sida är så kallas felgängad, så här skruvar du in den genom att skruva åt vänster, alltså moturs.
Här ska du kunna skruva in den med hjälp av fingrarna utan problem. Annars kan det vara fel på pedalen eller så sliter du gängorna.
Dra åt pedalen med hjälp av verktyget på slutet. Här är det viktigt att du inte drar för hårt, då kan det bli svårt att lossa på pedalen när du vill byta den i framtiden.

Anders Wingqvist/HappyrideVänster pedal skruvas åt moturs, börja alltid med handkraft.

4: Lossa på högerpedal

Här lossar du pedalen med hjälp av verktyget. Högerpedalen lossnar när du skruvar den åt vänster, alltså moturs. Precis samma håll som vanliga skruvar. Ett annat sätt att tänka är att du skruvar av pedalen bakåt sett till cykelns åkriktning, gäller för båda sidor! Framåt på, bakåt av.

5: Lossa på vänsterpedal

Här lossar du pedalen med hjälp av verktyget. Vänsterpedalen lossnar när du skruvar den åt höger, alltså medurs, vilket är ”fel” håll mot normal.

Johan Åkesson/HappyrideClipless-varianten Shimano SPD in action, Hellas Stockholm.

Och vilken typ av pedaler är egentligen bäst? Huruvida clipless/klickpedaler/SPD eller plattformspedaler är att föredra har vi resonerat kring i en tidigare artikel. Om du söker fler mektips så har vi gjort nitton stycken i skrivande stund. Vill du veta hur man tvättar sin cykel så har vi gjort en film om det till exempel.

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

Deleted member 74442 2021-08-10

Är det verkligen såhär krångligt! höger pedal är högergängad, vänster är vänstergängad, kan det bli enklare?🙂

s 2021-08-10

Eeh, jo, så är det ju men om man inte förstått hur precession fungerar så är det nog inte troligt att man har koll på vilket håll pedalaxlen vill rotera sig när man trampar och därmed inte heller vad som är motsatt håll. Eller menar du att man ska...

izar 2021-08-10

Eller så tänker man att pedalerna dras åt när man trampar framåt, alltså lossas de åt motsatt håll.

jonte987 2021-08-10

Blir också förvirrad. Känns enklare att bara acceptera att höger är högergängat och vänster är inte det.

Stumpy 2021-08-10

Många av tumreglerna ovan får motsatt resultat beroende på om man har skaftet på verktyget uppåt eller nedåt.

Adhocalias 2021-08-09

Så här kommer jag ihåg: tar jag i som fan för att få loss en pedal som fastnat kommer jag att köra ner knogarna i framklingan när pedalen äntligen släpper och få oljiga sår eftersom jag glömt att lägga kedjan på stora klingan. Så, montera loss är mot...

s 2021-08-03

Det fina med att lära sig hur den här kombinationen av gänga och axel fungerar istället för en halvdan minnesregel som man riskerar att röra till är att kunskapen även går att applicera på andra ställen. Exempelvis gängade vevlager. Applicerar man sa...

Fattiglapp 2021-08-02

Lysande, tack! Tänkte inte på den effekten, klart den är större (så länge lagret är helt…)

nisseson 2021-08-02

https://blog.everydayscientist.com/?p=2655

Fattiglapp 2021-08-02

Detta är vad jag har lärt mig. Men i dag tvingades jag tänka till och insåg att det är ju precis tvärtom. När jag trampar framåt blir kraften på höger pedalgänga lossande. jag skruvade i dem genom att hålla pedalen stilla och ”trampa bakåt”. Så, var...