Vad ska man välja för pedaler: Plattform vs Clipless (SPD)

Datum:
07 april 2021 18:41

Vilket pedalsystem man gillar är väldigt personligt och det handlar mycket om vana och vilken typ av cykling man ägnar sig åt. Vi har tittat på fördelarna med de olika pedaltyperna plattform och clipless. 

Effektivitet

Det är effektivare att sitta fast, och i de studier som har gjorts har en effektskillnad på uppåt 17% påvisats i sprinter med motlut. I studien cyklades plattformspedalerna med löparskor, troligt är att en del av effektförlusten beror på sulans flex snarare än att sitta fast eller inte. Sittandes och trampandes med jämn kraft och lägre intensitet (under 150 w och 90 kadens) så har skillnaderna i effektivitet visat sig vara inom felmarginalen.

Bra cykelskor för plattformspedaler gör det möjligt att cykla effektivt även utan att sitta fast.

En bra och effektiv trampteknik kräver egentligen inte fötter som sitter fast, alla som kört mycket enbensträning på trainer har nog förstått att det inte handlar om att dra pedalen uppåt med hjälp av ett pedalsystem, utan mer om att inte behöva lyfta benet som ska upp med det ben som trycker nedåt.

CrankbrothersCrankbrothers mallet enduro är en populär clipless-pedal.

Det är ändå lättare att trampa effektivt när man sitter fast och i stort sett alla som fördjupat sig i ämnet håller nog med om att plattformspedaler inte är något alternativ när hög effekt under en längre tid är det som räknas.

Ska du få ut maximal effekt är det vettigt att sitta fast i pedalerna. Många väljer dessutom SM-SH51 istället för SH56 på bilden, då 56 inte sitter lika tryggt i pedalen.

Vi kan konstatera att det är mer effektivt att använda cykelspecifika skor och att sitta fast men att skillnaden är mindre än många tror. Vill man att så många som möjligt av de surt förvärvade watten ska bli rörelse framåt så är ändå ett system där skon sitter fast i pedalen att föredra.

Säkerhet

Alla som kör med SPD från Shimano eller liknande system (Crank Brothers, Time mfl) har troligtvis under inlärningsperioden upplevt den panik som en antågande clipless-vurpa bjuder på. Att inte kunna komma loss och instinktivt dra foten upp från pedalen förvärrar dessutom oftast situationen och istället för att koncentrera sig på att vurpa slösar man den sekund man har på att inse att foten sitter fast.

Time är en clipless-utmanare till Shimanos SPD-system, även Crank Brothers är ett alternativ.

För cyklister som är vana clipless-användare är det lika naturligt att plocka av foten som från en plattformspedal. Många väljer plattformspedaler just för att snabbare kunna sätta ner foten, just det handlar mer om vana men om man känner att det är tryggare med plattisar så är det självklart rätt val.
Att köra clipless kan för en van cyklist vara en fördel i stökig terräng då foten hålls på plats, lite som att ha bindningar på en snowboard vs att åka utan.

Med foten iklickad och vaden spänd har man koll på det mesta. I stökig terräng upplever många cyklister att det är lätt att studsa av en plattformspedal.

Med de skor som bland annat 5:10 utvecklat för MTB är greppet så bra att inte bindningsargumentet riktigt håller. Med ett par bra skor och pedaler sitter foten tryggt genom nästan allt stök.

Det enda säkerhetsargument vi tycker håller är att en plattformspedal i mötet med smalben oftast orsakar större skada än en SPD-variant, med det sagt vill vi inte påstå att det är skönt att slå sig på en SPD-pedal. Plattformpedalernas piggar är dock inte snälla.

Känner du dig tryggare med att snabbt kunna plocka av foten från en viss pedaltyp så är det nog den sortens pedal som är säkrast för just dig.

Men asså, ganska najs ändå att snabbt kunna slänga ut en fot när man svänger. Foot out, flat out osv.

Att gå

Det finns tillfällen när man måste kliva av cykeln och låta apostlarna jobba, det kan vara till kafét, in på Circle K eller förbi ett för klurigt parti på stigen. Det är då plattformspedalerna visar sin starka sida, eller egentligen är det skorna.

Det finns inga tillfällen när en sko för en iklickningsbar pedal är bättre att gå i, motbevisa oss gärna men vi anser oss ha gått ganska mycket i både MTB och landsvägsskor.

Och varför ska man egentligen ha skor som är bra att gå i? Det är väl cykelskor vi pratar om? Ja om man kan anse att skillnaden i effektivitet är marginell och man trivs bättre med att inte sitta fast så kanske just hur skorna är att gå i kan få vara den avgörande detaljen. Och om man ska vara helt ärlig så ser de skor som är konstruerade för plattformspedaler väldigt mycket bättre ut, speciellt vid sidan om cykeln.

Typ av cykling

Vill du cykla landsväg med plattformspedaler kommer garanterat några osäkra cyklister med velominati printat på toadörren att titta lite snett på dig. Det är nog också med den relativt statiska cykelpositionen på en landsvägscykel som man har mest nytta av cykelskor och tillhörande pedaler. På senare år har fler och fler stigcyklister börjat köra med plattformspedaler och många brukar också kunna hålla bra fart även på otekniska ”trampsträckor”.

Johan Åkesson/HappyrideSom van SPD-cyklist är det skönt att sitta fast. Som ovan kan det vara en mardröm.

Ska man hoppa med cykeln är nästan alltid plattformspedaler en fördel, speciellt under inlärningsfasen. Många som cyklar med plattform i skogen skulle aldrig drömma om att göra det på sin landsvägscykel. Men här vill vi gärna uppmana till ett öppet sinne, våga testa plattformspedaler på vägen och om du är plattformsfrälst kanske det är dags att skruva på ett par clipless igen. På gruscyklar har vi i bikepacking-sammanhang under de senaste åren sett fler om fler cyklister som inte vill sitta fast, eller åtminstone kunna välja vilka skor som helst.

Vilken pedal är bäst?

Vad som är bäst är individuellt och beror till stor del på hur och varför du cyklar.

Handlar det om effektivitet så är det bäst att sitta fast och ha en sko som skapar en så förlustfri kontakt mellan fot och cykel som bara är möjligt. Som tur är kan cykling handla om så mycket mer än just det förlustfria mötet mellan sko och pedal och det är där vi finner plattformspedalerna.

Anders Wingqvist/HappyrideI skogen och på stigen har vi sett ett rejält uppsving för plattformspedalerna. Kommer det att via gravel smitta av sig på landsvägen? Kanske inte så troligt men inte heller omöjligt.

För en cyklist som inte prioriterar den absoluta effektiviteten kan plattformspedalerna vara att välja frihet.
Frihet att cykla i nästan vilka skor som helst, frihet att lyfta av foten i valfri riktning och kunna röra sig bland ickecyklister på hala stengolv utan att göra bort sig. Den pedal som är bäst är den du kommer att cykla mest med och känna dig tryggast med. Vi gillar att blanda och just nu är plattform på grusvägscykeln något som ska testas en vår och sommar.

SPD pedaler.

Av med SPD och på med plattformarna, under sommaren kommer undertecknad att byta pedaler på gruscykeln och köra allt med plattform, även långa distanspass. Om stjärnorna står rätt och q-faktorn vill kommer det också att köras några jämförelsepass med wattmätare.

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.

Senaste kommentarer

Makten 2021-04-23

Nu har ju han en cykel som är typ 1 meter lång istället för 1,5. Plus att han är helt galet duktig. Känns inte riktigt värt att ens försöka härma hur han gör när jag i första hand måste få bakhjulet av marken. 😂 Det kanske är ett bekymmer att jag i...

Mårten 2021-04-23

Jodå Makten, man hamnar i den positionen vid ett alldeles vanligt bunnyhop också. Ali C visar det klockrent vid 7:03 nånting. q5zBbLWIhHY

Makten 2021-04-23

I de där faserna kan jag åtminstone förstå hur det ska gå till även om jag aldrig i helvete kommer lyckas hoppa så högt själv. Men bunnyhop är ju inte samma sak eftersom man då lyfter framhjulet genom att flytta kroppsvikten bakåt, och vips blir den...

Mårten 2021-04-23

Det köper jag!

H. 2021-04-23

Ok, kanske dåligt beskrivet. Jag menar att man forcerar fötterna upp mot rumpan mer än om man bara "hoppar", och när man gör det så vinklar man tårna nedåt.

Mårten 2021-04-23

Hmnja, hoppar man inte av pedalerna då? 🤔

H. 2021-04-23

+1 Har man dessutom problem att få med sig bakhjulet är det nog lättare att tänka att man ska försöka lyfta fötterna som om man hoppar jämfota upp på en stol eller över en pinne.

s 2021-04-23

Alltså, det där trycket i styret handlar mer om att göra plats för att kunna krypa ihop med kroppen, som ju redan är på väg uppåt, och vara ur vägen för cykeln. Du kan aldrig generera mer lyftkraft när du väl lämnat marken genom någon magisk rörelse,...

Mårten 2021-04-23

Backar till det här med bunnyhop. Nu är det jag tänker visa strikt taget inte ett bunnyhop, men så fort man slutar trampa är pedalup och bunnyhop precis samma rörelse. Det är bara att en pedalup initierar man med en wheelie istället för en manual. B...

H. 2021-04-23

Nu gissar jag vilt här, men jag tror att en del av problematiken kan vara att du är för passiv med fötterna/benen. Tex lyfter man framhjulet mycket genom att skjuta ifrån med fötterna. I extremfallen kan man se tex BMXare gå upp i manual enbart genom...