Clipless-pedalernas ologiskt klickande historia

Datum:
25 augusti 2020 16:30

Clipless? Dagens pedaler som man klickar i och ur sig har ett underligt namn: clipless. Vadan denna språkliga vinkelvolt? Historien tar sin början på det glada 1980-talet då de klassiska pedalkorgarna, ”toe clips”, blev utskåpade av en ny innovation hämtad från skidvärlden. 

Att halka runt på cykelpedalerna och inte få sin muskelkraft omvandlad till rotation i vevarmarna och sedermera rörelse av hela schabraket framöver har varit ett aber att lösa ända sedan cykeln uppfanns.

VP Components Är man ute efter en retro-stil är ett par clips-pedaler med skinn band kanske värt att överväga.

På 1900-talet var så kallade toe clips länge det bästa som fanns att tillgå för att lösa detta problem. Fram på pedalen monteras själva clipset, som sedan kompletteras med en ställbar rem på sidorna. Foten får då en korg som håller den fast i alla riktningar utom bakåt. Att cykla med clips visade sig effektivare jämfört med att bara förlita sig på själva plattformspedalen.

Men att toe clips var den slutgiltiga och ultimata lösningen var något som världen skulle ändra uppfattning om efter Tour de France 1985. Men först måste vi backa bandet ett par år.

PixabayTour de France-cyklisterna dundrar igenom Paris, inte en toe clip med remmar pedalerna så långt ögat når.

Jean Bernard & Michel Mercier på Look sökte och fick nämligen patent på en ny lösning för att stävja halka-runt-på-pedalerna-problemet i slutet på 1983. När Bernard Hinault två år senare trampade hem hela Tour de France på prototyper av de nyligen patenterade Look-pedalerna så var saken klar: detta var framtiden. 1986 kom Looks pedaler ut på marknaden för vanliga dödliga att köpa.

LookLook var först att nå ut med clipsfria-pedaler, här ett par moderna KEO 2 max carbon.

Franska skidbindningstillverkaren Look var inte allra först med att hitta en annan lösning än de traditionella clipsen, men de var definitivt  först med att nå ut brett kommersiellt. Den nya lösningen använde sig inte längre av ett toe clip framtill på pedalen, utan ett system där man precis som med skidbindningar klickar sig i och ur.

”Inget toe clip, alltså var pedalen ”clipless”, vilket är väldigt logiskt rent språkligt, givet att man har den historiska kontexten med sig…”

Inget toe clip, alltså var pedalen ”clipless”. Väldigt logiskt rent språkligt, givet att man har den historiska kontexten med sig. Men om man inte har den faktan är det precis lika ologiskt eftersom man de facto klickar sig i och ur.  Termen ”clip-in” är nog bättre beskrivande av denna pedaltyp, men av olika skäl har det begreppet inte satt sig riktigt i cykelvärlden.

LookFranska skidbindningstillverkaren LOOK hittade en ny nisch på 1980-talet när de var först med att kommersiellt nå framgång med clipless-pedaler.

1990 tog Shimano sitt patent på SPD (Shimano Pedaling Dynamics). Idag dominerar Shimanos system marknaden, både på mountainbike och även på landsväg. Rent språkligt har detta fått konsekvenser.

Rostfria clips i stål från Zefal, kombinera med rem (många färgval och material finns) och du har en fungerande grunka.

Många svensktalande cyklisterna använder idag just termen SPD-pedaler, eller bara SPD, för att benämna pedaler utan traditionell toe clip och rem. Det är precis samma visa som att vi använder andra varumärken för att egentligen beskriva ett segment av någonting som exempelvis Jeep, Rollerblades, frigolit eller googla.

Anders Wingqvist/HappyrideShimanos system SPD regerar (just nu), här ett par Deore XT i kombipedal dvs spd på ena sidan och plattform på den andra.

Vilket begrepp använder du dig av när du ska benämna dessa pedaler med i och ur-klickningssytem? SPD, clipless, clip-in eller något annat?

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.

Senaste kommentarer

janj 2020-09-08

På den tiden jag höll på med tävling på landsväg runt 85-90 så gick det under begreppet PB-vurpa, PB efter klassen (Pojkar B?) de äldre var PA. Bland begreppen fanns även PB-rand, d.v.s. en avbildning av drevet på cyklistens vad.

jonte987 2020-09-04

Hm, läser lite test och tvekar lite. Mallet vinner det mesta men tex här får horizon 10/10 precis som mallet. De nämner speciellt klicket... Jag ska testa andra klossar och kanske shims. https://www.mbr.co.uk/buyers_guide/best-mountain-bike-clipless-...

Hozo 2020-09-04

Tycker överlag det är den bästa mekanismen jag kört på. Floaten är väldigt "positiv", jämfört med Shimano som jag tycker är ganska "tom" tills man når kanten där man måste ta i mer för att öppna byglarna. Normalt så hör man och känner ett tydligt "...

jonte987 2020-09-04

Det är det jag rädd för. Gillar verkligen np när jag är i klickad. Problemet är jag inte känner klicket så måste lyfta foten för att känna efter. Bortsett från känslan när du står på dem, hur är mekanismen? Jag har bytt till mjuka skor. Funkar väl...

Hozo 2020-09-04

Har också ett par PD 820 och dem är inte i närheten av känsla av HT. Man står mycket mer på cleatsen på PD 820 vilket så här i efterhand är uppenbart för korgen är som försänkt mot click delen, kanske känns bättre med en mjuk sko men palla ha mjuk...

jonte987 2020-08-30

tror Jag tror inte det är piggarna utan mekanismen jag har problem med. Korg utan pigg har jag inte testat.

Raggamuffin 2020-08-29

Jag åker plattisar, CB mallet, vanliga xt/xtr utan korg och xt med korg. 439171 Favoriten, iklickad märker jag inte korgen men kan åka urklickat hela sträckor utan problem, mjuka 5-10. Saintpedalerna har piggar men tyckte bara det blev svårare a...

jonte987 2020-08-29

Ja, det hade ju varit ekomiskt. Ska testa np med vanliga shimano klossar också. Vad använde du innan plattisar? Edit. Ja tack menar jag. Vi kanske kan lösa det på vallåsen i september.

Raggamuffin 2020-08-29

PD 820 gillar jag inte alls, du kan få prova mina.

jonte987 2020-08-29

Gäller att ha skor med platt sula. Typ chamber eller am. Blir inte samma sak med tex me. Gillar stödet från nukeproof cl skarpt. Problemet är att klicket är för dåligt. Fick tips att byta till pd 820. Blir dyrt om jag måste testa ht också. Nån som ...