Shimano SPD och SPD-SL är vanligt förekommande pedaler bland en stor skara cyklister. Men vad skiljer egentligen dessa pedaler åt? För många är skillnaden ganska självklar men för ännu fler är det rejält förvirrande. Vi ska ingående försöka reda ut skillnaderna för att du ska hitta den pedal som passar bäst för dig.
Den korta versionen:
Shimano Pedaling Dynamics (SPD)
SPD (Shimano Pedaling Dynamics) passar generellt bäst till mountainbike, pendling, gravel och kortare/enklare landsvägscykling. Ett rimligt och bekvämt system av skor, klossar och pedaler som fungerar att i viss mån också gå i.
Shimano Pedaling Dynamics – Super Light (SDP-SL)
SPD-SL är ett system byggt för landsvägscyklister som vill hoja snabbt och inte bryr sig om petitesser som att gå runt i cykelskorna.
Bakgrund
I tidernas begynnelse fanns clips-pedaler. Dessa maximerad kraft och gav draghjälp hela varvet runt. Själva”clipset” är böjen som går från pedalen och över tårna upp mot vristen. För att fötterna inte skulle halka sidledes kombinerades clipset med rem som höll foten på plats även i sidled.

Franska skidbindningstillverkaren Look var först med clipless
Men det var skidbindningstillverkaren Look som revolutionerade marknaden med pedaler utan clips och remmar, så kallade clipless. När clipset togs bort kallades de nya pedalerna logiskt nog ”clipless”.

1983 sökte företaget patent på denna snurriga innovation och två år senare trampade Bernard Hinault hem hela Tour de France på prototypen. 1986 kom Looks pedaler ut på marknaden och slog igenom kommersiellt.
Shimano SPD kom 1990 och tog över clipless-världen
1990 lanserade Shimano sitt SPD-system som är dominerande idag. SPD står för Shimano Pedaling Dynamics vilket tydliggör att detta är Shimanos variant av clipless. Det finns flera företag som tillverkar och säljer clipless-pedaler, varumärkena är inte kompatibla sinsemellan.

Nåväl, SPD har sedan länge varit synonymt med mountainbike, men har inte särskilt stor kontaktyta mellan kloss och sko, vilket i sin tur påverkar kraftöverföringen och får landsvägscyklister att vilja ha mer kontakt mellan kloss och pedal.
SPD-SL kommer in på clipless-scenen
SPD-SL däremot är designad för att cykla snabbt och länge på, och tillägget SL står för just Super Light vilket bokstavligen talat är en avvägande faktor vid köp av pedaler för dig som vill cykla landsväg. Shimano kom med sin första SPD-SL pedal 2003, det var modellen Dura-Ace 7750 som utvecklats tillsammans med Lance Armstrong.

Men vad är den stora skillnaden mellan SPD och SPD-SL då? Jo, en SPD-kloss fäster med två punkter i skon medan SPD-SL fäster med tre. Ja ni hör ju… vi ska försöka reda ut denna snåriga djungel av funktioner och finesser som skiljer Shimano SPD och SPD-SL åt.
Varför Shimano SPD-SL?
– systemet för snabba landsvägscyklister
Större platta maximerar kraftöverföringen
Låg vikt och kraftöverföring är nyckelorden när det kommer till SPD-SL. Och därför är detta det naturliga valet för dig som ska cykla landsväg. SPD-SL har en större platta på pedalen och därmed också en större kloss under skon. En större platta gör att foten sitter stabilare på plats och maximerar kraftöverföringen vilken i sin tur leder till mer cykling som förbrukar mindre energi.

Dessvärre är skorna riktigt kassa att gå i eftersom den stora klossen under skon sticker ut en bra bit från själva sulan, vilket gör skon halkig och vinglig att gå på. Dessutom har landsvägsskor inget mönster i sulan, bortsett från en liten pad vid tårna respektive hälarna, som tyvärr minskar halkrisken marginellt.
Den utstickande klossen har också små hålrum som lätt fylls med smuts och lera om du går mycket i dem. Detta leder i sin tur till att de kan vara svåra att klicka i och dess primära funktion att sitta fast i pedalen försämras när det kommer in smuts under skon.

Enkelsidiga pedaler
SPD-SL är enkelsidiga, det vill säga, det går endast att klicka i pedalen på en sida. När pedalerna inte används så hänger den sidan vänd nedåt vilket gör att du måste vända pedalen ett halvt varv med foten innan du kan klicka i den. När du väl lärt dig detta så är det sannolikt programmerat i det centrala nervsystemet för all framtid. Men många tycker fortfarande att det är krångligt, vilket också förklarar varför detta system mestadels används av cyklister som cyklar långa sträckor utan att kliva av cykeln. Nybörjare och pendlare som cyklar mycket på högtrafikerade vägar med stoppljus och myllrande korsningar föredrar i regel SPD som har dubbelsidig infästning. Mer om det längre ned.
SPD-SL väger mindre än SPD. Mellan 50-100 gram lättare per par är detta system vilket åter igen gör detta till det självklara valet för en landsvägscyklist.
Stor möjlighet att justera
Många upplever att SPD-SL går trögare att klicka ur i jämförelse med SPD. Men spänningen går enkelt att justera på baksidan av pedalen hos båda systemen. Vilket gör att du kan välja själv hur hårt du ska sitta fast i pedalen.
Men med SPD-SL går det också att justera den utåt-roterande vinkeln på foten som passar dig rent ergonomiskt, genom att byta ut klossen under skon. Färgen på klossen avgör vinkeln där gul är den vanligaste med en rotation utåt på 6 grader innan du klickar loss. Blå kloss roterar endast 2 grader och med en röd kloss har du inget spel att tala om.

Det är även möjligt att flytta klossen fram respektive bakåt på skon för att passa din trampteknik. I själva klossen finns en viss justeringsmån men på de flesta skor går det även att flytta hela klossen fram och tillbaka på skons sula. Detta är heller inte unikt för SPD-SL utan fungerar också på SPD.

Varför Shimano SPD?
– systemet för pendlare, skogscyklister, gravel och enklare landsvägsrundor
Skor som faktiskt går att gå i
SPD-klossen under skon är mer eller mindre integrerad vilket gör att du, precis som i ett par vanliga skor, går på själva sulan. (till skillnad från SPD-SL där du går på klossen också). Klossen är tillverkad av metall vilket ger en robustare konstruktion och längre livslängd i jämförelse med SPD-SL som oftast tillverkas av plast för att hålla vikten låg.

- Åt vilket håll lossar man och drar åt? Byta cykelpedaler
Behöver du gå mycket, eller kanske till och med klättra, parallelt med att du cyklar. Då är SPD det självklara valet. Den mönstrade sulan ger ett relativt bra grepp på halkiga och leriga stigar. För dig som pendlar till och från jobbet eller cyklar mycket i stadsmiljö så är även SPD att rekommendera, då denna typ av cykling ofta kräver att du sätter ned en fot vid stopplyset, går med cykeln över vägen eller till och från parkeringen.

Dubbelsidiga med viss justeringsmån
De allra flesta SPD-pedaler är dubbelsidiga, vilket innebär att de går att klicka i på båda sidor. Detta gör det enklare att starta och komma i pedalerna från stillastående, då du inte är beroende av att ha pedalerna vända åt rätt håll som på SPD-SL.
Precis som hos SPD-SL så finns möjlighet att ställa spänningen som bestämmer hur hårt skon ska fästa i pedalen. Många föredrar att sitta fast ordentligt men som nybörjare med clipless kan det vara skönt att enkelt komma ur pedalerna.

Klossen position på sulan går, precis som på SPD-SL, att justera framåt och bakåt efter personlig smak, teknik och position. Den roterande vinkeln på klossen går dock inte att justera i den grad som de färgade SPD-SL-klossarna möjliggör. Dock finns det, på de flesta modeller, en viss justeringsmån på klossarna att rotera i sidled.
Shimano säljer både SPD-klossar som klickar ur när du roterar hälarna utåt (SM-SH51/SH52) samt klossar som släpper även när du drar hälen uppåt
(SM-SH56).
Klarar av lera
SPD-pedalerna är utformade för att så lite smuts och lera som möjligt ska fastna mellan skon och pedalen och därmed försämra clipless-funktionen. Rent praktiskt så är själva pedalen ofta konstruerad med mycket håligheter vilket gör att leran som kommer från skon inte fastnar i systemet utan faller igenom istället.

Mindre kladdig lera och enkla att gå i, det säger sig självt. SPD är det självklara valet för ruffig MTB och snirklig stigcykling. Men gravel-cyklister använder också ofta SPD-pedaler, ibland tillsammans med en speciell gravel-sko, som är en lättare variant av en klassisk SPD-sko.
Det finns varianter på SPD-pedalerna med stor respektive liten kontaktyta. Större yta skapar större kraftöverföringen och gör det också möjligt att ha fötterna på pedalerna utan att faktiskt klicka i dem. De pedaler som har riktigt liten kontaktyta mellan sko och pedal är främst till för riktigt lortiga dagar då mindre lera i regel fastnar desto mindre plattan är.


Summering: plus och minus med SPD och SPD-SL
SPD
+ enklare att gå i skorna
+ i och ur på två sidor
+ samlar inte lera
+ klossarna håller längre
– tyngre
– inte lika bra kraftöverföring
SPD-SL
+ bättre kraftöverföring
+ lättare
– svårare att komma i och ur
– värdelösa att gå med
– klossarna slits mer
Slutsatser generellt:
SPD passar generellt bäst till mountainbike, pendling, gravel och kortare/enklare landsvägscykling. Ett rimligt och bekvämt system av skor, klossar och pedaler som fungerar att i viss mån också gå i.
SPD SL är ett system byggt för landsvägscyklister som vill hoja snabbt och inte bryr sig om petitesser som att gå runt i cykelskorna.

Froste 2023-03-31
Hur shimsar man bäst (i höjd) en SPD setup? Vill testa att bygga upp ca 5mm höjd i vänster sko. Tänker spontant halva höjden mellan sko och cleat och halva mellan sko och innersula. Verkar det vettigt? Bakgrunden är att jag har gått till kiroprakt...
ToddyKrycka 2021-02-01
Möjligheten att använda shims för att justera allmän skevhet är bättre på LVG-pedalststemet. Det räckte inte för mig att använda iläggsulor.
Almsin 2021-01-25
Någon som har koll på vad det skiljer i stack mellan SPD och SPD-SL? Beror ju givetvis även på skon, men har för mig att jag har hittat den informationen någonstans någon gång..
glitch 2021-01-12
"Det finns flera företag som tillverkar och säljer clipless-pedaler, varumärkena är inte kompatibla sinsemellan." Kanske skulle man kunna förtydliga att det finns många andra pedaler som är kompatibla med Shimanos klossar och vice versa. T.ex. Wellg...
BJS 2021-01-11
https://happyride.se/2020/08/25/clipless-pedalernas-ologiskt-klickande-historia
mzi 2021-01-11
Asså, "clips" är det som på svenska brukar kallas för korgar. De pedaler som man sitter fast i utan en sådan kallas därför för "clipless".
Pfaff 2021-01-11
Hmm. Inte för att vara den som är den men den första pedalen med clips är inte gammal. Det var korgpedaler på den tiden och skon hölls på plats med rem och inte minst spurtkloss som passade i korgens bakre del. Det gällde att vara snabb med att lossa...
frankfurt 2020-12-16
Sant! Men min ringa randoerfarenhet består av en jävla massa stopp och korta promenader in på bensinmackar och konditorier :) och då är verkligen SPD grymt! Jag hade tänkt att ha mina gravelskor som Randopjuck men upptäckte efter 25 mil att jag va...
sailor 2020-12-16
Vid cykelpendling med många oplanerade stopp är SPD enklare. Att klicka i SPD-SL tar längre tid. Med tanke på att många spinningcyklar har SPD så funkar de även till hög effekt men jag brukar känna en tydlig punktlast men det kanske mer beror på skon...
BJS 2020-12-16
Kortare lvg-cykling.... hmmm... många kör långa brevets, PBP och liknande med SPD. Korrektare än kortare lvg-cykling borde väl snarare långsammare lvg-cykling. Fördelarna med SL är väl ändå primärt när det går fort, ryckigt, hetsigt. Malande fungerar...