Copenhagen Bike Show – Longtails

Datum:
15 mars 2017 08:25

Även om lastcykeln under de senaste åren fått en närmast given plats i det svenska folkhemmet, så finns det fortfarande cyklar med stor lastkapacitet som ännu inte hittat in på den svenska marknaden. Vi passade på att titta närmare cykeltypen longtail under Copenhagen Bike Show.

En longtail är en tvåhjulig cykel med extra lång bakdel. Ofta är pakethållaren integrerad i cykelns ram och hela konstruktionen är förstärkt så att cykeln får en hög lastkapacitet. Konstruktionen och lastkapaciteten kan nyttjas på många olika sätt.

Vi stiftade bekantskap med Yuba som tagit vardagscykling med lastmöjligheter till en helt ny nivå.

Jennie FasthYuba Boda Boda med plats för två barn

Det finns en mängd tillbehör till Yuba för att underlätta transport av olika slag. Pakethållaren har exempelvis fäste till två barnsitsar. Det går även bra att fakta ett mindre barn och ett större barn genom att montera på ett säte och fortstöd för det större barnet.

Jennie FasthGlad testcyklare som bjöd på skjuts (Yuba Mundo)

Även 2-3 större barn kan åka med på pakethållaren genom att man förser hela ytan med ett säte. Barnen sitter bekvämt och vill man öka säkerheten så finns det Monkey bars att köpa, ett skyddande stöd runt sittytan. Faktum är att det går alldeles att utmärkt att även skjutsa minst en vuxen. Happyride tog sig friheten och liftade med en testcyklare för att känna på bekvämligheten och det fanns inget att anmärka på. Föraren var också nöjd med både stabilitet och köregenskaper trots en Happyride-person på pakethållaren.

Jennie FasthSäte och Monkey bar för extra säkerhet (Yuba Boda Boda)

Yubans lastkapacitet ligger på 200kg utöver förarens egna tyng och för att kunna nyttja detta så finns det som sagt många olika möjligheter för att få med last på cyklarna.

Bågar att fästa extra väskor på
Jennie FasthMer utrymme att lasta på

Med en enkel båge som lätt klickas på pakethållarens sidor, får cykeln ännu mer lastyta i form av en Carry- on Platform. På bågen går det att fästa extra väskor eller placera större och skrymmande last. De väskor som redan sitter på pakethållaren kan utan problem sitta kvar.

Jennie FasthCarry-on Platform

Det känns något märkligt att longtail inte slagit igenom på den svenska marknaden. Till skillnad från traditionella lastcyklar, så går inte longtail under benämningen ”specialcyklar” när vi pratar cykel och kollektivtrafik. Det finns alltså inga hinder för att ta med sin fullastade longtail på de avgångar som tillåter cyklar eftersom longtail rent regelmässigt är en helt vanlig tvåhjulig cykel.

Även om cykeln inte har en låda att lasta i, så finns det större väskor som rymmer stora volymer och även Carry-on Platformen skapar lastmöjligheter för skrymmande ting. Att skjutsa vuxna och barn på sin longtail är också en möjlighet och eftersom cykeln är konstruerad för detta, blir det svårt för rättsväsendet att ha några invändningar. Kort och gott så är longtail ett alldeles utmärkt alternativ till de mer traditionella lastcyklarna och de många tillbehören som finns för Yuba, gör att cyklisten på ett enkelt sätt bygga om sin longtail för att passa olika ändamål utan att behöva tumma på lastkapaciteten. Yuba finns både med och utan el-assist.

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.

Senaste kommentarer

emmer 2017-03-19

Du kan väl inte säga annat än att bromshandtagen är enkelhet i funktion i första rummet.

AlfaAlfa 2017-03-18

Cykeln uppfyller väl sin funktion, att synas på en cykelmässa i en cykelbyggartävling. Vet inte om han är designer på riktigt? och i så fall om han är designer, konstnär eller industridesigner. Han har ju designat den som en show cykel, inte för mas...

Pfaff 2017-03-17

Skönheten ligger som bekant i betraktarens ögon.... I mitt tycke är design som inte gjorts för funktionens skull total värdelös. Som så mycket ny design som stjäl element från god bruksdesign från perioden 1925-1960.

Crocko 2017-03-17

Cool design men jag tror att credd för sadeln får nog ges till Gille Berthoud som gjort den.

ratatosk 2017-03-17

Den är steampunk. Jag hamnar i krock med mig själv, då jag tilltalas av steampunkestetik och avskyr designfrosseri. Om man har den som enbart väggcykel?

Kristoffer R 2017-03-17

"Cykeln är inte gjord för att köras utför kantstenar". Den ser inte ut att vara gjord för att cyklas på alls.... Jag har rejält svårt för design som görs bara för designens egen skull. Lite som Z-cykeln eller denna där själva funktionen eller poän...

AJ 2017-03-17

320606 Vi avslutar vår rapportering från Copenhagen Bike Show med en presentation av mässans showstopper: Det danska företaget Cykelmagerens specialdesignade cykel, som vann 2015- års version av NAHBS (North American Handmade Bicycle Show) i klassen...

access 2017-03-16

Åhå, nya detaljer på ramen på Triobikes Cargo. Ser riktigt snitsigt ut… och det kommer från en Bullitt-ägare. ;)

AJ 2017-03-16

320541 Danskarnas passion för citycyklar består och Happyride tar en titt på citycyklarna med det lilla extra. Läs hela artikeln: https://happyride.se/2017/03/16/copenhagen-bike-show-de-danska-citycyklarna-med-det-lilla-extra

7gardaddy 2017-03-15

Vi har en Yuba Boda Boda, som den gröna på bilden. Har skjutsat två ungar till och från skola och dagis på den, funkar alldeles utmärkt. Barnen älskar den, går under benämningen Gröna Faran hos dem och kompisarna. Körmässigt är den lite som att köra...