Ta rygg på två cykellegender i Bygdsiljum Bike Park i Swede Shreds sista avsnitt för denna andra säsong. Dessutom blir det ett besök i Åre Bike Park och lite nostalgitripp till VM 1999.
Det är inte varje dag man får upptäcka en ny cykelpark tillsammans med två svenska downhill-legender. Men ibland händer det. Som i avsnitt 4 av Swede Shreds då Hanna Jonsson får ta rygg på Johan Engström och Herman Ölund i Bygdsiljumbackens Bikepark. Det bjuds på riktigt fina banor, snack om gamla goda tider och så tar Hanna och Johan en sväng tillbaka till VM-99 och Åre Bike Park. Så luta dig tillbaka och spana in säsongens sista Swede Shreds-avsnitt.
S2 Ep4: Bygdsiljum & Åre
Johan och Herman
Är du född på 90-talet eller senare så kanske du just nu frågar dig “vem tusan är Johan och Herman”? Och för att förstå måste du ta dig tillbaka till världscupens början och en tid innan snabbgooglade resultat och webbsända tävlingar.

Johan Engström och Herman Ölund var nämligen två av Sveriges bästa downhillcyklister på 90- och 00-talet. Och inte nog med det, Johan var faktiskt en av världens bästa. Vi snackar världscuppodier, proffskontrakt och vilda fester. Johan delade podier med namn som Steve Peat, Nicolas Vouilloz och Cédric Gracia och körde för ett av de största downhillteamen genom tiderna, Volvo Cannondale.
Herman Ölund tog över när Johan drog sig tillbaka kring millenieskiftet. Inspirerad av dåtidens snabba svenskar, gav sig Herman ut på världscupen för att jaga placeringar. Han tävlade i nästan 10 år och tog hem en rad Topp 30-placeringar och blev en förebild för många av dagens cyklister. Det var t.ex. Herman som inspirerade Robin och Niklas Wallner att börja köra och tävla i downhill och visade vägen på världscuperna.

Hemmaparken Bygdsiljumbackens Bikepark
Det är Bygdsiljumbackens Bikepark som blivit hemmapark för både Johan och Herman, då de bor i Umeå respektive Skellefteå nuförtiden. Och Bygdsiljum ligger perfekt placerat mellan just de båda städerna. Ett lugnt och naturskönt litet samhälle omringat av böljande kullar och djupa skogar. Här ligger också Bygdsiljumbacken som är ett skidområde under vintern och en riktigt fin liten MTB-pärla på sommaren.

En park som drivs av en grupp lokala cyklister och har nio olika leder i olika svårighetsgrader. Det finns allt från enkelt grönt, till flowigt blått, rött och så några superstökiga svarta leder. Man kan dela in backen i två. Till vänster när man rullar av liften så finns det blåa och röda lederna Mossen, Hoppet, Banan och Mosquito. Den sista är en av parkens roligaste leder som blandar flow och kurvor med härliga rotmattor. Den här sidan är lite flackare med mindre sten och stök. Det finns dock gott om mysig skog och alla leder ger en sån där skön singletrack-känsla: tillräckligt breda för att man kan köra snabbt men inga motorvägar.

Om du istället rullar till höger när du stiger av liften så blir det genast brantare. Det här är vad Herman kallar “den vuxna sidan”. Tre svarta leder som slingrar sig ner för branta och brötiga stenpartier. Här gick bland annat SM i Downhill 2016 och det gäller att ha både mod och cykelkunskaper med sig när man ger sig nerför de här lederna.
Drivs av lokala eldsjälar
Det är kul att se en sån stor och härlig blandning av leder i parken, som dessutom är så väl omhändertagna. Att allt arbete skett ideellt är nästan svårt att förstå. Parken öppnade 2012 och har sen dess drivits av en grupp på fyra till fem personer.

“Det hela började när några lokala cyklister åkte till Norge och blev inspirerade av cykelparkerna där, t.ex. Hafjell”, berättar Maria Hedberg som är en av de som hjälper till med parken. “De kom hem och började gräva här på Bygdsiljumbacken”. Hon kom själv hit för första gången 2012 och har sedan dess varit en stammis. “Det är ju egentligen för oss själva som vi gör det här, för att vi gillar att cykla”.
Det lilla, men drivna gänget gör stordåd med parken som är riktigt rolig att cykla. Även om backen inte är så hög så får man ut en hel del av åken, och med den variation som finns är det lätt att mixa flow med tekniskt. Helt klart värt ett besök om man har vägarna förbi.
Redaktionen 2021-11-01
https://happyride.se/wp-content/uploads/2021/11/puff-2000x1076.jpg Ta rygg på två cykellegender i Bygdsiljum Bike Park i Swede Shreds sista avsnitt för denna andra säsong. Läs hela artikeln: https://happyride.se/cykellegender-i-bygdsiljum-och-vm-no...
Redaktionen 2021-10-25
https://happyride.se/wp-content/uploads/2021/10/untitled-08657-2000x1333.jpg Nuddar Zakarias Johansens hjul någonsin marken, blir Emil Johansson nervös av att landa nya trick och hur ser egentligen Järvsös nya endurostigar ut? I tredje delen av Swed...
Wingqvist 2021-10-22
Samlade alla avsnitt från båda säsongerna på ett och samma ställe, om man smidigt vill sträckkolla: https://happyride.se/swede-shreds-alla-avsnitt-sasong-1-och-2
Fundadores 2021-10-16
manneblask 2021-10-16
Jag har aldrig kört i Källviken, men skulle säga de är typisk röda som i naturliga nedförslöpor med några byggda grejor. Jag tyckte inte de var särskilt brötiga utan mer snabba men hel del rötter och andra naturliga inslag. Väldigt annorlunda från...
Fundadores 2021-10-16
Stort tack, de är röda, men i jämförelse med Källvikens röda hur är de då? Jämförbara eller svårare?
manneblask 2021-10-16
Det är dem här. Baksidan, man utgår från gröna som går från den mindre liften. Den som heter "Pang pang pang" var också ny från senaste swecup. 518728
Fundadores 2021-10-16
Endurolederna som åks i Järvsö, var ligger de?
CD 2021-10-13
Yes! Ännu en grym säsong. Tack! Så kul att se Kisa med, otroligt rolig park som bara blir bättre 😁
hannaej 2021-10-13
Tack! Jättekul att höra!