Cykelrace med full last

Datum:
28 augusti 2017 12:11

Under veckan som gick, anlände de en och en för att göra upp vem som är snabbast på lastcykel. Det danska lastcykelmästerskapet Svajerløb lockar årligen mängder av cyklister från hela världen. Alla är välkomna att ställa upp så länge man har en lastcykel.

I lördags var det då dags att göra upp om vem som är den snabbaste svajern (gammalt dansk uttryck för cykelbud). Årets bana hade placerats i Carlsberg byen och bjöd på lite extra utmaningar. Två snäva kurvor och en uppförsbacke strax efter start, lyckades trötta ut även de mest rutinerade deltagarna. Vädret visade sig dessutom från sin bästa sida och solen gassade tidvis intensivt. Överallt så långt ögat kunde nå, fanns det lastcyklar av alla de slag. Sportiga modeller, gamla klassiker och egendesignade lastcyklar stor uppradade för allmän beskådan.

Som vanligt, var tävlingen uppdelad i olika klasser: snabbaste på två hjul, snabbast på tre hjul, damer, oldtimer (äldre klassiska lastcyklar) och stafett. Det stora antalet deltagare gjorde att varje klass fick köras i flera olika heat, för att slutligen göras upp i en final. Majoriteten av cyklisterna känner varandra sedan tidigare och Svajerløbet kan närmast ses som en stor familjär sammankomst även om alla givetvis satsar på att vinna sin grupp.

Jennie FasthIngen lastcykeltävling utan last

Reglerna är enkla: ett varv utan last, därefter in i depån och lasta på två bildäck, en sandsäck och ett skumblock. Avslutningsvis gör deltagarna ytterligare två varv med last, innan de går i mål. El-cyklar är inte tillåtna. Att behålla lasten på cykeln är inte alltid det enklaste.

Jennie FasthDamernas lopp

Någon klädkod existerar inte, här cyklar deltagarna i det som känns bekvämt inkluderat högklackat om man så vill. För de som missade årets Svajerløb behöver inte misströsta, tävlingen som körde sitt nionde år på raken, återkommer nästa åt med ett tioårsjubileum. Till dess bjuder Happyride på en kavalkad av bilder från årets mästerskap.

BILDGALLERI:

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.

Senaste kommentarer

Inga kommentarer