Cykelvasan ändrar sträckningen till den klassiska startbacken

Datum:
25 maj 2023 11:28

Årets nyhet från Cykelvasan är en ny dragning i starten som går i den klassiska backen i starten.

Alla som någon gång kört Vasaloppet på skidor kan vittna om det legendariska kaos och den oundvikliga trafikstockningen i den första backen efter starten där tusentals skidåkare köar för att komma upp till loppets högsta punkt, 528 meter över havet, och sedan vidare mot Mora. TV-bilder som blivit klassiska där det filmats från helikopter och kommenterats i SVT med småtorr röst av legendarer som Sven ”Plex” Pettersson och Jacob Hård.

Nu, efter en herrans massa år med asfalt i början på loppet, är det äntligen dags för cyklisterna i Cykelvasan att få uppleva backen. Om det traditionsenliga kaoset från vinter uppstår återstår däremot att se. Underlaget är slätt och grus men kommer definitivt att bjuda på en bättre upplevelse än den som varit hittills, något som är målet från arrangörernas sida.

– Tillsammans med starten, upploppet och målportalen är första backen i Vasaloppet klassisk mark. Det har funnits en vilja från både oss och deltagarna att få till den här utvecklingen och det känns kul att kunna presentera det nu till årets upplaga av Vasaloppets sommarvecka, säger Tommy Höglund, sportchef på Vasaloppet.

Vasaloppet/Linnea JohanssonI fäders spår för framtids pulshöjning förbi Vasaloppets högsta punkt.

När Cykelvasan startade 2009 gick cirka 40 km på asfaltsväg. Under årens lopp har banan systematiskt flyttats in i Vasaloppsarenan och sträckorna med asfalt har minskat samtidigt som naturupplevelsen ökat. Att nu flytta in både cyklister (och löpare) i den första backen är ytterligare ett steg i den riktningen. Att komma bort från asfaltsvägen har länge varit en önskan och en naturlig del i utvecklingen av sommarloppen. För cyklisterna handlar det även om att få en säkrare cykling i första delen av banan i och med att hastigheten begränsas när cyklingen blir något mer teknisk.

– I Cykelvasan är den här förändringen en del i en flerårsplan där vi jobbar för att få till en ännu bättre upplevelse i banan. Vi har ett bra samarbete med markägarna och kommer att fortsätta göra ändringar i sträckningen även kommande år och systematiskt jobba för att få ihop våra tre idrotter, skidor, cykling och löpning, ännu mer, säger Tommy Höglund.

Sedan tidigare har Cykelvasan även infört specifika startgrupper för kvinnor till 2023 års lopp.

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.

Senaste kommentarer

Tengil84 2023-06-03

Någon som vet hur dragningen kommer gå efter man kommit upp över krönet och passerat högsta punkten?

Manurhin2 2023-05-27

Är det inte en "sjö" som passeras på vintern också påväg till backen? Dom kanske leder upp loppet på vägen tidigare än skidorna? Lär ge sig...

hm 2023-05-27

Blir väl nån km längre också .. Kan nog bli 10-20 minuter iaf för en annan som kommer bli avhängd redan i början av backen istl för I slutet av backen. Lär även bädda för kaosartad start jämförbart med skidloppet när 500pers ska trängas in på grusvä...

Mtb-ninja 4 2023-05-27

Vad spår folket att det kommer innebära för tidsstraff mot gammla sträckningen?

xyz-saft 2023-05-25

Mindre asfalt är ju inte fel. Det verkar ha smugit sig in ett faktafel dock. Texten säger att backen slutar 570 möh medan skylten på bilden säger att högsta punkten är 528 möh.

KÖP & SÄLJ