Sponsrat innehåll från Cykelkraft

Din kompletta guide inför Trainerköpet

Datum:
02 november 2021 08:05

De senaste åren har inomhuscyklandet exploderat i popularitet. Här går vi igenom det mesta du behöver veta om trainers.

Ibland är man bara lite mindre sugen på att rulla ut räsern för ett utomhuspass.

För oss som älskar att cykla är det inget konstigt att vi vill ta med oss denna aktivitet inomhus. Att sitta på en klassisk motionscykel, trampa sig svettigt och andfådd medan man stirrar på en tejpbit uppsatt på lagom höjd på väggen är ett hårt och fostrande sätta att inomhuscykla. Men på senare tid har komfort, underhållning och motiverande kringutrustning kommit in som små godisbitar för dig som cyklar inomhus.

Nu finns det exempelvis tävlingar online i stort sett dygnet runt. Vi pratar om att på en trainer cykla mot andra, ofta via den digitala tjänsten Zwift. Men om du inte riktigt tagit klivet upp på trainern så finns det nog massor av frågor, vi har svaren.

Trainern är den perfekta lösningen för cykelträning inomhus, vi har kollat in de olika alternativen och sammanställt några vanliga frågor kring trainers.

Och fastna för Guds, Allahs, Shivas och alla andra övernaturliga väsens skull inte i det idiotiskt digitala resonemanget där inomhuscykling ställs MOT utomhuscykling. Det går bra att tycka om att bada i havet, sjöar, floder, badkar, bubbelpool på samma gång. Man kan tycka om både kaffe och te. Att införskaffa en trainer handlar inte om att sluta cykla utomhus, troligen kommer din cykling under bar himmel bli mer njutningsfull på grund av hur trainern har gjort din kropp starkare och uthålligare.

För på en trainer kan du bygga upp den form som du kommer att njuta av under våren och sommaren, med rätt prylar kommer du också att tycka att trainercyklandet är roligt. Hur dyra och hur många dessa prylar är beror givetvis på vem du är som person och vad du har för budget. Det kan kosta en rejäl slant att börja inomhuscykla, men det går samtidigt att hålla ner det till en rimlig peng. Se till att ha allt som just du behöver för din hemmaträning när utomhusväder och motivation/tålighet för regn, kyla och rusk sätter stopp för din utecykling. Och tycker du att hela grejen verkar meckig och dyr och trist? Ja, då kanske du ska köpa ett gymkort och satsa på lite spinningpass i grupp, det är också i ärlighetens namn ett fenomenalt sätt att inomhuscykla.

1. Vad är en cykeltrainer för något?

Först kan vi börja med att förklara vad en trainer är, det kan faktiskt vara så att det är något vissa fortfarande undrar. En trainer är en artefakt som gör det möjligt att med en cykel träna stillastående och ofta också justera motståndet. Oftast sker träningen på en trainer inomhus och när cyklisten ifråga inte vill cykla på riktigt utomhus av någon anledning.
Cykla på riktigt? Ja, att cykla inomhus och stillastående kommer aldrig att bli riktig cykling men det kan för dom allra flesta fungera som väldigt effektiv träning som gör utecyklingen roligare.

En trainer som ditt bakdäck driver är ofta lite billigare än en direktdriven där man plockar av bakhjulet.

2. Hur fungerar en trainer?

En trainer är ett träningsredskap som du ansluter till din cykel och som på olika sätt skapar ett motstånd som gör att det känns ganska likt riktig cykling. Det finns flera olika typer av motstånd, men de vanligaste motstånden skapas via magnet, vätska eller motor. Det som skiljer motstånden åt är delvis cykelkänslan, ljudnivån och noggrannheten. Cykeltrainers med magnetiskt motstånd brukar överlag vara tystare än de med vätskemotstånd. Du kan fästa i princip vilken cykel som helst i din cykeltrainer, bara du har rätt axel eller ett bakdäck som är anpassat för just din trainer.

3. Vad kostar en bra trainer?

En bra trainer utan några smarta funktioner ligger runt 2 000 kronor och smarta trainers börjar på 3000 kronor och fortsätter en bra bit upp på femsiffrigt. Tänk igenom dina behov ordentligt och sätt en budget, räkna med de tillbehör du kan behöva utöver själva trainern.

4. Är en trainer stabil, eller känns det vingligt? Hur lik eller olik är känslan mot att cykla vanligt utomhus?

En trainer är stabil, vi har inte hört talas om någon som lyckats välta med sin trainer. Men om man verkligen vill så är det nog inte omöjligt. Till skillnad mot utomhus står trainern stadigt, första gången man står upp och trampar kan det kännas lite avigt, men man vänjer sig.

5. Vad är skillnaden mellan direktdrift, rulle mot bakhjulet och roller?

Rulle mot bakhjulet – Däcket ligger an mot ett motstånd i form av en rulle på trainern. För att få bästa funktion rekommenderar vi att du använder trainerdäck på bakhjulet.

Direktdrift – Här är det utan bakhjul som gäller, kassetten sitter fast på trainern och du monterar cykeln utan bakhjul direkt på trainern. Direktdrift ger störst motstånd och lägst ljudvolym.

Roller – Ingen montering krävs med en roller, utan cykeln löper på ett par rullar för att du ska få in ett balansmoment. Att cykla på rullar är lite som svart bälte i inomhuscykling.

På rullar cyklar du ”på riktigt`och måste hålla balansen.

6. Behöver jag några särskilda däck för att köra på trainern?

Om du satsar på en direktdriven trainer plockar du av bakhjulet, varför du då inte behöver något särskilt däck. För att cykla på en trainer med rulle mot backhjulet eller roller, där alltså bakdäcket driver rekommenderar vi ett trainer-specifikt däck. Den främsta anledningen är att specialdäcken greppar bättre.

Ett trainerdäck hjälper till att sänka ljudnivån på en däckdriven trainer. Du får också en effektivare kraftöverföring tack vare ett bättre grepp.

7. Vilka är de stora märkena inom trainers?

Det finns en rad olika trainers i olika prisklasser, men några av de mest välrenommerade företagen som tillverkar trainers är:  Tacx, Elite, Saris, Oreka och Wahoo Fitness.

Wahoo är något av en nykomling som kanske kan kallas en digital native i trainervärlden, Wahoo har techbolagets approach och är självklart stora inom den digitala träningen.

Spanska Oreka drog igång 2017 och varumärket genomsyras av högsta kvalitet och upplevelsen att cykla på en Oreka cykeltrainer är makalös.

Tacx och Elite är veteranerna  och har kompletta sortiment med allt man kan tänkas behöva för sin hemmacykling. Saris är ett amerikanskt märke med ett komplett sortiment och några prisvärda smarta trainers, det finns också direktdrivna lyxtrainers i sortimentet.

En välfylld träningsbuffé med direktiven trainer (alltså bakhjulet är avtaget), lyxig fläkt och ett bord för skärmen. Hur ser din trainergrotta ut?

8. Vad är en smart trainer?

Med en smart trainer öppnar du upp hela den virituella cykelvärlden, vilket gör att du kan träna och tävla med hjälp av appar som Zwift, Rouvo, Sufferfest med flera. För att du ska kunna göra detta krävs det att du väljer en cykeltrainer med ANT+ eller Bluetooth så att du kan koppla upp dig mot din telefon, surfplatta eller dator.

Att koppla upp sig mot en app som t.ex Zwift innebär bland annat att appen kan styra din trainers motstånd för att göra din träning mer verklighetstrogen. Så när du anländer till en uppförsbacke kommer motståndet automatiskt öka och sedan även sänkas när du cyklar i nerförsbackarna.

Med många smarta trainers kan du även mäta saker som t ex hastighet, effekt, kadens och puls. Det är perfekt när du vill föra statistik över din träning och följa upp för att se hur din utveckling ser ut. Det finns också massor av virtuella banor att träna på och du kan dessutom cykla mot andra som kör samma bana. Själva tävlingsmomentet som apparna erbjuder är också en rejäl sporre för många cyklister.

En direktdriven trainer och ett abonnemang hos någon av de stora virtuella cykelarenorna, sen är du klar att möta vinterns formtoppning.

9. Varför kan jag inte bara köpa en dedikerad motionscykel eller spinningcykel?

Att köpa en motionscykel är självklart ett alternativ, men det kan påverka dina möjligheter att cykla virtuellt. Den klassiska svenska ergometern från Monark har länge varit en favorit för svenska elitcyklister men sedan introduktionen av smarta trainers har Monarken bytts ut av många. Sen handlar det en hel del om platsen som man sparar med en trainer, genom att använda samma cykel som man cyklar ute på sparar man plats och får en sittställning som kroppen är van vid.

Monark 828EMonarks 828E är världens mest sålda ergometercykel, för knappt 30 000 kr är den din.

10. Jag vill inte använda min riktiga cykel för detta, kan jag köpa ett all inclusive-kit?

Wahoo Kickr bike är ett exempel på hur en trainertillverkare byggt en motionscykel och inte vilken motionscykel som helst, Wahoo Kickr Bike är allt du kan vilja ha i en trainer. Om man av någon anledning inte vill använda sin cykel på en trainer så finns det liknande produkter från Wattbike som har sin Atom Och Tacx som har sin Neo Bike.

Alla tre är mer platskrävande än traineralternativet, men sparar din cykel från en del slitage. Sen kostar det ofta lite mer Kickr Bike ligger runt 36 000 kronor och Tacx alternativ är ungefär 10 000 billigare.

Anders Wingqvist/HappyrideWahoo Kickr Bike, nästan allt du behöver för att cykla inomhus.

11. Sliter inte en trainer på min cykel?

När du cyklar på en trainer belastas inte cykeln mer än när du cyklar ute. Kedja och kassett slits ungefär som vanligt, men slipper regn och grus. Det som sliter mest inomhus är den ökade svettmängden som dessutom rinner ganska rakt ner.

För att hindra svett från att tränga in i lager och längs med vajrar är det viktigt att arbeta förebyggande. Det finns skyddsdukar att spänna upp mellan sadel och styre och vi rekommenderar även en extra handduk som man lägger på styret och torkar av sig med lite då och då. Beroende på hur mycket just du svettas så klart.

En bra fläkt torkar också lite av svetten innan den hinner droppa. Tips från coachen: smörj bultar lite extra innan trainersäsongen och håll koll så att inte allt för mycket svett rinner in i styrlagret.

Svettskydd från Elite kostar några hundralappar och hjälper till att skydda cykeln från svett kan vara den viktigaste preventiva åtgärden för att rädda svettkänsliga styrlager och växelvajrar.

12. Varför skall jag ha Bluetooth Smart på min trainer?

En trainer utrustad med Bluetooth Smart är möjlig att sammankoppla med en smart phone eller surfplatta. Du får då upp diverse information så som hastighet, kadens och effekt på displayen samt i många fall medger det även att köra mot filmer för att få en virtuell trainerupplevelse. Se respektive trainer vilken information som man kan se.

I Zwift kan du tävla mot andra cyklister på kända banor. Gatstenen kommer att upplevas som helt slät, låt dig inte luras.

13. Varför skall jag ha ANT+ eller ANT+ FE-C?

En trainer utrustad med ANT+ eller ANT+ FE-C är möjlig att sammankoppla tex en cykeldator som är utrustad med ANT+ eller ANT+ FE-C .

Med ANT+ kan du få upp diverse data på cykeldatorns display så som hastighet, kadens och effekt och har du ANT+ FE-C kan du dessutom styra trainerns motstånd från cykeldatorn. Se respektive trainer exakt vilken information som man kan se och vad man kan styra.

14. Vilka slitdelar kan man behöva byta under trainersäsongen?

Det är inga direkta slitdelar som behöver bytas, om du kör en direktdriven trainer kommer kedja, kassett och klingor att slitas. Det kan finnas en poäng att köra åtminstone kedja och kassett specifikt för trainern och byta tillbaka till det du hade på cykeln ute när det är vår igen.

15. Jag cyklar mtb och stig i vanliga fall, varför ska jag kika på en trainer?

Det är aldrig dåligt att vara i bra form. En vinter med strukturerad träning kan lyfta din stigcykling till nya höjder, är du stark orkar du ha mer roligt. Så ja, toppa formen inomhus under vintern och chocka dina cykelkompisar till våren. Även om det aldrig är tävling och ni bara cyklar för att det är kul så kan det vara kul att vara snabbast…

I den digitala MTB-världen får du tips om vägval, kör inte ner i hålen!

16. Vad är Zwift och det är väl inte kul eller?

Om man vill få trainercyklandet kul kan Zwift helt klart vara ett sätt. Den digitala plattformen har varit drivande i att skapa en internationell tävlingsserie i E-cykling och många duktiga cyklister tävlar nu också virtuellt. Att mäta sig mot andra är populärt, men möjligheten att cykla banor som till exempel en virtuell Tour de France är nog det roligaste med Zwift.

Tv-spel och uthållighetsidrott är ett möte som fungerar bättre än vad man tror att det ska göra. Den digitala tjänsten kan också vara en extra sporre då den sociala biten kan hjälpa till, det är lättare att resa sig ur soffan när kompisarna vill att du dyker upp och cyklar med dom, även när det är digitalt. Ja, det är kul!

Självklart finns Didi Senft med även i den digitala världen.

17. Ge mig några konkreta tips på bra trainers! Gärna olika prisklasser: budget, medel och lyx.

Tacx Boost

Tack Boost drivs av ditt bakdäck.

Tacx Boost, däckdriven trainer med magnetbaserat motstånd, om du inte behöver massa funktioner utan bara helt analogt vill kunna träna inomhus, då är Tacx Boost rätt trainer för dig. Kostar lite drygt 2 500 kronor.


Tacx Antares Basic Trainer

Tacx Antares Basic Trainer Tacx Antares Basic Trainer sätter din balans på prov, vilket är ”bra” säger coachen.

Tacx Antares Basic Trainer är rullar, alltså tre rullar som du cyklar på utan någon ställning som håller i cykeln, du måste balansera. Många kan tycka att det verkar läskigt eller svårt med rullar, det kan vara så att dom som inte kan cykla på rullar är dom som behöver det mest. Ordinarie pris 2400 kr.


Elite Novo Force

Elite Novo ForceElite Novo Force kommer ofta i packet med trainermatta och framhjulsstöd, smacka på din cykel och kör.

Elite Novo Force är en direktdriven trainer med magnetiskt motstånd och ett pris under 2000 kronor. I den här prisklassen är det däckdrivna trainers som gäller, men vill man ha en prisvärd träningskompis utan digitala komplikationer så är Elite Novo Force ett bra köp. Elite Novo Force kommer ofta i packet med trainermatta och framhjulsstöd, bara att ta av ditt backhjul, smacka på din cykel och köra.


Saris Fluid 2 Smart Kit

Saris Fluid 2 Smart KitSaris Fluid 2 Smart Kit är en storsäljande trainer som är redo för den virtuella världen.

Saris Fluid 2 Smart Kit är en däckdriven smart trainer med vätskebaserat motstånd. Det som gör att Fluid 2 sticker ut lite är att det är en smart trainer med både ANT+ och Bluetooth som kostar under 3000 kronor. Det prisvärda valet för dig som vill gå ner dig i Zwift-träsket utan att tömma plånboken alltför mycket.


Elite Turno

Elite Turno, direktiven och med vätskebaserat motstånd.

Elite Turno Italienska Elite använder vätska för att skapa motståndet i sin Turno som är direktdriven. Max motstånd är 1580 watt och trainern kan prata både Bluetooth och ANT+. Elite har en egen app som heter My E-training och det ingår ett års abbonemang vid köp av en Turno. Självklart funkar det också att träna med andra digitala tjänster som Zwift. Hela trainern väger 17 kilo och den har ett svänghjul på hela 5 kilo för bra cykelkänsla. Vill du köpa en Elite Turno kostar den runt 7000 kronor.

Wahoo Kickr Core

Wahoo Kickr CoreWahoo Kickr Core är en bra direktdriven trainer som sägs skapa en realistisk, exakt och tyst upplevelse för din inomhusträning.

Wahoo Kickr Core är en smart och direktiven trainer som erbjuder ett motstånd på 1800 watt! Motståndet regleras elektromagnetiskt och du kan ansluta upp till tre olika telefoner, cykeldatorer eller datorer. Anslutningen sker via de olika ANT-versionerna och Bluetooth. Levereras med en body som passar Shimanos och Srams 11-delade kassetter. Kickr Core kostar strax över 8000 kronor.


Elite Direto XR-T

Elite Direto XR-T Smart ligger på 10 000 kr.

Elite Direto XR-T Smart är en direktdriven trainer som ser till att du kan träna med skön cykelkänsla mitt i vintern. Den kan simulerar utmanande backar, med upp till hela 24% motlut, och med 2300 watt effekt. Elite Direto XR-T är tyst och stabil – 5,1kg tungt svänghjul – med integrerad effektmätare, ett idealisk redskap idealisk för alla dina träningssessioner inomhus. Priset är 10 000 kr.


Saris H3 Smart

Schh! Saris H3 Smart är så tyst att drivlinan låter mer än själva trainern.

Saris H3 Smart, det direktdrivna alternativet från Saris. Konstruerad med den enkla briefen att den skulle ha alla smarta funktioner och vara tystast på marknaden. Om Saris lyckades få den tystast har vi inte hört något om men den verkar ha alla funktioner man kan önska sig och vid 20 kmh ligger den under 60 decibel. Motståndet på hela 2000 watt regleras elektromagnetiskt. Priset hamnar strax under 10 000 kronor.


Wahoo Kickr V5.0 Interaktiv Smart Trainer

WahooWahoo kickr V5.0 interaktiv smart trainer.

Wahoo Kickr V5.0 Interaktiv Smart Trainer är en direktdriven trainer med elektromagnetiskt motstånd. Den levererar bra cykelkänsla, fin precision och extremt snabb responstid, allt anpassat för lite mer kräsna träningsnarkomaner. Prislappen på Wahoo Kickr V5.0 Interaktiv Smart Trainer är 13 000 kr.


Tacx Neo 2T

Tacx Neo 2TOrdinarie pris på Tacx Neo 2T ligger på 15 000 kr.

Tacx Neo 2T, är flaggskeppet i Tacx sortiment. Neo är en direktdriven trainer med magnetstyrt motstånd och så mycket möjligheter till träningsanalys som du bara kan önska dig. Du kan till exempel i kombination med rätt mjukvara få exakta analyser av din trampeffektivitet. Trainern är tyst och stabil och kan för den seriöse cyklisten också vara ett viktigt redskap för att effektivisera sin träning. Priset ligger runt 15 000 kronor.

Ingående recension av Tacx Neo 2T


Oreka O5 Smart

OrekaCykeltrainer Oreka O5 Smart ligger på 17 000 kr ordinarie pris.

Oreka O5 Smart är en lyxig och smidigt portabel direktdriven trainer som inte kräver någon extern strömkälla. Orekas trainer används av flera av de etablerade lagen på UCI World Tour, både när det gäller landsväg och MTB. Det som många uppskattar är konstruktionen med dämpad upphängning som ser till att du kan bibehålla ditt naturligt rörelsemönster. Via ANT + och Bluetooth kan du ansluta den till både cykeldatorer, smarta mobiler, surfplattor och pulsmätare. En gratis app ingår i form av OREKA Trainingapp och den ger dig data som effekt, kadens och du kan samt styra motståndsnivån, med appen kan träna utan internetanslutning. Oreka 05 klarar så klart även applikationer från tredjepartsutvecklare som Zwift, BKOOL eller Kinomap. Men även den mekaniska kompatibiliteten är hög och du kan ansluta den till cyklar med både 130, 135, 142 x 12 eller 148 x 12 mm axlar och den levereras med nödvändiga adaptrar förutom kassett. Priset på Oreka 05 Smart är 17 000 kr.


Elite Fuoripista

Fuoripista från Elite är nog den dyraste motionscykeln vi sett. Hur lagrad svett ser ut i mötet mellan glas och trä vågar vi inte ens tänka på.

Elite Fuoripista trainern för hen som har allt! Eller smart och stilig motionscykel är det egentligen. Kostar runt 150 000 kronor och är tillverkad i trä, glas, stål och aluminium. Tänkt att stå framme i en rymlig och lyxig öppen planlösning.


Wahoo Kickr Bike

Wahoo Kickr Bike Smart TrainerWahoo Kickr Bike Smart Trainer är extra allt för inomhuscyklisten.

Wahoo Kickr Bike är en smart motionscykel med alla funktioner som du kan önska dig, den ändrar till och med lutning när du på den virtuella banan kommer fram till en backe. Priset på 36 000 kronor avskräcker nog många, men efter att ha läst igenom specifikationen förstår man varför det blev dyrt.

18. Finns det några roliga tillbehöver till trainers?

Vissa tillbehör är kanske aningens mer nödvändigare än andra, men de ”andra” kan tillföra helt nya dimensioner till din upplevelse. Vad sägs till exempel om en aktiv nivåsimulator eller interaktiv trainerfläkt som kyler ner dig ju hårdare du tränar och tar i?

Du hittar även mer nödvändiga tillbehör som trainerdäck och trainermattor så du slipper slita på dina vanliga däck och ditt blanka vardagsrumsgolv.

En bra fläkt är bland det viktigaste att ha när trainersäsongen kör igång, det finns från vissa trainertillverkare men dom allra flesta köper en helt vanlig bordsfläkt.

Det tillbehör som faktiskt tillför mest träningspepp för många är just de digitala tjänsterna som möjliggör cykling mot andra.

Motvind på burk? Wahoo har utvecklat en fläkt som utöver att kyla dig kan anpassa vindhastigheten till din ansträngningsgrad. Tar du i mer borde väl fartvinden få öka lite också?

 

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
  • Sponsrade inlägg är en del av Happyrides annonserbjudande. Inläggen är framtagna tillsammans med kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till martin@happyride.se
  • Taggar

    ,
  • Kategorier

    Sponsrat

Senaste kommentarer

Little Stereo 2022-02-25

En enkel Stages-vevarm räcker oftast. har passerat här på köp & sälj för ca 3000:- vilket jag tycker är hyggligt billigt.

cubefritzz 2022-02-24

förstår inte varför folk är så nojiga köp en TACX med blåtand vilken som helst och koppla på vilken cykel som helst. Stäng av oljuden i Zwift, kör zwift companion och "joina" en bana/team och kör spotify istället = "virtual spinning" hemma istället f...

jonte987 2022-02-22

Billigt jämfört med rallybil tror jag brukar vara måttstock

Leffe 2022-02-22

Vart hittar man billiga wattmätare?

nisseson 2022-02-22

Hur får du cykeln att ändra motstånd automatiskt?

Little Stereo 2022-02-22

Det gör du lättare genom cykeln, exempelvis med en billig wattmätare.

Masjevel 2022-02-22

4 frågor om jag räknar rätt. :giggle: Den cykel du har bör fungera. Kan ju vara bra att kolla upp vilken axelstandard trainern klarar av. * Växling gör du som vanligt om du "fricyklar" i Zwift. Ställer du Trainer difficulty på ca 40% slipper du vä...

Deleted member 78355 2022-02-21

Haha!😁 vilken syn för gudarna...

Fattiglapp 2022-02-21

I princip vilken cykel (i någorlunda vuxenstorlek) som helst med någorlunda modern kassett passar väl de flesta trainers, men för att vara säker behöver du veta längd och tjocklek på axeln. Då använder du ju cykels växlar. Styrning går att köpa till...

erggf 2022-02-21

Jag har bara en fråga: Vilken cykel kan jag koppla på? Hur funkar det med växling? och bromsning? och styrning? Så många guider om Zwift och trainers, och ingen svarar på detta....