Filippa Ring: endurofenomenet som kom från ingenstans

Datum:
06 oktober 2021 17:50

Filippa Ring har fått en inbjudan till Enduro World Series 2022, men det är inte första gången som hon står med en biljett till världstävlingar i handen. Det är inte ens andra gången, utan den tredje. Många olika sporter har det blivit genom åren. Det var under 2021 som Filippa Ring på riktigt kom in på mountainbikescenen i Sverige och sopade banan med allt motstånd.

Med en tävling kvar i SWE CUP Enduro kommande helg har Filippa Ring redan, i överlägsen stil, tagit hem totalsegern. Under 2019 gjorde hon sin första cykeltävling någonsin. Det var på downhilltävlingen BHDH i Åre:
– Det gick förvisso över förväntan men jag förstod inte hur de andra kunde köra så fort, säger Filippa Ring. 

Två år senare, i juni i år (då det inte hölls några tävlingar 2020) var hon dock tillbaka på samma tävling och den här gången vann hon inte bara BHDH utan även endurotävlingen följande dag. Många frågade sig nog ”Var kom hon ifrån?”.

Endoromästaren Filippa Ring Daniel AxelssonFilippa flyger fram på sin Revel Rail som har 27,5 och 29″ hjul.

Filippa är uppvuxen i Nacka utanför Stockholm. Som liten var det konståkning och sen ridning och fälttävlan som gällde. Hon tävlade redan då men det gav en bitter eftersmak och Filippa konstaterade efter ett tag:
Tävla är nog inte min grej, jag pallar inte det, det är inte kul när det går dåligt, så tänkte jag förr om åren, berättar Filippa Ring. 

Med familjen brukade hon om vintrarna vara i Sälen för att åka skidor. Efter gymnasiet gjorde hon en säsong där och det ena gav det andra. Snart hade hon (och hästen som hängde i än) flyttat till Orsa för att utbilda sig inom turism och till skidlärare. Men efter att ha hållit sig undan tävlande i flera år så drogs hon med på skidlärar-SM där det gick ganska bra
– Jag är ganska 100% i saker, så när skidorna tog över så var blev det massor med skidåkning och nu är det på samma sätt med cyklingen.

PrivatFilippa Ring i parken i Verbier för några år sedan.

Inom skidåkning är det många som känner igen namnet Filippa Ring. 2011 började hon tävla ordentligt i friåkning eller big mountain. Det brukar även kallas extremskidåkning och är lite som Red Bull Rampage fast på skidor. Nu hade hon hittat nyckeln till själva tävlingsmomentet:
– Det måste komma ut av glädje aldrig från krav, konstaterar hon.

Under fem år var det skidåkningen långt utanför de pistade backarna och i de stora hoppen som stod i fokus med tävlingar runt om i världen. Hejaropen var många och det gick bra men konkurrensen om att komma in på den åtråvärda världstouren Freeride World Tour var riktigt tuff och en korsbandsskada gjorde det inte lättare. Efter att ha vunnit nordiska mästerskapen vid Riksgränsen 2016 kände Filippa att skidkarriären ändå var en ganska osäker tillvaro på många sätt. I samband med detta kom hon även på vad hon ville plugga och så fick skidorna hamna på hyllan.

Mattias LjungholmBrusonskogen, Verbier, vintern 2017, på Filippas självaste födelsedag.

Men pauserna från fartfyllda sporter har inte varit speciellt långa. Under somrarna jobbade Filippa som vattensportinstruktör. Detta kom att leda till ytterligare tävlande runt om i världen i Speed boat, närmare bestämt Thundercat P 750.

Foto: Heinrich SauerFilippa Ring och Kjell Johansson under VM i Kapstaden, mars 2017.

För en utomstående ser det lite ut som gokart på vattnet. En liten gummibåtskatamaran för 2 personer iklädda badkläder, flytväst och fullfacehjälm. En som gasar och styr och en som navigerar och fördelar vikt samtidigt som de håller i sig för glatta livet.

Så 2018 rullade cyklingen högst upp på att-göra-listan. Filippa hängde på några vänner för att prova på utförscykling i Åre, men föga imponerad och med en känsla av att det bara var svårt var hon långt i från såld. Men hon gav det en chans till och en höstdag i Järvsö föll bitarna på plats och luckan i hennes idrottsliga bana kunde nu fyllas med 100 procent mountainbike:
– Jag köpte snart där efter min första cykel, en Trek Remedy. Mina vänner som känner mig såg till att jag köpte en bra heldämpad cykel på en gång. Sedan dess har jag cyklat mycket, berättar Filippa.

I vintras hade hon turen att komma med i ett träningsprogram för just cykling med en tränare vilket tycks ha givit bra resultat:
Jag hade ett träningsprogram med två pass gym, ett långpass, ett intervallpass och ett teknikpass, berättar Filippa och fortsätter.
– Bunny hop har jag tränat mycket. Att cykla på bakhjulet hade jag velat kunna bättre men att själv, Filippa 30 år, cykla runt på bakhjulet hemma i stan… Nä den kan jag inte riktigt stå för haha
.

Under 2020 inledde Filippa även ett samarbete med goda vänner från tiden som skidlärare som nu startat cykelbutik och som bland annat kunde supporta med en riktig endurocykel. Nyligen flyttade Filippa till Östersund och har nu hemmabackarna på Frösön:
Nu cyklar jag kanske tre till fyra gånger i veckan lite beroende på. När det är vinter blir det kanske Swift, längdskidor och gym i stället.

I år har Filippa som sagt vunnit alla tävlingar hon har ställt upp i. Senaste vinsten var i Falun där vinstmarginalen efter en rejäl vurpa på sista sträckan dock var ganska tajt.
Sträckorna rullade på utan större missar. Inför sista sträckan kändes det som att jag hade det här, men jag fick sladd i sista svängen innan sluthoppet och skickades av cykeln. IN I MÅL var det enda som tänktes i mitt huvud just då och jag lyckades springcykla in i mål med två sekunders marginal. Berättar Filippa och fortsätter. Full pott i resultatlistan i år känns, nästan orimligt. Men jag är jätteglad.

Inbjudan till Enduro World Series 2022 landade efter sommaren och Filippa har än en gång tävlat sig upp till världsnivå i ytterligare en sport. Att hon är bra på att tävla råder det nu inga tvivel om men det har som sagt inte alltid varit så:
– Jo jag är bra på att tävla, men jag har fan jobbat mycket med det och förr var jag kass på att tävla.
Det finns en del saker som hon tycker är extra viktigt för att en endurotävling ska bli bra:
– Det viktigaste är att ta god tid på sig att reka banorna på träning. Gärna gå dem om det finns tid, men köra igenom och stanna till och verkligen kolla noga på svårare partier. Under tävlingsdagen gäller det sen att hålla fokus på en strecka åt gången och inte stressa upp sig, säger Filippa ring

Vi önskar Flippa lycka till framöver och gratulerar redan nu till segern i SWE CUP Enduro 2021.

Daniel AxelssonFilippa Ring på Ulricehamn enduro i slutet av augusti 2021, placering? 1:a som vanligt.
Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

MrSthlm 2021-10-07

En del människor har större vinnarskallar än andra, det visar väl detta tydligt samtidigt som jag misstänker att hon uppskattar fart, utmaningar och inte är särskilt rädd av sig. ;-) Säkerligen en hel massa talang också. Hon var väl tex riktigt va...

Fundadores 2021-10-07

Riktigt coolt att man som 30-åring sadlar om och dominerar och tar sig ända till EWS.