Forskning visar att cykelhjälm inte leder till ökat risktagande

Datum:
07 november 2019 07:14

Även om ingen eller få ifrågasätter om en cykelhjälm gör din framfart säkrare dyker frågan ibland upp på forumet: ”Gör cykelhjälm att man tar fler risker?”. Nu har forskare från bland annat Stockholms universitet undersökt saken och kommit fram till ett svar. 

En grupp forskare från bland annat Stressforskningsinstitutet har gjort en övergripande undersökning av den forskning som finns i ämnet. De gick igenom de studier som finns publicerade och kunde ta fram 23 relevanta studier. Av dessa 23 visade 18 att användandet av cykelhjälm inte ökade risktagandet hos cyklisten. Tio av studierna visade till och med att risktagandet minskade när cyklisterna använde hjälm.

Två av de utvalda studierna, både från samma labb, visade ett ökat risktagande och tre studier visade både och.

De 23 utvalda studierna bedömdes också utifrån sin kvalitet, till exempel ansågs de studier som utförts på cyklister i riktiga trafiksituationer där man undersökt reella förändringar i deras beteende hålla en högre kvalitet än de studier som var utförda i labb eller där cyklister själva fått skatta sin riskbedömning. Här kunde man också se att det främst var de studier som gjorts i verkliga trafiksituationer som stödde teorin att risktagandet inte ökade vid användande av cykelhjälm.

– Det vi kunde slå fast var att det saknas stöd för teorin om ökad risk, säger Igor Radun, trafikpsykolog och en av författarna till den nya studien till tidningen Forskning & framsteg.

Även Sonja Forward, trafikforskare på Statens väg- och transportforskningsinstitut har gjort en liknande undersökning och kom då i kontakt med Radun och hans kollegors studie. Forward håller med Radun i sitt resultat och pekar också på att många forskare har kritiserat en av de större studierna som gjorts i ämnet och som kom fram till motsatsen, det vill säga att risktagandet ökade när hjälm användes.

Radun menar att det är bra att det finns en debatt, men han tycker också att den studie som främst hävdat det ökande risktagandet, den så kallade Walkerstudien, har fått alldeles för mycket uppmärksamhet.

Vad tycker du? Ökar du ditt risktagande när du har hjälm?

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

pwr 2020-02-11

Finns massor av standarder, här finns en hel del info: https://helmets.org/standard.htm#therest

erik h 2020-02-10

Alltså hela den här artikeln är väl en trollpostning för att locka fram ni-vet-vem, och lite cannon fodder till det? https://i.pinimg.com/originals/83/e5/3c/83e53c83b658334f32d7edd0ecf182ad.png

Rattnalle 2020-02-10

Då hade man å andra sidan inte valt att cykla alls. Många tillverkare skryter ju med att deras hjälmar på ett eller annat sätt överträffar grundkraven. Något sätt att mäta det vore schysst.

pwr 2020-02-10

Stor skillnad på olika sorters faror också, jag har inte kollat upp specifikationerna för någon fullface hjälm, men en standard eu-godkänd cykelhjälm är gjord för att klara 20 km/t (så vitt jag minns) mot vinkelrätt underlag. En Mips-hjälm hjälper m...

kirre777 2020-02-04

Passar på att länka till teorin om riskkompensering/riskhomeostas: https://en.wikipedia.org/wiki/Risk_compensation

Rattnalle 2020-02-03

Fullt rimlig slutsats. Skulle också vilja tillägga att om man faktiskt ramlar på huvudet är det bra med hjälm. Jag har själv slagit i huvudet två ggr i år med en spräckt hjälm som resultat. Hade nog inte varit helt glad efteråt om jag varit utan. O...

staine 2020-02-03

En av de få gånger när jag vurpat och slagit skallen i gatan, ja då hade jag inte hjälm. Har det typ alltid annars. Följden blev ett blått öga som svullnade upp till en apelsins storlek. Fick röntga skallen för 600kr. Waste of money. Efter ett par ve...

Rattnalle 2020-02-03

Farligaste cyklingen jag gör är till jobbet. Men inte där jag har fullface av någon anledning.

Earlslick 2020-02-03

Hjälm är bra skit.

Skogling 2020-02-03

200117. Otb. Asfalt. Landade på skallen. Aeon räddade nog mitt liv.