Första hjälpen för cyklister – del 2 (av 2)

Datum:
18 september 2015 10:37

Första förband

I andra delen av HappyMTB’s akutsjukvårdsserie tipsar vi om vad första hjälpen-kit för olika tillfällen bör innehålla – från kvällscyklingen i hemmaskogen till långturen på fjället.

Text och foto: Kristin Svenson (kristin@happymtb.org)

Grundprincipen för ett första förband, oavsett tillfälle, är: ”ta inte med dig sådant som du inte vet hur du använder”. Steriliserad nål och tråd är till exempel superbra att ha med sig om du är kunnig i vilka sår som bör sys, samt hur detta görs på ett medicinskt säkert sätt. Om du inte känner dig hundra på detaljerna – skippa sykittet.

Lilla kittet – för den kortare turen i hemmaskogen

Lilla kittet

Detta minimalistiska ”kit” är för tillfällen då du ska cykla en kortare sväng nära civilisation, samt har tillgång till en fungerande mobiltelefon (eller snabba vänner). Lilla kittet har två beståndsdelar: snickers och silvertejp. Din Snickers (eller annat favoritgodis) tuggar du i dig i syfte att höja blodsockret medan du väntar på hjälp. Silvertejpen är mer av symbolisk betydelse, med innebörden ”ta gärna med dig något som du kan använda vid många olika tillfällen”. Förutom att laga diverse skador på cykeln så kan silvertejpen t.ex. användas till att konstruera ett tryckförband för att stoppa kraftiga blödningar, eller för att spjälka ett ben som visades i del 1. Den främsta beståndsdelen av lilla första hjälpen-kittet är dock de grundläggande kunskaper om akutsjukvård som nämndes i del 1. Att ha tänkt igenom och känna sig trygg med hur du ska agera vid en olycka är minst lika viktigt som att ha tillgång till rätt utrustning. Förhoppningsvis gör denna kunskap att du klarar dig tills det att du får hjälp (vilket i det här fallet förväntas gå snabbt).

Mellankittet – för längre cykelturer nära civilisation

Mellankittet

Vid en lite längre tur där du kanske cyklar i mer otillgänglig skog kan ett litet adekvat första förband vara på sin plats. Ett bra riktmärke för när en cykeltur går över på mellankits-nivå är att du ser det som självklart att ta med ryggsäck, dubbla reservslangar till cykeln och ett extra växelöra. Lämpligt innehåll är sterila kompresser, tejp och elastisk linda. Med dessa tre ingredienser fixar du lättare sårskador och stukningar. ”More is more” är inte heller alltid att föredra – kompresser och tejp kan användas till både mindre och större sår vilket gör små plåster högst redundant. En anledning att tänka minimalistiskt är att sannolikheten för att du faktiskt tar med dig kittet är betydligt större om det är lätt och smidigt, än om det är tungt och otympligt. Handen på hjärtat; viktkåtheten kan bedra visheten. Att lägga sjukvårdsprylar i en egen liten väska – gärna med en utstickande färg – har också sin poäng. Då hittar du snabbt och enkelt det du behöver om olyckan är framme, istället för att behöva gräva runt i cykelryggsäckens skrymslen och vrår under stress och press.

Megakittet – för heldagsturer på fjället

Megakittet

Om du tänkt cykla en långtur långt bort från civilisationen, till exempel på fjället, kan det vara värt att släpa med sig megakittet. Emils megakit är möjligen något mer avancerat än vad gemene man som inte är läkare har nytta av (som till exempel i inledningen nämnda syattiraljer). Emils väska innehåller:

  • Sax
  • Plasthandskar
  • Tryckförband
  • Sterila kompresser
  • Lite olika sorters tejp
  • Elastisk linda
  • Läkemedel (värktabletter och andra mediciner som du eller någon annan i gruppen har behov av, t.ex. allergi, epilepsi, diabetes. Förpacka vattentätt och kolla bäst före-datum!)
  • Näsblodsstoppare
  • Sårdesinficering (i flaska eller som engångsservett)
  • Säkerhetsnålar
  • Pincett
  • Pannlampa
  • Snickers (eller kanske ännu hellre Dextrosol som har lång hållbarhet och kan ligga i sjukvårdsväskan en längre tid. Emil har även med sig tårtglasyr i sin väska – en person som sjunker i medvetande på grund av lågt blodsocker, t.ex. en diabetiker som tagit insulin men inte ätit – behöver snabbt få i sig socker. Om personen inte klarar att äta fast föda kan tårtglasyr eller flytande glukos smetas in i munnen och tas på så sätt upp av slemhinnan).

Förutom första förband är det vid långa turer självklart viktigt att ha med sig extra kläder. Blir du skadad på en fjälltopp i dåligt väder (och vädret kan ändras snabbt i fjällen!) kan du få vänta ett tag på helikoptertransport och att hålla sig varm, torr och mätt är A&O i en krissituation. En vindsäck eller en nöd-värmefilt (se bild nedan) kan också vara en bra idé; den går att övernatta i om nöden kräver.

Värmefilt

För längre turer är det heller inte helt fel att ha med sådant som underlättar allmänna, mindre akuta potentiella misärtillfällen. Till exempel skavsårsplåster, solkräm, resorb, huvudvärkstabletter och tamponger (som dessutom är väl lämpade för att stoppa näsblod och djupa sticksår!).

Sam splint

Ytterligare ett tips för samtliga tillfällen eftersom den är så smidig är skenan ”Sam Splint” (finns att köpa online för några dollar). Den går att vika ihop och tar liten plats i väskan eller ryggfickan, men uppfälld och formad runt t.ex. en arm ger den ett stadigt, hårt stöd. Perfekt vid stukade eller brutna underarmar, fotleder, handleder etc.

Stabilisering av handled

HappyMTB hoppas därmed att du plockar med dig första hjälpen-kittet på din nästa cykeltur och bidrar till en säkrare cykling för alla.

Kommentera och diskutera på forumet

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.