[Massor med lyse] 1400 lumen -- nu med beamshots

s-o

Aktiv medlem
[Massor med lyse] 1400 lumen -- nu med beamshots
Ok, gott folk. Gather round, så ska pappa Sven-Olof berätta om hur man bygger en 1400 lumen diodbelysning för ganska små pengar. Massor med lumen, minimalt med moolah.

(Sätt er bekvämt och öppna en öl. Det har jag gjort, så det här kommer att bli en lång drapa :-)


Börja med att köpa ett par diod/reflektor-kombos från http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.14413 , DX 14413:

sku_14413_1.jpg ht=600


En av dem ska bli flodljus, den andra spotlight.
När du ändå är där, så slänger du med några linser också. http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.10647 för spotlighten:

sku_10647_1.jpg ht=600


och http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.13667 för flodlyset:

sku_13667_1.jpg ht=600


Drivkretsen till de här dioderna har bara ett enda läge, och det känns ju lite tråkigt. För att få möjlighet att reglera ljusflödet fortsätter vi till http://www.kaidomain.com/ProductDetails.aspx?ProductId=1866 och köper ett par treläges drivkretsar, KD S005296. Köp gärna en krets för mycket om du inte är en lödkolvsguru eller inte riktigt litar på de kinesiska prylarna:

633508189250308750.JPG ht=600


Vänta någon vecka på att KD/DX ska leverera. Upprepa vid behov :-)

Under väntetiden kan du jaga rätt på lämpliga kylflänsar. Jag plockade dem från datorskrotlådan på jobbet där det låg ett gäng gamla Pentium-III:or, men det mesta som klarat av att kyla en P II:a eller bättre borde räcka alldeles utmärkt. Effekten som ska kylas bort är ju som allra mest bara 12 watt ...

kylflans.JPG ht=450


Öppna paketen och plocka fram prylarna. Plocka även fram lödkolv, 5 minuters metallepoxy, lite kablar, strömbrytare, hängsäkring, krympslang och självvulkande tejp. (Allt sånt ska väl en riktig karl/ett redigt fruntimmer ha hemma redan, men i värsta fall får du spontanshoppa lite. Klas i sjön och Biltema har garanterat rätt prylar.)

Börja med att sätta fast linserna på reflektorerna innan du kladdar fingeravtryck på dem eller de blir allt för dammiga. Vira ett varv självvulkande tejp -- glöm inte att sträcka tejpen ordentligt -- runt reflektorkanten så att inte linsen behöver ligga direkt mot reflektorn. Lägg sedan dit linsen och fortsätt ett par varv till med vulktejpen, så att det blir vattentätt och sitter fast bra.

linsmontering.JPG ht=315


Löd loss den ordinarie drivkretsen från diodhållaren. Knipsa sladdarna. Löd fast KD-drivkretsen i stället. Svart sladd till svart, röd till gul. Glöm inte att sätta dit krympslang för att isolera dem innan du löder ihop sladdarna.
Sedan är det dags för strömförsörjningen. Jag använde vanliga RCA-kablar för hemstereo, men det är mer en smaksak så länge som de pallar med ett par ampere ström från ditt batteri utan alltför stora förluster.

kabul.JPG ht=450


(kylfläkten är kvar, men det är mest bara för inomhustesterna)

Hur som helst ska kabeln gå igenom kylflänsen, så nu är det dags att ta fram borr och borrmaskin. Borra upp ett hål som är så stort att kabeln nätt och jämnt går igenom när du lagt ett skyddande lager krympslang på den. Gnugga bort de vassa graderna på hålets kanter med en stjärnmejsel, en större borr eller liknande.

Greppa kylflänsen och skrubba rent sidan som legat an mot processorn så att epoxyn får en hyfsad chans att fästa ordentligt. Lacknafta går bra, men kräver att du tvättar rent med vanligt diskmedel efteråt för att få bort den feta hinna som lacknaftan lämnar kvar. När du nu har tvättat rent kyflänsen är det ett major no-no att lämna feta fingeravtryck på den rentvättade ytan.

Dra kabeln genom hålet i kylflänsen, och slå en knut på insidan för att dragavlasta.
En skarp böj på kabeln och ett litet buntband runt den funkar också bra för att minska risken att någon klumpig rackare rycker loss alltihopa.

Löd fast kabeln på drivkretsen. Den stora pluggen i mitten är plus, det lilla hacket på kanten är minus. Krympslang för att isolera sladdarna är bra, och när du är färdig slår du ett par varv isoleringstape runt hela drivkretsen så att den inte kortsluter mot diodhållaren.

Nu är det dags att koppla in strömmen och se att allting fungerar som det är tänkt. De här drivkretsarna växlar från hög --> mellan --> låg när du tillfälligt bryter strömmen, så prova att alla tre lägena funkar. Titta _inte_ rakt in i dioden. Den lyser _starkt_ (*_*)

Är allt som det ska, så är det dags att mixa ihop epoxyn. Följ instruktionerna noga och ha bra ventilation. Håll fast diod/reflektorkombon mot flänsen, och smeta på epoxy jämnt och fint runt hela skarven. Håll fast det hela tills epoxyn härdat. Jag rekommenderar varmt en 5-minutersepoxy.
Tryck ihop ordentligt. Får du epoxy mellan lampa och fläns försämras värmeavledningen ordentligt, eftersom epoxy isolerar lite väl bra. Lägg undan och låt efterhärda över natten.

Nu är dina lampor klara, så när som på fästena för styret. Där tror jag att p-klämmor från Biltema är en bra idé. Själv kör jag just nu med ghettolösningen spikband och ståltråd eftersom det var det jag hade hemma.

frardig.JPG ht=450


RC-ackar eller liknande batterier har du väl redan? De här drivkretsarna påstås ska svälja allt mellan 5,5 och 15 volt, men effektiviteten sjunker och risken att överhetta kretsen stiger ju högre spänning du matar dem med, så jag rekommenderar inte att du kör med högre spänning än nödvändigt. Själv kör jag med 7,4 volts rc-ackar.
Löd ihop strömmatningskablar med strömbrytare, och glöm inte att säkringar är bra att ha. Håll koll på plus och minus.Hur lång tid lyser då de här prylarna, och hur mycket ljus får jag ut ur dem?
(Det jag räknat på är mina 7,4 V 4500 mAh ackar. Dina tider varierar garanterat. Dessutom avrundar jag tiderna lite nedåt för att kompensera för tillverkarnas optimistiska siffror)

Det här är i alla fall vad Kaidomain själva påstår om kretsen:

Input Voltage and Current: (Average Test )

Voltage    Low      Mid      High    
5.5V      0.20A     1.05A     2.00A    
7.2V      0.17A     0.85A     1.60A  
9.0V      0.15A     0.70A     1.35A
11.1V     0.13A     0.60A     1.15A
13.2V     0.13A     0.53A     1.00A

Output Voltage:
2.8A(High)~ 1.38A(Middle)~0.25A(Low) --at any voltage level from 5.5V to 13.2V---Current regulated 


Eftersom driftstiden är direkt beroende av strömförbrukningen blir det här enkelt att räkna på.

På lågläge ska den här kretsen alltså dra 170 mA från ett batteri på 7,2 volt. 4500/170 blir drygt ett dygns ljus.
Mellanläget drar 850 mA vid samma spänning. 4500/850 ger drygt fem timmars ljus.
Högläget vill ha 1600 mA. 4500/1600 blir drygt 2,5 timmar till heltomt batteri.


Hur mycket ljus får man då av den strömmen?
Det kan man se med hjälp av det här diagrammet:

Bild6.png ht=403


En P7-diod (C-bin) ska ge 700 -- 800 lumen på fullt spett. Vid en ström på 1400 mA ger den 400 lumen, vilket motsvaras av 1.0 på y-axeln här ovan.

På lågläge ska den här kretsen ge 0,25 A till dioden. Enligt diagrammet får man då minst 75 lumen.
Mellanläget ger ungefär 1,4 A, vilket som sagt ger 400 lumen.
Högläget ger 2,8 A till dioden, och det ska då resultera i minimum 700 lumen från en C-bin klassad P7-diod.

Så, för att sammanfatta:
Med de batterier jag har, och med två lampor, en för flod och en för spot, får jag 150 lumen i ett dygn. Då blir inte lamporna varma ens om de helt saknar luftflöde runt sig.
Jag kan få 800 lumen i ungefär 5 timmar, vilket känns som ett fullt tillräckligt långt kvällspass för en amatör.
Vill jag blända bilister kan jag vrida ur de här prylarna 1400 lumen i 2,5 timmar, men står jag still någon längre stund då så överhettar nog lamporna. Å andra sidan var de inte ens ljumna efter 25 minuter på full effekt i -5°.

Saker att förbättra:
Den räfflade linsen ger en väldigt bred ljuskägla. Den vanliga fönsterglaslinsen ger däremot en rätt vettig spotlight. Jag ska prova hur det blir med två spottar för landsvägsbruk ...


Vad kostar det?
Pris:		Drivkrets		12 dollar stycket
		LED/reflektor		34.90
		lins			4,66/10 st

		lins			5,33/st

					56,89 dollar, 442 pix stycket. Då tillkommer
					kostnad för batterier, kablar och lite smårappel, 
					men det är ju ändå inte helt omöjliga summor.
Vad väger det?

Lampan med den tunga linsen och med fläkten kvar på kylflänsen väger 225 gram. En RC-ack väger cirka 330 gram, men den som har bättre batterier kan ju putsa den vikten en hel del.

Okey. Nu vet ni hur man gör. Gå ut i världen och sprid ljus i mörkret :-p

Jag återkommer med mörkerbilder när jag fått kameran att funka ordentligt.


/s-o
 
Senast redigerad av en moderator:

evo

Aktiv medlem
[Massor med lyse] 1400 lumen -- nu med beamshots
1400 lumen. Det låter riktigt fett. Bra beskrivning, men oj vad åbäkig hela härligheten ser ut med processorfläns och allt.
 

geologen

Aktiv medlem
[Massor med lyse] 1400 lumen -- nu med beamshots
Vet man att man ska montera två eller fler tillsammans, så kan man väl ha en enda fläkt för alla, som drar luft genom stora kylflänsar i en luftkammare?
 
[Massor med lyse] 1400 lumen -- nu med beamshots
Google verkar anse att det här närmast handlar om en projektorlampa. Jävla smart sökmotor det där.

Men du ska ha cred för ambitionsnivå med många lumen, watt och sådant.
 

Mikva

Aktiv medlem
[Massor med lyse] 1400 lumen -- nu med beamshots
Vilket dj*vla bygge! Imponerande. En välanvänd lördagskväll måste jag säga.

Men 1400 lumens, det är väl lite som att snubbla på mållinjen?

Betty Specifications
* 23W High Power LED
* 7xlens system, Beam angle 16°
* 1500 Lumens
* 54 x 46 mm (diameter x length)
* CNC-machined, Aluminium, Shot-peened, Titan Frontring matt
* Weight 155g
http://www.lupine.de/2009/en/products/lightheads/betty/

/Mikael (ja, jag är ironisk)
 

s-o

Aktiv medlem
[Massor med lyse] 1400 lumen -- nu med beamshots
HåkanC skrev:
-------------------------------------------------------
> Imponerande bygge.

Tack, men egentligen är det ett improviserat fulhack. Hade jag haft tid och ork så hade jag byggt en sån här i stället:

trout.jpg ht=450


http://www.candlepowerforums.com/vb/showthread.php?t=209991
Trout på candlepowerfourums.com har tre MC E-dioder i en hemsmidd frontplåt till styrstammen, och dumpar värmen från dioderna i styre och styrstam. Nåja, kanske nästa år ...


> Men nu vill vi se bilder på ljuset!

De kommer, var lugn :-)
Ironiskt nog blev kameran strömlös när jag var ute i kylan för att ta bilder i går kväll, men ljuset räcker till rätt bra. När jag cyklade förbi ett gäng förfestpromenerande ungdomar längs med Selångersån fick jag frågan "Vafan är det där för nånting? Landningsljusen från ett djävla ufo?"

Det blir nytt försök med bilder i kväll, och jag ska försöka få med mig en 20 watt halogenlampa överspänd till 14,4 volt att jämföra med.

/s-o
 

Ohlsson

Medlem
[Massor med lyse] 1400 lumen -- nu med beamshots
Fränt med inbyggd handtagsvärmare, bara satsa på fler dioder om de inte blir tillräckligt varmt för vinterturerna ;)
 

ondisc

Ny medlem
[Massor med lyse] 1400 lumen -- nu med beamshots
Fråga: Hur kan din lampa ge 1400lumen när drivkretsen inte ens kan lämna över 1.6A@7.2V ?!


Det rikigt svåra med just SSC P7 dioden är att alla diesen ligger parallellt och man måste upp i 2.8mA för att få riktig kräm ur lysdioden. Finns bara få riktigt bra drivare som fungerar vid lite högre spänning. Den kretsen du har kan ju som du visar inte leverera mer än cirkus 1700mA@7,4V -> (1.2*400) x 2 = 960lumen. Blir lite missvisande om du skriver 1400lumen i rubriken... (med reservation för att jag inte orkade läsa hela inlägget :-) )

Skulle vara kul att jämföra din och min :-) http://happymtb.org/forum/read.php/1/998254/998254
 

s-o

Aktiv medlem
[Massor med lyse] 1400 lumen -- nu med beamshots
ondisc skrev:
-------------------------------------------------------
> Fråga: Hur kan din lampa ge 1400lumen när
> drivkretsen inte ens kan lämna över 1.6A@7.2V
> ?!

Nu står det ju "input voltage" vid de siffrorna, dvs strömmen som går _in_ i kretsen.
1,6A / 7,2V in ger vid noll förluster i kretsen 2,8A / 4.1 volt ut. Räkna bort lite förluster så stämmer bokföringen. I alla fall på papperet.


> Det rikigt svåra med just SSC P7 dioden är att
> alla diesen ligger parallellt och man måste upp i
> 2.8mA för att få riktig kräm ur lysdioden.
> Finns bara få riktigt bra drivare som fungerar
> vid lite högre spänning. Den kretsen du har kan
> ju som du visar inte leverera mer än cirkus
> 1700mA@7,4V -> (1.2*400) x 2 = 960lumen. Blir lite
> missvisande om du skriver 1400lumen i rubriken...
> (med reservation för att jag inte orkade läsa
> hela inlägget :-) )
>
> Skulle vara kul att jämföra din och min :-)
> http://happymtb.org/forum/read.php/1/998254/998254

Jo, det är alltid kul att se vem som har längst stråle :-)
Skämt å sido misstänker jag starkt att ditt bygge spöar mitt, eftersom du har möjlighet att detaljstyra ljusbilden när du väljer optik.


/s-o
 

HåkanC

Aktiv medlem
[Massor med lyse] 1400 lumen -- nu med beamshots
Ljusflöde så det räcker borde du ha med dublla, rejält drivna, P7or,
det är bilder på ljusbilden som är det intressanta.

En fråga:
Var det 'Kajsa Warg-metoden' (man tager vad man haver) som gjorde att du valde just det epoxit istf en värmeledande sort?
Typ
36005.jpg

49:- från http://www.kjell.com/?item=36005&path=


/håkan
 

ondisc

Ny medlem
[Massor med lyse] 1400 lumen -- nu med beamshots
Hmmm. Kan nog instämma! Var precis ute på en 25kmare och inte fan e d direkt roligt att cykla i totalt mörker, tungt och jobbigt dessutom. Men att bygga lampor i mysiga lägenheten e nice :-)
 

s-o

Aktiv medlem
[Massor med lyse] 1400 lumen -- nu med beamshots
geologen skrev:
-------------------------------------------------------
> Misstänker nästan att en del har roligare när
> de bygger lamporna än när de använder dem
> sen... :D

Jovars. Det är ju betydligt mindre ansträngning att bygga lampa än att cykla :-)
Samtidigt flinade jag rätt brett när jag var ute och fotograferade resultatet tidigare i kväll.

(Alla bilder är plåtade enligt vad som påstås vara mtbr-standard för beamshots, dvs bländare 4, 6 sekunders exponeringstid, iso 100 och vitbalansen låst i dagsljusläge)


Så här mörkt var det med min vanliga ficklampa på styret. Jo, jag har brukat cykla så:
morkt.JPG ht=375Med flodljuset på lägsta:
madamflod1.JPG ht=375Läge 2:
madamflod2.JPG ht=375Läge 3:
madamflod3.JPG ht=375Dags för spotlighten:
spot1.JPG ht=375Lite mer ljus:
spotspegeln2.JPG ht=375Fullt ös på spotlighen:
spotspegeln3.JPG ht=375
Sedan blev det dags att köra båda lamporna:
fegljusx2.JPG ht=375Halvfart på båda:
halvtx2.JPG ht=375Fullt spett:
fulltx2.JPG ht=375Hur klarar sig då en överspänd halogenlampa? Det här är en Decostar 20w på lite drygt 14 volt:
osram.JPG ht=375


Den ser ganska gul ut, men bortsett från att den kräver en del mer batterier och inte går att blända ned är den helt ok.

Jag har ju egentligen byggt det här för att köra landsväg, och då är det kanske mer praktiskt med en lite smalare ljusbild. Alltså byggde jag spot av flodljuset också. Fullt ös på båda ser då ut så här:
rocknroll.JPG ht=375
Slutsats: Jag har nog tillräckligt med ljus för att klara normal landsvägskörning :-)


/s-o
 

HåkanC

Aktiv medlem
[Massor med lyse] 1400 lumen -- nu med beamshots
Instämmer i de beundrande utropen.
Bra att du hade med jämförelsen med halogen(Happy standard?)lampan

Men jag har en fråga till:
Vad är strålningsvinkeln på halogenlampan?
Och så undrar även jag vad avståndet till busken är?


/Håkan
 

saltgurkan

Aktiv medlem
[Massor med lyse] 1400 lumen -- nu med beamshots
Hehe, varde ljus. Funkar fläktarna bra eller kommer styret att smäla av värmen från allt kräm ;)? Vad säger bilister som du möter, blir de sura över att de blir bländade eller så?
 

Ohlsson

Medlem
[Massor med lyse] 1400 lumen -- nu med beamshots
Känns att döma av bilderna så lyser den betydligt bättre än min P7:a och att Spoten verkar lysa nästan lika brett men betydligt länger
 

Lumber

Medlem
[Massor med lyse] 1400 lumen -- nu med beamshots
s-o skrev:
-------------------------------------------------------
> Slutsats: Jag har nog tillräckligt med ljus för
> att klara normal landsvägskörning :-)

Lysande!

/Magnus
 

s-o

Aktiv medlem
[Massor med lyse] 1400 lumen -- nu med beamshots
Tack för alla glada utrop!

@HåkanC:
Jag började kladda med ett lim för kylflänsar som jag har liggande, men det verkade inte riktigt komma överens med epoxyn så till sist struntade jag helt i det. Hade jag velat finlira ligger det säkert någon liten tub Arctic Silver och skräpar här -- det ska tydligen gå rätt bra att blanda in det i vanlig epoxy -- men det här är som sagt ett fulhack där mycket av småbitarna var sånt jag hade liggande. Å andra sidan är inte alls temperaturen ett problem så här runt nollstrecket.
Halogenlampan är märkt "Decostar Longlife 46860 SP 12V 20W 10°" och sitter i en rörtätning från Biltema inklämd i ett kulskydd. Iso standard Happylampa med andra ord.

Fram till kröken där vägen försvinner är det drygt 80 meter. Uppskattningsvis står busken på lite mer än halva det avståndet. Hade jag tänkt mig för hade jag stegat upp sträckan och lagt ut lite markörer på 20, 40 och 60 meter, men jag hade tyvärr lite ont om tid.

Jag har monterat bort fläktarna från kylflänsarna. De behövdes bara när jag provkörde inomhus. Så länge som cykeln inte står still håller dioderna sig väldigt svala.

Nästa projekt: att bygga ett matchande bakljus. Jag har en fem röda Luxeon, och en Fatman liggande ... :-p


/s-o
 

HåkanC

Aktiv medlem
[Massor med lyse] 1400 lumen -- nu med beamshots
Ohlsson:
Din P4-lampa har väl linser istf reflektor?
Jag har läst i ngn LED-ljusartikel att linser kan 'sluka' en hel del av ljusflödet.

s-o:
Tack för förtydligandet.

Jag var förut tveksam till om en P7-lampa i praktiken skulle kunna konkurrera med en 3 x P4.
Dina bilder fått mig att sluta tveka.


/Håkan
 

Peda

Aktiv medlem
[Massor med lyse] 1400 lumen -- nu med beamshots
Imponerande bygge. Jag tror att dina lampor lyser mer än helljuset på min bil...

/Peter
 

elmaco

Ny medlem
[Massor med lyse] 1400 lumen -- nu med beamshots
Noobfråga: finns inte det reflektorer samt tillhörande optik som passar en P7 men som har en mindre diameter än de som används här? 5cm funkar bra på styret men gör det lite svårare att ha på hjälmen.
 

Jensen

Aktiv medlem
[Massor med lyse] 1400 lumen -- nu med beamshots
ähh, 5 cm uppe på hjälmen är ju inget, ha den fram på hjälmen så gör det ännu mindre. kan man köra med 10 cm reflektor till halogen på hjälmen så kan man väll köra med 5 cm :D
 

Kid1000

Aktiv medlem
[Massor med lyse] 1400 lumen -- nu med beamshots
Jag köpte prylarna innan ljusbilderna las upp..
Hur länge räcker lyset med 9500maH 14.4v NIMH batteri?
Eller så borde man splitta till 2 st 7.2 packar..
 

HåkanC

Aktiv medlem
[Massor med lyse] 1400 lumen -- nu med beamshots
Kid1000 skrev:
-------------------------------------------------------
> Jag köpte prylarna innan ljusbilderna las upp..
> Hur länge räcker lyset med 9500maH 14.4v NIMH
> batteri?
> Eller så borde man splitta till 2 st 7.2 packar..

Parallellkoppla dina 7,2V-ackar.
Det blir bäst både för reglerkretsen(mindre förluster) och batterierna(lägre ström)


/Håkan
 

calobra

Ny medlem
[Massor med lyse] 1400 lumen -- nu med beamshots
Apropå batterierna...
vad är det för skillnad på industriceller och RC-celler?
Planerar att löda ihop ett 6V-pack.
Sticker nog iväg på Kjell&CO på lunchen - men där kan de ingenting om grejerna de säljer.
Industricellerna på 3Ah kostar 5x49 =245 kr
RCcellerna kostar kostar 5x78= 390 kr
Rätt stor prisskillnad
 

Ohlsson

Medlem
[Massor med lyse] 1400 lumen -- nu med beamshots
Håkan: Min lampa är med reflektor, dock inte samma som detta. Kanske kommer upp med bilder å fakta men känns lite onödigt när de inte är något värstinglys.
 

Fikasvettot

Ny medlem
[Massor med lyse] 1400 lumen -- nu med beamshots
calobra skrev:
-------------------------------------------------------
> Apropå batterierna...
> vad är det för skillnad på industriceller och
> RC-celler?

Det kan vara skillnad på hur stora strömuttag man kan göra. RC-eller är ofta tänkta för höga strömmar. Snabbladdningståligheten kanske också skiljer.
Men mest skiljer det nog för att RC-cellerna hos Kjell & Co är från Gold Peak. De andra är "no-name".
 

Skogling

Aktiv medlem
[Massor med lyse] 1400 lumen -- nu med beamshots
SHIT!!!!! Det är ju så att rötterna torkar innan man kör över dem. :)
 
Senast redigerad av en moderator:

siven

Ny medlem
[Massor med lyse] 1400 lumen -- nu med beamshots
behövs verkligen så mycket kylning?
känns rätt yxigt. tänkte själv bygga en liknande redan innan ditt bygge men behövs en sådan mastodontkylning känns det lite väl grovt jag får tänka ett varv till
 
Topp