(H)jul året om i Mulle Mecks cykelverkstad

Datum:
21 december 2022 20:40

Happyride har besökt uppfinnaren och kreatören bakom kontot MulleMeckComponents. En livs levande hjultomte för vuxna nördar.

Den cyklande tomten

Så här inför jul jobbar jultomtens nissar för fullt, men de gör ju mest klappar till barnen. Sedan finns det andra verkstäder där personalen, ofta kvällstid, uppfinner och bygger hjulklappar för de stora barnen. Strax utanför Stockholm finns just en sådan verkstad där Magnus bestämmer vad som ska byggas.

Snön knastrar under fötterna när jag promenerar mot Magnus verkstad, den ligger bara ett stenkast från där jag bor. Lite efter utsatt tid knackar jag på och blir insläppt i värmen. Förseningen beror på att en cykelspekulant jag haft kontakt med inte dök upp. Det är minsann inte lätt att sälja begagnade cyklar nu för tiden. Magnus förstår läget. Han är fokuserad, med en pusselbit av kolfiber i ena handen och en fil i den andra. Det är inte så långt kvar nu, säger han och visar sitt senaste projekt.

Hugo RöjgårdEn viss grad av kaos är bra för kreativiteten.
Hugo RöjgårdMed 3D-printade former och olika specialtekniker tillverkas del för del.

Aluminium och kolfiber

I en ställning på snickarbänken, bland specialverktyg, tomma snusdosor och diverse mackapärer sitter det en bit av en cykelram.

– Jag bygger en ny baktriangel i kolfiber, säger Magnus med ett leende.

I ett mekställ sitter den främre halvan av en mossgrön Starling Cycles Murmur som kommer att bli 700 gram lättare.

– Men det är mest för nöjes skull, det hade ju varit billigare att köpa en kolfiberram från början istället för att bygga om den dyraste stålramen på marknaden. Men det är kul!

Aluminum har han jobbat med länge och kan, men kolfiber är nytt. Magnus pekar på fästet för bakbromsen som är gjort för en 180 mm skiva och inget 160 mm tjaffs.

– Jag blandar typ 60/40 med kolfiber och epoxy. Nu kommer säker någon kolfiber-förstå-sig-påare kommentera att det ska blandas 65/35. Sakerna brukar dock hålla rätt så bra, en fördel är ju att jag är ganska lätt.

Hugo RöjgårdInga adaptrar behövs när fästena görs rätt från början.

Boxxer + Pike = Pixxer

Till vardags jobbar Magnus som ingenjör med saker som vi dödliga inte förstår, så bakom hans olika cykelrelaterade uppfinningar finns det riktiga uträkningar. För det mesta i alla fall. Sedan maj 2021 har man kunnat följa MulleMeckComponents på Instagram. En vän påpekade att hans olika kreationer var för bra för att inte dokumenteras och delas med omvärlden. Sagt och gjort. Utöver toppklassigt content som aluminiumsvarvande och kolfiberfilande kan man där även ta del av Magnus cykling, för han är förstås en vass cyklist också.

Det händer att folk känner igen honom och hans byggen.

– Jag tillverkade ju en Pixxer som en del noterade, det är en blandning av en Pike- och en Boxxergaffel, alltså en Pixxer. Den blev faktiskt riktigt bra med de kustomlackade kronorna. Snart kommer den också att kompletteras med en direktmonterad styrstam.

Hugo RöjgårdVärldens första (och enda) Pixxer!

Ett av de byggen han är mest stolt över, eller i alla fall som tagit mest tid, är hjulen med tråd-ekrar. Just ekrar av tråd var han kanske inte först med, men tillverkningen av navet och själva lösningen på ekerspänningen var en svår nöt att knäcka.

– Det var det lite nervöst första turen, men det gick ju bra och nu har det ju klarat både tävlingar och allt möjligt.

Hugo RöjgårdImponerande, fälgen har han dock inte byggt själv. Men det kommer nog…

Kreativt kaos

Det är lätt att tappa fokus bland alla olika byggen och cyklar i verkstaden.

– Jag antar att jag har ärvt ”bra å ha genen” från min far, men jag spar bara bra grejer i alla fall. Den här charmiga lådan har jag sparat i 8 år, och nu fick den äntligen användning som ugn för att baka kolfiber i.

Hugo RöjgårdHemgjord specialugn

Magnus har fortfarande kvar sig första mountainbike också,  en Kona ram i stål som står i ett hörn.

– Jag tänker att det var nog enklare förr, att spara cyklar på hög, innan de började kosta en arm och ett ben.

Jag tackar Magnus för besöket och promenerar hemåt, nöjd över att ändå ha fått ta del av stöket i hjultomtens verkstad.

Följ Mulle Meck på Instagram

@mullemeckcomponents

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.

Senaste kommentarer

Kid1000 2022-12-29

HUR kunde jag missat detta konto på Insta? omedelbar följ!