Ingen Cykelvasa på plats i Dalarna för motionärer

Datum:
27 maj 2021 09:36

Den populära mountainbiketävlingen Cykelvasan körs inte heller denna sommar på vanligt sätt mellan Sälen och Mora. Vasaloppets så kallade sommarvecka ställs in på grund av pandemin, och motionärer får cykla hemmavid istället. Elitloppet Cykelvasan 90 körs dock på plats i Dalarna.  

Förra året ställdes den vanliga upplagan av Sveriges största cykellopp för mountainbike in. Samma sak blir det även i år.

För återigen sätter pandemin stopp för Vasaloppets ordinarie sommarvecka, men deltagarna kan ändå gå i mål med sin cykel- och löpträning – i Hemmavasan:
– Vi vet att många har tränat extra mycket det senaste året, så det känns fint att kunna erbjuda en säker och flexibel lösning. Samtidigt är vi glada över att eliten i år kan göra upp i Cykelvasan 90 och två av löptävlingarna på plats i Vasaloppsarenan, säger Johan Eriksson, Vasaloppets vd.

Vasaloppet/CykelvasanJohan Eriksson är ny vd för Vasaloppet sedan januari i år.

Under perioden 3 juli–22 augusti kan Hemmavasan genomföras när som helst och var som helst, överallt i världen, till exempel i hemmaskogarna eller på semesterorten.

Att göra Hemmavasan i Vasaloppsarenan i på plats i Dalarna är faktiskt också möjligt eftersom arenan är öppen för vandring och motion under hela sommaren. Däremot har Vasaloppet inget arrangemang på plats och kommer inte heller att erbjuda någon service.

Vasaloppet/Ulf PalmSommaren 2020: Cykelprofiler, elitcyklister och tidigare segrare i Cykelvasan 90 körde Hemmavasan i Gustav Vasas spår i trakterna runt Falun. För 500 år sedan, 1520, flydde Gustav ned genom dasset här vid Ornässtugan.

För att få snurr på antalet deltagare i Hemmavasan har man skaffat en ny Volov-bil som lockbete. En Volvo XC40 Recharge, Volvos första eldrivna SUV kan man vinna. Alla över 16 år som går i mål i Hemmavasan 2021 har chans att vinna, distans och resultat har ingen betydelse.

Eliten tävlar på plats i Dalarna

Utifrån gällande restriktioner kommer tre av de ordinarie loppen att kunna genomföras på plats i Vasaloppsarenan i augusti. Det handlar om elitversionerna av Cykelvasan 90, samt löptävlingarna Ultravasan 90 och Ultravasan 45. Nytt för i år är att Cykelvasan 90 avgörs på en vardagskväll, torsdag 19 augusti.

Vasaloppet Nisse SchmidtEmil Lindgren vann Cykelvasan 2019, när han trampade 94 km på tiden 2:48:41.

Vd Johan Eriksson konstaterar att Vasaloppet i alla tider har varit en motor för motion och folkhälsa.
– Och det fortsätter vi att vara, pandemi eller inte. Nu hoppas vi att många vill hålla i träningen, vara aktiva i sommar och genomföra Hemmavasan tillsammans med oss.

Blir Vätternrundan av?

Vättenrundan är framflyttad till reservdatumen 3-4 september, vilket beslutades i början av april. Det senaste som har hänt därefter är att att arrangörerna för ett par veckor sedan flyttade fram valdatumen till 7-13 juni och sista betaldatum till 20 juni. Bakgrunden angavs bland annat vara den höga smittspridningen i samhället.

Den 7 maj skickades ett öppet brev från Riksidrottsförbundet (RF) till regeringen med rubriken ”Vi sprider inte smitta i skogen, på havet eller vägen”, där brevskrivarna drev tesen att de svenska motionsloppen särbehandlas negativt. Utöver RF:s ordförande Björn Eriksson har även ordförandena i seglar-, cykel-, orienterings-, kanot, triathlon- och friidrottsförbundet skrivit under brevet.

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

Inga kommentarer