Kisa MTB park – Sveriges nyaste bikepark

Datum:
01 juli 2021 12:26

I slutet på förr året såldes skidanläggningen Tolvmannabacken i Östergötland. Köparen var den professionella dh-cyklisten Oscar Härnström vars mål var och är att utveckla cyklingen och inte driva vidare skidanläggningen vintertid. Vi har besökt Oscar Härnström i Kisa och kikat hur arbetet med hans drömmars bike park går. I helgen har Kisa MTB park premiär.

Antar att inte någon med öppna ögon under de senaste åren har missat att vi har en cykelboom som heter duga i Sverige. Fler och fler skidorter utökar sin verksamhet för att locka till sig turister på sommaren lika mycket som de gör på vintern och en stor del av dessa satsningar är på just cykling.

”Oscar Härnström har blicken som en lycklig tolvåring: att äga rättigheterna till marken på ett helt berg och få bygga precis vad han vill i cykelväg här är en dröm som äntligen gått i uppfyllelse.”

I de större anläggningarna är det framförallt stigcykling och enklare, flowig, byggd utförscykling som är på tapeten då det är med den produkten den stora massan attraheras. Det är utan tvekan väldigt trevligt att fler och fler hittar den fantastiska känslan som jag tycker att det är att cykla en välgjord led ned för berget, men jag tycker samtidigt att det är lite trist att utvecklingen på de mer avancerade lederna har stagnerat.

Oscar är pepp på öppning!

Under den tiden jag har känt Oscar Härnström, en av Sveriges bästa cyklister när det kommer till stor och stökigt freeridecykling, har han uttryckt samma känslor om cyklingen runt om i landet och framförallt i Åre där vi båda har varit bosatta under några år.

Alla som känner Oscar vet att han inte dras för att gå ut och gräva vare sig för hand eller sittandes i maskin och han tycker om att bygga stort. Men om man inte får ihop det med ledningsgruppen för de som driver cyklingen på orterna blir det svårt att få utveckla cyklingen i den riktning han är ute efter.

Oscar vet hur han vill ha sin cykling.

Det senaste året har mer eller mindre varit knepigt för oss alla med tanke på corona, men kanske extra knepigt att vara en professionell atlet. Tävlingar blev helt plötsligt inställda, att resa för bild- och filmprojekt blev mer eller mindre omöjligt och marknadsbudgetar har dragits åt rejält. Men Oscar Härnström lät inte något av detta hindra honom från att gå sin egna väg då han förra hösten köpte rättigheterna till mark och drift av Tolvmannabacken som ligger i Kisa.

Oscar fyller ut ojämnheter i banan.

Kisa är ett litet samhälle med ca. 4000 invånare som ligger en timme söder Linköping och två timmar öst om Jönköping, för oss Årebor cirka 85 mil söderut, där det bedrivits en liten skidbacke om 140 höjdmeter.

Som så många andra skidorter på den breddgraden är det svårt och dyrt att bedriva verksamhet då natursnön och minusgraderna inte längre är lika pålitlig som det var förr. Däremot passar dessa ställen perfekt att bygga om till cykelpark då infrastrukturen redan finns där och det som kan upplevas som små, korta skidbackar är alldeles lagom långa för en cykelpark.

Bröderna Hampus Quist och Oscar Härnström.

När jag kommer till Kisa och träffar Oscar för första gången på ett år har han blicken som en lycklig tolvåring. Att äga rättigheterna till marken på ett helt berg och få bygga precis vad han vill i cykelväg här är en dröm som äntligen gått i uppfyllelse.

Nu kan han bygga alla leder och features som han tycker har saknats i Sverige och få göra det utan att behöva konsultera med någon innan han börjar. Det är bara han och grävaren som behövs för att sätta igång.

De två bröderna arbetar febrilt inför öppningen den 3-4 juli.

Oscar är en drömmare, redan efter någon timme på plats har han delat med sig av långtgående planer för både cyklingen och Kisa MTB park som destination. Oscar har ett driv som inte finns hos gemene person, något som kanske är uppenbart då få andra hade tagit klivet och köpt en slalombacke för att bygga upp sitt drömprojekt.

Jag kan inte annat än att hoppas att vi får se alla dessa planer komma till liv. Dels för att jag personligen är intresserad av att få ta del av den cyklingen som skulle komma att bli, dels för att jag upplever att vi behöver ha någon som pushar cyklingen framåt i Sverige och kanske inspirerar andra orter att ta efter.

Många små detaljer som krävs för att få regnvattnet dit man vill.

Nog om detta. Vad kan man förvänta sig för cykling i Kisa nu när det öppnar till helgen?

Det finns idag 5 st leder, två stycken handgrävda blåa leder som erbjuder cykling som alla kan njuta av. De är lagda i en härlig trollskog, mycket fin loam, bra berms och lite mindre hopp. Något de gjort mycket bra är att även om leden är markerad som blå led finns det avstickare med svårare features lite här och där för de mer avancerade cyklisterna.

Magiska berms i de blå lederna.
En av de två blå lederna.
Ser riktigt kul ut den här blå leden.
Här kan man välja att hoppa över stenen eller runda den.
Fortsätta på den blå leden, eller vika av på en svart avstickare.

Just detta är något som genomsyrar även den blåa maskingrävda leden. För blå cyklister cyklar man rakt leden precis som den är byggd. Kommer man med lite högre hastighet kan man dubbla vissa rollers, ta en sidehit och hoppa över någon feature för att sedan landa in i huvudspåret igen. Lite som leden Barbro i Järvsö är byggd. Den är vansinnigt rolig oavsett vilken nivå man ligger på.

Övre delen på den blå maskingrävda leden.

Sedan har vi linjen som Oscar kanske är mest taggad på, den stora hopplinjen (ska noteras att det kommer att komma en ännu större linje fram emot hösten, en linje i storlek med det som syns på Festseries).

På denna linjen har vi större berms, det behövs högre hastigheter och det stora hopp. Inte så stora att en rutinerad cyklist inte skulle tordas hoppa dem, men tillräckligt stora för att man kommer att känna lite pirr i magen innan man droppar in för första gången.

Lite större maskingrävd led.
Bra storlek på denna rock roll!

På tal om pirr i magen, så finns det en brutal rock roll som alternativ ingång till det första hoppet. Stenhällar som denna återfinns oftast i filmer från British Columbia i Kanada och är rätt skräckinjagande då det inte finns mycket att göra när man väl tagit sig an linjen. Längre ner i denna leden finner vi ett stort table och slutligen ett stort gap. Något som återigen vanligen återfinns i BC.

Här kommer det tränas många tricks framöver!
Stort table innan det ändå större gapet.
Motorvägen ner mot liften.

För att fortsätta på samma spår finns det en handgrävd led som går bortom rock rollen som erbjudet riktigt teknisk, brant och loamig cykling. Ingen led man kommer flyga ner första gångerna då det är riktigt brant stundtals. En klassisk svår led helt enkelt.

En fin och brant led. Riktig Squamishkänsla!
En avstickare från de blå lederna. Kul, men väldigt brant variant på avslut.

Längre ner i parken finns en avstickare från de stora tablen och gapet som leder ned till liften igen. Här hittar vi en välpolerad blå led som slingar sig genom skogen för en mer scenisk väg ned.

Renputsat inför öppning.

Jag blir riktigt imponerad av hur mycket arbete Oscar och hans bror Hampus har lyckats göra på dessa tre månader som de har hållit på. Att på två personer uträtta allt detta är för mig en mycket imponerade och jag ser fram emot att få se hur detta skall komma att utvecklas. Men innan det händer gäller det att allt det praktiska ska fungera.

Kommer folk hitta hit? Kommer liftarna att fungera? Vad kommer folk att tycka om cyklingen och resten av det som erbjuds? Många frågor som vi får se svaret på den kommande premiärhelgen och vidare i sommar.

Knappliften tar dig upp på berget.

Sammanfattning om Kisa MTB park

  • 2 st liftar, en knapplift och en släplift (som går till samma ställe)
  • En traktor för shuttling för nybörjare och barn.
  • 5 st nedfarter varav tre blå, en röd och en svart.
  • Fallhöjd: 140 höjdmeter
  • Liftkort: Säljes dagsvis, 320 kr vuxen och 250 för barn.
  • Finns idag inte någon cykeluthyrning eller restaurang.
  • Det finns gratis dagsparkering för alla besökande & ställplatser för övernattning som kostar 100:- natt, 150:- natt/el.
  • Öppet: Lördag-Söndag 10-17 (premiär 3-4 juli)
  • Mer info på deras sajt: https://kisamtbpark.com/
Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

Fundadores 2021-07-26

Och även om man cyklat XC-MTB så är ju DH något helt annat. Jag känner mig ganska bekväm på en cykel men med DH så är jag total nybörjare.

SIE 2021-07-26

Om man likställer ”aldrig cyklat utför” med ”aldrig stått på skidor” så blir nog upplevelsen av en röd stig/pist likartade för den debuterande utförscyklisten/skidåkaren. Ur det perspektivet blir graderingarna nog snarlika för båda sporterna. Edit: ...

unsuspected 2021-07-26

Sen är det också skillnad på utförsåkning i pist och park med skidor/snowboard. De som åker obehindrat i röda och svarta pistade nedfarter skulle nog inte komma på tanken att ta röda eller svarta linje i tex Kläppens snöpark som borde motsvara grade...

johan44 2021-07-25

Jag tycker det är ok. En viss risk är oundviklig och också kanske önskvärd. Risk är sannolikhet gånger konsekvens. Min personliga åsikt är att både sannolikheten för krasch och konsekvensen av en vurpa bland stock och sten är för stor när det går tr...

ambientzz 2021-07-25

Tror det ligger något i detta. Gradering för alpint känns som att det bara beror på lutning, allt är ju mer eller mindre slätt hur som helst. Sen är linjeval ytterst kritiskt med cykel. När jag testar nya utförslöpor rullar jag dessa extremt långsam...

Fundadores 2021-07-25

Tror det är nytt och att man inte har koll, men ju fler som cyklar desto mer kommer kunskapen öka. Jag tror just färgerna lurar. Många åker slalom rött eller svart och tänker att då borde de klara det i DH också när de borde hålla sig till gröna oc...

Startgas 2021-07-25

Vad tycker du om att utförsåkning på skidor/bräda är en folksport? Hur många skadas inte allvarligt pga det varje år? Men sånt har blivit normaliserat och rapporteras ej i media.

jonte987 2021-07-25

Ja, det vara glada dagar med dykningen. Ger visst hopp att även cykling peakat. De få olyckor jag varit i närheten av verkar varit på hyrcykel där man inte behärskat grundläggande cykling. Någon form av tröskel borde finnas. Blir inte riktigt samma ...

johan44 2021-07-25

Så kul att det händer nåt i bra i Kisa men personligen tror jag inte att utförscykling är en bra folksport. Lite som när var och varannan skulle dyka på 80-talet och brandkåren fick fullt upp att hämta folk på botten. https://live.aftonbladet.se/sup...

TallerThanYou 2021-07-18

Yes! Gold Mine är den blå och Intens är röd, kör i vind och ha fett roligt! :)