Sponsrat innehåll från Bikester

Mountainbike i Stockholm, därför är det så bra

Datum:
30 november 2021 09:00

Du rullar snabbt mot nästa sväng på den torra stigen, skogen luktar tall och sommar. En bit bort hör du några som badar, i ett par sekunder överväger du att själv ta ett dopp men cyklingen är för bra, badet får vänta tills benen är helt tomma. Mountainbikecyklingen kring Stockholm håller världsklass den är lätt att hitta till och lämplig för alla cyklister. 

Att cykla mountainbike i och kring Stockholm är helt fantastiskt, det skärgårdsnära landskapet, de många öarna som vuxit ihop och det nät av stigar som ligger utspritt över alla grönområden. Förutsättningarna kunde inte ha varit bättre. Vid en jämförelse är det få huvudstäder i världen som ens kommer i närheten av antalet mil stig i direkt anslutning till Stockholm. Därför är det dags att du också upptäcker Stockholm på en mountainbike. 

Rickard CroyHuvudstaden bjuder på lummig, grön och rolig mtb.

Inbäddat i skog och hav

Stockholm ligger inbäddat mellan Mälaren och skärgården, i mötet mellan hav och insjö ligger staden, och i det område som vi kallar Stockholm finns självklart den typen av stenstad som är typiskt just för storstäder men det finns också en hel del grönområden, hela 40 procent av stadens yta är parker eller grönområden, direkt i anslutning till stan finns det dessutom 240 naturreservat och två nationalparker.

Rickard CroyEtt bad är aldrig långt bort i ett somrigt Stockholm.

Förutom Mälaren finns ytterligare 1240 sjöar av olika storlek i länet, kring alla dessa sjöar finns det oftast en stig. Det är alla dessa stigar och grusvägar som gör huvudstaden så bra för skogscykling, tack vare allemansrätten och stockholmarnas vana att använda naturen för rekreation så har det bildats massor av stigar ute i markerna, vissa har senare markerats upp som vandringsleder eller motionsspår men många ligger där i skogen, omärkta och utan namn, redo att upptäckas av dig på en stigcykel.

Rickard CroyStockholm bjuder givetvis på klättringar, platter och utförslöpor.

Fortsätter man ut från fastlandet finns det närmare 30 000 öar i olika storlek och med olika mängd vegetation. I Stockholms skärgård finns det massor av fin cykling att upptäcka. Som du kanske förstår är det svårt att hinna med all mountainbike som finns att cykla kring och i Stockholm, inte ens om du skulle lägga resten av ditt liv på det skulle det vara en enkel uppgift. 

Mountainbike i alla väderstreck

Det spelar ingen roll var du bor, i Stockholm finns det alltid bra cykling i närheten, det finns till och med långa mountainbikespår bara några minuter från de mest trafikerade innerstadsgatorna, Fiskartorpet är ett område där det finns byggda spår specifikt för mountainbike. ”Torpet” som det heter i folkmun ligger fem minuter från Sveavägen och är ett område där nybörjare känner sig modiga och även duktiga cyklister kan hitta utmaningar, det finns något för alla och det är lätt att hitta. 

Lättcyklade stigar någon minut från stadens puls. Stockholm bjuder gärna nyblivna stigcyklister på en angenäm inskolning.

Norr om stan börjar Hagaparken, där kan man på grusvägar leta sig norrut för att ta sig till Järvafältet där det finns massor av naturliga stigar och fina grusvägar, på en karta över Stockholms län är det enkelt att se de gröna kilar som sträcker sig ut från stan.

Rickard CroyStockholm har ett varierat utbud av mtb-cykling.

Västerut hittar vi mälaröarna med sina fina vandringsleder och nybyggda spår för mountainbike på Lovön. Vill man hänga på väskor på cykeln och övernatta längs med stigen eller grusvägen kan mälaröarna vara ett bra område för nybörjare, det är ofta nära till bebyggelse utan att man förlorar vildmarkskänslan. Det finns också en hel del fina badplatser att cykla till och massor av mysiga fik på vägen. Mälaröarna bjuder på en fin kombination av skog och öppet åkerlandskap. 

Rickard CroyTungan rätt i mun när stenkistorna ska forceras.

Söderut hittar vi Södertörn och den stora nationalparken Tyresta, i nationalparken gäller andra regler för cyklister än i de områden där allemansrätten gör det möjligt att cykla. Men om du tar reda på hur du får cykla är det värt ett besök och det finns massor av fina områden som gränsar till Tyresta där cyklingen är mer tillgänglig.

För gravelentusiaster finns det ett gruseldorado att upptäcka på Södertörn och vill man inte cykla hela sträckan så kan man ta pendeltåg en bit ut för att direkt hamna på rätt grusväg. 

Rickard CroyFina lättrullade stigar finns det också i Sveriges huvudstad.

Österut hittar vi Nackareservatet som är ett av de absolut populäraste områdena för mountainbike, cyklingen på stigarna är bitvis relativt svår men som tur är finns det massor av fin grusväg. Cyklingen i Nackareservatet börjar där staden slutar och fortsätter ut i skärgården, flera av stigarna och grusvägarna passerar havsvikar med fina sandstränder. Skogen är mestadels tallskog med ett tunt jordlager och massor av synligt urberg. Trädens rötter ligger ytligt och mellan rötterna kan det vara stenigt, ibland är det svårt att hitta rytmen och det krävs en del trixande för att hålla styrfart men helt plötsligt händer något, rötterna försvinner och stigen är slät och snabb, när man hittar flowet på släta klipphällar är stigen alldeles underbar, du kan pumpa dig fram och däcken greppar som på sandpapper när du svänger, grattis! Du har hittat Stockholms slickrock. 

Rickard CroyIbland är det svårt att hålla fokus på stigen…

Med väskor på cykeln

Vill du upptäcka det gröna Stockholm på cykel och dessutom sova i skogen finns det otroligt fina möjligheter till ett unikt äventyr. På grusvägar, stigar och mindre asfaltsvägar kan man ta sig runt stan och i kombination med någon färja kan man röra sig mellan de gröna kilar som sträcker sig ut från huvudstaden. Då du tack vare allemansrätten kan tälta nästan var som helst så länge det inte är tomtmark finns det massor av fina ställen att spendera natten på, vill man vara lite extra äventyrlig rekommenderar vi en hängmatta och en tarp istället för tält, då sparar du plats och behöver inte fundera på slätt underlag, två träd är allt som behövs.

Många cyklar med moderna bikepacking-väskor och det är absolut det smidigaste sättet att få med sig det man behöver. Använd mobilens kartappar för att kolla in någon av de 1240 sjöarna och reka på satellitbilden ungefär var du tror att det är bra att sova, sen är det bara att cykla dit och undersöka om det var en bra tältplats, se bara till att ta med mycket och god mat. Glöm inte lämplig dryck!

Rickard CroySkogsäventyr är aldrig långt bort i Stockholm.

Ta liften upp

Många Stockholmare har upptäckt hur kul det är att cykla utför och det finns flertalet skidbackar som grävt spår för mountainbike och kör liften även under barmarkssäsongen. Flottsbro söder om stan är en anläggning som bjuder på cykling som passar alla, det finns enklare spår som man kan ta sig an som nybörjare på en hyrcykel och det finns stora drops som kräver rejält med både mod och skills. Det är fantastiskt kul att kunna cykla bikepark i Stockholm och även många mindre skidbackar som till exempel Saltisbacken i Nacka erbjuder nu tillsammans med den lokala klubben riktigt bra byggda spår för mountainbike.

Även för nybörjare, om du precis har börjat intressera dig för mountainbike så kan en dag i en bikepark vara ett bra sätt att komma igång, då kan det också finnas coacher tillgängliga. Många nybörjare drar sig nog för att åka till en bikepark men möjligheten att kunna träna massor på relativt lätta stigar är precis vad en nybörjare behöver, då kan man bygga upp cykelsjälvförtroendet under kontrollerade former. 

FlottsbroFlottsbro är Stockholms bästa bike park och har både svåra och enkla leder.

Hellas

Att skriva om cykling i Stockholm utan att nämna Hellasgården och Nackareservatet vore snudd på kriminellt. Det stora grönområdet börjar vid Hammarbybacken (som har en liten bikepark och lift) sen fortsätter skogen långt ut i skärgården. Det är ett enormt grönområde som delvis skyddats från avverkning och bebyggelse för att användas till rekreation. 

Det mesta av cyklingen är smalare stigar som slingrar sig fram på hällmark och genom tallskog. Namnet Hellas kommer från motionsanläggningen Hellasgården som kan vara en bra utgångspunkt för cyklingen om man inte cyklar från stan. Vid motionscentret finns det kartor att köpa och informationstavlor som hjälper dig att hitta rätt i skogen.

Johan Åkesson/HappyrideI Hellas ligger Stockholm populäraste stigar med allt vad det innebär.

Vissa av dom märkta stigarna kan vara lite väl populära en lördag i maj, men när du börjat hitta behöver du aldrig trängas, det finns en otrolig mängd stigar som är fint fördelade på de 10 miljoner kvadratmetrarna som naturreservatet består av. I Stockholm finns det ett stort MTB-community och nästan alla cyklar i Hellas med jämna mellanrum, ska man dit som nybörjare eller turist finns det guidefirmor eller så letar man reda på någon gruppcykling med hjälp av Sveriges största cykelforum www.happyride.se. 

Rickard CroyKalle Bern har cyklat omkring i Stockholm i decennier och hittar ständigt nya pärlor.

Världsklass

Det som gör Stockholm så bra är den otroligt stora mängden stigar och stora sammanhängande grönområden. Hela Sverige är ju nästan täckt av skog men längre från städerna finns det inte lika många som rör sig i skogh och mark och därför inte heller lika mycket stigar.

I och kring Stockholm finns alla förutsättningar för bra cykling och du behöver inte heller leta länge för att hitta likasinnade att cykla med. När man börjat upptäcka skogarna är det som att varje ny stig leder till en annan och så fortsätter det. Njut och cykla med förstånd, vi är flera som ska dela på skogen. 

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
  • Sponsrade inlägg är en del av Happyrides annonserbjudande. Inläggen är framtagna tillsammans med kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till martin@happyride.se
  • Taggar

  • Kategorier

    Sponsrat

Senaste kommentarer

skogsmulle101 2022-02-05

Stockholm suger på utförsåkning. Det vet dom själva. Skåne, Småland och kolmården har 3ggr så mer fallhöjd med massor av faktiskt bra stigar. Jämtland och upp behöver jag inte ta upp här. Det är såklart lite mer bergiga områden

laserolsson 2021-12-03

Det kanske är Stockholms län som menas i rubriken? Glöm då inte Järvafältet med flera mil av bra sigar. Passa er för att komma in på de förbjudna men väldigt lockande stigarna i Hansta naturreservat bara. Det ligger nämligen i Stockholms kommun. Och ...

Fjärdebrunn 2021-12-02

Det är väl främst Erstavik som verkligen inkluderar stig- och gruscyklingen utan egentliga förbehåll mer än krav på ansvarsfullt beteende i Nacka. Även Nacka kommun har en positiv inställning. Tycker gott deras insatser och inställning gott kan lyft...

Totteman 2021-12-02

Det har hänt att jag doppat mig på en cykeltur. Jag tar bara av hjälmen och ser till att jag inte har mobil och plånbok på mig...vore surt att sumpa dem. Är det varmt så torkar man fort när man väl börjar cykla igen.

Johan T 2021-11-30

Men... Den enda cyklingen i skog som är tillåten i Stockholm är väl Fiskartorpets slingor och kanske några nya transportstigar i Björkhagen/Judarn typ? Övriga tips i artikel är antingen förbjuden mark för oss stigcyklister eller ligger i grannkommune...

n3wton 2021-11-30

De som tänkte "Happy är en fin annonsplattform, vi köper den!" måste ha en konstans känsla av att ha köpt en burk med maskar. Vilka annonser landar egentligen bra här? Jag gillar såklart att åsikter är helt fria (nåja) att uttrycka lite varsomhelst,...

nisseson 2021-11-30

Det finns väl få platser som nämns i artikeln där det är tillåtet att cykla i terrängen? Det framgår inte så tydligt, man får nästan intrycket av det motsatta. T.ex. texten "hela 40 procent av stadens yta är parker eller grönområden" saknar tillägg...

fredrikw 2021-11-30

Oj, hela jättestora Södertörn reducerat till att bestå av 1) Tyresta nationalpark (som har förbud mot cykling på stig) 2) till Tyresta angränsande områden (resten?) Vem skriver dessa reklamtexter egentligen?

trailbiker 2021-11-30

Tänk ändå att en puffetta-artikel om cykling i Stockholm glömmer / missar tex NICK (partisk iof), Hagakullen, Judarn, Törnskogen, Danderyd, Grimsta, Ekerö, Väsjöbacken, Bruket och lite annat. Men kul att Hellas nämndes 33 gånger :)

andersson.n 2021-11-30

Ibland när jag går i det slaskiga mörkret här i huvudstan kan jag bli cynisk om hur bra Stockholm egentligen är... Med rätt inställning och kläder är det dock en fantastisk stad året om, och de tidiga sommarmånaderna när grönskan kommer tillbaka med ...