Nybörjarguide till årets häftigaste MTB-tävling

Datum:
25 oktober 2017 10:24

Här är allt du behöver veta inför årets Red Bull Rampage fredag den 27 oktober.

På fredag den 27 oktober kl 18:00 går startskottet för årets häftigaste MTB-tävling. Red Bull Rampage är en enda stor adrenalinfest där världens bästa åkare cyklar nerför hala bergssidor och slänger sig utför hopp och dropp som de flesta av oss hade behövd fallskärm för. Inte nog med det. Som om att cykla nerför närapå vertikala berg inte vore nog, så slänger åkarna dessutom ur sig trick som om det inte finns någon morgondag. Du vet vad som gäller va? Eller har du på något sätt missat vad Red Bull Rampage faktiskt är? Ingen fara. Här kommer en nybörjarguide med allt du behöver veta inför fredagens stora tävling.

Vad är Red Bull Rampage?

Enkelt förklarat så är det årets största adrenalinkick på två hjul. Red Bull Rampage är en freeridetävling som hålls i Utah, USA, där världens bästa friåkare samlas för att försöka ta sig ner för de hala, galet branta bergssidorna samtidigt som det gör hopp, dropp och helt omänskliga trick för att imponera på juryn och förhoppningsvis ta hem den prestigefulla vinsten.

Tävlingen, som är helt unik inom MTB-världen, startade redan 2001 och är nu inne på sin 12:e omgång och 4:e arena. Åkarna bygger själva sina linjer tillsammans med sitt byggteam och spenderar en vecka med att flytta och forma bergsterrängen utefter eget behag. Allt för att skapa den galnaste, brantaste och mest imponerande vägen ner.

Red Bull Rampage är årets häftigaste tävling.

Vilka regler är det som gäller?

Reglerna är rätt enkla – den som tar den farligaste vägen ner och samtidigt kör de mest imponerande hoppen och galnaste tricken vinner. Åkarna tävlar alltså inte mot klockan, utan blir bedömda av en jury som består av andra friåkare och experter.

Det finns huvudsakligen tre bedömningskriterier:

1. Linjeval: Ju brantare och svårare linje nerför berget, desto mer poäng får åkaren.
2. Hopp, dropp och tricks: Höjd och svårighetsgrad på hopp, dropp och tricks samt hur rena landningar är spelar stor roll och kan ge höga poäng.
3. Flow, stil och hastighet: De gäller inte bara att ta den brantaste vägen ner och köra de största tricken, utan stor vikt läggs även på hur snabbt, smutt och snyggt åkarna kör.

Förr kvalade åkarna in till den stora finalen, men från och med förra året minskade antalet inbjudna åkare från 40 till strax över 20 stycken, och får nu alla åkare två finalåk var. Åkaren med det bästa åket vinner. Alltså – det är endast ett utav de två åken som räknas (det med högst poäng), förutom om det blir oavgjort, då räknas totalsumman av båda åken.

Hur bygger de sina linjer?

Åkarna skapar själva sina linjer nerför berget och har egentligen fritt fram att köra ner var som helst. Typ som en canvas, fast istället för penslar har de spadar. Linjerna de skapar är faktiskt som konstverk.

De nya reglerna tillåter varje åkare att ha ett byggteam på två personer, men de får inte tillgång till eldrivna verktyg och inte heller ta in extra byggmaterial, förutom ett gäng sandsäckar. De får tre dagar på sig att bygga, samt fyra dagar till med cykel för att testa och flytta om linjer.

Varför har de flyttat Rampage till ett nytt ställe?

Rampages arena, som byggs upp vid något av Utahs många berg, har flyttats fyra gånger sedan starten 2001. Anledning till förra årets flytt var att organisatörerna ville bort från de stora externt skapade hoppramperna eftersom det tog fokus från det Rampage faktiskt är och bör vara – ren friåkning. Dessutom började det bli ganska fullsmockat med linjer nerför det gamla berget. Den nya arenan förra året innebar att åkarna kunde låta fantasin flöda och bygga helt nya linjer. Kul för både deltagare och publik.

Vad är nytt för i år?

Tävlingen hålls på samma berg som förra året men de har öppnat upp en till bergskam som åkarna kan använda sig av för att ta sig ner. Precis som föregående år får åkarna använda sig utav fjolårets linjer och teamen får dessutom samarbeta för att skapa stora features.

Vem är galen nog att vilja delta?

Red Bull Rampage lockar deltagare från cykelvärldens alla hörn. Framförallt så är det friåkare, Slopestyle- och Downhillcyklister som vill vara med och skapa Rampage-historia. I år har 21 stycken cyklister från 7 olika länder blivit inbjudna; några är veteraner medan andra är helt nya, spännande wildcards.

Det kan vara värt att hålla ett extra öga på fjolårets vinnare Brendan Semenuk, samt Kyle Strait och Kurt Sorge, eftersom alla tre har vunnit tävlingen två gånger var. Så medan många deltagares mål enbart är att ta sig helskinnade nerför berget så satsar nog dessa tre på att ta hem Rampage första hattrick.

Varför ska jag kolla?

Om man enbart ska kolla på ett MTB-event under året så bör det vara Rampage. Tävling är helt unik, fullständig galen och otroligt imponerande. Det är inte många cyklister i världen som kan cykla nerför de handgrävda linjerna på Utahs berg, än mindre utföra trick samtidigt. Tävlingen ger helt enkelt en ”hålla-andan-hemma-från-tv-soffan”-feeling från början till slut.

Var kan jag kolla?

Samla ihop polarna, familjen och alla cyklister och icke-cyklister du känner och se på årets häftigaste tävling direkt från Utah den 27 oktober kl 18:00 på Red Bull TV.

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.

Senaste kommentarer

nisseson 2017-10-31

Bättre länk: fvk4PpFORD4

Mycketvillhamer 2017-10-31

Alla extremsporter är på väg tillbaka till 80-talet... 8Zbk6ldy8Z0 Freeskiing, mtb, surf, motox, överallt gäller hoppa snurra. Snart kommer mtb-balett stort, kom ihåg vart du hörde det först...

Luthman Photography 2017-10-29

Jag är böjd att hålla med. Hela berget ser ju ut som Barbro. Det känns lite som en fest-series med mer fallhöjd. MEN jag tycker ändå att Zink/Strait och Ferry(?)s asbranta linjer var rätt fet. Mer sånt!

tobgren 2017-10-28

Håller med om att Bizet skulle haft bättre poäng. Men Kurt Sorge var verkligen en värdig vinnare. Att få det att se så lätt ut som han gör är klass!

happymtb.fr 2017-10-28

Rampage har blivit en korsning mellan IMBA och slopestyle...

Stream 2017-10-28

Rampage har blivit ett avslaget bikepark-jippo.

Luthman Photography 2017-10-28

Som H. sa, fast rättstavat.

TK 2017-10-27

Tyckte det var mer underhållande på det gamla berget med canyon gapet och den smala kammen på toppen. Lite lamt i år faktiskt men kanske säkrare för åkarna?

H. 2017-10-27

Fel vinnare och biscuit borde fått mycket högre poäng. Annars sevärt och sjukt som vanligt, men lite för lite hårdrock och lite för mycket slopestyle.

itisasitis 2017-10-27

RIP McGazza. Videon på honom och hans hund Tui 3Z2us5_CSM0 är sevärd, jag har en whippet själv och ser fram emot att se om hon är trail dog-material :)

KÖP & SÄLJ