Sponsrat innehåll från Orbea

Orbea vill inspirera fler till att cykla

Datum:
04 augusti 2022 10:38

Det spanska företaget Orbea tillverkar cyklar sedan 100 år tillbaka. Sortimentet kännetecknas av kvalitet och innovativ design, och innefattar allt från MTB, racercyklar, e-cyklar och stadsvänliga modeller. Deras mission är att det ska finnas en cykel för alla och att fler ska upptäcka glädjen i cykling. Orbea drivs sedan 60-talet som ett kooperativ där de anställda äger bolaget, och beskriver sig själva som en stor familj.

Baskien i Spanien sträcker sig längs med norra västkusten ända upp till franska gränsen. Regionen präglas av storslagen natur med ett grönt och kuperat inland och en dramatisk kustlinje. Tillgången på bergsvägar har gjort Baskien till en riktig cykelregion med lokala entusiaster och turister som kommer hit för cykelresor.

OrbeaOrbea är ett företag med en nästan 200 år lång historia.

Regionen är ett riktigt paradis för den som gillar att cykla landsväg eller mountainbike. Här, mitt bland de böljande landskapen hittar man Orbeas fabrik där ingenting tillverkas på löpande band. Alla cyklar målas och monteras en i taget av Orbeas anställda, tillika ägare och cykelentusiaster.

OrbeaÄventyr på Orbeas gravelmodell Terra.

Orbea grundades år 1840 av bröderna Orbea i Eibar, Spanien. Företaget fick fart under första världskriget och har tillverkat bland annat barnvagnar och skolbänkar, sedan 1930-talet tillverkar man cyklar.

OrbeaOrbeas trailhoj Occam kan du få med 140 eller 150 mm slag, du bestämmer.

Kooperativet – en stor familj

Under 1960-talet höll företaget på att gå bankrutt under en ekonomisk kris. De anställda gick då in och köpte företaget och säkrade på kuppen 1500 jobb. På så sätt blev Orbea ett kooperativ, och är det än idag.

OrbeaOrbea: custom made från Spanien.

1971 blev de en del av koncernen Mondragon Cooperative Group – världens största kooperativ med 80 000 medlemmar:
– Det faktum att vi är ett kooperativ gör att vi är mer som en stor familj än ett vanligt företag. Alla som jobbar för Orbea har möjligheten att gå med i kooperativet och kunna påverka vilken riktning vi ska gå, vilket skapar mycket stolthet och en enorm passion för verksamheten. Det är häftigt att se engagemanget som finns bland varenda person som jobbar här, säger Filip Berglund som är Country Manager för Orbea i Sverige.

Jonas LjungdahlFilip Berglund, Orbea Sverige.

Skräddarsydda cyklar utan extra kostnad

Orbea har alltid varit stolta över att göra saker på sitt sätt. Något de nischat sig kring är MyOrbea (MyO), custom cyklar utan extra kostnad.

OrbeaPassionen att skapa en perfekt cykel, för just dig, är stor hos Orbea.

Filosofin är att det ska finnas en cykel för alla, oavsett ålder, kroppstyp och preferenser. Ända sedan företaget började göra cyklar har målet varit detsamma: att du ska kunna få en skräddarsydd cykel som är perfekt för just dig och inspirerar dig till att cykla mer. Därför finns möjligheten att sätta ihop sin egen unika och skräddarsydda cykel online, utan någon extra kostnad. Varje cykel monteras och målas sedan individuellt enligt kundens beställning i fabriken i Spanien. Detta är något som Orbea är ensamma om att göra på den här nivån, och det fungerar väldigt bra tack vare satsningen på att ha all sin produktion i Europa sedan 15 år tillbaka.

OrbeaOrbea bygger cyklar med målsättningen att de ska hålla riktigt länge.

Målet är att inspirera och peppa inbitna cyklister till att fortsätta, och få fler att upptäcka glädjen och gemenskapen som finns i cykling. Med rätt cykel blir det så mycket roligare, menar Orbea. Tjänsten MyO låter dig skräddarsy din cykel helt och hållet, allt från vilka delar du vill ha, storlek och färg till att få ditt namn målat på den.

Strävar mot att vara en miljövänlig cykeltillverkare

Orbea har lagt ned mycket tanke och kraft på hur man målar cyklarna i fabriken, och det handlar inte bara om möjligheten till personifiering. Ett större mål är att processen ska vara så miljövänlig som möjligt. Deras mission är att vara den mest etiska cykeltillverkaren som finns – och ett ännu större mål är att förändra världen till det bättre:
– Vi tar hänsyn till miljön i hela kedjan och i varenda detalj – vilka material vi använder för att skydda cyklarna, hur vi fraktar kartonger, hur vi målar våra cyklar och återanvänder färg. Vårt mål är att ha noll svinn och att tillvara på allt, säger Filip.

OrbeaOrbea är stolt över sina produkter och har livstids garanti på ram och gaffel.

Planen för Sverige: Alla ska kunna prova en Orbea

Orbea är redan välkänt i de södra delarna av Europa, och nu är planen att expandera mer i Sverige och finnas hos många fler återförsäljare. Cyklarna är av hög kvalitet, och det vill de matcha med en lika hög grad av service. Vem som helst ska kunna prova en cykel från Orbea utan att behöva åka långt. De har en demotjänst som går ut på att låta kunder provåka cyklarna via deras återförsäljare, och det är något som ska bli tillgängligt för fler.

OrbeaVarje cyklist har olika behov.

Ett annat initiativ är Rider Connect, som går ut på att man som konsument ska kunna se återförsäljarnas framtida lagersaldo. På så sätt kopplas konsumenten enklare ihop med butiken:
– Pandemin har varit en prövande tid för våra återförsäljare och de har gjort ett fantastiskt jobb. Vi vill hitta nya sätt att stötta dem och underlätta för dem att planera inköp, sälja våra cyklar och hjälpa kunden. Vi ska vara så digitala som möjligt och vara så enkla som möjligt att ha att göra med.

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.
  • Sponsrade inlägg är en del av Happyrides annonserbjudande. Inläggen är framtagna tillsammans med kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till martin@happyride.se
  • Taggar

    ,
  • Kategorier

    Sponsrat

Senaste kommentarer

Velocipeden 2022-08-04

Nej, men vore lite coolt. Kanske ingen som vill pyssla med storskalig kolfiber hemma? Ingen aning om exakt hur illa det är.

Höjdskräck 2022-08-04

Ja, att det endast blir stålhojar lär ju aldrig hända. Däremot kunde man ju flytta hem produktionen o spara på transporter o miljösvineri i Kina eller liknande (om de nu tillverkar sina ramar i Asien).

Velocipeden 2022-08-04

Jo att det är reklam var ingen fråga. Men det är tydligt att många företag, organisationer och privatpersoner är villiga att välja brun kartong istället för vit men att förändra på riktigt är inte intressant. Om Orbea verkligen vill skulle en överg...

Höjdskräck 2022-08-04

Äh, det står ju klart o tydligt att det är reklam o det är väl fine. Fint om det satsas i Sverige, bra att de tillverkar cyklar i Europa oxå men jag är ganska intresserad av var ramarna tillverkas ngnstans. Det här med etik- o miljöpropaganda är tyv...

SIE 2022-08-04

Intressant. Då Orbea Sverige har pröjsat för reklamplats känns det rimligt att anta att de även läser tråden, så jag förmodar att vi kan vänta oss en återkoppling från dem här inom kort.

Velocipeden 2022-08-04

Fin reklam. Säkert kul cyklar, jag blir intresserad av hur ägandemodellen ser ut och funkar. Orbea vill vara den mest "etiska" cykeltillverkaren och att processen ska vara så miljövänlig som möjligt, blir det då bara stål nästa år? 🥳 16 gånger mind...

zinkpasta 2022-08-04

tHEOGrkhDp0 (Jag gillar Orbea men tar varje tillfälle jag får att posta favvo-Bill Hicks-klipp.)

eucalyptus 2022-08-04

Och Volvo vill inspirera fler att ta bilen så de säljer fler bilar? Jag hade verkligen ingen aning om att massproducerande bolag ville inspirera oss till att upptäcka glädjen i deras produktsortiment.