Rengöra och smörja cykelkedja

Datum:
12 april 2022 10:29

I denna video och artikel visar vi hur du gör rent din cykelkedja, samt hur du smörjer den.
Hur smörjer du och rengör din cykelkedja? Vad behövs för prylar? Om den är riktigt rostig: Är det kört då? När ska man köpa en ny kedja? Hur ofta behöver man göra rent sin cykelkedja? Hur ofta ska man smörja? Vad händer om man smörjer för lite och för sällan? Vad händer om man överdoserad med smörj på kedjan?

Frågorna hopar sig, men ta det piano. Cykelmekanikern Daniel Borgstål, är allas vår ciceron i denna ädla konst att rengöra och smörja cykelkedja.

Rengöra och smörja cykelkedja

Det du behöver:

 • Våtservetter
 • Miljövänlig avfettning
 • Kedjeolja för vått eller torrt väder
 • Borste
 • Trasa
Anders Wingqvist/HappyridePrylar som underlättar rengöring och smörjning av cykelkedjan: våtservetter, avfettning flaska & spray, wet och dry lube, samt en specialborste.

Kedjans skick

Beroende på hur kedjans skick är avgör du om du behöver göra rent den eller ej. I princip alla som läser detta har troligen en smutsig eller rostig kedja.

 • Ny kedja: En ny kedja är fri från lagringar av gammal olja och smuts. När du drar med fingrarna längst kedjan så ska inte fingrarna bli svarta av smuts och olja.
 • Smutsig kedja: Om kedjan är smutsig och fingrarna blir svarta av gammal olja är det viktigt att rengöra kedjan innan du lägger på ny olja. Annars bygger du på med tjockare lager olja, vilket drar till sig ännu mer smuts som försämrar kedjans livslängd.
 • Rostig kedja: Har kedjan börjat rosta beror det på att du har haft för lite olja på den. Detta behöver inte resultera i att du behöver byta kedjan utan det räcker ofta med att smörja upp den igen med ny olja.
Anders Wingqvist/HappyrideDra med fingret på kedjan, blir fingret smutsigt? Ja, då behöver kedjan rengöras.

Rengöra kedjan- Hur gör man?

Om din kedja är smutsig behöver den alltså rengöras före du smörjer på nytt. Antingen använder du bara våtservetter eller trasa. Om din kedja är lite mer smutsig kan du använda avfettning.

Det du ska tänka på när du använder avfettningsspray är att undvika andra delar av cykeln som bromsbelägg då det kan försämra din bromsverkan. Avfettning kanske du inte behöver använda vid varje tvätt och kedjerengöring, utan något mer sällan.

Rengöring med våtservetter:

 1. Ta en våtservett och vik den runt kedjan.
 2. Gnugga våtservetten fram och tillbaka på kedjan tills kedjan är ren.
 3. När kedjan är ren kan du olja in den.
Anders Wingqvist/HappyrideTrasa eller våtservett viker du över kedjan och gnuggar, sen ser du hur mycket smuts som faktiskt kommer av.

Rengöring med avfettning:

 1. Innan du börjar med avfettning är det viktigt att du täcker ytan under kedjan med hjälp av en trasa. Extra viktigt om du är inomhus.
 2. Rotera kedjan med hjälp av pedalen samtidigt som du sprayar på avfettning.
 3. Låt avfettningen verka i någon minut.
 4. Torka av överflödig avfettning med hjälp av en trasa.
 5. När kedjan är ren kan du olja in den.

Göra rent kassett, framdrev och de små trissorna?

Lite beroende på hur smutsig din cykel är kan du också behöva ge kassetten, bakväxelns små trissor och framdrevet lite omtanke. Olika typer av borstar kan behövas för att komma åt, det finns givetvis en uppsjö av ursmarta tillbehör här enligt tillverkarna.

En vanlig diskborste, trasa, våtservetter, avfettning och en platt skruvmejsel kommer du också långt på. Varför skruvmejsel? Jo, om du cyklar MTB och cykeln är riktigt grisig kan du spola av den först och sedan hålla plattmejseln mot bakväxelns små trissor och få bort smutsen.

Happyride.seOm din kassett skiner så här mycket så behöver du definitivt inte göra rent.

Smörja kedjan

Vilken olja ska man välja?
När kedjan är ren och fin är det dags att smörja in kedjan med olja. Det finns två huvudvarianter av smörjolja för cykelkedjor: torr och våt.
Dry lube: En allsidig, torr och tunnflytande kedjeolja som är vaxbaserad. Detta gör att den är smidig att hålla ren och tvätta av. Eftersom den är vaxbaserad är den inte optimal i blöta väderförhållanden. På sommaren är den king.
Wet lube: En kedjeolja som är extra hållbar och anpassad för blöta väderförhållanden. Den förhindrar rost och korrosion men är tuffare att rengöra. Denna olja passar bra på höst och vinter, när det är blötare ute.

På senare tid har en del fokus kommit att riktas mot att traditionella smörjoljor för cykelkedjor ofta innehåller fluorplasten PTFE, teflon är troligen det mesta kända varumärket inom den gruppen ämnen. Du som är peppad på kedjeolja utan PTFE kan kika på smörjoljor som exempelvis Squirts waxbaserade kedjeolja eller Interflons Fin Super där teflonet på senare tid ersatts med deras MicPol.

Anders Wingqvist/HappyrideRegninga och geggiga höstdagar är wet lube att föredra.

Applicera olja:

 1. Rotera kedjan med hjälp av pedalen samtidigt som du droppar olja på kedjan.
 2. När du droppat olja runt hela kedjan kan du med hjälp av fingrarna fördela ut det så allt blir insmort, rotera kedjan samtidigt.
 3. Torka av överflödig olja med hjälp av en trasa.
Anders Wingqvist/HappyrideApplicera en droppe olja per länk ungefär, torka bort överflödig olja efteråt för att minska risk för smuts.

När ska man rengöra och smörja cykelkedjan?
Den bästa rutinen är att rengöra och smörja kedjan samtidigt som du tvättar din cykel. Rengöra cykeln bör du göra minst 1 gång i veckan, beroende på hur ofta du cyklar, för att minska på slitage. Tänk på att överdriven cykeltvätt inte heller är vidare bra, lagom är bäst.

Hur vet man om kedjan är sliten?
Det gör du bäst med hjälp av ett kedjemätarverktyg. Om du inte har detta verktyg hemma är det bara att svänga förbi din närmsta cykelverkstad så kan de hjälpa dig.

Video: Rengöra och smörja cykelkedja

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.

Senaste kommentarer

Batavus 2022-04-21

Myndigheterna rekommenderar tre vaxineringar.

Fenrer 2022-04-20

Kom över till ljusa sidan å börja med Vax istället! :D https://zerofrictioncycling.com.au Vet int om ja skulle någonsin gå tillbaka till wetlube alt. drylube

Pfaff 2021-12-15

Jag känner mig själv bäst :-)

Batavus 2021-12-15

Ja, varför säger eller skriver någon något? I vilket sammanhang sker det?

Batavus 2021-12-15

Åjo, de som känner dig behöver inte nödvändigtvis ha rätt.

Gimpen 2021-12-15

"I denna, av Sportson betalda reklamvideo, så visar vi hur du.........."

Pfaff 2021-12-15

Det är högst osannolikt.

kais01 2021-12-15

det var ju intressant i den menlösa videon hur man 'råkar' använda muc-offs kedjesmörj, av vilka ett par modeller är dokumenterat undermåliga, och sliter ut kedjan på nolltid. man till och med bekräftar detta genom att påskina att det är ok att kedj...

Fjärdebrunn 2021-12-15

Muckoff wet är en styggelse. Kör lika löser lika och så tvättar jag ibland, med såpa.

weldion 2021-12-15

En vacker dag så hoppas jag på att folk slutar att slabba med en massa kemikalier för att hålla kedjan ren. Torka av, smörj, torka av. Fast å andra sidan, smörjer man med Mucoff wet då är man nästan tvungen att hålla på att rensa kedjan.