Sponsrat innehåll från Mellby Garage

Så gör du garaget till ett cykelparadis

Datum:
22 maj 2019 10:20

Mer ordning och reda kan låta trist. Men med lite planering och smarta förvarings- och upphängningslösningar kan ditt garage bli en trygg och säker plats för dina cyklar. Har du lite större utrymme kan garaget dessutom fungera som en bra plats att meka med hojarna på.

Oavsett om du redan har ett garage eller ska bygga ett nytt så finns det en hel del att tänka på för att få in cyklarna i ekvationen. Möjligheten att anpassa garaget för hojarna varierar givetvis med det utrymme du har att disponera. I denna artikel tänkte vi banka ner några idéer som kan vara till nytta när du vill få mer ordning på förvaringen av dina cyklar.

Verktyg, däck, cyklar och mycket annat kan få plats på väggarna i garaget.

Hur kan man förvara cyklar i ett garage?

Det mest uppenbara, och det sättet som de flesta faktiskt använder, är att helt sonika ställa cyklarna i garaget. Ställer du en cykel rakt upp och ned i garaget så behöver den ungefär 0,60 x 2,0 meter. Har du en lite köttigare MTB är troligen breddbehovet större än så eftersom styret är bredare.

En lite köttigare modern MTB har styre som ofta är kring 75 cm breda, här en Trek Fuel EX.

Enkelgarage med förråd som är 3,92m brett och 9,73 m långt. I garaget får bil, skottkärra, gräsklippare och reservdäck plats. Två stående cyklar i förrådet, där det finns förvaringsmöbler och arbetsbänk. Fler cyklar får antingen hängas på tak eller väggar, eller att garaget planeras om en smula…

På varken mountainbike eller landsvägscykel har du stöd, så att ”ställa cykeln” i garaget är dessutom en sanning med modifikation, troligen lutar du den mot en vägg eller något annat och är du skicklig nog i konsten att luta cyklar så att de står kvar i samma position som du placerade dem i får vi gratulera. För oss andra dödliga som inte alltid har känslan, tiden eller tajmingen så har lutade cyklar en viss tendens att ibland rasa ned. I bästa fall skapar de endast lite irritation och ett högt Homer Simpson ”DOH!”, i sämsta fall pajar du både cykeln och bilen i raset.

Summa summarum: att på något sätt hänga upp cyklarna i garaget kan både frigöra golvyta, bringa lite ordning visuellt och förbygga olyckliga materiella typer av fallolyckor.

Hissa upp cykel i taket

Cykellyften från Mellby Garaget kostar 149 kr och tar 20 kilo och kan hissa upp till 4 meter.

Om du har hög takhöjd, och vill få undan dina cyklar på ett stiligt sätt så är en cykellyft ingen dum idé. Mellby Garage Cykellyft står pall för 20 kilo och kan hissa upp din cykel ända upp till fyra meter. En cykellyft är smidig att använda, kroka i styre och sadel och sedan är det bara att hissa upp cykeln, vilket gör att den fungerar bra för daglig användning. Cykellyften är också utmärkt för att optimera utrymmet under vinterförvaringen, cykeln hänger säkert på sin plats hela vintern medan du kan proppa golvet fullt av andra prylar.

Cykellyften, redo att greppa dina cyklar.

Hänga upp cykel på vägg: vertikalt

Vertikal upphängning är smart om du vill få in många cyklar på liten yta.

Om du har en liten yta att tillgodose dina cyklar, alternativt en större yta men väldigt många cyklar så passar det att hänga upp cykeln vertikalt på väggen. Detta är ett effektivt sätt att få plats med så många cyklar som möjligt på en så liten yta som möjligt.

Vertikal cykelkrok, ligger på 45 kronor. Väggpanelen bakom kan köpas i olika storlekar.

Själva kroken att hänga cykeln i sätter du enkelt upp på en väggpanel av PVC-plast som fungerar lika bra inomhus som utomhus. En standardbit med panel är 1,22 m lång och 0,3 m bred och kostar 110 kronor, finns i vitt, svart och grått.

Om du inte vill ha panel är DuraTrax-skenor och vertikala krokar ett alternativ, skenorna klarar också lite mer vikt än panelen 300kg/meter (!).

Panelen ger bra möjligheter till att variera din förvaring genom att flytta, lägga till eller ta bort krokar och fästen till cyklarna och ger dessutom en ombonad känsla till garaget, särskilt om du väljer att klä in en hel vägg. Slå på värmen, upp med cyklarna på väggen, montera en vägghängd tv och sedan behöver du inte lämna garaget i förrän det är dags för nästa tur på hojen.

Mellby Garage, förvaringspanel

Hänga upp cykel på vägg: horisontellt

Cykelkroken Ultra Flex Duratrax kan användas med och utan själva skenan, du ha två krokar och hänga hojen vertikalt eller ha en och hänga vertikalt i hjulet.
Duratrax cykelhallåre två krokar för vertikal upphängning.

Ett ytterligare alternativ är att hänga upp cykeln längs med väggen. Det tar visserligen mer plats från själva väggytan men det ger garanterat ett proffsigt resultat. Häng upp en snygg, vältvättad cykel kombinerat med ett par välriktade spotlights från taket så förvandlar du hojen till ett konstverk som kan få vilka cykelben som helst att kvittra av glädje och lusta att ge sig ut. Välj dessutom en krok med cykelkorg så kan du förvara samtliga cykeltillbehör bakom cykeln vilket gör att du har allt samlat på samma ställe och är snabb iväg när cykelsuget faller på.

Cykelkorg med krok för 130 kr är en variant om du vill ha hjälm och annat ihop med cykeln.

Hur får man plats över till cyklar i garaget?

Oavsett om du har ett gigantiskt garage eller ett mindre där bilen nätt och jämnt får plats så är det lätt att hamna i samma fälla. Gräsklipparen står parkerad på sniskan, trädgårdsredskapen ligger utspridda och du snubblar över diverse hobbyprylar som golf- och skidutrustning på väg ut från ditt garage. I värsta fall får både bil och cyklar stå utanför garaget i perioder.

En god idé för att bryta dessa mönster är att faktist börja från grunden med att räkna på storleken på det du behöver förvara i garaget och därefter anpassa och planera utrymmet efter det. Om du bygger nytt garage, förråd eller carport så kan du enkelt rita upp det i Mellby Garages ritverktyg.

I Mellby Garages ritverktyg kan du enkelt skissa upp ditt nya garage eller carport. Här ett lyxigt stor dubbelgarage med arbetsbänk och separat fårrådsdel.
Var praktisk, men varför måste ett garage var mörkt och trist? Fönster som släpper in ljus, lite mysbelysning och annat gör garaget skönare att hänga i.

En normal bil räknas till 4,8 meter på längden och 1,8 meter på bredden, detta skiljer sig givetvis åt mellan olika modeller och du bör också lägga till någon decimeter för dragkrok och utfällda backspeglar. Har du en garagebredd på 3 meter så har du en halvmeter på varje sida av bilen för att öppna dörrarna och det är definitivt den minsta bredden ett garage bör ha, men för ett enkelgarage med förvaringsmöjligheter utmed sidoväggarna rekommenderas minst 3,6-4,2 meter.

För dig som också vill förvara cyklarna i garaget är det viktigt att tänka på att det kräver en meter extra i bredd för att för att kunna leda ut cykeln bredvid bilen. På djupet rekommenderas inte kortare än 6 meter, då finns även lite utrymme längst in för förvaring och du slipper slicka garageporten med dragkroken. Om du vill hänga upp cyklar på väggen eller hissa upp dem i taket är en rejäl takhöjd att föredra.

Förvaring av vinter- och sommardäck, gräsklippare, skottkärra och liknande föremål som är svåra att hänga upp på väggen bör också finnas med i beräkningen för optimera ditt garage, och framför allt, frigöra utrymme för dina cyklar.

Finn ett fel! Dubbelgarage 6,32×7,33 m med plats för bilar, däck, gräsklippare, skottkärra förvaring/arbetsbänk. Cyklar ej inplanerade.

Arbetsbänk – skapa en härlig plats att meka med din cykel på. Att cykla är kul, att skruva, laga och fixa med cykeln är… också kul om du har en bra plats att vara på, har dina verktyg i ordning och tid och ro att lägga några timmar på att meka med dina stål-, aluminium- och/eller kolfiberhästar.

Ljus och skön yta för mek och arbetsbänk, verktyg i röda skåpet.

Har du möjlighet att placera arbetsbänken vid ett fönster så får du ett naturligt ljusinsläpp som garanterat förgyller skruvandet och mekandet. Använd också utrymmet under och bredvid arbetsbänken för att placera rullskåp och korgar för förvaring av verktyg. Eller varför inte montera väggfasta förvaringsskåp i ditt garage? Det tar din förvaring till en ny nivå och ser riktigt snyggt ut, dessutom integreras arbetsbänken i skåpet, proffsigt och praktiskt.

Arbetsbänk och förvaring i stringent utförande.

En arbetsbänk kräver mellan 60-70 centimeters djup och för att du ska få plats att stå och arbeta vid din bänk måste du lägga på ytterligare en meter. En lämplig längd på ditt garage som rekommenderas om du vill inkludera denna möjlighet är 7,2 meter.

PELAEtt hoppfällbart mekställ kan vara ett alternativ för dig som behöver stuva undan det när det inte används.

Men glöm inte bort att räkna med mekstället också! Det vill du inte kompromissa med. Bygger du nytt garage finns det möjlighet att montera ett väggfast mekställ, då sparar du mycket plats. En annan variant är att montera mekställ på arbetsbänken och då behöver du räkna lite extra utrymme gentemot bil och övriga saker i garaget, tredje varianten är att köpa ett mekställ som står på golvet. Ett uppenbart alternativ vad gäller utrymme för att meka med cykeln är ju att köra ut bilen ur garaget när cyklarna ska få vård, det är ju givetvis en dröm att inte behöva göra det men alla har vi inte möjlighet att ha så pass stora utrymmen.

Park ToolEtt väggmonterat mekställ är ingen dum idé.

Fem tips för smart förvaring i ditt garage

1. Rensa garaget.
Hur mycket av det du förvarar använder du egentligen? Börja med att rensa ditt garage på det du inte behöver. Färre prylar = mer plats åt cyklarna. Och har du cyklar eller cykelprylar som du inte använder? Sälj det på Happyrides populära Köp & Sälj avdelning.

2. Häng upp cyklarna.
Beroende på hur ditt garage ser ut så passar olika typer upphängningar. Men oavsett om de hänger horisontellt, vertikalt eller upphissade i taket, så spar det både plats och ser snyggt ut.

3. Panel från Mellby Garage på innerväggarna.
Det ger en riktigt hemtrevlig känsla till ditt garage, men framför allt förenklar den förvaringen. Flytta, lägg till och ta bort krokar och diverse upphängningar. Möjligheterna är oändliga. Täck en hel vägg om du vill ha en riktigt ombonad känsla, och samtidigt stora möjligheter att anpassa förvaringen.

4. Räkna rätt på bilen.
När du planerar ditt garage, tänk på att räkna med bilens backspeglar, eventuell dragkrok och plats för att kunna öppna åtminstone förardörren med lite marginal. Tänk också på att du sällan parkerar bilen precis innanför porten.

5. Förvaringsskåp.
Har du möjlighet, montera förvaringsskåp. Arbetsbänken är centralt placerad, omgiven av förvaringsskåp över, under och på sidorna. Det skapar ordning och reda och rymmer massor med verktyg på en relativt liten yta.

Om sponsorn Mellby Garage
– 60 år av garagekunskap i din tjänst

Mellby Garage AB är Sveriges största tillverkare av monteringsfärdiga garage. Mellby Garage levererar riktiga garage med 10 års garanti på allt ingående material, skriftlig byggnormsgaranti samt prisgaranti. Tillverkningen sker i Vårgårda som ligger sex mil nordost om Göteborg, och har pågått i mer än 60 år. Mellby Garage hjälper dig genom hela processen, från idé till färdigt garage. Några av våra råd för ett lyckat garagebygge finns på deras webb.

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.
  • Sponsrade inlägg är en del av Happyrides annonserbjudande. Inläggen är framtagna tillsammans med kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till martin@happyride.se
  • Taggar

    ,
  • Kategorier

    Sponsrat

Senaste kommentarer

Rattnalle 2019-05-28

En sån här utanför också?

Källis 2019-05-28

Tack för tipset! Det där har jag glömt helt. En sådan där matta på 10 kvadratmeter utanför garagedörren så kommer jag kunna sova lugnt på nätterna. Måste nog också komplettera med en sådan här skylt på garagedörrens utsida numera ? 381089 //K...

lundatok 2019-05-28

Källis glömde selfien.

bjorre 2019-05-28

Framgår inte av bilderna, men jag förutsätter att det numera sitter klibbmatta vid entrén till Källis versktad: https://www.direktronik.se/direktronik/Kommunikation-Datacenter/ovriga-produkter/esdrenrum/klibbmatta-for-renrum-labb-och-datahallar .. ...

bigmollo 2019-05-28

Oh my god, it even has a watermark..

fhloston 2019-05-27

Och matchar pumpen ?

Luthman Photography 2019-05-27

Min last är då inte att jag städar mitt förråd/verkstad/trainerrum iaf. Där slåss rikthyvlar, motorsågar, mekställ, slipdamm, trainer, skidor, takbox, kajak, cyklar, virkesstumpar och allt möjligt på ungefär 9 kvm. Jag önskar att jag bara hade en h...

Snuten 2019-05-27

Herregud, dammsugaren hänger på väggen!

happymtb.fr 2019-05-27

Vi har alla våra laster, omfamna mångsidigheten!

Källis 2019-05-27

Inte då, bara ett helt vanligt normalläge :) Så skönt att bara kunna plocka fram ett verktyg från en komplett verktygsvagn + transparent plastback eller en småfack-låda med allt som kan tänkas behövas för att bygga ihop eller gör service på en cyk...