Skärmar och väskhållare i ett [Wingee fender]

Datum:
10 november 2020 08:05

Warum?!

I korthet är detta ett par stadiga aluminiumskärmar som baktill har ett integrerat fäste för att hänga cykelväskor. På så sätt slipper man pakethållare. Lastvikten är 8 kg per sida.

Aron GoochSkärmar med fästen för cykelväskor

Nämen på riktigt! Warum?!

Många åretruntpendlare monterar så småningom ett par robusta metallskärmar. Rassel och trassel med snö och annat dödar efterhand vekare skärmar. Och till priset av några extra hekto får man ljuv tystnad.

Den som pendlar dagligen med dator, ombyte och lunchlåda kommer sannolikt för eller senare att fundera kring om det går att spara ryggen genom att flyta prylarna till väskor monterade på cykeln.

I detta ljus bör denna produkt utvärderas, den som bara finväderspendlar eller jagar KOM på cykelbanorna kan luta sig tillbaks och förfasas.

Aron GoochGott om lastutrymme med Wingee bak, flak samt fästen för framväskor

Förfasas över vadå?!

De väger nästan 1,8 kg och kostar närmare 1800 kr innan de ligger hemma på hallgolvet.

Men warum i hela världen vill man då ha dessa?

För att de väger och kostar marginellt mer än ett par motsvarande stålskärmar plus pakethållare. Men de är sååå mycket snyggare.

Testomfång

Skärmarna har testats under sommar och höst för både pendling och touring på varierande underlag. Många kilometer hittills, men ingen snö.

Pris: 1400-1600 kr beroende på storlek, plus frakt
Vikt: All hårdvara vägde 1787 g, omonterat i 40 mm, 28″

Wingee fender kommer i fyra varianter:
Däckbredd upp till 40 mm, för 28 tum däck
Däckbredd upp till 52 mm, för 28 tum däck
Däckbredd upp till 62 mm, för 26 tum däck
Däckbredd upp till 62 mm, för 29 tums däck

Det bör poängteras att skärmarna har invändiga kanaler samt monteringsmuttrar som stjäl en del av utrymmet på insidan. Följ därför tillverkarens måttrekommendationer vid eventuell beställning.

Aron GoochInstruktioner på tyska men detaljerad sprängskiss

Montering

Jag mätte lite slarvigt på min ram och beställde först den 52 mm breda versionen för 28″. Det visade sig vara några millimeter för trångt ovanför bakhjulet, och skärmarna har lika mycket töjmån som en tysk trafikpolis.

Ingen skugga ska falla på Wingee för detta. De erbjuder en mall som man klipper ut i papper och använder för att kolla utrymmet mellan gaffelben och sadelstag. Hade jag vetat då vad jag vet nu hade jag använt den.

Efter att ha bytt till de 40 mm breda skärmarna började jag montera. Du behöver en borrmaskin och antagligen en bågfil. I skrivande stund finns monteringsinstruktionen enbart på tyska. Den är tre sidor lång. Där fanns dock en utmärkt sprängskiss och med den kunde jag efterhand pussla ihop hur allt skulle sitta samman.

Wingee är en bastant produkt, mitt exemplar vägde 1787 g ur lådan, men det var innan bågfilen åkte fram och alla skruvar användes inte. Väl på cykeln låg den sammanlagda vikten nog närmare 1700 g. I sammanhanget bör det poängteras att skärmarna lastar 16 kg totalt, och jag är övertygad om att marginalerna är väl tilltagna.

Aron GoochI förstärkningskanalerna kan man även dra sladd till lampor

Skärmarna är i pulverlackad aluminium och på vardera insida går två kanaler som stabiliserar skärmen. I dessa kanaler kan man också dra kablage för lampor om man önskar.

Stagen är i massiv metall och beroende på hur fästena på din cykel ser ut kan du behöva kapa dessa till rätt längd med en bågfil. Det behövde jag.

Aron GoochFästen och skruvar av alla de slag

Skruvar är väl inte det mest spännande att fördjupa sig i, men jag kom på mig själv med att stå och beundra skruvarna som Wingee skickar med. Samtliga är Torx och andas en kvalitet som man annars sällan ser i sådana här sammanhang.

Utöver ovanstående medföljer ett mängd distanser och vinkeljärn för olika typer av fästen.

Aron GoochAlla skruvar är genomgående och fästs med låsmuttrar

Hur fungerar skärmarna i praktiken?

Skärmarna är knäpptysta. De sitter superstadigt och jag har inte behövt efterdra någon av skruvarna. De går ned ganska långt både fram- och baktill. Under sommar och höst har jag inte saknat mer täckning, men till vinterklungorna bör man sätta på kompislappar.

Aron GoochStagen har en liten klack för att hindra väskorna att glida runt

Stagen för att fästa väskorna är lite kortare än på en pakethållare och har en liten klack för att inte väskorna ska åka fram för långt. Det gör att fästena på väskan behöver flyttas ihop något. Jag upplever att väskorna sitter lite mindre stabilt när de är fullastade, det är dock inte tillräckligt för att vara besvärande.

Placeringen på stagen gör att väskorna hamnar 5-10 cm längre ned än vanligt, det är trevligt för tyngdpunkten, men den som har stora fötter behöver vara lite noggrann vid inpassning av väskorna. Jag har storlek 46 i skor och har testat med väskor från Vaude, Thule samt Ortlieb på 18-25 liter. På samtliga har jag flyttat bak väskorna så långt det går och då haft tillräckligt svängrum.

Konstruktionen med förstärkningskanalerna på insidan gör att skräp inte åker ut lika lätt. Jag har vid något tillfälle haft sten som rasslat runt något ögonblick för länge innanför skärmen innan det hittat ut

Aron GoochWingee lastar 8 kg på vardera sida

Omdöme

Om man jämför med stålskärmar och pakethållare är pris och vikt ganska likvärdigt. Wingee håller hög kvalitet men det största pluset för mig är att cykeln ser mycket bättre ut utan pakethållare, det är såklart en smaksak, men nu är det jag som testar. Även om resten av testriggen andas brukscykel lyfter Wingee helhetsintrycket som ett par snygga lågprofilfälgar och det kommer att ta emot att skruva av dem och sätta på en pakethållare igen.

De små svagheter jag hittat har jag nämnt ovan. På det stora hela har Wingee varit en mycket positiv upplevelse. De skyddar väl, går tyst och lastar allt jag behöver. Måhända inte lika omvälvande för världen som när Berlinmuren föll eller när currywurst skapades, men en bra och genomtänkt tysk cykelprodukt som lyfte min pendling några hack.

Mer info från tillverkaren

Herkelmann Wingee

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

ettlivenhoj 2021-01-04

Öppnar denna tråd igen då jag blir lite konfunderad – dessa skärmar finns att köpa på flera ställen, men de skiljer sig åt, både i pris och i detaljer. Någon utöver Aron som köpt dessa skärmar, och isf varifrån? Här är beslagen metallrena: https:/...

kais01 2020-11-18

min moulton f-frame tar utan knot 60+ kg matvaror hem från affären. ungefär en fylld shoppingvagn modell större.

Aron 2020-11-16

Viktgränsen är 8 kg per sida.

Rattnalle 2020-11-16

Handlat mat på vägen hem från jobbet. Oftast inte så tungt men det händer. Särskilt om datorn är med också. Intressant känsla när cykeln stegrar så fort man släpper den.

mzi 2020-11-16

26 kilo?! Vad har du med dig? Cykelsemester tycker jag ska vara bekvämt, inte något baskerprov... Jag drar gränsen lite norr om 10 kilo.

Rattnalle 2020-11-16

Är det 16 kg total last fördelat på båda sidor bak? Är ju en tio kilo eller så för lite, men väldigt snyggt koncept.

Aron 2020-11-12

Jag har inte märkt eller sett att vatten smiter ut åt sidorna. Men jag har å andra sidan inte lyckats pricka in något totalt skyfall. Den som önskar skärmar som omsluter däcket så mycket som bör nog se sig om på annat håll. Förstärkningarna gör att...

ettlivenhoj 2020-11-11

Tack för artikeln! Har vilat på köpknappen ett tag på just dessa.. Min tveksamhet handlar om det som n3wton skriver om – hur håller skärmarna bort vatten från sidan när avståndet mellan skärm och hjul är så stort? Jag kör 650b / 37 mm och blev via Bi...

n3wton 2020-11-11

De där förstärkningskanalerna ser ut att göra skärmen stadig (vilket lär behövas om främre delen av själva lastbärarna bak belastar enbart skärmen). Men i min värld är bra skärmar tunna och omfamnar däcket, så att inte vattnet skvätter ut åt sidorna ...

Westman 2020-11-11

Ah, snyggt. Staket på min tubushållare går mer vertikalt. Då borde det gå fritt med marginal ja. Tack Aron.