Här är din guide till Specializeds alla däck för mountainbike. Vi går igenom skillnaden mellan olika mönster, casing (intern struktur och konstruktion) och gummiblandningar.
Däck är en av få komponenter som kan ändra en cykels beteende och känsla mycket, utan att samtidigt gräva ett alltför stort hål i plånboken. Söker du mer grepp? Snabbare hastigheter? En blandning?

Vad du än letar efter kan däckmarknaden kännas som en djungel fylld av olika mer eller mindre obegripliga termer som mönster, casings och gummiblandningar.
Förvirringen är något som Specialized har tagit fasta på och deras kompletta line up av däck spelar nu i högsta ligan, samtidigt som den är enkel och intuitiv att förstå. Här kör vi därför en genomgång av Specializeds däck, nedbrutet i mönster, casings och gummiblandningar. Vi kommer dessutom att förklara vad dessa begrepp innebär.

Specializeds första produkt var ett däck
Specializeds grundare, Mike Sinyard, brinner för däck och företagets första produkt faktiskt var just ett däck. Däck av idag är en tekniskt tämligen välbalanserad lösning som gör cykellivet bättre för dig som cyklar mountainbike.

Just Specialized har idag ett globalt team som arbetar enbart med däck. Detta team sträcker sig från huvudkontoret i Morgan Hill, Kalifornien, till Taiwan och Europa där en stor del av designprocessen sker. Varför just Europa? Jo, Europa har den största infrastrukturen för gummi och de mest avancerade teknologierna när det kommer till gummiblandningar.
Vad du behöver veta innan du väljer däck: Mönster, Casing och Compound
Mönster handlar om hur strukturen på däcket ser ut. Är dobbarna fyrkantiga, tjocka och höga? Är de små, låga och många? Ser dobbarna olika ut längst ut på däckets sidor jämfört med den struktur som är i mitten av däcket? Om vi ska vara krassa så handlar däckets mönster om att väga grepp vs rullmotstånd. I klartext: ett grovt däckmönster ger dig bra grepp, men det rullar trögt, medan ett snabbrullande däck med nättare mönster har sämre grepp.

Casing har inget riktigt bra namn på svenska, men refererar till däckets interna konstruktion och struktur. Om vi ska vara krassa så handlar däckets casing om att väga vikt vs punkteringssäkerhet och stabilitet.
En lättare casing har lägre vikt, men viker sig enklare och du riskerar punktering oftare.
En grövre casing väger mer, men är stabilare och mer punkteringssäker.

Compound är däckets gummiblandning. Olika recept på gummi ger olika egenskaper hos däcket. Om vi ska vara krassa för tredje gången gillt så handlar däckets compound om att väga grepp vs rulleffektivitet och livslängd.
En hårdare gummiblandning ger sämre grepp, men det rullar snabbare och håller längre.
En mjukare gummiblandning ger bättre grepp, men rullar långsammare och slits snabbare.

MÖNSTER: GREPPAR TAG OM UNDERLAGET
Däckets första namn hänvisar till mönstret och är det mest uppenbara när du står i din butik och tittar på däckväggen. I den här guiden kommer vi gå från Gravity, till Trail och slutligen XC. Vi rekommenderar att du tittar på den terräng du vanligtvis cyklar och har det som utgångspunkt för vilket däckmönster du väljer.
UPPLÄGG: här presenteras mönster från det grövsta till det nättaste. Specialized har åtta olika mönster för mountainbikedäck.
HILLBILLY
Ett mönster för maximal kontroll i riktigt blöta eller lösa förhållanden. Fram eller bak. Hillbilly gräver djupt och håller dig upprätt och i kontroll även i värsta tänkbara förhållanden.

SLAUGHTER
Snabbrullande med hög kontroll i kurvor. Ett semi-slick bakdäck med minimala block i mitten för maximalt rull. De aggressiva sidblocken liknar Butcher för att samtidigt ge dig grym kontroll och maximalt grepp i kurvor.

BUTCHER
Butcher är det populäraste Specialized däcket för stig, enduro och gravity cyklister och du ser det ofta på cyklar som Stumpjumper, Levo, Enduro och Demo. Däcket gillar aggressivare cykling, håller dig trygg även på lösare underlag och rullar snabbt. Fungerar fantastiskt både bak och fram.

ELIMINATOR
Kraftfulla och stabila kantblock gör det här däcket populärt för både stigcyklister och gravityfokuserade. Samtidigt är rullmotståndet lågt för effektivitet och acceleration. Ses ofta som bakdäck i kombination med Butcher fram, men däcket är inte ett specifikt bakdäck och går utmärkt att använda även fram.

PURGATORY
För lägre rullmotstånd hittar vi Purgatory, ett allsidigt däck som rullar snabbt och kan hantera allt från XC-liknande stigar till mer krävande dagar på berget. Rolig fram kombinerat med Ground Control bak för XC Trail eller Downcountry.

GROUND CONTROL
Helt nya Ground Control, världspremiär 8 juni 2021, är uppgraderade och bygger på Specialized framgångsrika casing och gummiteknologier vi sett på sista tiden. Nu ger mönstret mer grepp och pålitlighet än tidigare och därmed mer hastighet. Den nya Block-In-Block teknologin greppar likt klor på en tass genom lös terräng ner i det stabila underlaget och de mindre blocken stöttas av de större blocken runt om. Ground Control är ett mångsidigt XC däck som flyter in mot Downcountry och XC Trail. Vill du ha ett däckmönster på din XC cykel för alla förhållanden året runt? Du har nu hittat rätt.

FAST TRAK
XC-racing med lite mer bett för alla förhållanden. Här ser vi nu också Block-In-Block systemet. Mindre block som biter djupare genom övre löst underlag, som sand, lera eller löv och stabiliseras av större block runtom. Fast Trak är älskat av många, och den nya utgåvan är lika snabb men med mer grepp för mer självförtroende. Såg du Haley Battens fantastiska vinst i Nove Mesto? Där valde hon 2.2” Fast Trak med Control casing (mer om casing här nedan).

RENEGADE
Lätta, snabba och ren acceleration. Det är Renegade. Perfekt mönster för hårdare underlag där rulleffektivitet är nyckeln till prispallen. Nya Renegade har Block-In-Block systemet på kantblocken för ökad kurvkontroll samtidigt som mittremsan ger möjliggör snabba spurtattacker.
CASING: GER DÄCKET STRUKTUR OCH SKYDD
När du har listat ut vilket däckmönster du passar med är det dags att välja casing. Casing är däckets interna struktur och konstruktion, som bidrar till stabilitet, känsla och punkteringsskydd.
Specialized’s casings har intuitiva namn för att enkelt välja rätt och det hittar du som ’mellannamn’ på däcket. Från mjukaste och lättaste ’S-Works’ till grövsta och mest stabila Grid Gravity. Likt mönstervalet är det här viktigt att utgå från den terräng du cyklar för att komma underfund med vilken casing du behöver.

Det här är en balansgång mellan vikt och punkteringssäkerhet – fokuserar du bara på vikt är chansen till punktering större och däckets struktur blir mer följsamt. Är du ute efter stabilitet och punkteringssäkra däck offrar du vikt. Notera att alla casings inte finns till alla däckmönster, det är såklart ingen mening med Grid Gravity på ett däckmönster designat för snabba XC däcket Renegade exempelvis.
UPPLÄGG: här ser du casing från rejälaste till lättaste. Specialized har 5 olika casings, det som skiljer Control och S-Works är tpi (threads per inch).
GRID GRAVITY
Som namnet antyder är den här casingen riktad mot gravitycyklister. Du uppskattar säkert långa dagar i en bikepark eller vill ha ett ordentligt stabilt däck till din e-MTB. Specializeds starkaste casing är Grid Gravity med en dubbel konstruktion där båda lagren sträcker sig hela vägen från kant till kant, vilket ger både stabilitet, behåller däckformen och ger punkteringsskydd.

GRID TRAIL
En casing optimerad för stigcykling och enduro, med skydd som täcker hela däcket, från kant till kant, med integrerad anti-cut och punkteringsskydd som överlappar mitt på för extra pålitlighet. En mångsidig casing som är många cyklisters go-to.

GRID
En mångsidig mtb casing med en konstruktion som hittar den fina balansen mellan låg vikt och hållbarhet. Däckets väggar har förstärkta paneler som motstår genomslagspunktering och skärsår.

CONTROL
Är mångsidig XC cykling din grej, du vill ha lätta däck som samtidigt ger dig ordentlig självsäkerhet hela året runt? Då ska du titta på Control casing. Control är samma som S-Works nedan, men threads per inch är 60 istället för 120.

S-WORKS
För dig som har sikte på prispallen på banor där lätt vikt och acceleration är nyckeln till den dagens snabbaste tid snarare än tekniska och vassa stenkistor. S-Works casingen är den enda från Specialized som är tillverkad i 120tpi (threads-per-inch) vilket gör att mindre gummi krävs, vilket i sin tur gör däcket mer följsamt och lättare.

COMPOUND (GUMMIBLANDNING)
– PÅVERKAR GREPP MEN OCKSÅ RULLEFFEKTIVITET
Sist på däcketiketten hittar du en T-siffra som indikerar vilken compound, alltså gummiblandning som däcket är konstruerat av. Gummiblandningen påverkar grepp, rullmotstånd och livslängd av mönstret (och därmed hela däcket så klart, nedslitet mönster = dags att byta sulor).

Mjukare gummi (högre T-siffra) ger mer grepp, men rullar något långsammare och slits snabbare. Hårdare gummi (lägre T-siffra) rullar snabbare, slits långsammare men kommer inte att greppa lika bra eftersom mönstret inte formar sig lika lätt över underlaget.
På vissa däck från Specialized hittar du två olika gummiblandningar, då är kantblocken i mjukare gummi och mittremsan något hårdare, vilket ger dig både rulleffektivitet och grepp för kurvor (exempelvis Eliminator Grid Gravity T7/T9).

Till skillnad från vissa andra tillverkare är Specialized däcken tillverkade rakt igenom av den angivna gummiblandningen, vilket gör att du får samma grepp och känsla genom hela däckets livslängd. Precis som med casings handlar gummiblandningar om en balans som du själv får välja. Livslängd och rulleffektivitet mot grepp.
UPPLÄGG: Här presenteras de olika gummiblandningarna från mjukast till hårdast. Det finns 3 olika blandningar i Specializeds linje.
T9 – Trail/Enduro/Gravity
En ny compound från Specialized och den mjukaste och greppigaste som de någonsin har tillverkat. En verklig livsförändring för dig som älskar mycket grepp. Den här gummiblandningen ger också däcket långsam returdämpning för maximal kontroll och älskar därmed tekniska och branta stigar, kala klipphällar och hala rötter.
T7 – XC/Trail/Enduro
Mångsidig compound som är något greppigare än tidigare stigdäck från Specialized men med samma hållbarhet. Stabil compound som håller dig i kontroll både på hemmastigarna och bikeparkdagarna.

T5 – XC
Snabbrullande gummi med hög hållbarhet och lång livslängd. Perfekt för banor med höga hastigheter och snabba accelerationer.

SAMMANFATTNING OCH REKOMMENDERADE KOMBINATIONER
Nu när du har fått en överblick av hur mönster, casing och gummiblandning fungerar och hur termerna hänger ihop, kan du välja rätt däck för din cykelstil och terräng. Notera att i översiktsbilden nedan sorteras däcken från nättaste till grövsta, dvs omvänd ordning jämfört med texten ovan.

Men hur f-n ska jag välja bland alla dessa däck? Och det är bara ett varumärke vi pratar om är? Nyckeln är att fråga sig: var cyklar du mest?

Titta på terrängen du ofta cyklar: på vilket sätt vill du att däcket ska ta tag i underlaget, skydda och greppa? Välj mönster efter detta. När du har valt mönster så kommer casing och gummiblandning att falla på plats lättare då alla mönster inte kan fås med alla casings och gummiblandningar. Easy peacy! Köp nya sulor, kräng på och ut och kör 👍

hbn 2021-06-16
Nya Fast Trak control T5 2.35 är grymt. Premiärtur idag. Ersatte Rocket Ron som var snabbt men saknade det yttersta greppet i de brantaste torraste klättringarna. Upplevde nya Fast Trak nästintill lika snabbt men med bättre grepp
JesperA 2021-06-13
+1, vet inte varför du ogillar dom men kommer aldrig mer bli Conti på MTB för mig: https://happyride.se/forum/threads/stenharda-daeck-redan-vid-1-bar-vad-har-jag-gjort-fel.3350797 Har även testat BlackChili sen dess & det blev bara marginellt bättr...
WAKIdesigns 2021-06-13
Fast Trak - baserad på en av världens sämsta däck - Continental X-King. Den är så dålig den funkar inte ens som bakdäck, även i mjukaste gummiblandning. skulle aldrig rekommendera Specialized däck till ngn. Hårda gummi blandningar och icke optimala...
mjarlson 2021-06-10
Bättre topic hade varit "Så väljer du rätt mountainbike däck från Specialized", eller liknande.
Fjärdebrunn 2021-06-09
Bra om sponsrade artiklar taggad rätt. En däcksguide med bara ett märke blir lite halt.
C-dale 2021-06-09
Stomme eller kord är väl relevanta svenska namn på casing.