Svenska Cykelförbundet lanserar SWE Cup

Datum:
30 mars 2021 11:51

Nyligen kom nyheten att SWE Cup i Enduro kommer att bestå av sex deltävlingar inklusive svenska mästerskapen. Vi ringde upp Adrian Hörnqvist, förbundskapten för SWE MTB GRAVITY, för att höra lite mer om satsningen.

Hur känns det nu någon vecka efter lanseringen av Swe Cup?
– Det känns jätteroligt! Vi är ett gäng som har arbetat intensivt med detta sedan i höstas så det är kul att det nu är ute och att responsen är positiv. Intresset har varit stort både från allmänheten, elitcyklister och motionärer, säger Adrian Hörnqvist.

Adrian Hörnqvist förbundskapten för SWE MTB GRAVITY.

Det är inte en utveckling av ESS utan något nytt?
– Denna satsning har inget med det tidigare ESS (Enduro Sweden Series) att göra mer än att några av arrangörerna är återkommande. Jag började jobba deltid som förbundskapten, tillsammans med Fredrik Kessiakoff på Svenska cykelförbundet i januari 2020 och då kunde vi påbörja den här satsningen. Sedan en tid tillbaka finns nu även en tävlingsansvarig för mtb på förbundet, Malin Lindgren, och tillsammans kan vi fungera som spindeln i nätet för att supporta arrangörer, säger Adrian Hörnqvist.

På svenska cykelförbundet finns också en grengrupp på ett tiotal personer, som bland annat består av tävlingsarrangörerna för 2021, som har återkommande möten på ideell basis där man arbetar för att utveckla disciplinerna:
– Utvecklingspotentialen är stor och det finns ett ömsesidigt driv mellan arrangörer och förbundet. Bollen är i rullning och på några års sikt kommer detta att bli riktigt bra. Kan vi utveckla ”gravitygrenarna” kommer det ju ge kraft åt elitverksamheten och i förlängningen även ge fler prestationer internationellt, säger

Intresset för Enduro växer rekordartat, vad beror det på?
– Hela outdoorkonceptet växer över lag hemma i Sverige och med det även mtb, intresset för Cykelvasan är ett bra exempel. Endurocyklingen kommer liksom lite på köpet och har en bredd och en tillgänglighet som lockar många, säger Adrian Hörnqvist.

Vad tänker du om enduro jämfört med downhill?
–Det är inte lika extremt som downhill och tävlingsformen ger lite mer valuta för pengarna med flera sträckor jämfört med DH. Våra internationella stjärnor med Robin Wallner, Zakarias Johansen och Louise Paulini spetsen drar förstås också ett stort lass i att öka intresset för sporten generellt tror jag också, säger Adrian.

Hur ligger Sverige till tävlingsmässigt internationellt inom enduro? 
– För landslagsverksamheten inom SWE MTB GRAVITY som jag arbetar med är ju till exempel VM-silvret i lag-enduro som vanns av Robin Wallner, Zakarias Johansenoch Alexander Kangas 2019 superviktigt. Elitsatsningar kostar tyvärr pengar, men kommer resultaten så finns det förhoppningsvis resurser att backa upp dem med. Med fler intresserade och med en bra nivå på våra nationella tävlingar kommer vi ju även att få fram fler toppåkare på sikt.

Hur ser 4X* ut nu för tiden?
– När det kommer till 4X ser det inte så positivt ut. Intresset hos arrangörer på hemmaplan är ganska svalt och vi ser allt färre tävlingar internationellt tyvärr. Men vi har vår 4X-stjärna Felix Beckeman som har både ett VM-guld från 2017 och ett VM-brons från 2019, så disciplinen är inte död.

Hur mår downhill vad gäller tävlande?
– För downhillscenen ser det lite bättre ut och vi har åkare som bröderna Oliver och Benjamin Zwar som satsar internationellt med goda framgångar, vilket är jätteroligt. Men utvecklingen har tydligt gått åt endurohållet de senaste åren. Den endurocykel jag har idag fungerar bättre för downhill än den downhillcykeln jag hade för sju-åtta år sedan. Så cykelindustrin och utvecklingen av själva cyklarna har ju med saken att göra också.

Bland stoppen i Enduroserien hittar vi många nyheter, kan du berätta lite mer om dem?
– Vi har fått till en bra blandning tycker jag. Vår ambition är att varje stopp ska erbjuda rolig cykling med bra kvalitet på tävlingarna. Det känns kul med de två uppstickarna Arvika och Ulricehamn. Arvika är ny över lag, jag har inte hunnit köra där själv än, men det jag har sett på film och bilder ser spännande och lovande ut. Ulricehamn är hemort för några av våra toppåkare och en plats som har haft cykling länge men som nu satsar och bygger bra banor. Och att Järvsö, som en av landets främsta destinationer för utförscykling är med är jättekul. Helt spot on!

Har du någon egen favorit?
– Nej… Så länge vi har hungriga arrangörer som håller en hög kvalitet så är alla mina favoriter.

Om en är småbarnsförälder *host host och kan prioritera typ tre av stoppen, vilka skulle du rekommendera?
– Alla som har möjlighet bör ta sig till sommarens cykelfest i Järvsö. Med dubbla mästerskap och fint sommarväder finns alla möjligheter för några fantastiska dagar där. För den som vill ha en riktigt utmanande tävling, i klass med EWS så är det ju Åre som gäller. Men samtliga stopp kommer att bjuda på härlig cykling!

Hur håller man sig bäst uppdaterad om information kring tävlingarna?
– All information kommer löpande och i första hand upp på hemsidan swemtbgravity.se, men följ oss även gärna på Instagram @swemtbgravity så ska du inte missa något.

Preliminärt tävlingsschema för 2021

5-6 juni: Arvika – SWE CUP Enduro
7-8 juli: Åre – SWE CUP Enduro
15-16 juli: Järvsö – SWE CUP Enduro SM
17 juli: Järvsö – Pumptrack SM
21-22 aug: Åre – SM i Downhill
28-29 aug: Ulricehamn – SWE CUP Enduro
18-19 sep: Falun – SWE CUP Enduro
9-10 okt: Isaberg – SWE CUP Enduro 

* 4X – Tänk er skicross fast på cykel. Maxpuls för både cyklist och åskådare. Ett kvalåk som seedar åkarna, och sedan möts de 4 och 4 tills en segrare har utkristalliserats. Banan tar mellan 30 till 60 sekunder.

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

Tjock-Jonne 2021-04-08

Enduro var roligt i början (förr i tiden när allt var bättre). När under liften i Gesunda blev endurosträcka blev det för hårigt för mig. Kanske en downcountry-cup? Ska kolla med Jones.

xyz-saft 2021-04-08

Det är inte så populärt med framväxel längre helt enkelt.

White_XC_Ultimate_Carbon 2021-04-08

Den informationen hade jag missat. Kul. Men ja, någon cup är det ju inte riktigt då.

jonte987 2021-04-08

Oj, då får vi se om Stalle äntligen kan hitta någon smuts. Det är inte långt kvar nu (https://www.xn--rdetfredag-p5a.se)

H. 2021-04-08

Det verkar ju som om ESS ska arrangera GBG-enduro även i år. Men inte mycket till cup med bara ett race...

White_XC_Ultimate_Carbon 2021-04-08

Kommer sakna Göteborgs-enduron i år men kommer nog testa SWE Cup och Ulricehamn i år istället.

White_XC_Ultimate_Carbon 2021-04-08

De har paus, tyvärr. Oklart när/om de kommer tillbaka.

Erik O 2021-04-08

Det blir säkert bra. Men ursäkta en oinformerad, vad hände med ESS?

havet 2021-04-08

Dansa med vargar, ligga med gubbar ... ungefär samma omöjlighetsgrad. (ursäkta ot; fint med tävling där det cyklas och inte liftas)

zinkpasta 2021-04-08

Vad har hänt med att ligga med gubbar förresten? Det talas det också betydligt mindre om här numera.