Sveriges första cyclocross-cup är ett faktum

Datum:
05 september 2006 11:27

crosshappy2.jpgDen svenska cyclocrossens eget skyddshelgon Henrik Öijer har inte legat på latsidan i år. Från att Falu CK har arrangerat Sveriges enda crosstävling under några år har Henrik nu lyckats få flera klubbar att gå ihop och skapa en riktig cup.

 

  


Text: Henrik Öijer Foto: cyclocross.se

crosshappy3.jpg

I höst blir Norbergs CK, Falu CK, CK Valhall, Åstorps CK, CK Lunedi och IK Hakarpspojkarna historiska cykelklubbar. De klubbarna ingår nämligen i tidernas första cyclocrosscup i Sverige. Sverige har sedan år 2000 haft en tävling per år och den har gått i Falun. I fjol slog Falu CK på stort och arrangerade två tävlingar. Då föddes min idé om en cup. Tävlingarna var ju populära, publikvänliga och enkla att genomföra. Visst borde väl ändå fler klubbar vilja arrangera tävlingar om dom ingår i en cup, tänkte jag, och började höra mig för i cykelsverige.

Tidigt under året hade vi en huvudsponsor klar. DHL gick glatt in med en summa pengar mot att cupen skulle heta DHL-Cup, och så blev det. Detta trots att det vid tidpunkten för deras sponsring inte ens fanns någon cup utan bara stora planer. DHLs förtroende har vi förvaltat väl och nu när vi går in i september så har vi en cup bestående av 7 deltävlingar och fler arrangörer knackar på dörren.

Detta stora intresse hoppas jag att Svenska Cykelförbundet uppmärksammar och tar vara på.

Cyclocrossens historia

Det hela startade vid sekelskiftet till 1900-talet då en fransk militär vid namn Daniel Gousseau gillade att cykla i skogen så pass att han bjöd med några vänner. Skaran cyklister växte snabbt, man började spänna vaderna under turerna och snart så organiserades det tävlingar. Tanken med att inte bara köra på asfalt utan även på gräs, grus och sand var att få ner farten och få upp intensiteten. Trappor och löphinder introducerades för att hålla värmen i fötterna under vinterhalvårets tävlande. Det sägs också att man från början körde från en plats till en annan. Vägen till målet fick man välja själv, så cyklister genade genom skogar, över åkrar och staket. 1902 så arrangerades det första franska mästerskapet av just Gousseau och det vanns av F. de Baeder. Tävlingsformen exploderade i popularitet då 1910 års vinnare av Tour de France sa att hans cyclocrosskörning på vintern var orsaken till framgången. 1950 hölls första världsmästerskapen i Paris och segraren från 1947 års Tour, Jean Robic, vann och fick ikläda sig världsmästartröjan. Många stora cyklister har ägnat sig åt cyclocross, b.la. belgiska stjärnan Eric de Vlaeminck som redan vid 20 års ålder vann VM i cyclocross 1966. Han vann sedan även VM åren 1968-1973 och 1975. Världsmästerskapen dominerades till en början av franska cyklister men de senaste nio åren har sett åtta belgiska världsmästare. Sedan 70-talet har det funnits cyklister som specialiserat sig på cyclocross.

Cupen

Datum och arrangör för cupen är:
14 / 10 Norbergs CK
15 / 10 Falu CK
21 / 10 CK Valhall, Stockholm
4 / 11 Åstorps CK
5 / 11 CK Lunedi, Lund
11 / 11 IKHP, Jönköping
25 / 11 Falu CK

För att vara med och tävla krävs ingen cyclocross, även om vi gärna ser att ni kommer med cyclocross. En landsvägscykel med cyclocrossdäck kan gå bra och även MTB-cyklar. För att få vara med i elitens prestigeklass så krävs dock en regelrätt cyclocross. Då sporten är lite som en blandning utav LVG och MTB så är den också populär hos bägge sidor. I nuläget så har några utav landets bästa cyklister sagt att dom kommer att deltaga. Det är både landsvägscyklister och MTB-cyklister som ser fram emot en ny höst. Såväl amatörer som proffs från dessa grenar kommer att komma till start.

Publiksport

När världsmästerskapen hålls i Flandern så kan man räkna med 40 till 50 000 åskådare. Det som gör det så publikvänligt är flera saker:
– Banlängden är 2.5-3.5 kilometer och man kör ca: 10 varv. Oftast är banorna gjorda på ett sådant sett att man kan se cyklisterna många gånger per varv.
– Tävlingstiden är en timme för elit och banorna är lättåkta, så tätstriden hålls vid liv till mållinjen korsas.
– Man har en depå där man kan byta hela cykeln och där varje cyklist har en mekaniker som fixar cyklarna till nästa varv.
– Tävlingsplatsen är oftast en park eller ett sportfält så sporten är lättillgänglig.
– Man startar alltid med masstart så det är lätt att följa fältets alla dueller.

Kom igen nu! Trappor, branta backar, lera, regn, snö. Klart att det är kul att se en hård kamp under dessa förhållanden. Vi hoppas att ni passar på att titta på tävlingarna som hålls i närheten av era hemorter. Ni får då  förutom intensiva cykeltävlingar också bevittna en historisk händelse inom svensk cykelsport.

crosshappy1.jpg

Information

Vill du veta mer om DHL-cup så besöker du www.cyclocross.se . Vill du veta lite om cyclocrossen i Sverige så är adressen www.cyclocross.se/dhlcup.html. Jag som samordnar denna första cyclocrosscup är Henrik Öijer och mig når man lättast på henrik@cyclocross.se .

Kommentera artikeln 

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.