SWE Cup Isaberg – fin avslutning på ett bra enduroår

Datum:
11 oktober 2021 15:21

It´s a wrap! Svenska enduroserien anno 2021 är färdigåkt. Här är rapport från sista deltävlingen som gick igår på Isaberg i hjärtat av Småland.

Inte mindre än 340 cyklister hade samlats i Isaberg denna vackra hösthelg för att göra upp om de sista swe cup-poängen eller bara njuta av fantastiska banor och trevlig atmosfär. Själv hade jag inte varit här tidigare och tog därför vara på möjligheten till två dagars träning som erbjöds inför söndagens race.

Jag hade hört mycket gott om Isaberg från vänner som varit här både på tävlingar och med familjer. Redan när vi anlände förstod jag att det här är rena drömmen för både små och vuxna barn. Inte alls omöjligt att nästa års semesterplaner innehåller en tur hit.

Hugo RöjgårdTim och jag hamnade lite vilse i dimman på väg till första sträckan ”Stubben”.

Under fredagen hade vi liften och det dimmiga berget så gott som för oss själva jag och min gode vän Tim Hammar. Vi kunde i lugn och ro köra igenom banorna. På lördagen kom alla andra och liftkön blev imponerande lång. Jämfört med Ulricehamn är detta något helt annat med få grävda delar och endast en handfull berms. I stället fanns här naturliga banor som slitits fram ur jorden, vissa mer nyligen än andra. Förutom några knepiga hinder var fokus på att hitta bra linjer för att inte halka av stenar och rötter som det fanns gott om.

Anders Wingqvist/HappyrideJosefin Björkman en lite soligare dag på Isaberg.

En fin blandning av partier med högre fart och supertajta kurvor gav varje bana en egen karaktär där den sista ”No Mercy” präglades av en betydligt brantare lutning än de andra sträckorna. Det var med skräckblandad förtjusning jag stannade till innan skogspartiet där ”det roliga” börjar för att reka lite till fots innan det vara dags att ge sig på att rulla ner för den leriga rotmattan. Som jag förstod det så var denna del dragen (bandad) något annorlunda från fjolårets race då den var mer rakt på.

Att reka till fots är en viktig ingrediens i enduro men efter en stund är det ändå dags att köra. När man väl var förbi ett stendropp i början av skogen var det inte mycket mer att göra än att hålla sig på hjulen och försöka hitta grepp och sladda sig ner genom det brantaste partiet för att sen ställas inför valet – över eller runt den stora stenen.

Viktor ElofsonGissa hur denna slutade…save faktiskt!

Denna feature har givit flera självförtroenden på truten. Jag har hört berättelser om den och sett den på film, men som vanligt med film så är det ju sällan en rättvis bild. Jag bangade stenen både på träning och sen på racet. Det var heller inte länge sedan jag och några vänner tränade på att köra denna typ av brant stenhinder vilket var på väg att gå över styr. Bokstavligt talat.

Hugo RöjgårdFörsta delen av ”Stubben”

Söndagen kom och det vara så dags att pusha både kropp och material för att försöka ta sig ner så fort som möjligt för samtliga sex sträckor och orka ta sig upp till toppen mellan dem med. Tråkigt nog hade det skett två olyckor på första sträckan som krävde ambulanssjukvård. Krya på er! Detta medförde en timmes väntetid innan vi fick påbörja tävlingens första åk. Jag kunde då i lugn och ro reka lite linjeval till fots då starten på ”Stubben” blivit ganska uppkörd sedan träning med väldigt många spännande rötter som riktigt glänste av fukt. Till slut ropades det i alla fall genom komradion att banan var fri och att åkare kunde släppas iväg.

Hugo Röjgård Daniel AxelssonUndertecknad på första sträckan

Det är inte kul att höra om krascher precis innan man ska ge sig ut på just den banan som skickat någon hårt i backen. Jag hade ju själv än rejälare krasch i Ulricehamn med ett brutet revben som följd och även om det nu var bra så var jag inte speciellt sugen på att göra om just den grejen. Jag pinnade på ganska bra ändå och det gick väl hyfsat enligt plan ända till målgången på sträcka två då jag av något helt outgrundlig anledning lyckas kasta mig över styret precis över mållinjen. Jag kände mig lite dum och var tvungen att fylla på lite mer luft i framdäcket som ”burpat” ut i årets fånigaste vurpa.

Tävlingen flöt på, jag hittade ett bra och lagom långsamt tempo i klättringarna och ett hyfsat flow utför. Det blev dock ganska tydligt att jag varit av min mountainbike i en månad på grund av revbenet och jag hade inte de pigga ben som behövdes för att fajtas på riktigt.

Video Isaberg alla specialsträckor

Men det var ruskigt kul ändå ända fram till slutet av ”No Mercy” där jag, i tron om att jag var förbi det svåraste partiet, gjorde en OTB i en sväng. Jag var ganska snabbt på cykeln igen och kunde rulla i mål och var trots allt ganska nöjd med dagen och en 24e plats.

Det är ju ändå fantastiskt att våra ”små” berg här i Sverige bjuder på en sån varierad karaktär och inramning. Det är svårt att rangordna dem men jag diggade Isaberg mycket. På återseende!

Isaberg Swe Cup 2021

Den 10 oktober 2021 var det dags för final i den svenska enduroserien Swe Cup 2021, platsen Isaberg i Småland. Lederna som tävlades på var bla Ragnarök, The Nor Way och No mercy, en knippe varierade banor med allt från byggda hoppleder, maskingrävda leder till naturliga stigar.

Resultat Isaberg Enduro

Topp 3 dam 

1. Ingun Ståhl
2. Lisa Medbo
3. Josefine Björkman

Topp 3 herr

1. Oliwer Kangas
2. Adam Larsson
3. Philip Fagerberg

Hela säsongen, swe cup enduro 2021 resultat

 

Mer från Isaberg

Familjereportage från Isaberg

Tekniktips Isaberg bike park med Josefine Björkman

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

Hälsingland 2021-10-13

Sträcka 6 hade några med blåvarvande motorsåg gjort sig bra i klacken!

Joham 2021-10-13

Jäklar vad kul, tack!

Wingqvist 2021-10-13

Lade in POV-film från tävlingen i artikeln, alla 6 sträckor, här är den också: 9oPc1KJAslw

Maakus 2021-10-12

Ja, motion kort och lång. Bor man runt Göteborg eller Stockholm finns det ju lokala tävlingar också.

Joham 2021-10-12

Om man vill börja ”tävla”, finns det typ någon öppen klass eller nått liknande för nybörjare?

Maakus 2021-10-12

Var inte så många tjejer som verkar kört, men tätt i Tävling dam. Man kan ju hoppas på att de som testade på fick blodad tand och kör nästa säsong. Noterade också att vinnaren i U21 Dam var snabb.

HMGustavsson 2021-10-12

Är väl fler damer som kör men bara fem som körde tävlingsklass där?

Ustzeust 2021-10-12

Var det bara sex damer som kom i mål?