Har du provat e-mtb? Det hade inte jag innan jag fick låna en Specialized Turbo Levo SL. Under en månads tid kunde jag få en känsla för vad det handlar om. Här följer mina reflektioner över vad en motor gör med cykelupplevelsen och vad som skiljer den från min vanliga cykel.
Jag har länge velat prova en el mtb och nu har jag äntligen gjort det. Denna artikel är delvis ett test av cykeln jag har kört på, men det är lika mycket en reflektion över mina upplevelser av att cykla på en el-assisterad mountainbike. För då jag inte testat andra e-mtb:s så kan jag ju inte jämför denna mot något annat än vanliga cyklar.

Det finns fortfarande många elallergiker där ute (nej, inte den sorten som ”måste” bo under en gran i skogen för att inte må dåligt). Själv hade jag inte någon åsikt innan detta test och gick in i detta med ett öppet sinne. Juridiken är, som många känner till, fortfarande lite oklar kring vad som faktiskt gäller för el-assisterad cykling på våra svenska stigar. Hur som helst, testet har gjorts på de stigar där jag vanligtvis brukar cykla för att lättare kunna jämföra upplevelsen med terräng jag är van vid.
Testcykel Specialized Turbor Levo SL
Cykeln jag har testat i en dryg månad är Specialized Turbo Levo SL Expert Carbon, en cykel som ligger på drygt 100 papp i butik. Orimligt mycket pengar för de flesta, men det är i alla fall den jag nu testat. Detta är nog den lättaste av alla E-MTB på strax över 17 kilo (19 kg för aluminiummodellen). Motor + batteri väger tillsammans endast ca 2,5 kg. Cykeln är 4 kilo lättare än modellen Levo (S-works). Alltså inte mer än en endurocykel av kralligare modell. Den har 150 mm slag bak och 150 mm fram vilket gör den till en cykel som tar sig fram nästan var som helst.
Tog ett par turer att vänja sig
Motorn har tre nivåer av driv; Eco – ger minst kraft och kompenserar inte mycket mer än att cykeln känns mer som en vanlig cykel rent trampmässigt. Trail – här får du en tydlig push utan att hamna på max direkt. Max – 100% power direkt.
För samtliga lägen driver motorn endast när det läggs kraft på pedalerna. Det tar inte mer än någon tiondels sekund innan kraften kickar in, men det tog ett par turer att få in tekniken och tajmingen för att kunna utnyttja motorn till fullo.
I ärlighetens namn har jag kört under 85% av tiden kört på Max-läget. Eco är bra för att spara batteri eller möjligtvis om du cyklar med någon som kör på en vanlig cykel, men utöver det har jag inte riktigt använt det läget. Varför ha en el-mtb med bara lite kraft liksom?
Även om Trail-läget inte ger samma kraft som Max så är det ändå rejält mycket mer driv än Eco och perfekt om du är ute på längre turer där cykeln gör vad den är designad att göra utan att mätarställningen tickar ner allt för fort. I Max-läget räcker batteriet gott och väl för alla 20 – 30 km turer jag gjort.
Finjustering via app för den som önskar
Styr cykeln med appen Mission Control – denna app kopplas ihop med cykeln och ger dig möjligheten att justera effektnivåer med mera. Det finns som sagt tre förprogrammerade lägen, men via appen går det att finjustera till exempel Support, Peak power och Acceleration response för att få motorns kraft att passa dina preferenser.
En annan väldigt bra funktion som appen möjliggör är att du kan fylla i hur långt du ska cykla och och vilken nivå av support du vill ha så håller tekniken koll på att batteriet inte plötsligt tar slut. Det finns fler funktioner och användningsområden som koppling till pulsmätare och liknande. Själv har jag denna gång inte lagt jättemycket tid på att lära mig alla funktioner, men här finns det mycket att sätta sig in i för de teknikintresserade.
Är det kul då?
Det är svårt att inte ha kul när en susar fram på två hjul i skogen. Genom att få tillbaka dubbla kraften av vad du själv bidrar med ger en känsla av en superkraft.
Ni vet de där stigarna där det går att cykla fort på en vanlig mtb om du verkligen trycker på, där går det plötsligt att få samma fart utan att behöva ta i nämnvärt.
Klättringar blir väldigt mycket lättare, ingen överraskning så klart. Det är dock inte bara för att du slipper ta i så värst, utan även för att motorn ger ett jämnare driv vilket minskar risken för att tappa fästet. Partier som i vanligt fall är frestande att putta upp cykeln för blir med en elcykel skojiga utmaningar. Med andra ord är det stor skillnad mot en vanlig cykel.
Själva cykeln
Ramen på Levo-modellen ser ut som en stumpjumper, en design som känns väldigt balanserad och trygg. Stumpjumper är kanske den mest sålda mountainbikemodellen av alla, så att den kändes bra var kanske ingen överraskning.

Kommer du med lite för hög fart in i en stökig sväng, inga problem, du är i goda händer och det goda självförtroendet kommer snart som ett brev på posten (som på den tiden det gick smidigt…).
Ett användningsområde där en cykel som denna är toppen är ju för att snabbt och smärtfritt ta sig upp för den lokala kullen för att kunna njuta av fler utförsåk. Att e-mtb är populära i bergigare trakter som Alperna och liknande kan jag gott förstå.
Slaglängden uppmuntrar också till denna typ av aggressivare cykling. På plattare stigar går det som sagt att hålla en högra fart men slaglängden gör upplevelsen mindre energisk mot en kortslagig stigcykel. För utan motor skulle nog inte många rekommendera dig att välja en 17 – 19 kg tung cykel med så mycket fjädring för den typen av cykling.
När det är kul är det kul
När hastigheten går över 25 km/h och motorn slutar att hjälpa till blir det plötsligt tungt. Levo SL är den lättaste el-cykeln men hur lätt den än är så känns den mycket tyngre utan motorns kraft.

Kör du utför så hjälper ju gravitationen till och detta märks inte så mycket. Men på plattare stigar där det går att trampa upp och över 25 km/h blir detta supertydligt. Det känns nästan som att du fått punka på ett däck och motivationen att trampa på dör lite. Skönare är det då att sätta sig ner, slå av lite på kadensen och låta motorn kicka in igen.
Bytet mellan el och min vanliga cykel
Efter att ha kört på denna cykel ett par veckor skulle jag köra en tur med mina vänner och tog därför min vanliga cykel. Kul tänkte jag, nu kommer den att kännas lätt och sprallig.
För även om Levo SL inte är speciellt tung så är den tyngre än vad jag är van vid. Men känslan blev en annan. Utan en motor som gjorde hälften av jobbet kändes det istället ganska tungt att trampa. Jag kände mig lite kränkt ett par kilometer men kom över det efter en stund, men nog hade mina ben vant sig lite vid att inte behöva jobba lika hårt som vanligt efter Specializeds el-behandling.
Slutord
Nog hade det varit kul med en cykel till, men något väldigt ha-begär har jag inte fått efter en månad på elcykel.
Det finns relevanta användningsområden och det är inte tråkigt alls, jag upplever cykeln som ganska bra på det mesta, men inte jättebra på något, mer än att den kan ta mig längre.

Levo SL har ganska mycket slaglängd och väger lika mycket som en kraftig endurocykel, vilket gör den stadig men lite död på plattare stigar. Samma kraft i en kortslagig stigcykel har varit spännande att prova. Men jag ser också fram mot att testa en elcykel med ännu mer kraft och då kanske med ett tydligare mål som inte innefattar jättemycket platt stig. Något jag tar med mig till min vanliga cykel är att få in trampandet även i mer tekniska partier då jag med elcykleln velat hålla igång tramporna för att inte tappa farten.
Minus
– Ljudet från motorn är inte högt och säkert tystare än vissa andra, men det finns där.
– Slitage – dubbel kraft på kedjan betyder mer slitage.
– Det blir svårare att hålla jämnt tempo med vännerna som cyklar på vanliga cyklar när du också kör din vanliga cykel, eftersom du tappar i kondition.
– Juridiken: fortfarande är det långt ifrån glasklart vad som gäller kring e-mtb och allemansrätten på våra svenska stigar.
Plus
+ Det går fort utan att du behöver jobba speciellt hårt för det.
+ När din uthållighet inte längre sätter stopp kan du ge dig ut på längre turer.
+ Klättringarna blir något att se fram mot.
Freddie L 2023-01-25
Det är detta som sticker lite i ögonen på mig med vissa elcykelanvändare. Att det är en rättighet att ha roligt i skogen. Det ska gå fort, man ska ta sig upp för backen och ha kraft kvar att njuta av nedfarten på andra sidan (kanske flera gånger på r...
ambientzz 2023-01-15
Med reservation för eventuell bakomliggande sjukdom....Men om du tar slut efter 10 min på mtb kanske du öppnar lite hårt?
Neeoo 2023-01-14
Ursäkta mig. Precis ny inom mtb och emtb. Har kört enduro(motocross) tidigare. Men nu så är varken tid eller plats möjlig. Så jag gick över till emtb. Först å främst måste du ju förstå att enligt transpostyrelsen så är en elcykel inget motorf...
ooms 2022-08-03
Det är kul att köra motocross också. Men man får hålla sig till för ändamålet anlagda banor.
Mc_fox 2022-08-03
Jag hoppas verkligen att alla arga skribenter här på forumet åtminstone har provat en emtb innan de skriver massa skit! Jag har både mtb och emtb, ibland tar jag mtb:en och en annan dag kör jag med emtb, tycker det är kul att variera lite. Alltid äls...
Elhojtok 2022-03-18
Du måste förstå att den här debatten pågått på det här forumet under flera år. Problemet är nöjeskörningen. Allemansrätten är så att säga inte dimensionerad för det och inskränkningar även för vanlig MTB har införts på många ställen. Därför är MTB-...
HasseL 2022-03-18
Ja det är jag helt enig med dig om Att dessa rötägg är irriterande och förstör mer än de hjälper till med för andra. Men den hetsen på det här forumet mot Emtb är nog det värsta jag har sett. När ni hetsar och skriver att det skal förbjudas med me...
ooms 2022-03-18
Om det ingår i avtalet med markägaren borde det vara ok med emtb. Snöskoter är ju precis samma gråzon som emtb. Förespråkarna för emtb hävdar ju att eftersom det är en ”cykel” omfattas den inte av Terrängkörningslagen. Pss är det med snöskoter, Ter...
glitch 2022-03-18
Tänk då om den hade vägt 15 och man kunde plocka bort elpryttlarna och få en 12 kg hoj :) Verkar funka lite så där dock: https://www.mbr.co.uk/reviews/electric-bikes/lapierre-ezesty Men intressant koncept.
Elhojtok 2022-03-18
Bara om eMTBn håller sig till regelverket för elcyklar och markägaren har givit sitt tillstånd, alternativt att leden juridiskt är att betrakta som väg. Eventuellt får man cykla där med avstängd motor.