Test – Sweet Protection

Datum:
08 november 2013 14:15

Fixer i sin rätta miljö.

Skandinavien är stort på säkerhet. Svenska POC har nästintill blivit standard här i hemlandet, och sedan några år tillbaka har även det norska märket Sweet börjat synas mer och mer på den svenska marknaden. Norrbaggarna har berg som är både högre och brantare än våra – vad betyder det för deras säkerhetstänk? HappyMTB har under sommaren och hösten hårdtestat hjälmarna Fixer MIPS och Bushwhacker samt knäskydden Bearsuit.

Text: Kristin Svenson (kristin@happymtb.org). Foto: Karin Håberg, Annika Berggren, Anders Jansson, Andrea Mannberg och Sweet Protection

Fixer Full Carbon MIPS helmet

Rekommenderat pris ca 3000 SEK

Storlekar: S/M (53 – 56 cm), M/L (56 – 59 cm) och L/XL (59 – 61 cm). Den testade hjälmen var i storlek M/L.

Vikt: 450 gram (i storlek M/L)

Fixer Full Carbon MIPS

För och emot

+ Passformen

+ Skyddet

+ Bra vid toppturer och/eller dåligt väder

+/- Utseendet (cool eller ful som stryk)

– Justeringsmekanismen

– För varm för vanlig stigcykling sommartid

– Få klockrena användningsområden

– Dyr

Bra väderskydd!

Omdöme:

Vid första anblick vet jag inte vad jag ska tycka om Fixer. Den ser ut som någonting direkt hämtat ur Star Wars. Bemötandet från omgivningen är allt ifrån spridda fniss till ”wow, vad söt du är i den där hjälmen!”, så huruvida Fixer har en snygg design ej tycks det råda delade meningar om. Nåväl, smaken är som baken och jag hade ändå inte tänkt använda Fixer som huvudbonad på Nobelfesten. Det allra viktigaste för en cykelhjälm är ändå att den skyddar huvudet vid en krasch.

Sweet säger själva att deras tänk kring uppbyggnaden av hjälmar är unikt på cykelhjälmsmarknaden. Det mänskliga kraniet består av olika partier med olika hårdheter, och därför är frigoliten i Sweets hjälmar anpassad så att skyddet ska vara lika bra oavsett var på huvudet man kraschar. Denna Fixermodell har även tillägget MIPS. MIPS innebär att det finns ett skikt inuti hjälmen som kan glida oberoende av resten av hjälmen – detta för att minska rotationen som inträffar när hjälmen slår i backen. MIPS kan reducera rotationsvåld mot hjärnan med upp till 40 procent och är en teknologi som Sweet köpt in.

Jag känner mig onekligen skyddad de första provturerna med Fixer i svensk sommarvärme och lagom kuperad stigcyklingsterräng. Nästan lite för bra – med bra skydd kommer också en nackdel i form av sämre ventilaton. En het sommardag är Fixer helt enkelt lite väl varm. Däremot sitter Fixer som en smäck på mitt huvud; det märks att det lagts en del tid på hjälmens utformning. Justeringsmekanismen är jag lite mindre nöjd med. Istället för ett litet hjul att snurra på är det två separata tryckspännen som ska ställas in vilket är lite mekigare att få till perfekt.

Sweet's justeringsmekanism

En annan tveksamhet som infinner sig är användningsområdet för Fixer. Den har marknadsförts som en endurohjälm. Problemet är bara att det i många endurotävlingar är krav på fullface-hjälm under specialsträckorna. Ska man då släpa med sig två hjälmar vill man gärna ha en så lätt och luftig hjälm som möjligt för transportsträckorna. Där faller Fixer lite mitt emellan. Dock hinner jag under testperioden hitta en miljö som verkligen är klockren för Fixer: toppturer i den svenska fjällvärlden. Under tre dagar i Hemavan i augusti får Fixer agera stormskydd när det blåser småspik på 1400 m.ö.h. samt skydda min skalle vid två rejäla krascher i stenig fjällterräng. Jag faller handlöst över styret när framhjulet fastnar, och huvudet är det som först möter marken båda gångerna. Skärmen går sönder framtill vid fall nummer ett och i sidan vid fall nummer två medan skalet är till synes oskadat. En ny skärm finns att köpa till för 400 kr, men vid en rejält krasch rekommenderar Sweet inte att man fortsätter använda hjälmen så min Fixer får anses vara kasserad.

Nykraschad men glad ändå.

Priset för Fixer Full Carbon MIPS ligger högt, ca 3000 SEK (varianten utan kolfiber och MIPS kostar 2500 SEK). För det kan man få både en XC kruka och en hyfsad fullface-hjälm. Om inte toppturer i tuff fjällterräng är ens huvudsakliga syssla skulle jag hellre sätta mina stålar på en sådan kombo, även om Fixer otvivelaktigt är en riktigt bra hjälm.

Bushwhacker helmet

Rekommenderat pris ca 1700 SEK

Storlekar: S/M (53 – 56 cm), M/L (56 – 59 cm) och L/XL (59 – 61 cm). Den testade hjälmen var i storlek M/L.

Vikt: 300 gram (i storlek M/L)

Bushwacker

För och emot

+ Lagom tempererad för stigcykling

+ Bra passform

+ Snygg

– Justeringen, samma som för Fixer

– Skalet är djupt vilket gör hjälmen svårkombinerad med solglasögon

Omdöme:

Bushwhacker har ett mer klassiskt utseende, även om det följer den senaste all mountain-hjälmtrenden med lite djupare skal än rena cross country-hjälmar. Precis som Fixer är skalet konstruerat så att frigoliten har olika densiteter för maximalt skydd. Bushwhacker har 17 ventilationshål och till skillnad från Fixer är ventilationen utmärkt. Den här hjälmen fungerar perfekt till stigcykling även sommartid. Bushwhacker finns också i en Carbon MIPS-variant där kolfibern ger extra skydd för den som kör lite tuffare (rekommenderat pris ca 2500 SEK).

Bushwhacker känns också den välarbetad och sitter bra på mitt huvud. Justeringsmekanismen är densamma som hos Fixer och alltså ingen favorit hos mig. Sweet säger själva att denna typ av mekanism gör att hjälmen kan justeras i både höjd- och sidled för att få en perfekt passform. Jag föredrar dock en enklare justering som kan göras ”quick and dirty” om jag t.ex. växlar mellan att ha en buff under hjälmen eller vara barhuvad under en cykeltur. En annan nackdel med Bushwhacker är att det djupa skalet gör att det blir ganska lite plats kvar ovanför öronen att placera glasögonskalmarna på.

Bushwacker in action på HappyMTB's jubileumsbikerally.

Jag lyckas aldrig krascha Bushwhacker under testperioden men som stigcyklingshjälm känns den mer än tillräcklig. Dessutom är den snygg, om än inte uppseendeväckande som Fixer. Priset är inte lågbudget men heller inte lika högt som Fixers. Användningsområdet för Bushwhacker känns också bredare – ungefär vad en normal svensk stigcyklist med förkärlek för snabba utförslöpor behöver varje runda, året runt.

Bearsuit Knee Pads

Rekommenderat pris ca 1000 SEK

Storlekar: S, M, L och XL. De testade skydden var i storlek M.

Bearsuit Kneepads

För och emot

+ Sitter som en smäck

+ Sköna att trampa i

– Tightheten gör att de blir väldigt svettiga

– Inte tvättbara enligt tillverkarens rekommendationer

 Omdöme:

Jag är först lite skeptisk till Bearsuit-skydden. De är ganska långa och ser inte speciellt skönta ut att trampa i. Dessutom har de bara ett spänne ovanför knät, vilket jag fördomsfullt tror kommer göra att skydden glider. Efter avslutat test kan man säga att jag hade fel på exakt alla punkter. Redan första turen imponerar Bearsuit genom att vara oerhört bekväma att trampa i. Själva skyddet över knät är mjukt och formbart tills man kraschar på det, då ska det stelna. Jag hade knappt märkt av att jag bar Bearsuit – om det inte var för att jag blev så svettig. Skydden har en tight passform och är helt täckta med en elastisk baksida. Detta gör att Bearsuit blir ganska varma, men å andra sidan uppstår heller ingen nämnvärd friktion mot huden och jag får inga skavsår. Inte glider Bearsuit det allra minsta heller, så passformsmässigt är skydden en hit.

Fixer och Bearsuit gör sitt jobb i fjällskogen.

Vad som är lite mindre hittigt med tanke på svettigheten – och senare den leriga svenska hösten – är att skydden inte är tvättbara enligt Sweets rekommendationer. Eftersom jag vill kunna cykla med andra människor ibland och därmed inte lukta som en gammal bäver tvättar jag naturligtvis skydden ändå. Jag märker ingen nämnvärd skillnad i skyddens passform eller kvalitet efter maskintvätt i 40 grader, men skulle något fel uppstå på skydden och de är tvättade så gäller inte garatin. Icke-tvättbarhet är en högst oönskad, för att inte säga korkad, egenskap hos ett knäskydd och det verkar även Sweet ha insett. Till nästa år kommer Bearsuit uppdateras så att självka skyddsplattan går att ta ut, och därmed kan skyddet tvättas utan problem.

Bearsuit är naturligtvis inte heller gratis, men under de fem månader som skydden har använts är slitaget minimalt. Uppfattningen är att detta är ett skydd som håller i många säsonger – och med förbättrade tvättegenskaper kan det även förbli fräscht.

Kommentera och diskutera på forumet

Sweet Protection Mountainbike

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.