Sponsrat innehåll från Sportson

Tips till dig som ska köpa din första landsvägscykel

Datum:
23 augusti 2020 15:52

Att köpa sin första landsvägscykel kan vara en djungel. Hur mycket behöver man lägga för att få en bra och rolig cykel och vad mer kan vara värt att begrunda? Sportson säljer kvalitetscyklar från flera olika märken och i olika prisklasser. Berner Yngwe är butikschef på Sportson i Jönköping och ger här sina bästa tips till dig som ska köpa din första landsvägscykel

Snabb och skoningslös! Landsvägscykel (förkortas lvg) eller racer/räser är cyklarnas Formel 1. Bockstyre, smala däck och lätta ramar i aluminium eller kolfiber – allt är anpassat för högsta möjliga fart. Men vad ska man välja som förstagångsköpare?

”– En bra landsvägsracer är väldigt mycket mer än en dyr statuspryl, vilket somliga i din bekantskapskrets lär hävda. En bättre cykel ger en härligare upplevelse och jämfört med vad du förmodligen har lagt på din bil så är faktist runt 15 000 kronor inte särskilt mycket pengar.”

Börja inte din karriär som landsvägscyklist med att kika på en omtalad (och ifrågasatt) 3D-printad kolfibercykel med djärvt designtänk kring ramkonstruktionen. ”Superstrata bike” är ett cykelprojekt som samlar in start up-pengar på Indiegogo, där folk runt om i världen går i gång på att kampanjen samlat in nära 40 miljoner SEK. Det må vara det som fångar din uppmärksamhet i något socialt flöde, men det är lite för spännande och oprövat för att du ska satsa din första landsvägscykelbudget på en sådan räserhoj.

Superstrata är en ny cykel som är lika sågad som hajpad. Inget att satsa på för den som ska köpa sin första landsvägshoj (och troligen inte för oss som redan cyklar asfalt heller…).

Med det ur världen låt oss gå in på lite mer användbara tankar kring och resonemang kring ditt första landsvägsköp. Vi lämnar ordet till Berner Yngwe som är butikschef och delägare på Sportson i Jönköping. Här ger han sina bästa tips till dig som ska börja cykla landsväg och är på jakt efter din första racerhoj.

Anders Wingqvist/HappyrideBerner Yngwe är butikschef på Sportson i Jönköping.

1. Köp inte en för billig cykel (och inte heller en snordyr)

Hur brant är en backe? Hur stor är en bäver? Hur mycket är rimligt att lägga på sin första landsvägscykel? Det är livets kluriga frågor som inte riktigt har något klockrent och exakt svar, men Berner Yngwe hjälper oss med den cykelrelaterade frågan:
– Om vi ska börja nysta i frågeställningen så är min generella erfarenhet från butiken att förstagångsköparna på landsväg oftast kommer in med lite för skral budget i sitt tänk. Mitt råd är att inte köpa en för enkel cykel prismässigt som nybörjare. Lägg gärna på några tusenlappar för att få en bättre och roligare cykelupplevelse, tänk inte att det bara är en svindyr statuspryl du köper (vilket somliga i din bekantskapskrets som inte hittat tjusningen i cykling gärna kommer att säga till dig…) utan du betalar för en upplevelse. Bättre cykel = bättre upplevelse.

Anders Wingqvist/HappyrideSkivbromsar med dess pålitliga och säkra bromskraft tar över mer och mer, även på landsvägscyklar.

Vi står på övervåningen i Sportsons butik i Jönköping. Här uppe står gravel och landsvägscyklar från etablerade märken som italienska Bianchi, de amerikanska Trek, Specialized och Scott, samt franska Lapierre för att nämna några. Sportson har 25 butiker runt om i landet och har valt att satsa på kvalitetscyklar.

 

Lapierre Franska märket Lapierre tillverkar cyklar sedan 1946, här en Sensium 300 disc carbon som kostar 17 995 kronor.

Men om vi kvantifierar detta i pengar då: Var hamnar vi enligt dig? 
— Du behöver, och ska enligt mig, absolut inte lägga 40 000 kronor på din första landsvägsräser, men du bör lägga i alla fall 12 – 15 000 kronor och om plastkorten i plånboken tillåter gärna 18 – 20 000 kronor. Skippa i vart fall landsvägscyklarna under tiotusen kronor.
Skivbroms eller fälgbroms på cykeln ger exempelvis viss prisskillnad, marknaden går mot skivbromsar som har bättre och mer konstant bromskraft oavsett väder. Det funkar givetvis med fälgbroms, men de är på lite utfasning vilket man ska ha i åtanke.
– Andra saker som påverkar priset är komponenter som broms och växlar, samt vad det är för ram och hjul. 

Anders Wingqvist/HappyrideBianci Oltre XR3 för 54 95 kronor är en aero-räser helt i kolfiber med elektroniska växlar, ett alltför dyrt och obekvämt köp för nybörjaren.
Anders Wingqvist/HappyrideLätt cykel med tung prislapp, helt fel nivå på landsvägscykel för nybörjaren.

2. Säkra andrahandsvärdet med en bra cykel från ett välkänt märke

–  Förutom att du får en roligare och bättre cykel om du satsar lite mer pengar så är det också lättare att sälja en lite finare cykel på andrahandsmarknaden om du skulle ångra dig, eller när du ska uppgradera och köpa nästa cykel. En välskött bra cykel från ett välrenommerat och känt märke är kanske inte det hippaste valet, men allt som oftast det klokaste. Ta exempelvis en klassisk turkos välskött och bra racerhoj från Bianchi. Många väljer kanske en riktigt bra instegscykel med fälgbroms för 14-15 000 kronor när de ska cykla sin första Vätternrunda och trivs superbra med den cykeln i några säsonger, eller tom livet ut! Vill man satsa lite mer på cyklingen ett par år senare, är mycket av det ekonomiska värdet kvar i cykeln om den är välskött och de pengarna kan man ha som grundplåt till nästa cykel. 

Anders Wingqvist/HappyrideBianchi Nirone Alu 105 11 sp ligger på 14 495 kronor och är en perfekt cykel på Vätternrundan, också en bra hoj från ett etablerat märke som väl underhållen håller mycket av sitt värde.

3. Bränn inte hela budgeten på cykeln

– Precis som när vi pratade om att köpa sin första gravelcykel så gäller även detta för landsvägscykel: Lägg inte alla pengarna på själva cykeln! Det är till och med kanske smartare att gå ner några kronor på cykel för att få helheten. Pedaler, skor, hjälm, cykelkläder (byxor, tröja), slang och handpump, samt en fotpump hemma så att du kan kolla däcktrycket på din racer är de allra viktigaste sakerna som du direkt bör skaffa dig till din nya cykel. En kostnad för kringutrustning på cirka 5 000 kronor kan låta saftigt, men det avverkas ganska snabbt om du vill ha bra prylar, så missa inte att räkna med dessa saker i ditt cykelköp och se det som en del av en helhet där cykelupplevelsen står i centrum.

Anders Wingqvist/HappyrideKringutrustningen är viktigt för cykelupplevelsen: tröja, bibs (shorts med blöja och hängslen), skor, spd sl-pedaler och hjälm är saker som gör livet på landsvägen snabbare, enklare och skojigare.
Anders Wingqvist/HappyridePump (och/eller patron) samt slang för att laga punkteringar, obligatoriskt.

4. SPD-pedaler blir inte lättare att börja med om 2 månader…

– Börja inte med gympadojorna! Försök att lära dig direkt med SPD-pedaler. På landsväg är det Shimanos system SPD-SL som regerar, det blir inte bättre och lättare att lära sig klicka i och ur om två månader. Köp riktiga, bra och sköna cykelskor och pedaler till. Du sticker inte ut och springer i Conversen om du ska börja löpträna…

Anders Wingqvist/HappyrideFel, fel, fel. Börja med riktiga cykelpedaler och skor direkt.

– Yes, det är en lite läskig inlärningskurva om man bara har cyklat med vanliga, platta pedaler tidigare. Men du klarar det! I början kan du ställa pedalerna väldigt löst så att du klickar i och ur lätt. Det en sitter justeringsskruv på som kan spänna och lossa på fjädern som håller dig fast. Efter en tid sitter i och -urklickningen i ryggmärgen och är inget som du tänker på aktivt.

ShimanoShimanos pedaler PD-RS500 SPD-SL kostar 559 kronor.
ShimanoDu justerar enkelt hur hårt du kommer i och ur pedalen framtil med en insexcykel.

– Den stora fördelen att cykla med fötterna fast i pedalerna är att du kan använda fler muskelgrupper genom hela tramptaget, du får alltså mer kraft i hela rotationen av vevarmen, framförallt att du kan dra foten och benet i uppåtrörelsen och då engagera baksida lår. Mer kraft, mer fart och du får både härligare cykelturer och vackrare ben!

PixabayMed SPD-pedaler får du mer kraft genom hela tramptaget, framförallt när vevarme ska uppåt då du använder baksida lår drar med dig pedalen.

 5. Köp lokalt

– Gå gärna till lokal bra butik och kika på landsvägscykel. Fördelarna är att du får hjälp med rätt cykelstorlek och modell som passar just dig. Det kan vara billigare på nätet, men i butik får du råd och kan ställa följdfrågor samt gå tillbaka om något har blivit tokigt. Vi har många kunder som kommer in och har kikat på aero-cyklar som första hoj, men väl i butik kan vi förklara skillnaderna mellan olika landsvägsracer-hojar och hur obekväm en aerocykel är för de allra flesta.

SpecializedNär du har cyklat landsväg länge och tävlar kan kanske en aero-hoj vara aktuellt, men inte som nyböjrare. Här en Specialized Venge S-Works Disc Di2 128 995 kronor.

– Vi vanlig dödliga, som inte ska tävla elit och jaga hundradelar, är i nästan alla fall lyckligare med någon mer komfortabel racercykel. Många börjar ju cykla landsväg med Vätternrundan i åtanke, men att köpa en aero-hoj som är snabb halva rundan och sedan får orkarna man inte sitta ner i en extrem position de sista 15 milen då tappar man ändå…
– Proffscyklisterna som har aerocyklar lever på sin åkdon varje dag, det är skillnad mot (de flesta) av oss som har det som ett sportigt fritidsintresse eller snabbt och lätt transportmedel. 

Anders Wingqvist/HappyridePå Sportsons övervåning i Jönköping hittar du denna Trek i deras populära serie Emonda, samt många andra fina landsvägscyklar från märken som Scott, Specialized, Bianchi med flera.

6. Lyssna inte alltid på polaren

– Vi är sociala varelser och ofta lyssnar vi på kompisar som har bättre koll. Men det är inte alltid så bra att lyssna på någon som har cyklat i flera år, om inte denne är extremt lyhörd och har lite koll på vad nybörjare brukar göra för misstag. Här i cykelbutiken vill jag nog ändå påstå att vi har bra erfarenhet av att ge tips till nybörjare med deras första cykelköp av racer. De kunder som vi helst önskar är givetvis lojala kunder som kommer tillbaka till oss när det är dags för service, köp av komponenter eller kanske till och med en ny cykel. Och hur får vi dessa kunder tillbaka till oss? Jo, bland annat genom att ge bra råd som håller.  

Landsvägscyklar på Sportson 

Racer/landsväg: Sportson delar in sina landsvägscyklar i tre segement: allround, komfort och aero.

En Komfortracer är en cykel som är byggd med en geometri som avlastar dig som cyklist, genom en lite mer upprätt sittställning och ramar som byggts för att dämpa bort en del av vibrationerna orkar du längre och slipper krämpor och besvär.

En klassisk racer är allround och fungerar för dig som vill ha en Racercykel som fungerar i alla lägen och inte är överdrivet specialiserad. Här hittar du cyklar i aluminium och kolfiber och med enklare komponenter till de mest avancerade.

Racercyklar som byggs för att vara Aero har konstruerats med minsta möjliga luftmotstånd som målbild. En Aeroracer kan spara dig tid och ansträngning genom att optimalt ”skära” genom luften. Sittpositionen för dig som cyklist är naturligtvis även den optimerad för fart.

Länkar till två bra landsvägscyklar för nybörjare hos Sportston i lite olika prisklass:

Om Sportson
Sportsons affärsidé är att sälja kvalitetscyklar av välkända varumärken för all typ av cykling och till hela familjens behov. Den första butiken som Sportson öppnade var i Göteborg 1980, idag finns 25 butiker på 14 orter runt om i landet. När du köper cykel hos Sportson är den monterad och körklar, det ingår 1 års fri service samt evigt öppet köp.

På Sportson hittar du alla typer av cyklar: Mountainbike, Barncyklar, BMX, Cyclocross/Gravel, Elcyklar, Hybrid, Juniorcyklar, Lastcyklar, Racer, Singlespeed.

SpecializedSpecializeds klassiska modell Allez E5 Sport är en fin och prisvärd instegsracer för 11 995 kr.

Fler sponsrade artiklar i samarbete med Sportson:

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.
  • Sponsrade inlägg är en del av Happyrides annonserbjudande. Inläggen är framtagna tillsammans med kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till martin@happyride.se
  • Taggar

    , ,
  • Kategorier

    Sponsrat

Senaste kommentarer

Snuten 2020-09-08

På det hela taget vettiga råd kan jag tycka. Bra med passagen ang komfort. Hur många ggr har man inte hört nybörjare, kanske särskilt de som inte är så unga längre, klaga på ont här och ont där? Skulle inte förvåna mig om många slutar cykla bara inom...

Miss Lycka 2.0 2020-08-25

"Klickpedaler" fungerar utmärkt.

Wingqvist 2020-08-25

Did it : https://happyride.se/2020/08/25/clipless-pedalernas-ologiskt-klickande-historia 438288

C-dale 2020-08-25

Köp en Basso så slipper du kinesiskt skräp.

lundatok 2020-08-25

Låt inte gnällgubbarna gå på er för hårt, de kan göra egna videos där de hånar skivbromsar och hissar korgpedaler.

Wingqvist 2020-08-25

@ooms Stort tack för feedbacken, känns superkul att vi lära oss nya grejer hela tiden! Jag uppdaterar artikeln och ska nog pilla ihop en ny artikel just om denna ologiska terminologi och dess ursprung med de gamla goa korgarna.

ooms 2020-08-25

Vilken duktig ”expert” som säger clips när han pratar om clipless... Ridå!

fredrikw 2020-08-24

Heter det halmgubbe eller halmdocka på svenska? Hur som helst, när man brinner tillräckligt starkt för en icke-fråga gäller det att ta alla chanser man kan att hitta på vad andra säger för att sedan komma med ett risigt motargument. Mycket underhålla...

Oskar 2020-08-24

Nu verkar det som att du reagerar i affekt. I artikeln står det Skivbroms eller fälgbroms på cykeln ger exempelvis viss prisskillnad, marknaden går mot skivbromsar som har bättre och mer konstant bromskraft oavsett väder. Det funkar givetvis med ...

nieves 2020-08-24

Skivbromsar är ett måste *fniss, vinnaren av Strade Bianche och Milano - San Remo klarade sig fint utan i hastigheter som en förstagångsköpare förmodligen aldrig kommer att uppleva. Mannen pratar i egen sak, mer problem, mer pengar in i verkstadsdel...