Trek Fuel Ex-e den nya generationens elcykel

Datum:
24 juli 2022 23:36

Trek lanserade för drygt en vecka sedan en helt ny motor för elcyklar. Tillsammans med TQ Robotics så har Trek utvecklat en tystare, mindre och lättare motor än de mittmotoralternativ vi har sett ta över marknaden de senaste åren.
Trek Fuel EX-e är den första modellen med den nya motorn.

Den nya motorn har en stiftringsväxel och heter HPR50 (Harmonic Pin Ring), och den utlovade tystnaden är det första som man inte märker, den hörs helt enkelt inte. Vi testade cykeln en heldag i Trysil och körde mest med minsta möjliga assistans när det var ”vanlig” cykling och blåste på med mellanläge eller max när det skulle klättras. Kul också att cykeln var lätt nog för att köras helt utan assistans (strax under 18 kg).

Ser nästan ut som en cykel utan motor?

Tanken när Trek utvecklade cykeln var inte att erbjuda det största batteriet eller den kraftigaste motorn utan målet var hela tiden att försöka skapa en naturlig cykelupplevelse. Många av de heldämpade elcyklar som finns upplevs som lite väl tunga och skillnaden mot en vanlig cykel blir för stor för de som är van vid att cykla på en motorlös cykel. Det var den luckan i sitt sortiment som Trek ville täppa till.

Själva hjärtat i nya Trek Fuel Ex-e

Räckvidd
Då batteriet är mindre än många andra elcyklars batteri så påverkas givetvis räckvidden, i maxläget kan motorn enligt den inbyggda wattmätaren ge närmare 300 watt under korta stunder, i sparläge bjuder motorn ungefär på en tredjedel av det du själv presterar (tror jag, blev åtminstone för det mesta runt 120-130 w assist vid normal halvlugn stigcykling), kul också med två värden i wattmätaren där man kan jämföra sig själv med motorn.
Om man märker att det inbyggda batteriet på 360 Wh ofta tar slut kan man köpa till en Range extender på 160 Wh som man sätter i flaskstället.

Jakob Murray svänger höger på Vancouver Island.

Stigcykel 
Fuel Ex-e har 140 mm slaglängd bak och 150 fram geometrin är anpassad för stigcykling åt det stökigare hållet men inte tänkt för Enduro. Modellen kommer att säljas i en mängd olika versioner med en prislapp från 73 000 till 169 000 kronor. Troligtvis kommer motorn att vara hjärtat i flera elcyklar från Trek.

Trek Fuel Ex-e upplevs som hanterbar och relativt lätt.

På stigen
Vi cyklade trots allt en heldag på cykeln och det vore taskigt att inte berätta vad vi tycker om Treks nya elcykel. Efter att ha justerat kroppen till den breda stancen (gissar på en q-faktor uppåt 200) så känner jag mig hemma på en Trek Fuel Ex-e, reach är ungefär samma som den stigcykel jag använder mest i hemmaskogarna och resten av geometrin känns också ganska lik. Den hanterbarhet som den relativt låga vikten innebär gör att det också går snabbt att glömma att det är en elcykel man har mellan benen, eller åtminstone sluta tänka på det. Det är en grym stigcykel och nästan helt tyst. Den har också en väldigt direkt känsla i motorn och ganska ofta känns det bara som att man är lite starkare än vanligt. Även om vi körde mest på låg assistans så kan vi också erkänna att det är ganska skönt att ösa på med lite extra kraft under branta klättringar. Om du är på jakt efter en el-mtb och gillar ny spännande teknik så kolla in Trek Fuel Ex-e!

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.

Senaste kommentarer

Hälsingland 2022-10-14

Fanns inga 2022 modeller i XL kvar att beställa.. Finns ju några i butik lite här och var med jag handlar gärna lokalt om det går. Gick inte att se några leveranstider på nya modellen så jag får avvakta lite och se vad den kan gå att få loss för....

Hälsingland 2022-10-13

Kommer det en ny modell så blir ju den ännu dyrare, går väl att jämföra med FEX gen 6 antar jag 😳 Nivån på årets med lite rabatt kan jag tänka mig att hosta upp. Därför tänkte jag göra slag i saken om det går

Fundadores 2022-10-13

Jag har ingen brådska, ska köra slut på min DH-cykel. Som sagt är mest sugen på nästa version av Slash. Men om instegscykeln kommer kosta närmare 50 lax lär jag nog titta efter något annat.

Hälsingland 2022-10-13

Hoppas på det! Ser ut att finnas kvar av årets 8:a i Xl om hemsidan stämmer. Ska ner och kolla med lbs imorgon om han kan beställa en och göra något bättre pris. Finns ju på nätet med 10-15% rabatt så det borde ju gå att lösa något liknande....

Fundadores 2022-10-13

Det är ju helt galet. Man får trösta sig med att det kommer bli tokreor framöver.

Hälsingland 2022-10-13

2023 Slash 8, 51 500:- 🙀 Ingen ny modell men mer än 10% prishöjning..

Fundadores 2022-09-09

Lätt att vara nöjd när man kör maxspecade hojen. 💸

ers 2022-09-09

Helt klart färgade recensioner av den, bara positivt. Fast det är väl så man skall göra för att få oss att spendera. Många om inte reflekterar över det och bara köper för att någon viss snubbe på nätet säger att det är grym och använder en massa supe...

Höjdskräck 2022-09-09

Att testare blir helt lyriska av en cykel som inte skiljer sig nämnvärt från ett tjogtals andra får ju en att undra... Säkert en skitfin hoj som ligger i topp men det är ju inte så att den är dubbelt så bra som tvåan. Hur som helst, ofta får de stö...

Fundadores 2022-09-09

Jo absolut men vissa klarar ju av att göra en vettig recension ändå.