Undersökning: En fjärdedel kan tänka sig att använda elcykel

Datum:
20 oktober 2021 15:00

Cykelbranschen växer fortfarande och allt fler väljer cykeln som transportmedel. Skälen för varför man väljer ett tvåhjuligt alternativ är många och en undersökning visar att ungefär en fjärdedel av befolkningen kan tänka sig att välja en elcykel för sin transport. 

Att pandemin har påverkat cykelvärlden råder det ingen tvekan om, både cyklar och reservdelar lyser ofta med sin frånvaro. Det beror inte bara på att fabriker har varit stängda och det blivit svårare att transportera varor.

Det har också blivit fler som cyklar, delvis på grund av att man uppmanats att undvika kollektivtrafik. Men också för att allt fler vill kunna ställa bilen hemma av miljö- och kostnadsskäl. Många av de nya cyklisterna har ställt in siktet på elcyklar. I en undersökning gjord i somras av YouGov, på uppdrag av Shimano, visar det sig att en fjärdedel av Sveriges vuxna befolkning är mer villiga att använda en elcykel nu än innan pandemin.

Totalt sett var det 19 procent av de tillfrågade som skulle välja att använda cykeln för att det skulle förbättra deras hälsa medan 47 procent uppgav att orsaken var att slippa kollektivtrafiken.

Den åldersgrupp som var mest positiv var de som är mellan 18 och 24 år, där var siffran uppe i hälften av de tillfrågade som kunde tänka sig att köpa eller att använda en elcykel. Dessutom tyckte en tredjedel av den här åldersgruppen också att en elcykel skulle vara ett bra alternativ för att minska deras koldioxidavtryck.

Prislappen är den stora tröskeln

Priset är ofta en tröskel för många som vill börja cykla, oavsett om det är elcykel eller inte. Drygt hälften av de tillfrågade i undersökningen tyckte att priset var ett hinder för att köpa en elcykel. Undersökningen gjordes i juli i år och i Sverige tillfrågades drygt 1000 personer och totalt sett deltog 14 400 personer i studien, som utfördes i flera europeiska länder.

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

Berk 2021-11-11

Frågade för flyttning av tråden för tre veckor sen, men fick ännu ingen svar.

Fjärdebrunn 2021-11-11

Tråden är inte elcykeltaggad.

Valhalla_ 2021-11-11

Elcykelpendling är det bästa sedan skivat bröd. Jag har själv avverkat många många mil på elcykeln under de knappt två år jag haft den. Tagit bilen ca 5 ggr under den tiden. Inga köer, det går snabbt och man svettas precis lagom för att kunna kliva i...

Berk 2021-10-21

Der är faktiskt enda situationen där jag skulle kunna tänka mig att en elcykel skulle vara bra för mig (men jag bor så nära jobbet att jag inte kommer i den situationen). Men då skulle det vara bra att kunna hyra en elcykel (och inte en elsparkcyke...

Maakus 2021-10-21

Hade lätt kunnat tänka mig en elcykel de dagar jag är lite sen med att gå upp, inte har några kläder för att svettocykla i men vill spara på bilen och undvika trängselskatten.

ooms 2021-10-21

Att hälften av de svarande anser att priset är ett hinder för att köpa en elcykel gör ju att man undrar vad det är för klientel de frågat, alternativt att det är riggat som ett inlägg för att återigen införa det förbannade elcykelbidraget....

MrSthlm 2021-10-21

I och för sig kanske elcykel-hysterin är bra för hela cykelbranschen, jag tror/hoppas det, kanske också gör att fler cykelbutiker och verkstäder överlever. Kan ju eventuellt bli så att den motoriserade cyklingen till slut gör en nyfiken på "vanlig" m...

Stervelo 2021-10-21

Undersökningen är beställd av shimano som tjänar pengar på elcyklar? Tillåt mig att tvivla på sanningshalten i undersökningen.

Berk 2021-10-21

Fel forum! Moderator, kan du flytta tråden?

Laan84 2021-10-21

Jämför cykel och bilparkeringen på din arbetsplats 😁