Vätternrundan räknar med lopp 2021

Datum:
09 februari 2021 15:18

Folket på Vätternrundan arbetar för fullt för att arrangera smittsäkra lopp den 11-19 juni utifrån Folkhälsomyndighetens senaste, positiva besked om utomhusarrangemang.
– Skulle det visa sig att det inte är möjligt att köra i juni, har vi beslutat om ett möjligt reservdatum i september, säger Gunilla Brynell-Johansson, vd för Vätternrundan.

I en rapport till regeringen i mitten av januari föreslog Folkhälsomyndigheten att utomhusarrangemang över icke avgränsade ytor ska kunna undantas från deltagarbegränsningar. Förutsättningen är att smittspridningen går ner och att arrangören kan säkerställa att trängsel kan undvikas:
– Det var ett positivt besked, säger Gunilla Brynell-Johansson. Rapporten, och den nya pandemilagen, öppnar för en större differentiering av olika arrangemang.

VätternrundanGunilla Brynell Johansson (fotad långt före corona) som är nuvarande vd Vätternrundan, hon lämnar jobbet efter juni 2021.

Utifrån det beskedet fortsätter alltså folket bakom Vätternrundan att planera för en cykelvecka i Motala den 11-19 juni, med Vätternrundan 315 km som avslutning den 18-19 juni:
– Vi är ödmjuka och vet att det är många faktorer som ligger utanför vår kontroll, säger Gunilla Brynell-Johansson. Därför arbetar vi hårt med det vi kan styra för att erbjuda ett smittsäkert arrangemang. Vi sätter våra deltagare, funktionärer och samarbetspartner i första rummet och det är en självklarhet för oss att anpassa loppen efter de förutsättningar som gäller.

Anders Jansson/HappyrideFinväder på Vätternrundan lååååångt före corona kom och förstörde folkfesten 2020.

Med en arena som sträcker sig över tiotals mil är trängsel på banan inget större problem, skriver man i dagens pressmeddelande. Det man planerar för är framför allt anpassningar i start, mål och depåer. Det kan exempelvis handla om att begränsa tider som deltagare får vara i startområdet före start, att smittsäkra flödet i depåerna och att anpassa målområdet för att undvika trängsel:
– Vi jobbar stenhårt med protokoll och riktlinjer för att smittsäkra loppen, säger Oskar Sundblad, marknadschef för Vätternrundan. Vi tittar på allt från enkla saker, som att deltagarna ska leda cykeln i höger hand för att skapa naturlig distans, till större förändringar av målområdet där vi kan styra in cyklisterna på olika vägar när de kommer i mål. Cykelveckan kommer inte att se ut som vi är vana vid, men det kommer att bli lopp.

Happyride / AlfonsVätternrundan 2019.

Vätternrundan samarbetar med andra storlopp i Sverige, både i dialogen med Folkhälsomyndigheten och i arbetet med smittsäkringsåtgärder i form av exempelvis protokoll och rutiner. Dessutom förs en nära dialog med det regionala smittskyddet i Östergötland:
– Vi känner oss trygga med de kontakter vi har och den input vi får från både Folkhälsomyndigheten och smittskyddsenheten i Region Östergötland även om de just nu inte kan ge några definitiva besked kring det som händer i juni, säger Gunilla Brynell-Johansson.

Vätternrundan/Per olssonOskar Sundblad är marknadschef, men blir vd för Vätternrundan from 1 juli 2021.

Reservplanen – att arrangera Cykelveckan i september
Om det skulle visa sig omöjligt att arrangera Cykelveckan som planerat i juni, har arrangörerna en reservplan. Alternativet är då att flytta loppen till den 2-5 september. I så fall går MTB-Vättern 2 september, Vätternrundan 315 km 3-4 september samt Halvvättern, Tjejvättern och Vätternrundan 100 km den 5 september:
– Vi tror på en cykelvecka i juni och det är det vi arbetar för, säger Oskar Sundblad. Men vi har också gått igenom alternativen och kommit fram till att det skulle fungera att köra loppen i september på ett bra sätt. Vi arbetar fortsatt med juni som vårt första alternativ. Om det visar sig att utvecklingen inte går som vi tror när det gäller vaccinering och smittspridning, räknar vi med att lämna besked om en flytt av loppen senast i mitten av april.

Om Vätternrundan

Vätternrundan är världens största motionslopp på cykel och arrangeras sedan starten 1966 av den ideella föreningen Motala AIF. Årligen deltar ca 36 000 cyklister från hela världen i loppen under Cykelveckan. Vätternrundan innefattar även Halvvättern 150 km, Tjejvättern 100 km, Vätternrundan 100 km, MTB-Vättern, Minivättern och höstarrangemanget Vättern Bike Games. Vätternrundan är en del av en svensk klassiker.

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

ooms 2021-03-17

Ja, det är ju mycket det man vill åt. Annars kan man ju lika gärna köra sträckan själv när man vill, när man vet det är fint väder 😊 Så det kokar väl ner till om man vill stötta arrangören, för min del blir det nog ytterligare ett Siljan Runt home ...

Sambal Oelek 2021-03-17

ja, det är ju klart. Precis som vanligt kommer inget bli, det hade ju varit konstigt. Är ju tyvärr som du skriver att folkfesten uteblir och det är ju iaf för min del halva poängen med loppet :(

ooms 2021-03-17

Nja, man kan ju inte säga att Vasaloppet körde som vanligt. Utspritt över 3 veckor, annan startplats, annan målgång, mindre service, ingen folkfest, osv. Dvs mycket av det som ”gör loppet” var ju borta.

Sambal Oelek 2021-03-17

Vasaloppet visade var skåpet ska stå. En kollega som körde det. Så det verkar ju som motionsloppen kanske blir av i år. Göteborgsgirot verkar också ha målet att köra.

Pfaff 2021-02-13

hurra...

Bengt-re 2021-02-13

Varför passar man inte på att lägga ner eländet nu när man har något att skylla på?!

Snuten 2021-02-13

Snorduscharna! Vad gör man åt dem?