Vätternrundan

Vätternrundan är världens största cykelmotionslopp och det överlägset mest kända av alla svenska cykellopp. Det 300 km långa loppet genomförs i juni varje år och går runt sjön Vättern med start och mål i Motala. Varje år startar runt 20 000 personer. Starten sker i grupper om 60-70 personer som släpps iväg varannan minut. De första går ut kl 19.30 på fredagkvällen och de sista lämnar Motala vid kl 06.30 på lördag morgon.

Runt banan finns ett antal depåer som serverar förfriskningar och den välkända saltgurkan. De mest populära depåerna är Jönköping efter 104 km som bjuder på köttbullar och mos samt Hjo efter 171 km som bjuder på lasagne.

Under de senaste 10 åren har det blivit allt mer populärt att sätta en så snabb tid som möjligt på Vätternrundan och då gärna komma ner under en viss tid i så kallade subgrupper. De snabbaste cyklar på strax under sju timmar (sub-7). Dessa speciella snabbgrupper startar vid lunchtid på lördagen för att få en runda i dagsljus och för att minimera antal omkörningar av övriga cyklister.

 • Artiklar

  Vätternrundan ställer in

  Vätternrundan 2020 ställs in. Det står klart efter att Vätternrundans ledning och styrelse har utrett alla tänkbara alternativ.
 • Notiser

  Vätternrundan blir längre

  Vätternrundan ändrar bansträckningen för att öka säkerheten i loppet. I torsdags beslutade Vätternrundan om en ny sträckning för den sista delen av banan, vilket innebär att loppet från och med 2020 blir 315 kilometer – ungefär en och en halv [...]
 • Notiser, Puffetta

  Bilder från Vätternrundan

  Precis som tidigare år kommer vi att ha fotografer på plats cirka två mil från målgång på Vätternrundan. Bilderna kommer att finnas för gratis nedladdning och vår ambition är att fotografera under hela loppet. Bilderna kommer att börja laddas [...]