Vätternrundan är världens största cykelmotionslopp och det överlägset mest kända av alla svenska cykellopp. Det numera hela 315 km långa loppet genomförs i juni varje år och går medurs runt sjön Vättern med start och mål i Motala. 2023 går loppet 16-17 juni. Här höjer vi ett varningens finger kring några klassiska misstag för dig som cyklar ett långt motionslopp som Vätternrundan.
7 klassiska misstag på Vätternrundan
1. Du är överpeppad
Äntligen få komma ut i friska luften, och leka tävling tillsammans med lagom många andra sportiga människor och du känner dig vältränad som aldrig förr. Inte nog med den egna peppen: frestelsen att ryckas med av andra medtävlande på Vätternrundan är en lockelse som är svår att motstå. Några mil efter starten ligger du i en fart som för dig är omöjlig att hålla hela varvet, även om både din kropp och känsla har det alldeles underbart så är hela grejen en chimär och hybris. Fallhöjden är hög och du får mest sannolikt bryta loppet i en depå längre fram. Argumentet att man sparar massa energi när man ligger i klunga är förvisso sant, men att haka på en för snabb grupp eller enskilda medtävlande är ingen långsiktig game plan för nära 32 mils cykling.

Den snustorra lösningen på detta debacle? Hitta tillbaka till din egen fart och cykla på din nivå, håll dig till den plan du hade innan start. Ställ dig inte upp i varje uppförsbacke och toktrampa och dra på dig mjölksyra. Om det skulle visa sig på Vätterns nordvästra strand kring depån vid Askersund att du har massa energi kvar och samma lyckorus som i början av loppet, tja då kan du öka de sista 6 milen in mot målet i Motala. Du klarar Vätternrundan, men det är ett hiskeligt långt lopp. Du kommer troligen att kunna cykla liiiite snabbare än vad du har gjort under träning, men håll dig på rätt sida av den knivskarpa eggen.

2. Du är för otränad
På Vätternrundan 2022 var det 15 766 anmälda, 12 240 startade och 10 946 gick i mål. Både bland de som inte kom till start och bland de som startade men inte klarade hela loppet finns troligen för majoriteten den gemensamma nämnaren att de helt enkelt var för otränade eller för dåligt förberedda. Har du inte fått till din träning i cykelsadeln, men några karaktärsbyggande långa pass så kommer Vätternrundan att bli en alldeles extra jobbig utmaning. Men det finns faktiskt hopp.
Sanningen är nog också att många med dig känner på sartlinjen ”HJÄLP! Jag borde ha tränat mer!”. Det är för sent att träna kondition, det är för sent att mängdträna och bli bekväm i sadeln. Det du kan göra under loppet är att byta handgrepp titt som tätt, stå upp ibland, ja allt för att belasta olika delar av kroppen. Håll ett lågt tempo och ät och drick saker som du är van vid, nöta på och ge inte upp – det är det jämna som drar, då klarar du Vätternrundan även om du inte är i ditt livs form.
En annan konsekvens med att komma till ett långt motionslopp alldeles för otränad är att man får motivation till att komma bättre förberedd nästa år. Det är dumt att köra av vägen i samma kurva två år i rad. Detta gäller för en del individer, andra gillar att uppreda självplågorna det innebära att cykla 31,5 mil otränad och en annan klase ger helt sonika upp och ställer aldrig mer upp igen.

3. Du slarvar med maten, före och under loppet
Till dig som planerar en helt ny typ av kolhydratsladdning eller kanske har fixat ett knippe nya energibar och gels som ska testas runt Vättern: gör det inte.
Vårt tips inför Vätternrundan är att du håller dig till mat som är bekant och beprövad för dig, både innan och under loppet. Se kroppen som en motor som behöver bränsle: dunka inte i diesel om du brukar tanka bensin, ladda inte med el om du brukar fylla kärran med gas.

Ät din vanlig kost, kanske aningens mer än normalt dagarna före loppet. Under loppet fyller du på med energi på depåerna utifrån det bjuds och välj det du gillar och är bekant med. Vatten dricker du när du är törstig och kroppen klarar ungefär att ta upp en halvliter i timmen. Att cykla 31,5 mil och sitta på en cykel i 7-13 timmar är också något som gör att magen kan balla ur en smula, oavsett hur snäll du har varit mot den.
För protokollet skall tilläggas att det finns många superbra moderna gels, barer och sportdrycker. Det är absolut inget fel alls att banka i sig lite sådant. Du känner din kropp bäst och vet utifrån erfarenhet vad som fungerar. Handlar det om att inmundiga nya energivarianter, flytande eller fasta, så bör du dock före loppet testa och se att det fungerar för din kropp. Det är ju trist att låta alltför konservativ och oäven mot nya smakupplevelser, men det är samtidigt rätt trist att vara ute och cykla ett halvt dygn med risig kista. Kan man undvika det genom ett visst mått av bakåtsträvande är det inte så dumt just i detta sammanhang.
4. Du mekar i sista minuten
Ska du bara fixa det där sista på cykeln precis innan start? Ingen bra idé. Kika och testa nån runda före loppet att växlarna är bra justerade och går som de ska, att bromsarna tar och att belägg, skivor eller fälgbromsarnas klossar är okej. Ta en extra titt på dina däck så att de är fräscha och att du därigenom minimerar risken att få punktering redan innan Ödeshög.
Gör en DIY bike fit och ställ in sadelstolpe, sadel och styre så att du sitter bra och skönt. Eller varför inte gå till din lokala cykelhandlare och gör en professionell bike fit i god tid innan loppet. Kom ihåg att du och din cykel är ett team, ni ska klara Vätternrundan tillsammans. Ger du inte din cykel den uppmärksamhet och kärlek som den förtjänar så kommer den kanske till och med svika dig på den stora tävlingsdagen.
Du kan kolla vilken storlek på cykel du bör ha i Happyrides storlekskalkylator.
5. Du bär fel kläder
Persedlarna som du väljer att cykla Vätternrundan kan göra skillnaden mellan en lyckad och misslyckad runda. Ja, alltså om du väljer helt fel.
Välj kläder efter vädret. Regn, sol, kallt, varmt? Kolla prognosen när du väljer om du ska ta med dig ben- och armvärmare, regnjacka, handskar och så vidare. Då Vätternrundan är ett långt lopp kan du stöta på många olika väder och temperaturer.
Välj kläder som är lämpade för cykling. Tight är tufft som bekant och de där fickorna på ländryggen är tämligen praktiskt för extra slang, energi och mobilen. Att klä sig rätt på Vätternrundan är så klart lättare sagt än gjort, men fundera igenom hur vädret kommer att bli vilka cykelkläder du har som kan fungera bra och komplettera eventuellt med det du saknar. Testa alltid grejerna i god tid före loppet så att det sitter bra och skönt.
6. Du går på pumpen i de osynliga backarna
Mot- eller medvind är att jämföra med osynliga backar. Medvinden är en fantastisk hjälpande hand som puttar dig framåt och precis lika djävulskt jobbig är motvinden som skrattar dig rakt upp i ansiktet medan den hindrar din framfart. Har du medvind en sträcka på Vätternrundan? Tacka och ta emot, njut av den extra hjälpen från moder natur. När det är bister blåst rakt framifrån biter du ihop, men håll koll på tempot så att du inte stångar på dig massvis med onödig mjölksyra.

Fartvinden är något som vi cyklister själva skapar, ju fortare vi cyklar desto mer bromsar fartvinden. Att cykla i klunga är en kollektivt smart idé eftersom de allra längst fram tar vinden, medan resten längre bak kan trampa i lä och åka med i suget, cirkus 30 procent sparar man i energi när man ligger bak på rulle i klungan. Värt att tänka på om du håller på att tappa din klunga, då blir det att själv öka tempot plus att man får ta all fartvind ensam tills man är ikapp, inte bra.
Bara för att du inte har tränat i en klubb eller annan sammanslutning före loppet med målsättningen att klara en viss tid ska du inte missa tillfället att ta hjälp, och hjälp andra medtävlande. Lägg dig bakom någon som verkar hålla samma tempo som du, gå fram och dra efter en stund och låt den eller de andra i suget bakom din ryggtavla en stund.

Starka kastvindar i sidled är också något som kan ställa till det, särskilt om du har aerohjul. Förhoppningsvis har du cyklat en del innan Vätternrundan och har en känsla för hur sidvinden hanteras.
Kika gärna på väderprognosen för att se hur vindriktningen ska bli runt Vättern, då kan du något så när planera för loppet och veta när det blir med- eller motvind.
7. Du ler inte mot kameran
Happyride är i vanlig ordning på plats och fotograferar deltagarna på Vätternrundan.
Blev bilderna på dig riktigt bra? Då får du givetvis använda dessa helt gratis för privat bruk på sociala medier, eller kanske till en utskrift att ramma in och sätta upp vid din trainer i garaget eller varför inte printa 20 stycken och därigenom få till en riktigt bra julklapp till hela släkten. Bilder från Vätternrundan 2022
(Nästan) allt du behöver veta om cykelloppet Vätternrundan

Hur många cyklar Vätternrundan och vilket år var det rekord?
Varje år startar drygt 20 000 personer, om vi kikar sedan år 2010 och framåt.
När loppet cyklades för första gången 1966 var det 370 anmälda och 334 som fullföljde. Året därpå passerade man tusen anmälda, 1970 hade Vätternrundan fler än 2000 startande och 1981 passerades 10 000-strecket, och 1985 var det 15 150 anmälda. År 2010 var det hela 21 300 anmälda och 2015 är än så länge rekordåret med 23 309 anmälda.

När och var går starten på Vätternrundan?
Starten på Vätternrundan sker inne i centrala Motala vid Kyrkan. Vanliga år är det grupper om 60-70 personer som släpps iväg varannan minut, under covid är dessa grupper 50 istället. De första cyklisterna går ut kl 19.30 på fredagkvällen och de sista lämnar Motala vid kl 06.30 på lördag morgon.

När och var går cyklisterna i mål på Vätternrundan?
Cyklisterna går i mål i centrala Motala nere vid Vätterns strand, målområdet är 200-300 meter från starten och Motala kyrka.
Finns det en karta för Vätternrundan?
Vätternrundans bana går som namnet säger runt sjön Vättern. Här är en karta över banan med några bra hållpunkter.
När stoppar man cyklister, hur långsam får man vara?
Depån i Jönköping drar repet klockan 11:30 på lördagen. I Hjo slår man igen banan vid 16.00 och målet i Motala packar ihop lördag kväll 24.00 . Inte nog med det, vill du ha nåt från depåerna i Jönköping eller Hjo så måste du vara där senast 20 minuter innan stängning.

Hur många depåer är det på Vätternrundan?
Runt banan finns ett antal depåer som serverar förfriskningar och den välkända saltgurkan. De mest populära depåerna är Jönköping efter 104 km som bjuder på köttbullar och mos samt Hjo efter 171 km som bjuder på lasagne.
Räknar vi alla depåer längs den 315 km långa banan (blev 1,5 mil längre till 2020 men då ställdes loppet in pga covid, 2021 är första gången den nya, längre banan på Vätternrundan cyklas) är dessa totalt nio stycken. Dessa är Ödeshög 47 km, Ölmstad 83 km, Jönköping 104 km, Fagerhult 133 km, (i Rödån 143 km finns vattendepå med självservering), Hjo 171 km, Karlsborg 204 km, Boviken 225 km, Askersund 256 km och Godegård 284 km.
Vad är det här med Vätternrundan sub hit och dit? Sub-7, Sub-8, Sub-9 osv?
Under de senaste åren har det blivit allt mer populärt att sätta en så snabb tid som möjligt på Vätternrundan och då gärna komma ner under en viss tid i så kallade subgrupper som kör loppet på mellan 6-9 timmar. De snabbaste cyklar på strax under sju timmar (Sub-7). Dessa speciella snabbgrupper startar vid lunchtid på lördagen för att få en runda i dagsljus och för att minimera antal omkörningar av övriga cyklister.
Vad är rekordtiden på Vätternrundan?
På loppets femtionde upplaga år 2015 slog proffslaget Team Tre Berg-Bianchi rekordet genom att korsade mållinjen i Motala på 6 timmar och 33 minuter. Genomsnittsfarten var drygt 45 km/h.
Den snabbaste kvinnan genom tiderna på Vätternrundan är Marina Emanuelsson från Hillerstorp som 2018 cyklade på 6 timmar och 48 timmar. Marina som tävlingscyklat sedan tonåren cyklade med Team Mustasch som samlade in pengar till kampen mot prostatacancer.

Hur länge tar det att cykla Vätternrundan?
14 timmar är snittet för hur länge det tar att cykla Vätternrundan om man kollar på 2022 års resultat. Tiderna varierade från runt 7 timmar till över 28 timmar för den långsammaste cyklisten.
Nedan syns en tabell som visar antal cyklister som cyklade på en viss tid, resultaten är från loppet 2022 och tabellen har gjorts av supportertips.se
Happyrides bilder från Vätternrundan
Varje år fotar Happyride alla cyklister på Vätternrundan. Här kan du hitta bilder från föregående år.
ooms 2021-09-23
De 6 ggr jag cyklat har jag haft mellan 90 och 140 mil i benen innan, började då säsongen i början/mitten av april. Ingen inomhuscykling, mars ofta helt utan träning men ca 30-40 mils längdåkning december-februari inför Vasaloppet. Började med korta...
Madrid 2021-09-23
Imponerande att ha cyklat 33 mil med dina uppgifter om träning och vikt/condition, som liknar väldigt mycket mina siffror. Jag vågar inte göra 33 mil utan att förbättra min träning och känna mig bekväm med långa pass, typ som Nieves föreslår. Men so...
GoranS 2021-09-22
Inför första rundan hade jag 165 mil. Inför sista rundan, sex år senare, hade jag ett par hundra mil mer. Dessutom hade jag uppskattningsvis runt 100 h inomhus det året. Sista rundan gick 2.45 snabbare och jag var inte till närmelsevis lika sliten ef...
hanek082 2021-09-22
Det beror väl lite på målet med turen, cyklade 33 mil själv i sommras utan att ha cyklat längre än 60 km de senaste åren på en tur och kanske cyklat 1000 km innan under året. Längsta turen någonsin var nog 110 och det var kanske 7 åe sedan. 90+ kg o...
Madrid 2021-09-22
det låter som en bra grundplan, tack för det. 😉
nieves 2021-09-22
Träningsdos minimum 10x d.v.s 3000 färska kilometer 2022. En runda på minst 150km helst 14 dagar innan. Ta det lugnt första 100km till Jönköping, det är där loppet börjar.
Madrid 2021-09-22
Mycket bra artikel med mycket värdefull info för mig, härligt. Efter 10 år i Sverige nu är det dags att göra min första Vätternrundan (det är ett måste!) och allt info uppskattas då 30M är inget att leka med och längsta rundan jag gjort var några 20-...
Batavus 2021-09-06
När jag hojade Halvvättern som uppvärmning ett år, satt fotografinnan bakpå en vespa eller liknande. Vet inte om felet var min skönhet, men strax efter att de passerat mig bromsade ekipaget sig rakt in i skogen. (Inga skador.)
Wingqvist 2021-09-06
Nu finns det bilder på alla deltagare på Vätternrundan 2021: https://happyride.se/bilder-vatternrundan-2021 @Pfaff Dubbelmisstag att inte heller anmäla sig till icke-Vättern :) https://happyride.se/forum/threads/inte-cykla-vaetternrundan-2018-intres...
Pfaff 2021-09-03
Största misstaget är väl att anmäla sig?!