Sponsrat innehåll från Oakley

Klä dig rätt för Vätternrundan

Datum:
06 juni 2018 06:36

Vätternrundan, just nu är det runt 20 000 cyklister som laddar för årets motionslopp. Vissa rullar ut på ytterligare en runda som en obruten årlig ritual. Men det finns också massor av nybörjare i startfållorna, alla har inte koll på vilka kläder som är lämpligast och varför. Därför har vi i samarbete med Oakley satt ihop en klädguide.

Det är mycket som är mäktigt med Vätternrundan. Sveriges och världens största motionslopp på cykel lockar varje år runt 20 000 cyklister. Nästan 19 000 fullföljde loppet 2017. Att det dessutom är 300 kilometer runt sjön gör det bara ännu maffigare. Ska du som många andra till Motala Andra helgen i juni så är det inte bara förberedelserna som är viktiga, kläderna du tar med dig kan också göra skillnaden mellan en lyckad och misslyckad runda. När man cyklar världens största motionslopp så gäller det att både träna tillräckligt och sedan vid starten ha rätt kläder på sig. Vi har i samarbete med Oakley läst igenom gamla packlistor och främst för nybörjarna skrivit ihop en klädguide.

Cykelbyxor
Cykelplagget nummer ett är den vadderade, korta och tighta cykelbyxan. Vadderingen mellan rumpa och sadel kan vara skillnaden mellan 300 kilometers njutning eller plåga. Passform är givetvis viktigt och det är värt att lägga lite extra tid och pengar för att hitta sina favoritbyxor. Vadderingen finns i olika höjd och olika densitet. De flesta typer av vaddering är uppbyggda i minst tre lager, det närmast huden ska motverka skav och transportera fukt bort från huden. Mittlagret är själva vadderingen, ett lager som både ska jämna ut trycket från sadeln och låta huden andas. Ska du cykla runt Vättern behöver du en vaddering som är utformad mer för komfort än prestanda, tunna vadderingar ger en väldigt direkt känsla men på längre turer behövs det dämpning i byxan.

”Något som egentligen inte handlar om byxor är dämpande sadelöverdrag som vi vill varna för, det är bättre med bra byxor och rätt sadel.”

En grundregel när det gäller cykelbyxor är att aldrig ha på sig något under, kalsonger eller trosor kommer förr eller senare att börja skava. När du köper nya cykelbyxor är det också viktigt att känna på alla sömmar så att inget kan skava. För att motverka skav brukar många använda byxfett, det är något vi kan rekommendera och förutom att minska friktion mellan hud och byxa så hjälper det till att skydda huden från fukt. Cykelbyxor med hängslen ger för de allra flesta den bästa passformen. Nackdelen med hängslen är när det blir bråttom att gå på toa och flera lager kläder måste krängas av för att ta av byxorna. Ett tips är att åtminstone ha understället under hängslena. För tjejer finns det flera cykelbyxor som är lättare att dra ner utan att ta av tröjor. Använd byxorna några gånger innan Vättern så att du vet att just den modellen funkar bra för dig.

Många trivs bäst i cykelbyxor med hängslen.

Underställ och cykeltröja
Cykeltröjan är funktion och form förenat, den tighta passformen både gör dig snabbare och får dig att känna dig snabb. Ryggfickorna är en förfinad funktion som funnits inom cykelsporten länge. Ett underställ är skönt när det är lite kyligare på natten men det är också viktigt när det börjar bli lite varmare. Understället transporterar bort fukt från huden och bidrar till att du håller dig torr. Det är inte heller alla cykeltröjor som är optimerade för att bäras närmast huden, då gör ett underställ ännu större skillnad. Cykeltröjan är överlägsen andra sporttröjor om det ska cyklas. De tre ryggfickorna är lätta att komma åt och bra att ha lite mat och annat viktigt i. Kom ihåg att ha mat och till exempel telefonen separerade i olika ryggfickor. Många använder ytterfickorna till sånt som behövs ofta och mittfickan till verktyg och kanske en extraslang.

Cykeltröja med tre ryggfickor och en lång dragkedja fram. Skönt att kunna ta av tröjan med hjälmen på.

Arm och benvärmare
Lösa armvärmare är guld värda om varvet runt sjön ska cyklas i lite kallare temperaturer. Samma sak gäller lösa benvärmare. Fördelen jämfört med långa tights är att du enkelt kan justera värmen genom att ta av benvärmarna om du blir varm. Precis som med all annan utrustning du ska ha runt Vättern så är det viktigt att ha testat utrustningen innan. Passformen på ett par benvärmare ska vara perfekt, du ska inte behöva rätta till dina benvärmare under färd, det är inte bara irriterande utan kan också vara farligt för dig och dina cykelkamrater. När man startar kvällstid eller sent på natten så kan det vara så kyligt att arm och benvärmare är absolut nödvändiga.

Glasögon
Cykelglasögon är att betrakta som skyddsglasögon, skydd mot vinden, insekter, stänk från framförvarande cykel och skydd mot UV-strålning. På ett så långt lopp som Vätternrundan kan det också vara väldigt viktigt att välja glasögon som inte hindrar sikten framåt. Ett par glasögon med mycket material i bågarnas överkant tvingar dig att höja blicken onödigt mycket, det finns både glasögon helt utan ram eller med en ram som är öppen i överkant. Se till att använda ett par som fungerar med din sittställning och inte tvingar dig att anstränga nacken extra mycket. När du väljer färg på glaset bör du titta både på väderprognos och starttid, ska du mestadels cykla nattetid eller om det är molnigt så är en lins med klart eller kontrasthöjande glas lämpligast. Kommer du mest att cykla dagtid och i sol så är en mörkare lins given. Exempel på glasögon som har en relativt fri sikt framåt är Oakley Flight Jacket och EvZero.

Oakley Flight Jacket har en design som inte hindrar sikten framåt.

Hjälmen
En skön och säker hjälm som fungerar bra ihop med dina glasögon. Precis som med alla andra prylar du ska använda runt Vättern är det viktigt att du cyklat med produkten innan. En hjälm som inte sitter perfekt kan bli rejält irriterande redan efter några mil. Är det dessutom så att den inte funkar ihop med glasögonen och kanske trycker mot bågarna så kan det bli snudd på outhärdligt. Testa alltid hjälm och glasögon ihop och ska du göra en bike fit, se till att ta med din hjälm och dina glasögon, vinkeln du måste hålla huvudet i styrs nästan lika mycket av hjälm och glasögon som av själva cykeln.

Oakley Aro5 är likadan som den hjälm som Mark Cavendish använder.

Strumpor
Sköna och cykelspecifika strumpor med bra passform. Undvik bomull, regnar det så kan ett par strumpor i ylle vara ett skönt alternativ. Är det riktigt uselt väder kan det vara skönt att ha med ett torrt par i en tät påse att ta på om det skulle sluta regna. Även om man har skoöverdrag så brukar det tränga in en del vatten när man cyklar länge.

Handskar
Med till Motala bör man ha kortfingerhandskar, ett par med långa fingrar och ett par som funkar om det skulle bli rejält kallt och kanske lite blött. En bra nödlösning för att klara en regnig runda är att köpa ett par diskhandskar och dra över sina vanliga handskar. Vissa handskar är rejält vadderade med olika gel-inlägg. Dämpningen dämpar vibrationer men kan också öka trycket på den känsliga ulnarnerven. Testa alltid att cykla ett längre pass med handskarna innan Vätternrundan. För vissa är helt odämpade handskar bäst, andra behöver en rejäl kudde mellan hand och styre. Det kan också vara skönt att ha ett par engångshandskar i nitril eller latex som man lägger i sadelväskan för att hålla händerna rena om man måste meka.

Handskar med långa fingrar är skönt om det är lite kyligare.

Skoöverdrag
Det finns tre anledningar att ha skoöverdrag, kyla, regn eller förbättrade aerodynamiska egenskaper. Vätternrundan går trots allt i juni och dom allra varmaste överdragen är förhoppningsvis uteslutna. Packa ner ett par täta och relativt tighta skoöverdrag som du vet funkar med dina skor. Skulle du glömma skoskydden och står där i Motala med en prognos som lovar ösregn, då finns det med stor sannolikhet att köpa, annars finns det ett knep: trä ett par påsar över strumporna innan du tar på dig skorna. Du kommer att bli blöt av kondensen men slippa regnet och lite av vindens kyla. Vad som är värst beror på mängden regn.

Regnjacka, väst eller vindjacka?
Blöt inifrån eller utifrån, en helt vattentät jacka i ett bra funktionsmaterial kommer ändå att samla upp en hel del kondens på insidan. I ett rejält regn är det ändå att föredra framför en jacka som läcker. Lovar prognosen bara någon enstaka skur kan en jacka med lite bättre ventilation vara ett bra alternativ, då har du vindskyddet och skydd mot lite stänk men istället en jacka som snabbt ventilerar ut ånga och svett. Västen är ett bra alternativ om det är torrt men kan vara lite kyligt.

En jacka med bra passform och vindskydd är ett måste.

Cykelskor
Att använda skor konstruerade för cykling gör det väldigt mycket bekvämare att cykla. Cykelskor har en styv sula som inte böjer sig över pedalen. Skorna är också anpassade för att användas ihop med de pedalsystem som man sitter fast i. De allra flesta skulle inte ens fundera på att cykla i något annat än cykelskor. Vilket pedalsystem du använder är mindre viktigt men se till att ha bekväma skor med lite utrymme framtill. Många cyklister upplever domnade fötter på grund av dålig passform och en sula som flexar för mycket över pedalen. Kolla även upp hur foten ligger mot innersulan, en gjuten sula kan utföra underverk när det gäller fotkomforten. Kolla även upp så att klossarna under skorna är i bra skick och sitter bra.

Kolla in prognosen
Självklart behöver du inte ha med hela garderoben till startlinjen men det kan vara klokt att ta med allt som kan behövas till Motala och sen utifrån väderprognosen välja hur mycket som du ska ha med till starten. Viktigast av allt, kom ihåg att njuta, det är underbart att cykla och det är förhoppningsvis finväder och medvind. Kolla igenom vår packlista och diskutera i forumtråden vad vi missat, eller har vi med alldeles för mycket?

 

Packlista (saker att ta med till Motala)
Extra slangar, minst tre
Miniverktyg
Pump
Vattenflaskor
Energikakor/gel
Cykelbyxor
Cykeltröja
Armvärmare
Benvärmare
Hjälm
Cykelskor
Cykelstrumpor
Skoöverdrag
Cykel
Underställ
Vindväst
Cykeljacka
Byxfett
Handskar korta
Handskar långa
Handskar täta/varma
Cykelglasögon Klart glas/solglas

Anders JanssonTidig morgon med 20 kilometer kvar. Cirka 14 grader varmt. Vissa har armvärmare och vindväst en halvtimme senare är det varmt.
Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
  • Sponsrade inlägg är en del av Happyrides annonserbjudande. Inläggen är framtagna tillsammans med kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till martin@happyride.se
  • Taggar

    , ,
  • Kategorier

    Sponsrad artikel

Senaste kommentarer

Inga kommentarer

Kalender