Vilka är de bästa cykelglasögonen 2022? Test av Poc, Bliz, Scott, Smith mfl

Datum:
25 maj 2022 16:02

Funderar du på ett par cykelglasögon som funkar bra för mountainbike? Det gjorde vi också, så vi samlade ihop ett gäng av de senaste nyheterna och gjorde ett grupptest. Kanske kan du få något värdefullt tips eller få upp ögonen för något märke du inte har övervägt. För som de kloka säger: ”hellre en båge på näsan än en pinne i ögat”.

Cykelglasögon är enligt mig något som bör ingå i varje cyklist standardutrustning tillsammans med hjälmen, handskarna och knäskydden.

Många har nog varit med om att få in lera eller en fluga i ögat och i panik behövt bromsa för att försöka återfå synen. Det finns en uppsjö av balla brillor att klicka hem för ett par hundra till ett par tusen kronor. Alla med en mer eller mindre övertygande design.

Jag har personligen avverkat ett gäng glasögon av varierande kvalitet genom åren, vissa helt värdelösa och andra hyfsade.

Vi har nu testat 5 par brillor (med ytterligare två referenspar) under en månads tid och här följer våra konklusioner. Alla testade glasögon har 100% UV skydd.

Under själva testet resonerar vi lite mer allmänt kring sol- och sportglasögon för cykling. Där besvarar vi frågor om vad det där med olika kategorier av linser är, vad VLT står för och andra relevanta spörsmål. Men låt oss tycka till lite om de fem aktuella glasögonen.

Bästa cykelglasögonen för mtb test

Hugo RöjgårdSnygg röd spegel ger garanterat lite extra fart, Scott Pro Shield.

Scott – Pro Shield

Är det snabba glasögon för de sär soliga dagarna då behöver så kan Scott Pro Shield absolut vara något för dig. Den något kantiga designen får en att känna sig som någon Marvelhjälte vilket inte är fel. Red Crome linsen (kategori 3) ger en bra kontrastverkan och klarar även den lågt stående kvällssolen utan problem. Cyklar du i öppen terräng, på ett fjäll eller för all del på landsväg under gassande sol är dessa helt rätt. Men när cykelturen också består av mörkare skogspartier blir kategori 3 linsen något mörk för min smak. Passformen vid öronen går inte att justera men är imponerande nog spot on både för mitt och min frus betydligt mindre huvud. Med en kantig profil sitter de okej över näsan men inte lika bra som vissa andra (hur många har en fyrkantig näsa?). I linsens övre hörn finns det en på båda sidor en liten glipa för bättre ventilation.

De är lite för mörka för stigcykling när ljuset varierar. Finns i fler färger och 7 utbytbara linsalternativ. Attityden är det dock inget fel på!

Scott Pro Shield betyg

Lins: 4/5

Synfält: 3/5

Byggkvalitet: 5/5

Justerbar: 1/5

Passform: 3/5

Tillbehöver: 1/5

Pris: 4/5 (ca 1100 kr)

Totalbetyg: 21/35

Hugo RöjgårdLätt som en fjäder. Här med Road-linsen monterad, Poc Elicit.

POC – Elicit

Det svenska märket POC släppte nyligen glasögonen Elicit vilka lanserats som de lättaste cykelglasögonen på marknaden med sina 24 gram. Nu är kanske inte brillor det som ger en viktrelaterade nackproblem direkt, men ändå.

Att de nästan inte väger något är ändå påtagligt och väldigt bekvämt. Detta gör också att de inte behöver klämma åt nämnvärt över öronen för att ändå sitta still på huvudet. Med en utbytbar näsbrygga kan passformen justeras för olika näsor.

Hugo RöjgårdJämförelse Poc Elicit längst fram och större modellen Devour bakom.

De två linserna som ingår är av högsta kvalitet och ger ett obegränsat synfält. Linsen ”Road” som är guldtonad är kategori 2, den ökar kontrasterna och ger en något blå ton. Ingår gör även en helt klar lins vilket är bra för kvällsturerna och ”resten av året”. Jag har även testat linsen som heter ”Trail” vilken också är av kategori 2 men som ger en trevlig brun ton som fungerar perfekt för skogsfärger. Byta mellan linserna görs med lätthet och som oftast med POC känns det genomtänkt och enkelt.

Väljer du mellan Elicit och POCs större modell Devour finns det mycket som skiljer dem åt. Den senare modellen är betydligt större och mer täckande, de har även en ram som begränsar synfältet något.

POC Elicit betyg

Lins: 5/5

Synfält: 5/5

Byggkvalitet: 4/5

Justerbar: 3/5

Passform:5/5

Pris: 1/5 (ca 2400 kr, dyrast av de testade)

Tillbehör: 4/5

Totaltbetyg: 27/35

Hugo RöjgårdDen bruna linsen monterad på porträttet och exemplet, medan den rosa linsen syns uppe till höger.

Bliz – Breeze Nano

En ramfri klassiker. Ja, nya Bliz Breeze – Nano Nordic Light ser ut som ett par klassiska cykelglasögon av snabbare modell. Bliz har skippat ram i nederkant vilket ger ett mycket bra synfält. Passformen går att justera, både sadlarna vid näsan och skalmarna vid öronen består av gummibeklädd ståltråd som går att forma som en önskar. Trots detta sitter de inte jättebra. Det går även att rycka den skumgummibeklädda plastdelen i överkant vilket är bra då den mest är jobbig i mitt tycke. I det utförandet väger de endast 31 gram (34 med Top Bar). Bågarna är ganska runda och breda i passformen över tinningen vilket gör att kontaktpunkten mot huvudet (utöver näsan) endast ligger ovanför och bakom örat. Bredden gjorde också att hjälmens remmar låg mot bågarna vilket på ett sätt hjälpte till att hålla dem på plats, men jag hade hellre haft dem lite tajtare om huvudet. Något som Bliz är ensamma om är att bågarna kan bytas ut mot ett senilsnöre, jag menar nackbandet… Som kanske kan vara bra för andra aktiviteter.

Hugo RöjgårdBrun kategori 3 eller rosa lins kategori 2, med Bliz-brillorna får du bägge på köpet?

Bliz skickar med två medföljande linser, en rosa med kategori 2 med 22% ljusinsläpp och en brun med kategori 3 med 15% ljusinsläpp. Den bruna fungerade fint i skogen medan den rosa i mitt tycke mest gav ett jobbigt ljus. Jag hade hellre fått med en klar lins istället. Men alla är olika, right? Till en början krävdes det en del kraft för att få isär bågarna med en känsla av att de höll på att gå sönder, men de höll och efter att ha bytt mellan linserna ett par gånger så går det lättare.

Bliz Breeze Nano betyg

Lins: 4/5

Synfält: 4/5

Byggkvalitet: 3/5

Justerbar: 3/5

Passform: 2/5

Tillbehör: 4/5

Pris: 3/5 (ca 1200 kr)

Totalbetyg: 23/35

Hugo RöjgårdAttack, bra namn. Här med ChromaPop linsen monterad.

Smith – Attack MAG MTB

Smith har även dom en rad olika glasögonmodeller för cykling där deras Wild Cat tillför de mest populära för mtb (se bildjämförelse). Nya Attack MAG MTB är en ramfri och slimmad variant med en mycket bra passform. Justeringsmöjligheterna är stora, paddlarna vid näsan kan knäppas till i två lägen och slutet på skalmen kan värmas och sen böjas till en perfekt passform. På flera av de testade modellerna plockas skalmarna bort vid byte av lins, lika så då Attack MAG MTB. Mekaniken i det här fallet innehåller en magnet som hållet dem på plats vilket mestadels fungerat bra. Men, vid ett tillfälle tappade jag glasögonen på marken var på den ena skalmen föll av och jag fick leta efter den. Ingen stor grej, de lär inte trilla av när de sitter på.

Hugo RöjgårdJämförelse med modellen Wild Cat.

De två medföljande linserna är av toppkvalitet. Den ena är fotokromatisk och ändrar mörkhet efter mängden ljus. Den andra är kallar de för ChromaPop vilken har en lätt brun nyans i kategori 2. En bra kombination för skogens varierande ljusförhållanden helt enkelt.

Smith Attack MAG MTB betyg

Lins: 5/5

Synfält: 4/5

Byggkvalitet: 3/5

Justerbar: 5/5

Passform: 5/5

Tillbehör: 4/5

Pris: 2/5 (ca 2300 kr)

Totaltbetyg: 28/35

Hugo RöjgårdDeras catchphrase är ”For sunny days and hungover afternoons”.

CHPO Brand – Henrik

Som lite av ett wild card slängde vi in modellen Henrik av det svenska märket CHPO Brand i testuppställningen. Deras usp är kanske inte formen som påminner en hel del om Oakleys Sutro. Men Henrik har bågar som är tillverkade av 100% återvunnen plast, något de tydligt (och med rätta) lyfter fram.

På glasögonfodralet står det ”This was your water bottle”. Tyvärr är brillorna inte speciellt bra. Eller för priser (350 kr) är de väl optiskt okej (kategori 3), men de kan inte mäta sig med någon av de andra glasögonen i testet. Dessutom är de alldeles för tajta ovanför öronen. En timme i dessa och spänningshuvudvärken kommer som ett brev på posten… Plasten i bågarna är för hård. Man får tyvärr vad man betalar för.

CHPO Brand Henrik

Lins: 2/5

Synfält: 3/5

Byggkvalitet: 2/5

Justerbar: 1/5

Passform: 1/5

Tillbehör: 2/5 (pluspoäng för tufft klistermärke)

Pris: 5/5 (ca 350 kr)

Totalbetyg: 16/35

Hugo RöjgårdVilken båge är du?

Slutord test glasögon för mtb

Alla modeller utom den sista är bra glasögon. Det är förstås en fördel att få med två linser av olika karaktär för ett bredare användningsområde. Priserna varierar mycket, för priset av Smith och POC kan du köpa två par Scott till exempel. Men med Happy-poängen räknade ser resultatlistan ut på följande sätt:

Bästa i test cykelglasögon för mtb 2022

#1 Smith – Attack MAG MTB, 28 poäng

#2 POC – Elicit på, 27 poäng

#3 Bliz – Breeze, 23 poäng

#4 Scott – Pro Shield, 21 poäng

#5 CHPO Brand – Henrik, 16 poäng

Köpguide cykelglasögon

Vad är viktigt att tänka på när man köper cykelglasögon?

Etter mina numera tämligen djupgående empiriska erfarenheter av olika cykelglasögon för stigcykling har jag lärt mig en del på vägen. Den viktigaste faktorn för ett par bra brillor till MTB skulle jag säga är ändå är passformen.

Ja, det är viktigt att linsen är rätt och lämplig. Ja, det är viktigt att man tycker att glasögonen är snygga.

Daniel AxelssonSkribenten Hugo Röjgård på väg ner i enduro-tävlinge i Ulricehamn oktober 2021, goggles istället för brillor.

Men ta inte bara de design- eller teknikmässigt ballaste glasögonen för till syvende och sist är det en grej som ska sitta på ditt huvud under många timmar. De cykelglasögon som sitter bäst på just dig är de bästa, att behöva stanna och rätta till brillorna ideligen är ett aber.

Vad är olika kategorier på linser?

Linser på cykelglasögonen delas lite förenklat in i 5 olika kategorier, förkortas CAT efter category, alltså CAT 0, CAT 1 och så vidare. På svenska kan man säga kategori 1, 2 osv. Grunden för inledningen i kategorier är hur mycket ljus de släpper igenom.

Kategori 1 är en klar lins som i princip släpper igenom allt ljus som finns, medan kategori 4 släpper in minst ljus cirka 3-10% och lämpar sig för extrema förhållanden med riktigt soliga dagar uppe på ett fjäll med snö.

BlizBliz Breeze Nano med ”senilbandet”, linsen är kategori 2 dvs bra för växlande molnighet.

Vanligast är cykelglasögon som har kategori 1 (mulet), 2 (växlande molnigt/soligt) eller 3 (solsken) eftersom dessa klarar de flesta ljusförhållanden ganska okej.

Anders WinqgvistLångloppscupen med väderprognos växlande molnighet, då fungerar linskategori 2 utmärkt.

Om du är förvirrad över allt detta och bara ska köpa ditt första par cykelglasögon, så ska du förmodligen köpa en lins i kategori 2, det är den som är mest allround och lämplig för cykling.

Apropå köp: Ett annat betydligt förvärv som kan vara förvirrande är att köpa sin första mountainbike, lyckligtvis har min kära frilanskollega Per på Happy skrivit en eminent guide på det temat.

BlizEn av tillverkarnas uppdelning, som är ganska universell.

Vad betyder VLT?

Hur mycket ljus en lins släpper igenom mäts enligt en skala som kallas VLT – Visible Light Transmission. VLT anges i procent, från 0 till 100, där lägre tal betyder en mörkare lins. De flesta tillverkare har någon form av tabell över sina olika linser, där VLT står angivet.

Scott Scott Pro Shield med linsen red chrome som är kategori 3 och därmed bra för riktigt soliga dagar, men eventuellt lite mörk för växlande molnighet och skog.

Linser anpassade för muligt väder och dåliga ljusförhållanden brukar ha ett ljusgenomsläpp på minst 43 procent eller mer, ofta mellan 60 och 90 procent. Dessa linser är i regel gula, rosa eller ljust blå och är mer till för att höja kontrasten på det du ser än att stänga ute starkt ljus. Detta är kategori 1.

När det är riktigt soligt vill man ha en mörk lins som släpper in så lite ljus som möjligt, mellan cirka 10 och 20 procent VLT. Vanliga linsfärger är grå/svart, och olika nyanser av guld/brun/mörkt orange, och de har ofta någon typ av spegelbehandling på utsidan. Detta är kategori 3.

Extremt sällan i cykelsammanhang kan man önska att det var cyklop och snorkel som man hade på sig.

I mitten av spektrat (cirka 20-40 procents VLT) finns linser som funkar i många typer av väder, och är bra om du bara vill ha ett par cykelglasögon eller vädret ändras mycket under samma dag. De finns i olika färger, med eller utan spegel och ska man generalisera så är någon form av orange eller mörkt rosa en typisk allroundlins. Detta är kategori 2.

Fler begrepp som man kan stöta på

UV-skydd: Nästan alla solglasögon/cykelglasögon/goggles även de billigaste, har hundraprocentigt UV-skydd. Detta skyddar dina ögon från farliga UV-strålar och minskar risken för trötta ögon.

Spegellinser: Förutom att se häftiga ut, och låta dig spana på folk utan att bli upptäckt hjälper spegelbehandlingen till för att reflektera bort ljus från linsen i starka ljusförhållanden, vilket ger bättre sikt i knallsol.

SmithSmith Attack Mtb Mag har en fotokromatisk lins som automatisk justerar sig efter ljuset.

Fotokromatiska linser: Dessa linser mörknar eller ljusnar beroende på hur starkt ljuset är för tillfället. Mycket praktiskt om man är någonstans med föränderliga ljusförhållanden. De senaste åren har tekniken blivit allt bättre och det går fortare och fortare för fotokromatiska linser att ändra ljusgenomsläpp. Det har därför blivit vanligare med fotokromatiska linser, men de är fortfarande dyra i jämförelse med vanliga. I testet nedan har glasögonen från Smith en fotokromatisk lins.

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

Eddy 2022-06-24

Har ett par Blitz, men tycker att de är oförskämt dåliga. Trodde det var fel på mina och testade ett gäng andra. Blev faktiskt överraskad hur dåliga var. Det var inte ens budgetmodellen, Oakley för mig till längdskidor cykel och löpning.

NickPick 2022-06-24

Det verkar ju saknas vissa egenskaper som ofta krävs…

cerro 2022-06-24

Skillnad på skydd och bra optik (och skydd). Jag föredrar kvalitet som håller länge med. Kör ett par slipade Oakley Radar som jag haft sen 2009

SocialGimp 2022-06-24

https://www.clasohlson.com/se/Skyddsglasögon-3M-SF401AF/p/40-9833 Funkar dom till att köra vinkelslip så funkar dom till MTB (lätt ironi). Allt cykelrelaterat måste inte kosta 1000 spänn. Blir ständigt förvånad över hur mkt saker får kosta, som...

Berk 2022-06-23

Hade missat det här testet. Jag undviker gärna world dominance av EssilorLuxottica, så jag är glad att Oakley inte är med (men hade väl varit bra som referens). Trevligt att det finns fler tillverkare att välja emellan än för tio år sen. Tyvärr är a...

lundatok 2022-06-23

Blitz är så fruktansvärt obekväma på mitt huvud så de går bara inte. Har haft POC och Oakley tidigare, favoriten har länge varit en Oakley-båge med fotokromatisk lins på de mörka 9 månaderna och lite olika, mörkare Oakleys för sommaren.

UprightCitizen 2022-06-23

Stanna inte så gör dom inte det 😉

Fjärdebrunn 2022-06-23

Jag har ett par fotokromatiska Cebe från XXL. De gör jobbet på grus och lvg. I skogen har jag gett upp, allt immar igen.

Rattnalle 2022-06-23

Oakley på Köp och Sälj om du vill ha något billigare än Oakleys nypris. Brukar snurra förbi en del till rätt rimliga priser.

jolov 2022-06-23

Skippar oakley men tar med cheapo streetwear-glasögon för att ha något att såga så att man framstår lite nyanserad 😍