Happyride har testat sex par cykelglasögon som funkar bra för mountainbike och stigcykling. Samtliga med en passform och storlek som passar bra tillsammans med hjälm och som sitter bra även när det är stökigt i skogen.
Cykelglasögon är enligt mig något som bör ingå i varje cyklist standardutrustning tillsammans med hjälmen, handskarna och knäskydden. Många har nog varit med om att få in lera eller en fluga i ögat och i panik behövt bromsa för att försöka återfå synen. Det finns en uppsjö av cykelglasögon att klicka hem för ett par hundralappar till ett par tusen kronor, alla med en mer eller mindre övertygande design.
Happyride testat 6 par brillor under en månads tid och här följer våra konklusioner. Alla testade cykelglasögon har 100% UV skydd.
Under själva testet resonerar vi lite mer allmänt kring sol- och sportglasögon för cykling. Där besvarar vi frågor om vad det där med olika kategorier av linser är, vad VLT står för och andra relevanta spörsmål. Men låt oss tycka till lite om de aktuella glasögonen.
Bästa cykelglasögonen för MTB i test
Bliz Breeze Nano

En ramfri klassiker. Ja, nya Bliz Breeze Nano Nordic Light ser ut som ett par klassiska cykelglasögon av snabbare modell. Bliz har skippat ram i nederkant vilket ger ett mycket bra synfält. Passformen går att justera, både sadlarna vid näsan och skalmarna vid öronen består av gummibeklädd ståltråd som går att forma som en önskar. Trots detta sitter de inte jättebra. Det går även att rycka den skumgummibeklädda plastdelen i överkant vilket är bra då den mest är jobbig i mitt tycke. I det utförandet väger de endast 31 gram (34 med Top Bar).
Bågarna är ganska runda och breda i passformen över tinningen vilket gör att kontaktpunkten mot huvudet (utöver näsan) endast ligger ovanför och bakom örat. Bredden gjorde också att hjälmens remmar låg mot bågarna vilket på ett sätt hjälpte till att hålla dem på plats, men jag hade hellre haft dem lite tajtare om huvudet. Något som Bliz är ensamma om är att bågarna kan bytas ut mot ett senilsnöre, jag menar nackband… Som kanske kan vara bra för andra aktiviteter.
Bliz skickar med två medföljande linser, en rosa med kategori 2 med 22% ljusinsläpp och en brun med kategori 3 med 15% ljusinsläpp. Den bruna fungerade fint i skogen medan den rosa i mitt tycke mest gav ett jobbigt ljus. Jag hade hellre fått med en klar lins istället. Men alla är olika, right? Till en början krävdes det en del kraft för att få isär bågarna med en känsla av att de höll på att gå sönder, men de höll och efter att ha bytt mellan linserna ett par gånger så går det lättare.

Bliz Breeze Nano – betyg
Lins: 4/5
Synfält: 4/5
Byggkvalitet: 3/5
Justerbar: 3/5
Passform: 2/5
Tillbehör: 4/5
Pris: 3/5
Totalbetyg: 23/35
Pris: 1 200 kronor
CHPO Brand Henrik

Som lite av ett wild card slängde vi in modellen Henrik av det svenska märket CHPO Brand i testuppställningen. Deras usp är kanske inte formen som påminner en hel del om Oakleys Sutro. Men Henrik har bågar som är tillverkade av 100% återvunnen plast, något de tydligt (och med rätta) lyfter fram.
På glasögonfodralet står det ”This was your water bottle”. Tyvärr är brillorna inte speciellt bra. Eller för priser (350 kr) är de väl optiskt okej (kategori 3), men de kan inte mäta sig med någon av de andra glasögonen i testet. Dessutom är de alldeles för tajta ovanför öronen. En timme i dessa och spänningshuvudvärken kommer som ett brev på posten… Plasten i bågarna är för hård. Man får tyvärr vad man betalar för.
CHPO Brand Henrik – betyg
Lins: 2/5
Synfält: 3/5
Byggkvalitet: 2/5
Justerbar: 1/5
Passform: 1/5
Tillbehör: 2/5 (pluspoäng för tufft klistermärke)
Pris: 5/5
Totalbetyg: 16/35
Pris: 350 kronor
Oakley Sutro
Oakley behöver nog ingen närmare presentation, de är ett av de största märkena på sportbrillor. Modellen Sutro, döpta efter ett ganska litet berget mitt i San Francisco, är svaret för de som tyckte att Oakleys andra cykelglasögon såg allt för sportiga ut. Resultatet blev en modell som är väl täckande med en hyfsat neutral look.
Linsen som testats är Oakleys Prizm Trail Torch. Linsteknologin Prizm har beskrivits lite som en stereoequalizer där vissa ljus filtreras bort för att få till bästa möjliga ljusegenskaper beroende på användningsområde. I detta fall stigcykling. Med en ökad kontrast och ett ljusgenomsläpp på 35 % är Prizm Trail Torch perfekt för soliga och lätt mulnare dagar. Blir det rejält mulet eller börjar skymma blir de lite för mörka. De ska vara okrossbara (detta har vi dock ej testat), reptåliga och med ett hundraprocentigt UV-skydd. Sutro finns i flera färger på bågar samt med en lång rad olika utbytbara linser. Vid köp ingår en lins.
Bågen är skön och sitter inte för hårt. De något längre skalmarna placerar tryckpunkten en bit bakom örat vilket känns skönt. Sutro är ganska vida för att just bågarna utan problem ska få plats över hjälmremmar och likande. Oakley har även en variant av Sutro som heter Sutro Light, de har i stort sett identisk form men där ramen inte går runt hela linsen som är fri i underkant.
Ett extra pluspoäng blir det för möjligheten att själv designa dina Sutro på Oakleys hemsida. Perfekt för den som vill matcha brillorna med cykeln och förstås, betala extra för det.
Oakley Sutro – betyg
Lins: 5/5
Synfält: 4/5
Byggkvalitet: 5/5
Justerbar: 2/5
Passform: 3/5
Tillbehör: 3/5
Pris: 2/5
Totalbetyg: 24/35
Pris: 1 900 kronor
POC Elicit

Det svenska märket POC släppte nyligen glasögonen Elicit vilka lanserats som de lättaste cykelglasögonen på marknaden med sina 24 gram. Nu är kanske inte brillor det som ger en viktrelaterade nackproblem direkt, men ändå.
Att de nästan inte väger något är ändå påtagligt och väldigt bekvämt. Detta gör också att de inte behöver klämma åt nämnvärt över öronen för att ändå sitta still på huvudet. Med en utbytbar näsbrygga kan passformen justeras för olika näsor.
De två linserna som ingår är av högsta kvalitet och ger ett obegränsat synfält. Linsen ”Road” som är guldtonad är kategori 2, den ökar kontrasterna och ger en något blå ton. Ingår gör även en helt klar lins vilket är bra för kvällsturerna och ”resten av året”. Jag har även testat linsen som heter ”Trail” vilken också är av kategori 2 men som ger en trevlig brun ton som fungerar perfekt för skogsfärger. Byta mellan linserna görs med lätthet och som oftast med POC känns det genomtänkt och enkelt.
Väljer du mellan Elicit och POCs större modell Devour finns det mycket som skiljer dem åt. Den senare modellen är betydligt större och mer täckande, de har även en ram som begränsar synfältet något.

POC Elicit – betyg
Lins: 5/5
Synfält: 5/5
Byggkvalitet: 4/5
Justerbar: 3/5
Passform: 5/5
Pris: 1/5
Tillbehör: 4/5
Totaltbetyg: 27/35
Pris: 2 400 kronor
Scott Pro Shield

Är det snabba glasögon för de sär soliga dagarna då behöver så kan Scott Pro Shield absolut vara något för dig. Den något kantiga designen får en att känna sig som någon Marvelhjälte vilket inte är fel. Red Crome linsen (kategori 3) ger en bra kontrastverkan och klarar även den lågt stående kvällssolen utan problem. Cyklar du i öppen terräng, på ett fjäll eller för all del på landsväg under gassande sol är dessa helt rätt. Men när cykelturen också består av mörkare skogspartier blir kategori 3 linsen något mörk för min smak. Passformen vid öronen går inte att justera men är imponerande nog spot on både för mitt och min frus betydligt mindre huvud. Med en kantig profil sitter de okej över näsan men inte lika bra som vissa andra (hur många har en fyrkantig näsa?). I linsens övre hörn finns det en på båda sidor en liten glipa för bättre ventilation.
De är lite för mörka för stigcykling när ljuset varierar. Finns i fler färger och 7 utbytbara linsalternativ. Attityden är det dock inget fel på!
Scott Pro Shield – betyg
Lins: 4/5
Synfält: 3/5
Byggkvalitet: 5/5
Justerbar: 1/5
Passform: 3/5
Tillbehör: 1/5
Pris: 4/5
Totalbetyg: 21/35
Pris: 1 100 kronor
Smith Attack MAG MTB

Smith har även dom en rad olika glasögonmodeller för cykling där deras Wild Cat tillför de mest populära för mtb (se bildjämförelse). Nya Attack MAG MTB är en ramfri och slimmad variant med en mycket bra passform. Justeringsmöjligheterna är stora, paddlarna vid näsan kan knäppas till i två lägen och slutet på skalmen kan värmas och sen böjas till en perfekt passform. På flera av de testade modellerna plockas skalmarna bort vid byte av lins, lika så då Attack MAG MTB. Mekaniken i det här fallet innehåller en magnet som hållet dem på plats vilket mestadels fungerat bra. Men, vid ett tillfälle tappade jag glasögonen på marken var på den ena skalmen föll av och jag fick leta efter den. Ingen stor grej, de lär inte trilla av när de sitter på.
De två medföljande linserna är av toppkvalitet. Den ena är fotokromatisk och ändrar mörkhet efter mängden ljus. Den andra är kallar de för ChromaPop vilken har en lätt brun nyans i kategori 2. En bra kombination för skogens varierande ljusförhållanden helt enkelt.

Smith Attack MAG MTB – betyg
Lins: 5/5
Synfält: 4/5
Byggkvalitet: 3/5
Justerbar: 5/5
Passform: 5/5
Tillbehör: 4/5
Pris: 2/5
Totaltbetyg: 28/35
Pris: 2 300 kronor
Sammanfattning – test glasögon för MTB

Alla modeller utom CHPO är bra glasögon för mountainbike och stigcykling. Det är förstås en fördel att få med två linser av olika karaktär för ett bredare användningsområde. Priserna varierar mycket, för priset av Smith och POC kan du köpa två par Scott till exempel. Men med Happy-poängen räknade ser resultatlistan ut på följande sätt:
Bäst i test cykelglasögon för MTB 2022
- Smith Attack MAG MTB – 28 poäng
- POC Elicit – 27 poäng
- Oakley Sutro – 24 poäng
- Bliz Breeze – 23 poäng
- Scott Pro Shield – 21 poäng
- CHPO Brand Henrik – 16 poäng
Köpguide cykelglasögon
Vad är viktigt att tänka på när man köper cykelglasögon?
Etter mina numera tämligen djupgående empiriska erfarenheter av olika cykelglasögon för stigcykling har jag lärt mig en del på vägen. Den viktigaste faktorn för ett par bra brillor till MTB och stigcykling skulle jag säga är ändå är passformen. Ja, det är viktigt att linsen är rätt och lämplig. Ja, det är viktigt att man tycker att glasögonen är snygga.
Men ta inte bara de design- eller teknikmässigt ballaste glasögonen för till syvende och sist är det en grej som ska sitta på ditt huvud under många timmar. De cykelglasögon som sitter bäst på just dig är de bästa, att behöva stanna och rätta till brillorna ideligen är ett aber.
Vad är olika kategorier på linser?

Linser på cykelglasögonen delas lite förenklat in i 5 olika kategorier, förkortas CAT efter category, alltså CAT 0, CAT 1 och så vidare. På svenska kan man säga kategori 1, 2 osv. Grunden för inledningen i kategorier är hur mycket ljus de släpper igenom.
Kategori 1 är en klar lins som i princip släpper igenom allt ljus som finns, medan kategori 4 släpper in minst ljus cirka 3-10% och lämpar sig för extrema förhållanden med riktigt soliga dagar uppe på ett fjäll med snö.
Vanligast är cykelglasögon som har kategori 1 (mulet), 2 (växlande molnigt/soligt) eller 3 (solsken) eftersom dessa klarar de flesta ljusförhållanden ganska okej.
Om du är förvirrad över allt detta och bara ska köpa ditt första par cykelglasögon, så ska du förmodligen köpa en lins i kategori 2, det är den som är mest allround och lämplig för cykling.
Vad betyder VLT?

Hur mycket ljus en lins släpper igenom mäts enligt en skala som kallas VLT – Visible Light Transmission. Ljusinsläpp på ren svenska helt enkelt. VLT anges i procent, från 0 till 100, där lägre tal betyder en mörkare lins. De flesta tillverkare har någon form av tabell över sina olika linser, där VLT står angivet.
Linser anpassade för muligt väder och dåliga ljusförhållanden brukar ha ett ljusgenomsläpp på minst 43 procent eller mer, ofta mellan 60 och 90 procent. Dessa linser är i regel gula, rosa eller ljust blå och är mer till för att höja kontrasten på det du ser än att stänga ute starkt ljus. Detta är kategori 1.
När det är riktigt soligt vill man ha en mörk lins som släpper in så lite ljus som möjligt, mellan cirka 10 och 20 procent VLT. Vanliga linsfärger är grå/svart, och olika nyanser av guld/brun/mörkt orange, och de har ofta någon typ av spegelbehandling på utsidan. Detta är kategori 3.

I mitten av spektrat (cirka 20-40 procents VLT) finns linser som funkar i många typer av väder, och är bra om du bara vill ha ett par cykelglasögon eller vädret ändras mycket under samma dag. De finns i olika färger, med eller utan spegel och ska man generalisera så är någon form av orange eller mörkt rosa en typisk allroundlins. Detta är kategori 2.
Fler begrepp som man kan stöta på

Fotokromatiska linser
Dessa linser mörknar eller ljusnar beroende på hur starkt ljuset är för tillfället. Mycket praktiskt om man är någonstans med föränderliga ljusförhållanden. De senaste åren har tekniken blivit allt bättre och det går fortare och fortare för fotokromatiska linser att ändra ljusgenomsläpp. Det har därför blivit vanligare med fotokromatiska linser men de är fortfarande dyra i jämförelse med vanliga.
UV-skydd
Nästan alla solglasögon/cykelglasögon/goggles även de billigaste, har hundraprocentigt UV-skydd. Detta skyddar dina ögon från farliga UV-strålar och minskar risken för trötta ögon.
Spegellinser
Förutom att se häftiga ut, och låta dig spana på folk utan att bli upptäckt hjälper spegelbehandlingen till för att reflektera bort ljus från linsen i starka ljusförhållanden, vilket ger bättre sikt i knallsol.
Läs fler köpguider och tester:
- Köpguide: din första mountainbike
- 8 mått som räknas: grundläggande geometri på mtb
- Test: 4 cykelskor för plattformspedaler MTB
Priserna är ordinarie sådana och kan vara lägre vid rea eller motsvarande. Vi reserverar oss för att vissa varor kan vara slut i lager. Artikeln innehåller affiliatelänkar, läs mer om vår policy kring det här.
carlberg_j 2023-02-03
Själv kör jag med Jula's billiga skyddsglasögon för 25 kr, ska dock tilläggas att jag inte har ljuskänsliga ögon. Har också lätt brytningsfel så det där med perfektion spelar för mig ingen roll.
krakel 2023-02-03
Här lyxar man till det. Såna här har jag (till mörkercykling): https://www.clasohlson.com/se/Skyddsglasögon-Cocraft/p/40-7362
Drajsnow 2023-02-02
Håller med! Julbo får oförtjänt lite uppmärksamhet och mina 4-5 par Julbo är i min värld betydligt bättre än de glasögon jag har från Oakley och Smith. Julbo Fury med fotokromatiska 0-3 linsen är magiska; från pannlampsturer till bländande solsken, ...
IM 2023-01-14
https://www.spektrumsports.com/se/product/blankster-cobalt-blue-infrared-lens Ni har glömt att plocka med årets bästa glajjor. 👌👌
ybs 2022-12-17
Jag har ett par äldre brillor, oakley half jacket med gula transitions-glas, som jag gilkar skarpt. De funkar inte så bra när det börjar bli kallare då de immar igen ganska lätt. Sen är ett minus att skalmarna inte är fria mot huden utan de bråkar li...
Klorofylltalibanen 2022-11-26
.
Per84 2022-11-14
Varför syns Julbo så lite i tester? Har haft många olika cykelglasögon, oakley etc. Alla immar igen förutom Julbo. Har 5 par olika Julbo, kan verkligen rekommendera dem.
Hamsterhjul 2022-11-08
Har likadana Elicit, dom är riktigt bra! Kostade en peng men kommer till flitig användning med extralinsen för mörkare dagar, smidigt att byta lins. Min sambo tycker inte dom är grymma efter att ha lånat dom en tur i somras och en geting flög inn...
Skogling 2022-11-02
Jag har dom där POC. Dom är väldigt bra. T.o.m. min fru tycker dom är grymma efter att ha testat dem. Jag har BBB när jag pendlar. Och äldre POC i skogen. Rudy Project har bra glas också.
K 2022-11-01
Sök Cycling glasses så hittar du dem 👍🏼 De i genomskinlig plast verkar inte finnas längre. Dock i ett antal andra färger. Inget fel på bågarna, men linserna är ju hemskt dåliga.