Att välja cykelskor för plattformspedaler på mountainbike är inte alldeles enkelt. Vi har testat fyra olika modeller och här är våra omdömen.
Vilka skor har vi testat?
Vi har provat fyra par cykelskor från följande tillverkare; Specialized, Giro, Shimano och Bontrager.
Inom parentes ser du ordinarie pris.
- Specialized – Rime Flat (1500 kr)
- Giro – Riddance (1300 kr)
- Bontrager – Flatline (1300 kr)
- Shimano – GR5 (ca 1000 kr)

Om testet
Skorna är provade på samma plattformspedaler. Vi valde ett par pedaler som var lite slitna och inte hade superbra grepp för att ge skorna lite lagom tuffa förutsättningar. Vi har provat skorna i både vått och torrt. Både regnblöta stigar och solvärmda hällar var med på testprotokollet.

Målsättningen med testet var att få fram en metod för att kunna jämföra de olika skorna och komma fram till ett rättvist betyg. Eftersom skor skiljer sig så enormt mycket åt beroende på vilka skor man jämför så valde vi att begränsa testet till just cykelskor av plattforms modell och vikta betyget inom testet.

Man kan med andra ord endast jämföra plattforms-skor med varandra. Man kan alltså inte jämföra betyget ”markgrepp, sula terräng” för plattforms-skor med tex fotbollsskor som kanske skulle hamna utanför skalan (om de testades på enligt samma metod).

Betyget är satt från 1-5 där 5 innebär den bästa möjliga existerande lösningen vi själva kan visualisera. Givetvis skulle det betyget kunna behöva ändras om kvantsprång görs på cykelsko-området. 3 innebär okej, men man jublar inte och 1 innebär riktigt uselt.

Skorna är testade efter 13 olika kriterier som pedalgrepp, markgrepp sula terräng, kvalitetskänsla, vridstyvhet och liknande. Längst ned summerar vi intrycken i en tabell, där skorna också får ett totalbetyg. Utan vidare omsvep låt oss gå in på testet!


Resultat alla 13 testkriterier
Pedalgrepp
Pedalgrepp: Här testar vi hur bra skon sitter fast på pedalen och hur lätt det är att halka av. Även möjligheten att positionera skon på pedalen vägs in.
Specialized – mycket bra grepp på pedalen, det relativt grova mönstret begränsar positioneringen på pedalen något.
Giro – Väldigt grunt mönster som ger lite sämre grepp men desto större frihet att positionera foten
Shimano – Ganska grunt mönster men gummit är relativt mjukt vilket gör att skon ändå fastnar rätt bra.
Bontrager – Sulan har ganska hårt gummi vilket ger lite sämre grepp men det något djupare grova rutmönstret ger ändå bra fäste.


Markgrepp, sula terräng
Markgrepp, sula terräng – Hur bra är greppet på marken i terrängen när du inte har en cykel under skorna. Finns det risk för att halka när du ska leda cykeln över den exponerade ridgen?
Specialized – Bra grepp både i sidled och framåt/bakåt. Särskilda paneler med grovt mönster i tå och häl.
Giro – Inte mycket grepp här. Cykelns däck har garanterat bättre grepp. Man har fördjupat det befintliga mönstret i tå och häl, bra tänkt, men effekten är tvivelaktig.
Shimano – Ganska dåligt grepp i sidled, men man har lagt in ytor i tå och häl för att ge grepp uppför och för att ej halka på rumpan nerför.
Bontrager – Inte mycket grepp, man har paneler för pushbike och för att inte halka på rumpan, men gummit är ganska hårt och greppet upplevs som dåligt.


Grepp pushbike, sula uphill
Grepp pushbike, sula uphill – Hur bra grepp har man när man behöver ta sig tillbaka upp till toppen på Enduroleden igen och det är för brant eller tekniskt för att pedala. Alla skor som vi testat har någon form tågreppsförbättring inbyggt i sulans mönster.
Specialized – Tågreppet i gulan ger riktigt bra grepp när det brantar på.
Giro – Det aningen fördjupade mönstret i tåpartiet räcker inte långt, men den lite mjukare gummiblandningen räddar ändå greppet något
Shimano – Grövre mönster i tån till trots är det inte jättebra grepp den lite mjukare gummiblandningen ger ändå ett ok grepp.
Bontrager – Det hårda gummit ger inte något vidare grepp när det är blött ute. Mönstret är ganska fint och sätter igen sig fort.

Vridstyvhet
Vridstyvhet – Hur hård och solid eller mjuk och ”sladdrig” skon känns. En hård sko får ett högt betyg.
Specialized – ”Like a rock”
Giro – Riktigt stabil sko
Shimano – Sladdrig, lite som en sneaker, sämst stöd i hälkappan av testskorna.
Bontrager – En stabil sko

Kvalitetskänsla
Kvalitetskänsla – När man synar sömmar, materialval, tekniska lösningar osv hur upplevs kvaliteten på skon
Specialized – Skon känns välgjord med flera tekniska detaljer. Snygg snörning, ventilerad plös, paneler som ser gjutna ut.
Giro – Känns som en välgjord plattforms sko. Inget extra allt men stilren och välgjord
Shimano – Denna sko känns billig, den har inte den där genuina känslan när man plockar upp den.
Bontrager – Känns som en helt ok sko, inget negativt som sticker ut i fråga om kvalite. Skon känns välgjord.

Passform
Passform – Hur väl passar skon foten utefter min fot och hur storleken stämmer med övriga skor
Specialized – Skon sitter bra på min fot men lästen upplevs som något smal. Storlek 43 upplever jag som korrekt. Innersulan har 3D form och ger hålfoten lite stöd.
Giro – Skon sitter väldigt bra på min breda fot. Känslan är ombonad. Storlek 43 upplever jag som korrekt. Innersulan har 3D form och ger hålfoten lite stöd.
Shimano – Skon upplevs som något kort och smal. Storlek 43 upplever jag som för liten. Skons läst upplevs för mjuk i förhållande till den hårda sulan och hålfoten får inget stöd.
Bontrager – Skon sitter väldigt bra på min breda fot. Känslan är ombonad. Storlek 43 upplever jag som korrekt. Innersulan har 3D form och ger hålfoten lite stöd.

Lösning för plös
Lösning för plös – Hur har man löst plösen. Specialized har en plös som sticker ut i testet. Men ingen av skorna har en plös som förhindrar att vatten och smuts kommer in i skon.
Specialized – Skon får lite högre poäng eftersom den har ett material som andas (samma typ av material som återfinns i ventilerade bilsäten)
Giro – Helt vanlig plös, men hålls på plats ev resårband.
Shimano – Helt vanlig plös.
Bontrager – Helt vanlig plös, men hålls på plats ev resårband.
Pedalkänsla
Pedalkänsla- Känslan när man bunnyhoppar, hur man får med sig cykeln i olika fart situationer
Specialized – Skon är lite för ”grov” för att man ska få en riktigt bra känsla
Giro – Skon ger bra kontakt med cykeln, man vet var man befinner sig på pedalen.
Shimano – I fråga om känsla och receptivitet är detta helt klart den bästa skon i testet. Man vet precis var på pedalen man befinner sig utan att för den delen vara för tunn så att det känns obehagligt.
Bontrager – Skon ger bra kontakt med cykeln, man vet var man befinner sig på pedalen.

Sidostöd
Sidostöd – Hur bra support skon ger foten med avseende på vrickning
Specialized – Trots att jag upplever skon som hög, får jag ändå en bra känsla av stödet i sidled.
Giro – Skon har en stabil bottenplatta och en styv läst vilket ger ett bra stöd
Shimano – Skon har en mjuk sula och lästen upplevs även den som mjuk vilket ger ett ett gansk dåligt stöd
Bontrager – Skon har en stabil bottenplatta och låg profil, vilket minskar risken för vrickning

Skydd för foten, tår
Skydd för foten, tår – Hur skyddade är tårna i skon
Specialized – Det finns en ganska hård skyddande gummi barriär som ger bra skydd för ispark framifrån.
Giro – Man har lagt in material och en gummi barriär som ger bra skydd för ispark framifrån.
Shimano – Det sitter ett randgummi fram på skon som ger visst skydd för tårna.
Bontrager – Det sitter ett randgummi fram på skon som ger skydd för tårna. Samma lösning som hos Shimano men stabilare.

Skydd för foten, fotknölar
Skydd för foten, fotknölar – Hur skyddade är fotknölarna i skon
Specialized – Det finns inget dedikerat skydd för just fotknölarna, men skons utformning och vaddering ger ett bra skydd mot tex vevarna.
Giro – Det finns inget dedikerat skydd för just fotknölarna, men skons utformning och vaddering ger ett bra skydd mot tex vevarna.
Shimano – Det finns inget dedikerat skydd för just fotknölarna, men skons utformning och vaddering ger ett visst skydd mot tex vevarna. Pga att skon är lite mjukare blir oxå skyddet sämre.
Bontrager – Det finns inget dedikerat skydd för just fotknölarna, men skons utformning och vaddering ger ett visst skydd mot tex vevarna. Pga att skon är lite mjukare blir oxå skyddet sämre.

Islag/Isättning dämpning
Islag/Isättning dämpning – Om man tex sätter i foten hårt i en kurva eller hamnar snett i luften och tar emot sig med foten i landningen, hur mycket dämpning får man av skon.
Specialized – Skon har en tjock sula och det finns mycket utrymme som kan dämpa innan man slår igenom. Den stabila konstruktionen hjälper också till att fördela ut energin i sulan.
Giro – Skon stabil och har en tjock sula och det finns mycket utrymme som kan dämpa innan man slår igenom.
Shimano – Sulan är tunn och lästen aningen ostabil vilket förmodligen ger en hård isättning om du måste parera ett ställ i en kurva.
Bontrager – Skon stabil och har en tjock sula och det finns mycket utrymme som kan dämpa innan man slår igenom.

Design/Utstrålning
Design/Utstrålning – Hur cool känner man sig när man har skon på foten?
Specialized – Inte så cool, skiljer sig från de andra skorna så till vida att det inte ser ut som en ”skejtsko”. Liknar närmast en arbetssko.
Giro – Cool sko, ganska diskret men ändå attityd.
Shimano – Diskret och enkel. Ingen vidare utstrålning.
Bontrager – Cool sko med go attityd. De röda skosnörena och detaljerna vrålar ”punk”.

Testresultat i tabell med sifferbetyg

Summering: Vilka plattformskor är bäst i test?
Att välja skor är inte lätt. Vad man gillar och vad man inte gillar är högst subjektivt. Att skorna är tunna för att ge bra pedal-känsla kanske är det viktigaste för någon, medans designen är viktigast för någon annan. Vi har försökt specificera och värdera de tekniska egenskaperna så gott vi kunnat och när jag kollar resultatet på sista raden så kan jag konstatera att det motsvarar min egen uppfattning av skorna rätt så väl.

I vårt test så får Specialized högst poäng. Det är en riktigt bra sko där det märks att de som designat skon försökt att tänka på allt. Designen skiljer lite från de andra skorna eftersom skon inte har den klassiska sneaker-looken. Den är lite grövre och gör sig bättre i skogen än i parken enligt min uppfattning.

Bontrager kommer på andra plats i testet. Det är en väldigt bra sko och jag skulle själv ha väldigt svårt att avgöra om den kommer på 2a eller 3e plats om jag själv får avgöra. Men eftersom de är bland annat är snygga, sätter sig fint på pedalerna och passar väldigt bra på fötterna så får de högt poäng vilket placerar skorna på hedervärd andra plats.

Giro kommer på tredje plats i testet, men hade jag själv värderat skorna utefter känslan på hyllan i en cykelbutik tror jag att Giro kommit på första eller andra plats. Skon ger en genuin och stabil känsla när man klämmer och provar den. Tyvärr halkar betyget ner när man börjar cykla med skon. Den styva sulan gör givetvis att man slipper kramp i hålfoten, men mycket av känslan försvinner. Och den hala sulan funkar nog utmärkt i en park eller dirt men för skogen hade jag önskat lite bättre grepp.

Shimano kommer sist i testet och de är faktiskt den sämsta skon i det här startfältet. Alldeles för många kompromisser och standardlösningar. Skon känns massproducerad och utan love and care.

- Nyligen gjorde vi också ett enskilt test på Ride Concepts plattformssko Powerline.
Redaktionen 2022-05-03
https://happyride.se/wp-content/uploads/2022/05/testskor-utlottning.jpg Happyride.se gjorde ett test av cykelskor för plattformspedaler. Istället för att dessa testskor ska ligga och drälla på vår redaktion lottar vi nu ut dessa. Läs hela artikeln...
Makten 2021-11-14
Mönsterlöst är ju idealt, förutsatt att gummit är mjukt nog. Man kan sätta foten precis som man vill och greppet är om något bättre än med mönster.
Der Kaiser 2021-11-13
Du ska inte cykla efter Edvin när han sitter i kajaken! Jo, jag vet att de finns, det är en sista lösning, än så länge är jag tveksam till mönsterlöst.
Rattnalle 2021-11-13
Mina favoritskor, som råkade hamna i en fors förra veckan, var 5-10 Freerider Contact som är helt släta där pedalen är. Funkade prima. Att jag gillade skon var nog dock av delvis andra skäl också.
Der Kaiser 2021-11-13
Det första riktigt bra, och fortfarande bästa gummi för plattformsskor var/är ju 5.10 stealth, det är samma gummi som de hade och har på klätterskor, det är bara mönstret som skiljer. Men jag upplever att mönstret är viktigt, lika omistligt som gummi...
Emil777 2021-11-13
Jag tror inte klättergummi håller alls. Det är FÖR mjukt. Kanske om man har plastdobbar på pedalerna kan det funka med så mjukt gummi. Jag tycker däremot arr Michelins gummisulor håller bra, mycket bättre än mina 5-10 iaf (men 5-10 är jättebra av a...
Makten 2021-11-13
Exakt, man anger ju ofta olika storlekssystem, varav inget är begripligt. Så varför inte längd och bredd också? Det är inget som hindrar en amerikan att konvertera millimeter till tum, men något sådan går inte med standardstorlekar.
glitch 2021-11-13
kan bli svårt med standard så länge vi inte utrustas med standard fötter från födseln. men jag hade uppskattat om man gått till t.ex. längd och breddmått, t.ex. 28 Cm längd, 11 Cm bredd eller nåt. men givet att det ska funka världen över så fallerar...
Makten 2021-11-13
Nog måste det väl finnas nån som sular om klätterskor i Sverige på löpande band? De borde rimligen kunna göra det med cykelskor också, och jag antar att gummit de vanligen använder är supermjukt och därför borde passa bra. ------ Angående artikeln...
kais01 2021-11-11
vet inget om användbarheten just i det fallet, men det fanns gott om alternativ på sidan dit länken gick. det är förstås en fördel om man kan känna på kvaliteten själv, även i fall där det är en märkesprodukt med en nolla på priset. vibram är tyvärr...