Pryltips för nybörjare: 10 måsten för stigcykling

Datum:
06 maj 2020 14:06

Din kompis ska börja cykla stig och frågar (med desperat och research-trött röst): Vad ska jag köpa för någonting, det är ju en djungel av grejer? Här är vårt svar på den frågan, i form av en lista på de tio viktigaste sakerna som man förmodligen behöver köpa när man för första gången ska rulla in i stigcyklingens förlovade land.

Någonstans mellan hardcore minimalism (”jag kör i mina vanliga gympadojor, det är sak samma!”) och killen eller tjejen som går bananas och köper allt direkt har vi försökt att pricka in denna lista. Det är en uppräkning av de, enligt oss, tio mest elementära sakerna som behöver införskaffas för att stigcyklingen ska bli rolig, säker och bekväm.

Anders Wingqvist/HappyridePrylarna som kanske skulle kunna hamna på plats 11-18, eller vad tycker du?

En rimlig inköpslista liksom, visst kan man skippa något och visst kan man lägga till något, men denna lista är en bra bas för att sedan ta sig vidare och hitta sina personliga preferenser. Se listan lite som att du ska starta ditt första hushåll och då köper in basic funktionaliteter som soffa, säng, lampor, TV etc.

Vi går inte in på djupet på de enskilda prylarna. Vi kommer inte att förklara de exakta skillnaderna mellan olika rotationsskydd i de moderna hjälmarna, inte heller gå in i de klassiska diskussionsmatcherna platta pedaler vs klickpedaler, 27,5 tum vs 29 tum osv, inte eller kommer vi att skriva en roman om olika knäskydd (det har vi föresten redan gjort, i fyra kapitel dessutom!).

Det blir en överblick och kort motivering till varför dessa prylar låter dig cykla stig med ett större leende och mindre värk och skador efteråt. Förutom listan nedan kan du också kika på filmen här, som är listans innehåll (och lite mer) i rörlig bild.

Vi räknar med att du har någon form av tröja att cykla i, att du har en skvätt olja till din kedja, att du har vattenslang hemma och kan tvätta av din cykel emellanåt, samt att du har någon gammal ryggsäck som kan fungera i början (en skön och bra ryggsäck tar nog plats 11 vid närmare eftertanke). Ryggsäckens främsta uppgift för stigcykling enligt oss är att bära punkteringsgrejerna slang-däckavtagare-pump och vattenflaskan, kanske en extra tröja/jacka om du blir kall eller svettigt och behöver svida av eller på ett plagg.

Så utan vidare omsvep, förklaringar och reservationer här är den:

Pryltips för nybörjare: 10 måsten för stigcykling

1. Cykelbyxor/blöja

Cykelbyxor/blöja: Skona arslet och underlivet med en vadderade cykelbyxa/blöja som du bär närmast kroppen, dvs inga andra underkläder emellan.

2. Shorts

Shorts för stigcykling: Stretchiga, väl sittandes just på dig och plats för nummer 1 på listan är krav för stigcykelshorts. Addera att du gillar deras utseende och slitstarkt tyg så är det bara att hala fram bankkortet och betala.

3. Skor

Skor dedikerade för cykel, platta pedaler eller SPD: Om du kör med platta pedaler är hårda, riktiga skor en fröjd som gör tramptagen så mycket kraftfullare.

4. Slang

Slang: En extra slang som passar din hjulstorlek och dina däcks bredd är ett måste (om du inte går på sk tubeless direkt).

5. Däckavtagare (däckjärn)

Däckavtagare: däckavtagare är oftast i plast, men det finns också grövre (tyngre) varianter av stål med plast/gummi över. Plast rekommenderas: billiga och lätta att ta med ut i skogen.

6. Pump

Pump: En liten pump behöver du ha med dig ut för att fixa punktering, större fotpump, eller tom en kompressor, kan du ha ståendes hemma.

7. Hjälm

Hjälm: Störtkruka vill du ha, de nyare hjälmarna har rotationsskydd som MIPS, Spin, WaveCel eller liknande vilket minskar risk för hjärnskakningar. Här läser du mer om Mips, här om WaveCel.

8. Handskar

Handskar: Tunna och slittåliga handskar ökar greppet och minskar skrubbsåren.

9. Knäskydd

Knäskydd: Det gör ONT att smacka i knäna i stenar och rötter, eller din egen cykel beroende på hur du trillar. Ett par knäskydd ger dig bättre förutsättningar att överleva oönskade impacts.

10. Stigcykel

Cykel för stig: Exempel på olika cyklar du kan cykla stig med från vänster en XC (Specialized Epic Comp) i mitten en Stigcykel (Trek Fuel EX8) och till höger en Enduro (Scott Ransom 930). Lite olika geometri, lite olika slaglängd och utrustning. Men om vi zoomar ut lite så är det tre heldämpade mountainbikes som du kan ha svinkul på i skogen, prislappen är 35 000 kronor per styck och en ganska rimlig nivå för en bra cykel att leka på i skog och mark. Vill du hitta begagnat så är Sveriges största cykelspecifika plattform här hos oss på Happyride: Köp & Sälj.

Stefan HofbauerDen här typen av cykel är direkt fel att cykla stig med, sedan om du väljer XC med 100 mm i slaglängd, en stigcykel med 130/140mm eller en rejäl enduro med gaffel och bakdämpare med 170 mm ja det gör skillnad men kom ihåg att se den stora bilden också: det viktiga är att du kommer igång! Vem köper helt rätt cykel redan första gången? Går det ens? Man utvecklas ju hela tiden.

Nyligen gjorde vi på Happyride en läsarundersökning där ni berättade för oss att ni lägger i snitt 6 700 kronor på cykelprylar årligen, ej inkluderat cykel. En enkel ekonomisk uppskattning givet vårt antal unika besökare i snitt över året ger att ni som läser Happyride sammanlagt lägger 1,9 miljarder på cykelprylar årligen. Vad är det du väljer att köpa till din stigcykling? Vilka tio prylar som du har i din ägo är de viktigaste och livsavgörande?

Borde dämparpump varit med på listan? Eller är Guds gåva till den stigcyklande delen av mänskligheten camelbak? Vad tycker du borde ha varit med på listan? Och vad borde inte ha varit med? Och kanske är det någon motivering i ditt tycke som är helt wack? Kommentera och låt oss andra veta vad du tycker! Vi ses på stigarna!

 

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.

Senaste kommentarer

Snuten 2020-05-24

Coolt! En enklare variant för oss som inte pallar pyssla lika mkt, borde väl vara en kedjebrytare och stelopererat växelval?

mtb565 2020-05-09

415710 Nödproviant?

Raggamuffin 2020-05-09

Ett par dubbelvikta strips inskjutna i vevaxel har varit räddaren i nöden ett flertal gånger.

KeiNo 2020-05-09

MacGyver, is that you!? :O

Källis 2020-05-08

Bara att plocka fram delar av överlevnadskittet(används inte ofta men bra att ha när det händer) som alltid är med i vattenryggan efter att en gren gjort processen kort med bakväxeln. Efter lite fix och trix kunde jag med lätt tryck på pedalerna cy...

Rattnalle 2020-05-07

Ja, vad är det för fel på jeans och gympadojor liksom?

theBrand 2020-05-07

Oavsett är det inget man behöver skaffa det första man gör tänker jag. Om man är såpass grön inom cykling att man varken har pump eller däckjärn så blir det nog inga tvåtimmarsturer i första laget ändå. Med tiden upptäcker man vad man saknar, det ...

xyz-saft 2020-05-07

Sant, det är väl lätt så att man "måste" ha massa saker för att kunna cykla. Det som talar för ett par cykelbyxor är väl att det sällan är de bästa sadlarna som sitter på instegscyklar och att man som nybörjare har svårt att veta hur det känns när d...

NickPick 2020-05-07

Verkligen.

Rattnalle 2020-05-07

Inte nödvändigt för alla, kanske är mest korrekt. Men det beskrivs ofta som en absolut sanning att det behövs. Vilket jag också upplevde att det gjordes tills jag hittade en sadel som var bra för mig.