8 mått som räknas: grundläggande geometri på mtb

Datum:
29 mars 2022 10:55

Geometri. Ordet kan både egga och avskräcka. Här går vi igenom åtta av de vanligaste måtten för att avmystifiera (nåväl) dem genom att berätta vad de innebär för hur du upplever en cykel. 

När man jämför olika cyklar eller bara tittar på en enda cykel så finns det en massa siffror att ta hänsyn till. Om man inte vet vad de här siffrorna betyder, eller inte har haft en mountainbike tidigare kan det vara svårt att veta vad de här siffrorna innebär för känslan på cykeln. En lite jobbig förvirring kan uppstå, särskilt om man är i färd med att köpa sin första mountainbike.

Den här artikeln gör inga anspråk på att vara den ultimata guiden och du kommer fortfarande att behöva prova dig fram efter att ha läst den. Men vår förhoppning är att du åtminstone förstår lite av vad alla de där siffrorna betyder och vad de innebär för hur cykeln kan upplevas.

Det är bra att tänka på att alla dessa mått samverkar för hur cykeln upplevs, ett specifikt mått gör sällan en cykel bra eller dålig, utan det är, som vanligt, delarna som utgör en helhet.

Hjulbas

Hjulbasen ger en indikation på cykelns längd. Mer exakt är det måtten mellan de två hjulens centrum. Helhetsmåttet byggs upp av längden mellan vevlager och framnav och vevlager och baknav.

Happyride.seHjulbasen är fint ett mått på cykelns längd.

Två cyklar med samma hjulbas kan ha olika egenskaper beroende på hur dessa två mått ser ut. Hjulbasen avgör hur stabil en cykel känns i hög fart och hur lätt den är att svänga (i all enkelhet).

Foto: Bengt LuthmanEn kortare hjulbas gör det lättare att komma runt i tighta kurvor, trade off är att den kan kännas mindre stabil i hög fart.

Ju längre det är mellan hjulen ju lättare är den att köra fort rakt fram (inom rimliga gränser), men det blir också en längre cykel som ska runt när du vill svänga. Jämför att svänga en mopedbil och en buss, så förstår du principen. På en stighoj i storlek Large brukar hjulbasen ligga runt 1 200 mm.

Vevlager

Vad har vevlagret med geometri kanske du undrar? Själva valet av vevlager i sig har inte någon större betydelse för hur din cykel upplevs. Men var på cykeln man sätter vevlagret kan göra skillnad på hur din cykel upplevs.

Siffrorna för vevlagret kan mätas på två sätt. Vevlagerdropp eller vevlagerhöjd. Det första måttet är hur vevlagrets centrum förhåller sig till naven på en horisontell linje. Det andra är hur högt över marken vevlagret sitter.

Happyride.seNyblivna stigcyklister dönar ofta i stenar och annat med pedalerna. Det är en vanesak, men vevlagrets höjd i kombination med längden på vevarmarna påverkar hur mycket markfrigång det finns att spela med.

Ett lägre vevlager innebär att du står närmare marken när du står på pedalerna. Det gör det enklare att få tryck på däcken när du svänger eftersom det ger dig en lägre tyngdpunkt på cykeln (framför allt om du har en 29” då de oftast har mer vevlagerdrop än en 27,5”). Det känns som om du står stabilare på cykeln när du har ett lågt vevlager.

Ett lågt vevlager gör dock att du oftare kommer att slå i pedalerna i stenar, rötter och annat bös som sticker upp. Därför blir vevlagerhöjden är en avvägning mellan stabilitet och markfrigång.

På en 29” brukar vevlagerdropet ligga runt 25-30mm på stigcyklar, på en 27,5” brukar det vara något mindre. Vevlagerhöjden brukar ligga runt 440-450mm.

Gaffelvinkel

En gång i tiden var gaffelvinkel det enda folk pratade om, nästan i alla fall. Lite som att prata om miljö och enkom diskutera plastsugrör.

Tillbaka till ämnet: Gaffelvinkeln är ett mått på hur mycket cykeln framgaffel lutar, enkelt uttryckt. Den mäts i vinkeln som bildas där en rak linje genom cykelns styrhuvud möter en horisontell linje, därav är alltså gaffelvinkel samma sak som styrhuvudets vinkel.

Happyride.seGaffelns vinkel är alltjämt relevant.

En flackare gaffelvinkel ger en stabilare cykel som beter sig lugnare när det går fort och en brantare gaffelvinkel ger en kvickare cykel som oftast känns nervös när det börjar branta på och gå undan.

Foto: Bengt LuthmanEn brantare gaffelvinkel gör att man helst hänger längre bak på cykeln när det blir brant, för att komma längre bakom framhjulet.

Vad det beror på är helt enkelt att en flackare gaffelvinkel placerar framhjulet längre fram och du hamnar mer bakom det än över det och tvärtom för en brantare gaffelvinkel. När man cyklar på platt mark och inte kör så fort tenderar en allt för flack gaffelvinkel dock att leda till att cykeln känns slö och tungstyrd.

I dagsläget brukar stigcyklar ha någonstans mellan 64-66° vinkel på styrhuvudet, medan xc-cyklar har en högre siffra och downhill och renodlade endurocyklar har en lägre siffra (brantare respektive flackare).

Reach

Det här är ett av de viktigare måtten vad gäller val av storlek på cykeln. Reach är det horisontella måttet mellan vevlagret och centrum av ditt styrrör, med andra ord ett längdmått på din ram.

Happyride.seReach är ett mått på ramlängd, och avgör hur cykeln känns i storlek ffa när du står upp.

Måttet reach avgör hur cykeln känns när du står upp. Reach är ju – tillsammans med styrstam och typ av styre– avståndet som du har fram till styret.

Reach är ett mått som har förändrats mycket de senare åren eftersom det har blivit allt längre. Ju längre du är, desto längre reach bör du ha för att inte cykeln ska kännas kort och som om du får för mycket vikt på händerna när du cyklar.

Foto: Bengt LuthmanEn kortare reach gör att cyklisten hamnar mer över bakhjulet när det brantar på.

En längre reach gör att cykeln känns stabil, en för lång reach gör att du blir för utsträckt på cykeln och får sämre tryck på framhjulet och tappar kontroll över cykeln. Så det gäller, som med allt annat, att hitta det som passar dig.

En stigcykel i storlek large har i dagsläget ofta en reach på runt 470-480mm och brukar passa dig som är runt 180 cm.

Vad är Reach+

Om man vill fördjupa diskussionen kring reach kan man spela in det som kallas för reach+. I detta mått har man även tagit hänsyn till styrstam och styre, som båda två har betydelse för hur lång cykeln de facto känns. Reach+ är ett mått som än så länge mest förekommer på landsvägs- och gravelcyklar, snarare än på mountainbikes. Reach är bara ett mått på din ram, medan Reach+ berättar lite mer exakt hur långt fram du har till styret.

Kedjestagslängd

Kedjestaget är den del av ramen som sträcker sig från vevlagret till bakhjulets infästning (om vi tänker oss en hardtail).

Happyride.seNyblivna stigcyklister dönar ofta i stenar och annat med pedalerna, det är så klart en vanesak men vevlagrets höjd i kombination med längden på vevarmarna påverkar så klart hur mycket frigång det de facto finns att spela med.

Det här har också varit ett sånt där mått som alla härjade om för “ett tag sedan”. Ju kortare desto bättre verkade konsensus vara. Längden på kedjestaget avgör hur långt bak bakhjulet hamnar (duh), och ett bakhjul som hamnar långt bak gör till exempel cykeln lättare att klättra med utan att framhjulet börjar vandra i sidled eller lätta från marken.

Foto: Bengt LuthmanSäkerligen en åkare som fuskar en wheelie genom en kort kedjestagslängd…

Ett kortare kedjestag ger motsatt effekt, det blir lättare att få upp cykeln på bakhjulet och cykeln kan kännas lite snärtigare.

Om du tittar på en 27,5” eller en 29”-cykel så påverkar detta i sig vilka mått kedjestagen har. Större hjul gör så klart att det inte går att göra lika korta kedjestag. Men trenden har också gått lite ifrån att göra så korta som möjligt och istället vill man hitta en bra kompromiss.

På en 29”-cykel hamnar man någonstans i mitten om kedjestagen är runt 435 mm långa i skrivandet stund våren 2022.

Stack

Det här är inte ett superviktigt mått för en modern mountainbike. Men det avgör hur hög fronten på din cykel är. En låg stack gör att du får mycket vikt över framhjulet och en hög stack ger dig mindre vikt över framhjulet.

Happyride.seStack berättar hur hög in front på cykeln är, måttet påverkar mest i sittande position på hojen.

Det påverkar främst hur cykeln känns när du sitter ner och trampar. En låg stack ger dig möjligheten att ha styret lägre, vilket kan vara viktigt om du ska köpa en rejsig XC-cykel, men för en stigcykel är det inte lika viktigt. Stack mäter man från en horisontell linje som går genom vevlagret och till styrhuvudets topp.

Foto: Bengt LuthmanEn modern mountainbike med lång reach och flack gaffelvinkel gör sig bra i stökig terräng och hög fart.

Effektiv överrörslängd

Till skillnad från reach är effektiv överrörslängd det mått som spelar roll för hur din cykel känns när du sitter ner. Det mäts från centrum av toppen av ditt styrrör via en horisontell linje där det möter din sadelstolpe.

Happyride.seEffektiv överrörslängd är också ett mått som påverkar mest när du sitter ner och cyklar.

Då man oftast rör sig mer på en mountainbike än man sitter statiskt och trampar har det blivit så att man inte pratar lika mycket om effektiv överrörslängd längre och istället fokuserar mer på reach.

Sadelrörsvinkel

Det här måttet spelar roll för ett par olika saker, men främst vid klättring.

Happyride.seSadelrörets vinkel påverkar dig när du klättrar uppför i sittande position.

En flack sadelrörsvinkel innebär att sadeln hamnar längre bak ju högre upp den sitter. Det betyder också att du sitter mer med tyngden över bakhjulet, det här, framför allt kombinerat med korta kedjestag och en lång reach, gör att cykeln lättare stegrar som en vildhäst när du klättrar.

Om du istället har en brantare sadelrörsvinkel så sitter du mer rakt över vevlagret och mer “mitt på” cykeln. Det gör att det blir lättare att bibehålla trycket på framhjulet samtidigt som du har vikt på bakhjulet som ger dig grepp.

På moderna cyklar har sadelrörsvinkeln blivit allt brantare för att kunna kombinera en lång cykel som är stabil när man kör utför med en geometri som klättrar bra. En brant sadelrörsvinkel i dagsläget kan vara runt 77-78 grader.

Foto: Henrik KjellmanEn lång cykel till en halvlång cyklist. Geometri är mycket en personlig preferens.

Slutord – ingen artikel kan ersätta erfarenhet IRL 

Ju mer du cyklar, desto mer kommer du att förstå vilka mått som är viktiga för dig och ungefär hur du vill att din cykel ska kännas. Ingen artikel kan ersätta erfarenhet. Men förhoppningsvis har du nu en hyfsad bild av vad alla de där siffrorna betyder och kanske kan ha lite mer kött på benen när det gäller att välja cykel. Det viktigaste är förstås fortfarande hur just du upplever cykeln, för det handlar fortfarande mycket om personliga preferenser och just din åkstil.

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.

Senaste kommentarer

jonte987 2023-02-27

Både styre och sadel hamnar där den hamnar?

IAXJA0 2023-02-27

Lite mer vinklar dvs RAD (Riding Area Sizing): https://madscientistmtb.com/rad-calculator eller rHagRovHSYs eller sök på "RAD MTB Sizing"

Manurhin2 2022-03-31

Tycker ni glömt ett av dom mest kända geometribegreppen i modern cykelgeometri, myntat av en av världens mest kända nu levande geometriexperter. "Sadeln hamnar där den hamnar" , gäller alla cykeltyper för övrigt.

Luthman Photography 2022-03-31

Nu var ju det här en artikel för nybörjare så det kändes dumt att börja blanda in allt för många mått och variabler. Det är ju lite som att fråga en skidåkare som håller på att lära sig svänga med skidorna parallellt vad hen har för vinkel på stålka...

Petrolhead 2022-03-31

Är inte slutsatsen om gaffelvinkeln lite fel/kortfattad...? Det är inte var hjulet hamnar som avgör om det känns stabilt eller inte, det är väl försprånget som avgör detta? I kombination med vinkeln...

Freddie L 2022-03-30

Absolut. Men reach(+) är ett mått på hur cykeln känns när du står upp, tillsammans med stack. När du sitter ned är även sadelrörsvinkeln inblandad, och då är det nog lämpligare att jämföra ETT(+). Annars kan man bli lurad. Jämför du två likvärdiga h...

HåkanC 2022-03-30

Är det vad du menar med ETT+? Vad är det som skiljer det då från "vanliga" ETT? Det som de kallar "Top Tube" i bilden nedan https://p.vitalmtb.com/photos/forums/2017/11/18/5612/s1200_geo.jpg Hur då?

Berk 2022-03-30

Jag menar avståndet i horisonal linje mellan överkant styrhuvudet och sadelröret (eller linje mellan vevlagret och överkant stolpen i far sadelröret inte är centrerat på vevlagret). Då får man med effekt av sadelrörsvinkeön. Det är inte så viktigt ...

HåkanC 2022-03-30

Det beror ju på vad du menar med ETT+ för det "vanliga" måttet Effective Top Tube är ju ointressant när vi har reach (För att ETT skall ge lika användbar info som reach behövs, minst, även sittvinkeln) Vilket förhoppningsvis framgår av GIFen nedan,...

Höjdskräck 2022-03-30

Reach är lite intressant. Det stämmer ju att reach avgör hur cykeln känns när man står upp men jag tycker att reach är MER viktig då man sitter ner (vet att även sadelrörsvinkel e t c spelar roll). D v s, när jag står upp spelar det ingen större rol...