Veckans boktips – De som inte vann

Datum:
17 februari 2019 20:01

Boktipset på Happyride är ett försök att ungefär samtidigt som SVT sänder Babel kort tipsa om en bok som på något sätt har med cykling att göra. Förhoppningsvis räcker det som redan står i bokhyllan längre än Babels säsong. 

År 2010 gjorde Mathieu sin debut som fiktiv cyklist i Gabriellas bok ”De som inte vann” men boken utspelar sig säsongen 2003. Mathieu är rookie och kämpar på för att göra sigh ett namn i klungan. Det finns en hel del spänning men också spänningar och en del romantik.
Gabriella Ekström är en av de som har absolut bäst koll på den professionella landsvägscyklingen. Både taktiskt efter några år som sportdirektör och koll på vem som är vem i klungan efter flera år som journalist åt en av de större internationella cykelsidorna, dessutom har hon kommenterat Touren åt TV4. De som inte vann var hennes första bok i genren sportfiction. Boken är en del i det som senare kom att bli en trilogi, Gabriella har även skrivit Kära Sasha om längdskidåkning och en bok om akvaristik (alltså om fiskar som bor i glaslådor).

Det är långt mellan Kerstin Ekman och James Ellroy och där står ”De som inte vann”, sportfiktion är det som Gabriella Ekström specialiserat sig på.

När De som inte vann kom så överraskades jag av hur läsvärd den var. Vi får följa Mathieu från första vårklassikern och genom hans första Tour de France. Under säsongen hinner han skaffa sig en riktig fiende i klungans alfahane och superstjärna men också kämpa sig igenom en del tvivel på den egna kapaciteten och bli kär. Ungefär så mycket kan jag avslöja utan att spoila boken, men mitt tips så här fem minuter in i Babel är alltså att hitta ett bibliotek som har boken eller att beställa ett exemplar. SE förlag ger ut boken och den finns fortfarande tillgänglig hos några av de digitala boklådorna.

Läsvärd, trots några år på nacken. 

Tipsa gärna om böcker i tråden eller kom med önskemål om böcker som saknas.

 

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.

Senaste kommentarer

WAKIdesigns 2019-03-07

Vem är mördaren?

Pegorelli 2019-03-01

Läsvärt, men mer action än djup. Gillar man lättsmälta (cykel)-deckare är det här perfekt. Vill man ha mer insikt, titta vidare.

Jon 2019-02-18

Väl värda att läsa alla fyra. Jag läser väldigt sällan skönlitterära böcker. Men dessa är några av de få jag läst och sträckläste nästan dem dessutom. Jag tycker (eller tror iaf.) att de skildrar livet inifrån klungan på ett verklighetstroget sätt. J...

KÖP & SÄLJ