VIDEO: Lär dig bunnyhopp i 5 steg

Datum:
23 september 2020 09:06

Så gör du kaninskuttet på din mountainbike. 5 enkla steg för att få mer flow på stigen.

Rötter, stenar, pinnar, grenar, stockar och annat krafs ligger som du kanske har märkt i vägen för dina däck när du ska ut och rulla stig. Här är video-lektionen som får dig att flyga fram över skogens alla hinder. Yepp det finns redan många instruktionsvideos på temat, här är vår take på det hela och vi hoppas att det kan inspirera och hjälpa dig med dina kaninskutt!

”Bunny hop” (fritt översatt till bunnyhopp på svenska) är något som gör stigcyklingen så mycket roligare. Du kommer över stockar som ligger i vägen för dig, du kan poppa över stenar, du får bättre balans och höjd på såväl byggda lite flackare kickar samt naturliga dito. Summa summarum: du får lite mer luftvana och lite mer flyt på köpet.

Om du bara ska lära dig en sak ny cykelteknik så är nog baskemej kaninhoppet det som kommer att ge dig mest glädje. Kaninhoppet ger dig också de skills som behövs för att komma vidare med många andra tekniker som gör stigcyklingen ännu roligare. Här finns förresten 7 tekniktips till.

Anders Wingqvist/HappyrideBunnyhopp är en användbar teknik på stigen.

En grej man kan testa är att cykla in långsamt mot en gren på plan mark, och först lyfta framhjulet och därefter bakhjulet, detta för att bryta ner bunny hopp-ett i två olika moment, vilket kan underlätta. Tar man det ännu mer grundläggande kan öva på att först bara lyfta framhjulet, och sedan träna på att bara lyfta bakhjulet.

Anders Wingqvist/HappyrideFlyg över stockar, lite touch är okej det löser dämparna på cykeln, men skönast att sväva över så klart.

Missa inte Erik Wiks eminenta instruktioner i denna forumtråd hos oss på Happyride.se. Det var en utmaning att lära sig göra bunnyhopp som han skapade till musikhjälpen 2019. Erik går föredömligt på djupet tekniskt och i tråden finns många bra och intressant frågeställningar och erfarenheter från happyiter som också jobbar med att få till sina bunnyhopp ännu bättre, oavsett startnivå.

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.

Senaste kommentarer

erolwi 2022-03-15

Enda anledningen är för att jaga KOM:s men det kommer ju göra cykeln sämre på det mesta andra. Och tanken med cykeln var att ha roligt på mina knixiga hemmastigar. Dessutom inte ge mina knän mer belastning mer än det redan är.

Berk 2022-03-15

Varför vill du stå emot? 32/18 är trevligt på teknisk stig. Jag kör fortfarande 34/22. Har provat 34/20, men det bleb för tuff på de riktig branta backar och branta stök som finns kring Stockholm. Kanske kan jag prova igen nu jag, förhoppningsvis,...

erolwi 2022-03-15

Kör med 32/18 på 29” med 2,6” däck. Känns ganska lagom, rätt flackt där jag bor. Kommer säkert bli sugen på att minska bak i sommar men ska försöka stå emot.

mamme1 2022-03-15

Sweet. Vilken utväxling? Har insett att 1:1 är liite för lätt, min hoj känns som en cirkuscykel nu.

erolwi 2022-03-14

Får väl bjuda på en film också:64750

erolwi 2022-03-14

Det är en Surly Karate Monkey jag knåpat ihop. Med optimerat pris/vikt-ratio och utan växlar ligger den på 10kg trots 3kg stålram. Har varit en fantastisk rolig vintercykel och i princip underhållsfri.

mamme1 2022-03-14

Snyggt, lycka till med persandet! Vad är det för ny hoj?

erolwi 2022-03-12

Nej, vi dansade aldrig tango jag och och min Taival. Magisk på utförslöporna är hon men hoppa vill hon inte. Ganska intressant, cykeln ändrade helt min cykling. Alla stenar i skogen som tidigare var hopp blev nu hinder och cyklingen blev faktiskt g...

erolwi 2021-05-21

Köpt ny hoj och denna finska hoppar väldigt annorlunda mot min tidigare cyklar och kände att det nu var dags att bygga mig en hoppställning så jag kan lär känna dennna violetta dam. Byggde en idag och det blev inhoppning på stuberten. Hon kräver en h...

erolwi 2021-03-14

Lär av legenden själv: Fu2Qz1pllGU