Långtidstest: Orange Stage 5, del 3 – dämparbryderier

Datum:
08 maj 2017 08:02

Det här med att ställa in dämpare kan vara väldigt enkelt. Det kan också vara precis så komplicerat som man gör det.

Jag är en människa som tycker om kontroll. I min ekonomi, när jag kör bil, när jag äter mat och över min cykel när det börjar gå undan. Det är ganska få saker i mitt liv jag kan kontrollera med hjälp av rätt inställda dämpare, men när jag väl sitter på hojen är det en av de viktigaste saker jag kan komma på. Det och att bromsarna tar.

Inledningsvis pumpade jag dämparna så att saget hamnade på ungefär 25 procents både fram och bak, men jag var inte helt nöjd med hur det kändes efter de första rundorna. Jag brukar ge mig i kast med gaffeln först, jag har hellre en bra gaffel och en dålig bakdämpare än tvärtom. Men eftersom det är en helt vanlig Rock Shox Pike känns det inte som jag behöver gå in väldans noga på hur gaffeln beter sig och hur jag har pillat med den. Det är ju inte något som är speciellt specifikt med just den här cykeln. Men det slutade med tre tokens och ungefär 78-80 psi.

Henrik Kjellman

Droppet på bilden är inte droppet i texten.

Bottna eller inte
Utan några volymspacers i luftburken, vilket är hur den levereras, känns det som att man får välja mellan att ibland bottna onödigt hårt, eller få en rätt stötig dämpare när det inte går fullt lika fort. Jag provar diverse olika tryck för att försöka hitta en sweetspot, men till slut kommer jag till ovanstående slutsats. Ju mindre slaglängd man har desto mer av en kompromiss känns det som att den blir. Med 155mm som jag är van vid är det inte så svårt att få till någon som känns bra. Men redan vid 135mm känner jag att det kräver mer noggranna justeringar för att få rätt känsla.

Jag har ett specifikt dropp som jag har som måttstock för bottningar. Det är knappt en meter och har en halvdan landning, rent lutningsmässigt. Här tycker jag att det är okej att dämparen bottnar, men den ska ju helst inte göra det med ett kännbart klonk. I den andra änden av spektrat har jag några stigar med mer rotmattor där man ju vill ha en lagom finkänslig dämpare för att inte bakhjulet ska studsa runt som en pingisboll.

Bengt Luthman

Ett band var inte nog.

Jag började lite försiktigt med ett rött band i bakdämparen. Men efter lite experimenterande med olika tryck kunde jag konstatera att det inte var någon direkt nämnbar skillnad mellan noll och ett band. Då tänkte jag att det var lika bra att ta i lite mer, det slutade med totalt fyra band i luftburken och ett tryck på 235 psi. Det har fungerat bra hittills. Det ger en lagom kompromiss mellan finkänslighet och progressivitet i bakdämparen för mig som i cykelstass väger in runt 84-85kg.

Jag kan ju även nämna att jag körde runt en del med den lilla manicken Quarq Shockwizz monterad på dämparen, men jag tyckte inte riktigt att den underlättade inställningarna så den fick åka av igen.

Här är en liten video på hur länkaget såg ut under mina bakdämparjusteringar. Stigen som körs har inga hopp eller dropp, men en del sten. Man blir dock lite lurad av att det är ungefär en centimeter kvar av kolven när dämparen bottnar.

Lite mer om hur hojen beter sig rent generellt kommer vid nästa uppdatering. 

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

jofahjalm 2020-01-18

Japp, bara en Orange. Den hade på sin nöjd lite skuggor, men Orange är schyssta och bytte ut den så jag fick lack utan skuggor.

marr 2020-01-17

Haha som Jofas apelsin då?

Rattnalle 2020-01-17

Skulle jag aldrig göra. Det är dessutom fake news att jag hade av min cykel. Den sprack bara. Fortfarande cykelbar.

marr 2020-01-17

Far du med osanningar? ;)

Rattnalle 2020-01-17

Nu ja. Den köpte jag efter att birden gått av. Och för att jag vill ha en cykel med mindre slag och mindre kapacitet för att kötta rakt fram som ersättare till birden. Jag har för mig att han haft av två?

marr 2020-01-17

Har han haft av mer än en apelsin? Du har väl en dh rigg?

Rattnalle 2020-01-17

Jofa har haft av fler apelsiner än jag har fåglar :-) Då har han ändå en alpcykel, det har inte jag.

marr 2020-01-17

Ajj fan, det är ju inte nån bird....

Rattnalle 2020-01-17

Du får köra av den gamla först.

marr 2020-01-17

Lite sugen på den nya....