Då var cykelhuset Ohboy officiellt invigt

Datum:
09 juni 2017 12:22

Klockan 15.00 igår öppnade arkitektfirman Hauschild & Siegel upp dörrarna till cykelhuset Ohboy för allmän beskådan och det var många nyfikna gäster som tog tillfället i akt att ta en titt på Sveriges första cykelhus.

Jennie Fasth

Cykellåtar spelades på löpande band

Vad vore en invigning utan musik. Gästerna välkomnades av ett tvåmannaband som dagen till ära körde en kavalkad med svängiga cykellåtar. Överallt stod dörrarna öppna och stora som små skyndade nyfiket runt för att titta på alla spännande lösningar som Ohboy erbjuder.

Jennie Fasth

Cord Siegel

Arkitekten Cord Siegel har all anledning att känna sig glad, cykelhuset Ohboy är unikt och troligtvis det enda av sitt slag i världen. Alla idéer som arkitektfirman haft för att främja ett liv utan bil, infrias för de boende i huset och skapar en förebild för framtida bostadsprojekt. Det är fullt möjligt att bygga med p-norm noll och istället investera pengarna i ett cykelanpassat hus.

Jennie Fasth

Cyklar uppåt väggarna

En av investeringarna har varit den breda loftgången med parkeringsmöjligheter utanför dörren och hyresgästerna är inte sena med att nyttja möjligheten. Cyklarna hänger uppradade likt vackra konstverk och det är svårt att inte låta sig imponeras. Det är onekligen en unik syn med cyklar bokstavligen uppåt väggarna.

Jennie Fasth

Hemma hos en av hyresgästerna

Jennie Fasth

Lägenhetsvisning

Samtliga lägenheter i huset är sedan länge uthyrda men gästerna fick ändå en chansen att se hur man bor i cykelhuset tack vare en av hyresgästernas generositet, att öppna upp sin lägenhet för visning.

Jennie Fasth

Smarta lösningar

Jennie Fasth

Industrikänsla

Besökarna kunde inte få nog av alla detaljer och många passade på att föreviga rundturen med sina mobiltelefoner. Speciellt populär var karbinhaken som fungerade som väskhängare och idén att återanvända befintliga hål från bygget för att hänga upp saker, välkomnades också stort. Hyresgästerna får nämligen inte borra hur som helst i den råa betongen, men det tycks å andra sidan inte vara något problem. Lösningarna passar in med den industrikänsla som arkitektfirman varit ute efter.

Jennie Fasth

Rum signerat Mats Theselius

Jennie Fasth

Vikcykel till hotellgästens förfogande

Även cykelhotellet stod öppet för allmän beskådan och här fick vi se nya varianter av inredning där Mats Theselius bord fällts upp och en hängmatta fått ta upp ytan. Loftlägenheterna fick mycket beröm för sin avskalade men ändå varma stil. Besökarna var noga med att kika in i varje rum och jämföra inredningarna, hängmattan tilltalade många.

Jennie Fasth

Mekhörna

Jennie Fasth

Takterassen

Från mekhörnan i källare till takterrassen på åttonde våningen, fick gårdagens gäster fick stifta bekantskap med cykelhuset och ta del av alla intressanta lösningar. Som exempelvis att det obehandlade ekgolvet på terrasserna, balkongerna, uteplatserna och orangeriet, kommer från en firma i norra Skåne/Småland som vanligtvis enbart gör whiskykorkar. Även asken i cykelhotellets rum samt trapphuset kommer från ett lokalt sågverk.

Jennie Fasth

Cykeltvätt med ekologisk reningsfilter

Vi fick också lära oss att växterna som ska agera reningsfilter till cykeltvätten, är besläktade med hallonplantor och kanske det viktigaste av allt, att inga av speciallösningarna har varit mer kostsamma än traditionella lösningar. Att installera oljeavskiljare är dyrt, med plantor som reningsfilter blir lösningen inte bara klimatsmart men också mycket mindre kostsam. Den obehandlade eken tål vatten bra och är precis lika slitstark som dyrare behandlad ek och att gynna närproducerat materiel är aldrig fel.

Happyride passade på att ta en sista runda i huset och det är verkligen så att man upptäcker nya detaljer och lösningar hela tiden. Vattenkranar på loftgångarna för att underlätta för de hyresgäster som fixat små odlingslotter på de olika våningsplanen, cykelupphängningarna längs väggarna och mer gröna tak. Vid det här laget så skulle man tro att allt är klart, men faktum är att det arbetas fortfarande på för att utöka de boendes komfort ytterligare. Idag är det enbart Bring och PostNord som levererar till huset, i framtiden hoppas arkitektfirman att även UPS och DHL ska kunna leverera direkt till huset som då tekniskt sett blir ett ombud. Hur detta ska lösas är inte klart utan blir ytterligare ett pilotprojekt.

Jennie Fasth

Cykelballong

Vi tackade för oss och fick en cykelballong med oss på vägen ut. Bilderna som inte fick plats i artikeln finns i galleriet.

Tidigare artiklar om Ohboy:

Cykelhuset Ohboy står äntligen klart

De första hyresgästerna har flyttat in i cykelhuset Ohboy

Sveriges första cykelhus börjar ta form

Senaste kommentarer

Hasse#7 2017-06-06 22:54

Jag tycker att det här är intressant. Allt är nog inte perfekt för alla, men man måste ju våga börja om något skall bli annorlunda till det bättre.

lleberg 2017-06-07 23:42

Jättefin artikel, kul läsning.

Det är arkitektur som sticker ut hakan, som många har dömt ut att se ut som en byggarbetsplats medan det är just en byggarbetsplats. Jag tror det är en byggnad som kommer åldras med värdighet och bli all...

åberg 2017-06-08 15:54

Lite synd att de lät Joey Tribbiani välja dörrfärg och måla siffrorna. :)

AJ 2017-06-09 12:25

[attachment 326605 ohboys.jpg]

Cykelhuset Ohboy är officiellt invigt. Många nyfikna besökare tog tillfället i akt att ta en titt på Sveriges första cykelhus.

Läs allt om invigningen: https://happyride.se/2017/06/09/da-va...