Handla säkert på Happyrides Köp & Sälj

Datum:
29 maj 2019 08:07

Happyrides Köp & Sälj-avdelning är mycket uppskattad, och här byter mängder av prylar – både nya och begagnade – ägare. Ibland händer det dock att folk blir lurade. Här är ett gäng saker att tänka på för att undvika att hamna i en sådan situation.

Tyvärr förekommer det ibland försök till bedrägeri på Happyrides Köp & Sälj-avdelning. Här är några klassiska tecken på att en säljare kan vara fejk.

 • Vill inte upprätta Digitalt köpekontrakt / kan inte träffas fysiskt.
 • En nyregistrerad medlem som direkt lägger upp annonser.
 • Någon som slumpar iväg elektronik, cyklar eller andra prylar billigt.
 • Personens mobilnummer är inte är registrerat på någon person. Vill inte använda Swish.
 • Språkbruk som hämtat från Google Translate.
Pixabay

Kolla vem det är som säljer, är det en nyregistrerad medlem? Hittar du en verklig person bakom?

Tips för säkrare köp på Köp & Sälj:

 1. Tänk dig för innan du köper. Lite sunt förnuft skadar inte. Om ett erbjudande verkar för bra för att vara sant så är det förmodligen det. Om en ny eller helt anonym användare har många varor till försäljning kan det också vara ett varningstecken. Gå på magkänsla och ”Rapportera” funktionen som du hittar under varje annons om du misstänker något.
 2. Använd Digitalt köpekontrakt innan du gör en affär med en okänd person.
 3. Sök på Google efter swishnumret
 4. Kolla forumtråden ”VARNING för bedragare på Köp och sälj”
 5. Kontrollera om annonsbilderna är kopierade. Lägg bilden i Googles bildsökningstjänst (sök med bild) för att se om bilden finns någon annanstans på internet.
 6. Se upp för luftslott, kolla om priset är rimligt.Kör en prisjämförelse genom www.pricerunner.sewww.prisjakt.nu eller blocket.se. Passa även på att fråga säljaren varför hen säljer sin pryl till ett så billigt pris. Här finns en lite åldersstigen men intressant forumtråd om prissättning på begagnade cyklar.
 7. Kommer du fram till att priset är orimligt lågt kan det röra sig om stöldgods. Kom ihåg att det sedan 2003 inte går att hävda att man handlat i ”god tro”. Har du handlat stöldgods är du skyldig att återlämna det om den rätta ägaren ger sig till känna, vare sig du varit medveten om att du köpt stöldgods eller ej.
 8. Ta reda på säljarens identitet så gott det går. Det är inte alltid det framkommer tillräckligt med information ur användarprofilen. Slå upp telefonnumret på hitta.se eller eniro.se – får du inga uppgifter så ring säljaren och be om hens namn och adress, kontrollera igen. På birthday.se kan du hitta uppgifter om födelsedag och adress.
 9. Ta reda på personens personnummer eller företagets registreringsnummer genom att ringa till Skatteverket på nummer 0771-567 567, följ anvisningarna till folkbokföringen eller företagsregistret.
 10. Kronofogdemyndigheten kan hjälpa dig att kolla om personen eller företaget har några skulder registrerade där, telefon 0771-73 73 00. Om personen eller företaget har några skulder registrerade hos Kronofogden bör du noga överväga om du alls ska göra någon affär.
 11. Var försiktig med checkar och Western Union. Du får pengarna i förskott för din produkt, löser in checken på banken och överför pengarna på ditt konto. Sen skickar du produkten (nästan alltid till utlandet) och efter några dagar upptäcker banken att det är något strul och tar då tillbaka pengarna från kontot. Det händer även att köparen betalar ett större belopp än vad produkten kostar, och sedan vill att du överför mellanskillnaden tillbaka. Gör aldrig det.
  Varningstecken: Utländska köpare som man inte kan träffa eller kolla upp, betalning med Western Union eller check, köparen skriver på dålig svenska/engelska.
 12. Betala ALDRIG i förskott och använd alltid säkra betalningsmetoder! Undvik att lämna ut ditt bankkontonummer och kortnummer.
  Den enda helt säkra betalningsmetoden är att mötas och lämna över prylen respektive kontanter. För en köpare är det även förhållandevis tryggt att föra över pengar via exempelvis Paypal eller Swish efter att prylen ifråga levererats till köparen. Det är å andra sidan inte lika tryggt för säljaren.
 13. Har du råkat ut för en bedragare så tveka inte att polisanmäla händelsen. I polisanmälan ska du ha med ID till annonsen och bedragarens användarnamn. I din anmälan kan du hänvisa till oss som jobbar på Happyride. Vi ställer självklart upp och hjälper polisen i den mån vi kan. Gör även en anmälan till banken.
 14. De flesta är hyvens! Glöm inte, efter att du kollat allt ovan, att de flesta faktiskt är goa personer som inte vill luras och trixas. Det görs enormt många lyckade begagnade affärer varje år via Happyrides Köp & sälj, så hav förtröstan (utan att vara naiv)!

 

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

NickPick 2021-01-05

Skillnad på vad du och andra kan betala också, glöm aldrig det 😉

jonte987 2021-01-05

Enligt vittne så går det i storstan att få 60-70% av tyskpris för grejor man plockar av ny cykel. Mer än det skulle jag aldrig betala. Risk för knas + risk med reklamation måste vara värt nåt.

Stumpy 2021-01-05

Möjligheten att reklamera en produkt som går sönder efter ett tag tycker jag kan vara värt en hel del. Är sällan beredd att betala speciellt mycket över halva tyskpriset när man får ta den risken.

Manurhin2 2021-01-05

Jag tycker att nya saker är värda tyskpris minus något om jag köper av känd forumprofil. Begagnat på en fallande skala därifrån. M

Stumpy 2021-01-05

Det kan ju var stor skillnad på vad en vara är värd för mig och vad den är värd för någon annan. Hittar jag något jag är intresserad av, men inte vill betala det annonserade priset för, så väntar jag några dagar och om det finns kvar erbjuder jag vad...

IM 2021-01-05

Det råder, som sagt, delade meningar om det. Och precis som du är inne på bör det rimligtvis skilja sig åt ena aning beroende på varann ifråga. Min utgångspunkt är att en begagnad vara bör Kosta ungefär 50% gentemot nypris på motsvarande produkt. De...

Björn mikosch 2021-01-05

Jag som inte har handlat alls mycket här på k&s utan mest är van vid blocket-priser, vad är ett rimligt begagnat-pris? Jag är medveten att det kan skilja sig rejält om det är ett tre år gammalt sprucket däck, eller en styrstam som legat i förpacknin...

IM 2021-01-05

Jag gör det inte. Precis som jag har redogjort för så avstår jag skiter som oftare från att göra affärer med den som begär ett, i mina ögon, orimligt pris samt, generellt sett, den som prutar (att som @ooms beskriver diskutera en vara och dess pris ...

jonte987 2021-01-05

Nä, det fungerar kanske dåligt alltför ofta. Just mitt exempel ger en unik träff på Wiggle. En del shoppar visar en Pricerunner sökning under annonsen. Kan det vara ebay? Edit. Nej, inte Ebay. Jag vet inte var jag såg det. Skit samma, jag är bara...

weldion 2021-01-05

Frågan bara om säljaren länkar till dyra-affären.se eller alltid-lågt-pris.de när den lägger upp annonsen.