Handla säkert på Happyrides Köp & Sälj

Datum:
29 maj 2019 08:07

Happyrides Köp & Sälj-avdelning är mycket uppskattad, och här byter mängder av prylar – både nya och begagnade – ägare. Ibland händer det dock att folk blir lurade. Här är ett gäng saker att tänka på för att undvika att hamna i en sådan situation.

Tyvärr förekommer det ibland försök till bedrägeri på Happyrides Köp & Sälj-avdelning. Här är några klassiska tecken på att en säljare kan vara fejk.

  • En nyregistrerad medlem som direkt lägger upp en massa annonser.
  • Någon som slumpar iväg elektronik, cyklar eller andra prylar jättebilligt.
  • Personens mobilnummer är inte är registrerat på någon person.
  • Språkbruk som hämtat från Google Translate.
Pixabay

Är cykeln flång ny och svinbillig? Tja, kolla vem som säljer och ta redan på lite mer information.

11 Tips för säkrare köp på Köp & Sälj:

1.

Tänk dig för innan du köper. Lite sunt förnuft skadar inte. Om ett erbjudande verkar för bra för att vara sant så är det förmodligen det. Om en ny eller helt anonym användare har många varor till försäljning kan det också vara ett varningstecken. Gå på magkänsla och ”Rapportera” funktionen som du hittar under varje annons om du misstänker något.

2.

Kolla forumtråden ”VARNING för bedragare på Köp och sälj”

3.

Pixabay

Se upp för luftslott, kolla om priset är rimligt.

Kör en prisjämförelse genom www.pricerunner.sewww.prisjakt.nu eller blocket.se. Passa även på att fråga säljaren varför hen säljer sin pryl till ett så billigt pris. Här finns en lite åldersstigen men intressant forumtråd om prissättning på begagnade cyklar.

4.

Kommer du fram till att priset är orimligt lågt kan det röra sig om stöldgods. Kom ihåg att det sedan 2003 inte går att hävda att man handlat i ”god tro”. Har du handlat stöldgods är du skyldig att återlämna det om den rätta ägaren ger sig till känna, vare sig du varit medveten om att du köpt stöldgods eller ej.

5.

Ta reda på säljarens identitet så gott det går. Det är inte alltid det framkommer tillräckligt med information ur användarprofilen. Slå upp telefonnumret på hitta.se eller eniro.se – får du inga uppgifter så ring säljaren och be om hens namn och adress, kontrollera igen. På birthday.se kan du hitta uppgifter om födelsedag och adress.

Pixabay

Kolla vem det är som säljer, är det en nyregistrerad medlem? Hittar du en verklig person bakom?

6.

Ta reda på personens personnummer eller företagets registreringsnummer genom att ringa till Skatteverket på nummer 0771-567 567, följ anvisningarna till folkbokföringen eller företagsregistret.

7.

Kronofogdemyndigheten kan hjälpa dig att kolla om personen eller företaget har några skulder registrerade där, telefon 0771-73 73 00. Om personen eller företaget har några skulder registrerade hos Kronofogden bör du noga överväga om du alls ska göra någon affär.

8.

Var försiktig med checkar och Western Union. Du får pengarna i förskott för din produkt, löser in checken på banken och överför pengarna på ditt konto. Sen skickar du produkten (nästan alltid till utlandet) och efter några dagar upptäcker banken att det är något strul och tar då tillbaka pengarna från kontot. Det händer även att köparen betalar ett större belopp än vad produkten kostar, och sedan vill att du överför mellanskillnaden tillbaka. Gör aldrig det.
Varningstecken: Utländska köpare som man inte kan träffa eller kolla upp, betalning med Western Union eller check, köparen skriver på dålig svenska/engelska.

9.

Blir du misstänksam och tycker du känner igen säljarens profilbild? Lägg gärna bilden i Googles bildsökningstjänst för att se om bilden finns någon annanstans på internet.

Pixabay

Har bedragaren någon svag länk så upptäcker du den oftast genom tipsen i denna artikel.

10.

Betala ALDRIG i förskott och använd alltid säkra betalningsmetoder! Undvik att lämna ut ditt bankkontonummer och kortnummer.
Den enda helt säkra betalningsmetoden är att mötas och lämna över prylen respektive kontanter. För en köpare är det även förhållandevis tryggt att föra över pengar via exempelvis Paypal eller Swish efter att prylen ifråga levererats till köparen. Det är å andra sidan inte lika tryggt för säljaren.

11.

Har du råkat ut för en bedragare så tveka inte att polisanmäla händelsen. I din anmälan kan du hänvisa till oss som jobbar på Happyride. Vi ställer självklart upp och hjälper polisen i den mån vi kan.

Anmäl också till någon av Happyrides moderatorer. De blockerar falska konton och raderar säljes-annonser kvickt. Om annonsen finns kvar så anmäler du den via länken ”Rapportera” som finns till höger om knappen ”Skicka E-post”.

Pixabay

På detta sätt blir du knappast bedragen, snarare mer indirekta och luriga metoder. Men lite sunt förnuft och frågor som:Vem säljer? Är det ett rimligt pris? är den bra start.

12.

De flesta är hyvens! Glöm inte, efter att du kollat allt ovan, att de flesta faktiskt är goa personer som inte vill luras och trixas. Det görs enormt många lyckade begagnade affärer varje år via Happyrides Köp & sälj, så hav förtröstan (utan att vara naiv)!

Senaste kommentarer

IM 2019-11-28 12:28

+1

Jag vann en auktion på Tradera för ett par år sedan, slutsumman landade på ett par tusenlappar eller så. Prylen i fråga dök aldrig upp och efter ett tag visade det sig att kontot säljaren använt var kapat.

Efter ett ...

mikaeljc 2019-11-28 12:55

Jag fick en MC stulen för 15 år sedan. Tjuven blev gripen och dömd. Jag blev tilldömd ett skadestånd på 3000:- som ersättning för självrisken jag betalat. Skulden är nu uppe i över 10000:- med ränta. Jag är tämligen säker på att jag aldrig kommer få ...

NickPick 2019-11-29 14:30

Även känd som salle1.

Johost77 2019-12-06 19:48

Nån som har erfarenhet av vetintevadjagskata?
Fick onda vibbar.

Bra priser nästan för bra. Hörde av sig på en köpes annons.

GoranS 2019-12-06 20:30

Relevant eller slump? https://happyride.se/forum/read.php/1/2831777/3651723#msg-3651723