Handla säkert på Happyrides Köp & Sälj

Datum:
29 maj 2019 08:07

Happyrides Köp & Sälj-avdelning är mycket uppskattad, och här byter mängder av prylar – både nya och begagnade – ägare. Ibland händer det dock att folk blir lurade. Här är ett gäng saker att tänka på för att undvika att hamna i en sådan situation.

Tyvärr förekommer det ibland försök till bedrägeri på Happyrides Köp & Sälj-avdelning. Här är några klassiska tecken på att en säljare kan vara fejk.

 • Vill inte upprätta Digitalt köpekontrakt / kan inte träffas fysiskt.
 • En nyregistrerad medlem som direkt lägger upp annonser.
 • Någon som slumpar iväg elektronik, cyklar eller andra prylar billigt.
 • Personens mobilnummer är inte är registrerat på någon person. Vill inte använda Swish.
 • Språkbruk som hämtat från Google Translate.
Pixabay

Kolla vem det är som säljer, är det en nyregistrerad medlem? Hittar du en verklig person bakom?

Tips för säkrare köp på Köp & Sälj:

 1. Tänk dig för innan du köper. Lite sunt förnuft skadar inte. Om ett erbjudande verkar för bra för att vara sant så är det förmodligen det. Om en ny eller helt anonym användare har många varor till försäljning kan det också vara ett varningstecken. Gå på magkänsla och ”Rapportera” funktionen som du hittar under varje annons om du misstänker något.
 2. Använd Digitalt köpekontrakt innan du gör en affär med en okänd person.
 3. Sök på Google efter swishnumret
 4. Kolla forumtråden ”VARNING för bedragare på Köp och sälj”
 5. Kontrollera om annonsbilderna är kopierade. Lägg bilden i Googles bildsökningstjänst (sök med bild) för att se om bilden finns någon annanstans på internet.
 6. Se upp för luftslott, kolla om priset är rimligt.Kör en prisjämförelse genom www.pricerunner.sewww.prisjakt.nu eller blocket.se. Passa även på att fråga säljaren varför hen säljer sin pryl till ett så billigt pris. Här finns en lite åldersstigen men intressant forumtråd om prissättning på begagnade cyklar.
 7. Kommer du fram till att priset är orimligt lågt kan det röra sig om stöldgods. Kom ihåg att det sedan 2003 inte går att hävda att man handlat i ”god tro”. Har du handlat stöldgods är du skyldig att återlämna det om den rätta ägaren ger sig till känna, vare sig du varit medveten om att du köpt stöldgods eller ej.
 8. Ta reda på säljarens identitet så gott det går. Det är inte alltid det framkommer tillräckligt med information ur användarprofilen. Slå upp telefonnumret på hitta.se eller eniro.se – får du inga uppgifter så ring säljaren och be om hens namn och adress, kontrollera igen. På birthday.se kan du hitta uppgifter om födelsedag och adress.
 9. Ta reda på personens personnummer eller företagets registreringsnummer genom att ringa till Skatteverket på nummer 0771-567 567, följ anvisningarna till folkbokföringen eller företagsregistret.
 10. Kronofogdemyndigheten kan hjälpa dig att kolla om personen eller företaget har några skulder registrerade där, telefon 0771-73 73 00. Om personen eller företaget har några skulder registrerade hos Kronofogden bör du noga överväga om du alls ska göra någon affär.
 11. Var försiktig med checkar och Western Union. Du får pengarna i förskott för din produkt, löser in checken på banken och överför pengarna på ditt konto. Sen skickar du produkten (nästan alltid till utlandet) och efter några dagar upptäcker banken att det är något strul och tar då tillbaka pengarna från kontot. Det händer även att köparen betalar ett större belopp än vad produkten kostar, och sedan vill att du överför mellanskillnaden tillbaka. Gör aldrig det.
  Varningstecken: Utländska köpare som man inte kan träffa eller kolla upp, betalning med Western Union eller check, köparen skriver på dålig svenska/engelska.
 12. Betala ALDRIG i förskott och använd alltid säkra betalningsmetoder! Undvik att lämna ut ditt bankkontonummer och kortnummer.
  Den enda helt säkra betalningsmetoden är att mötas och lämna över prylen respektive kontanter. För en köpare är det även förhållandevis tryggt att föra över pengar via exempelvis Paypal eller Swish efter att prylen ifråga levererats till köparen. Det är å andra sidan inte lika tryggt för säljaren.
 13. Har du råkat ut för en bedragare så tveka inte att polisanmäla händelsen. I polisanmälan ska du ha med ID till annonsen och bedragarens användarnamn. I din anmälan kan du hänvisa till oss som jobbar på Happyride. Vi ställer självklart upp och hjälper polisen i den mån vi kan. Gör även en anmälan till banken.
 14. De flesta är hyvens! Glöm inte, efter att du kollat allt ovan, att de flesta faktiskt är goa personer som inte vill luras och trixas. Det görs enormt många lyckade begagnade affärer varje år via Happyrides Köp & sälj, så hav förtröstan (utan att vara naiv)!

 

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

jiha 2020-07-03

Kan så vara, men min erfarenhet från andra fora (sweclockers, klocksnack mf) så har det varit både fungerande och värdefullt.

jomper 2020-07-02

BankID-verifieringen verkar ju fungera bra än så länge, vi har inte fått in några rapporter om bedrägerier sedan det infördes. De sedan tidigare kända bedragarna är redan blockerade för övrigt.

Juhlin 2020-07-02

Därför att det finns idioter (jag menar personer med väldigt starka åsikter) till individer i alla läger. Den ena anser sig ha ingått ett bindande kontrakt om man svarar på ett mail, pm eller en viskning, den andra tar emot pengar från 3 köpare och...

jiha 2020-07-02

Varför inte en referenstråd/good, bad guys där vi har en vettig mall för att ge feedback på våra affärer på köpsälj?

Manurhin2 2020-07-02

Hehe, jag har släppt det men det är fortfarande livat i tråden. M

Nypåmtb 2020-07-02

Det där har hänt mig också här på köp och sälj, klart irriterande och osnyggt men inget att göra någon sak av tänker jag.

Ubbe73 2020-07-02

En ny Trek Fuel Ex 5. Frågade om cykeln fanns kvar efter kvitto. Nej inget kvitto, borttappat.....Användare registrerad för någon timme sen.....

Spacekitty 2020-07-02

När jag har flera kunder i kö på någon grej så skriver jag att dom får betala inom 10 minuter om dom ska ha grejerna. Det går inte att hålla på att boka grejerna tills i morgon eller till helgen eller tills lönen har kommit.

IM 2020-07-02

Om jag skall ge mig på en kvalificerad gissning finns det praxis på området som reglerar det. Det handlar antagligen om vad som kan anses skälig tid. Var skälig tid är, är antagligen berört i någon dom någonstans, någon gång som kan användas analog...

Freddie L 2020-07-02

Först tänkte jag att det är trist hur Happy utvecklats, sen kom jag ihåg https://happyride.se/forum/threads/jag-har-blivit-lurad-av-en-happyit.1189409/post-1190127 Ha en härlig eftermiddag alla Happuiter, och glöm inte att rycka i styret! Tönt!...