7 sätt att göra livet svårare för cykeltjuven

Datum:
16 oktober 2020 10:41

Omkring sjuttio tusen cyklar stjäls årligen i Sverige. Högsäsong för stölderna är sommaren. Att helt undvika stöldrisk är svårt, men här är några tips som gör livet aningens mer surt för cykeltjuven.   

1. Lås

Ett ordentligt lås är det mest grundläggande stöldskyddet. Viktigt att du låser fast cykeln genom ramen och helst även hjulen. Det finns många bra lås på marknaden från exempelvis ABUS eller Kryponite.

Abus Granit Plus 640

Abus granit plus 640 är ett SSF-godkänt byggelås på ca 900 gram och kostar runt 1000-lappen.

Kolla att låset är märkt med SSF-symbolen som betyder att det är godkänt av Stöldskyddsföreningen. Att ditt lås är godkänt av Stöldskyddsföreningen är ofta något som ditt försäkringsbolag troligen kräver för att du vid eventuell stöld ska få igen några slantar. Som så ofta finns det ett samband mellan pris och kvalitet, men även vikt dessvärre – säkra lås är tunga.

Kryptonite

Kryptonite Evolution Chain Lock finns i olika längder.

Vill du göra det dubbelt så jobbigt för tjuven? Använd två lås. YouTube:ern LockLockPickingLawyer, som får upp såväl cykellås som andra anordningar i sina videos, berättar i denna video att han själv använder ett kedjelås från Kryptonite, ett av skälen är att det är jobbigare för en tjuv med vinkelslip att få upp jämfört med ett bygellås av motsvarande tjocklek då länkarna i kedjan rör sig mer och försvårar illdådet.

Anders Wingqvist/Happyride

Vajerlås med kod som väger 316 gram och kostar 79 kr. Man får vad man betalar för…

2. Placering

Tyvärr stoppar inget lås mot en portabel vinkelslip, läs exempelvis testfaktas artikel där de prövade cykellås år 2017, men att kapa ett lås med en sådan låter och drar till sig uppmärksamhet – därför är en upplyst och befolkad plats bättre än en mörk och avskild. Riktigt grova kättingar i låset är bra av detta skäl – de går knappast att kränga upp med en skruvmejsel eller klippa upp med en bultsax, utan det krävs vinkelslip.

Anders Wingqvist/Happyride

Bedrövligt dåligt lås, men en öppen och ljus placering utanför mataffär. 1 av 2 rätt i alla fall.

3. Sadeln

Tar du bort sadeln blir det svårare och oskönare att cykla på den stulna cykeln, men har tjuven en lastbil är det inte så stor poäng. Har du en fin sadel finns givetvis risken att sadeln blir stulen och då kan det vara klokt att du tar med den oavsett.

Anders Wingqvist/Happyride

Bjud tjuven på en oskön cykeltur hem i alla fall.

4. Registrering

Det finns flera register för cyklar idag – både fristående och kopplade till en viss tillverkare. Nackdelen med de flesta av dessa register är att ingen kontroll av ägarskapet görs vid registreringen. Dessa register är till för att underlätta för polisen att hitta ägaren om cykeln blir stulen. Ett sådant register är till exempel www.cykelregister.se.
För att bevisa att du äger din cykel vid till exempel en försäljning måste du välja ett register där ägarskapet kontrolleras vid registreringen – det görs i dagsläget av Veloproof (www.veloproof.se). Förutom själva registreringen ingår en app med smarta funktioner, en av dessa är att du kan bevisa ägarskapet vid försäljning.

Veloproof

Veloproofs dekal med sökbar QR-kod och deras app

Solid Försäkring är störst i Sverige på cykelförsäkringar och erbjuder en självrisks-eliminering där en kontrollerad registrering ingår, det är Sveriges största register och ingen annan än polisen kan söka i det. Ofta ingår försäkringen gratis i 3 månader när du köper ny cykel.

Anders Wingqvist/Happyride

Solid Försäkring är störst i Sverige, har ett register och självrisk-eliminering (men ditt vanliga hemförsäkringsbolag tar alltså den stora kostnaden vid stöld).

5. DNA-märkning

En märkvätska penslas på det som ska märkas. Vätskan är färglös i vanligt ljus men syns i UV-ljus. Köpet registreras i en databas som endast polisen har tillgång till. Att skrapa bort märkningen är svårt och det behövs väldigt lite märkning för att spåra ägaren. Eftersom vem som helst kan köpa ett märk-kit är det inget bevis för att man verkligen äger cykeln. Mer om MärkDNA på polisens hemsida.
Säljs av t ex Stöldskyddsföreningen eller Kjell & Company.

Kjell & Company

DNA-märkning som klarar minst 5 år utomhus, denna variant kostar 499 kr.

SSF

SSF Cykel-märkning kostar 399 kr för en cykel och innehåller flera lager av stöldskyddsmärkning: MärkDNA med mikropunkter, UV-etsningskod och en ID-dekal med QR-kod.

6. GPS-tracker

Inte att blanda ihop med den GPS som finns i cykeldatorn… Tanken med en GPS-tracker är att den monteras i t ex styr- eller sadelröret och gör det möjligt att spåra cykeln om den stjäls. Det finns olika lösningar och prisnivåer. Finns till exempel på www.prylstaden.se.
Vissa tillverkare har även skapat kompletta säkerhetslösningar med GPS-tracker och stöldskyddat batteri – till exempel Crescent har sitt koncept Koppla. Nackdelen är att om trackern hittas eller förstörs så går inte cykeln att spåra.

Prylstaden

GPS-tracker som göms i styrröret, stand by-tiden för batteriet är ca 30 dagar.

7. Försäkring

Om cykeln trots rejäla lås, klok placering, borttagen sadel, registrering och märkning försvinner så gäller i de flesta fall din hemförsäkring – vissa bolag har dock ett maxbelopp. Det finns bolag som erbjuder en separat sakförsäkring som gäller till fullvärde, tex if. Efter avdrag för självrisk och värdeminskning så blir ersättningen tyvärr sällan så stor. Då kan det vara bra att komplettera din hemförsäkring med en separat självrisks-eliminering som täcker självrisken. Det erbjuds av tidigare nämnda Solid försäkring.

Anders Wingqvist/Happyride

Har du en cykel som är värd mer än 35 000 kronor behöver du sannolikt komplettera hemförsäkringen.

God tro

Att köpa en begagnad cykel är både smart och miljövänligt men då gäller verkligen devisen att ”om något verkar för bra för att vara sant…”
Du som köpare måste förvissa dig om att säljaren verkligen äger cykeln. Om cykeln har en dekal med någon form av märkning eller registrering kan man försöka kolla där. I vissa register behöver man kontakta polisen för att få fram uppgift om cykeln är stulen eller ej. Är cykeln registrerad hos Veloproof kan du som köpare själv kontrollera att säljaren äger cykeln och att den inte är anmäld stulen. Om cykeln är försedd med SSF cykel-märkning kan man skanna QR-koden för att i alla fall utesluta att cykeln är anmäld stulen, söka i registret kan bara polisen göra. En genomgång om vad lagen säger om god tro hittar du här.

Hur gör du?

Vilka är dina bästa tips för att minska risken för cykelstöd? Kommentera gärna!

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

MrSthlm 2020-11-12

Visst är det så men om så många cyklister som möjligt både skulle låsa ram + bakhjul i ett objekt samt framhjul i ram (eller objekt) så tror jag att cykelstölderna skulle minska en hel del i Sverige. Problemet är att ganska få cyklister orkar med de...

zinkpasta 2020-11-10

Gratis affärsidé: Ett lås där låsbygeln består av pentylstubin. (OBS, kolla om det är lagligt i landet du befinner dig.) Vaknade i natt av att de kapade ett ABUS bygellås precis utanför sovrumsfönstret. Det tog nog max 30s och de var måttligt brydda...

Jensen 2020-11-09

handlar ju sällan om att man garanterat stoppar tjuven, vill hen ta hojen, tar hen hojen. Det handlar om att göra det så pass svårt att hen antingen inte anser det värt mödan, alternativt lättare att ta hojen bredvid istället, så att säga.

Blitzer 2020-11-09

Nja, det är klart att det går att låsa ner en cykel så den inte går att stjäla, problemet är att man får släpa med sig flera rejäla lås och det är bökigt och tråkigt. Det handlar ju om att hitta balansen mellan vad cykeln är värd, vad man själv orka...

cubefritzz 2020-11-09

Spelar ingen roll vad för lås du har, det fungerar inte. Tjuvarna ligger alltid före. Enda sättet är baseball trä och alltid ha cykeln sönderplockad i delar hemma i huset/lägenheten. Ingen vill ha en nedplockad cykel i delar 😂.

Emil777 2020-11-08

Ja, rätt. Det var ingen tigersåg men en motordriven slags bågfil. Det såg ganka gulligt ut när den åt sig igenom färgskikt och plasthöljen. Han höll iaf på i 45min. Nästa dag kom en kollega med vikelslip och klarade ut det (bilden). Men jag fakturer...

jomper 2020-11-06

Det säger ju LPL också, många lås som han dyrkar upp på under minuten påpekar han att ingen "on the street" skulle dyrka upp. Det är mera intressant när de öppnas på 1 sekund med ett verktyg som finns på ebay för 3 dollar, det är lås jag skulle akta...

Blitzer 2020-11-06

Kan tipsa om sajten https://thebestbikelock.com för de som vill nörda ner sig i olika typer av cykellås och säkerhetsdetaljer, finns hur mycket info som helst. Han går också igenom olika varianter av skydd för sadlar, hjul, mm. Man får också tänka p...

Crocko 2020-11-06

Ursäkta kommentaren, men om det dök upp en låssmed med en motordriven fogsvans så skulle jag nog skicka honom på dörren innan han ens fått försöka, så jag gissar att du medan en tigersåg med ett hårdstålsblad.

Spaceballs 2020-11-06

Jag fick ersättning från TryggHansa för ett rambrott efter en crash förra sommaren. Nästan säker att det gick på min drulle. Har de kanaljerna försämrat villkoren... =(