All in på branta ökeneventet Rampage

Datum:
18 oktober 2021 13:06

Red Bull Rampage utmanar och pushar gränser i historisk tävling. Brandon Semenuk vann sitt fjärde Rampage. Norska Brage Vestavik fick åka hem med  Kelly McGarry Award och ett brutet nyckelben efter en krasch på ett monsterdrop. Här är rapporten från Red Bull Rampage 2021.

De senaste 20 åren har Red Bull Rampage kontinuerligt utmanat det vi trott vara möjligt på två hjul. Världens bästa freeriders har fått oss att gapa av häpnad och att omdefiniera  begreppet big mountain och freeride MTB. Som när Tayler Klassen skickade det stora Super T-droppet i början av 2000-talet, Cam Zink landade en 360 från de stora Oakley Icon-droppet 2010 eller när Kelly McGarry drog den första bakåtvolten över en ravin 2013.

År efter år skapar Red Bull Rampage historiska ögonblick och årets tävling var inget undantag. För återigen har blivit vi påminda om den kedjereaktion som sker när världens bästa cyklister samlas, bygger sina egna linjer och vågar drömma stort i Utahs öken.

Rampage skriver historia 

Ibland kan man se ett historiskt ögonblick skapas innan det ens hunnit utföras. Som när Brandon Semenuk dök upp på årets tävling med en singelkronad cykel. Fram tills nu har cyklister alltid kört på en dubbelkronad gaffel, vilket inneburit att många trick vi ser i t.ex. Slopestyle inte är möjliga under Rampage. Med en 190 slag singelkrona öppnas helt nya möjligheter upp och och självklart gjorde Semenuk sitt cykelval med en storslagen vision. Några dagar innan finalen började klipp att cirkulera på social medier där han drar en tailwhip utför ett massivt drop. Redan här kunde man ana att historia återigen skulle skrivas under fredagens final. 

Bartek Woliniski / Red Bull Content PoolKurt Sorge på Red Bull Rampage i Virgin, Utah USA 15 oktober 2021.

Semenuk vann sin första Rampage redan 2008, då som en ung underdog, och åter igen 2016 och även den senaste tävlingen för två år sen. En vinnarstatistik han delat med kanadensaren Kurt Sorge. En vinst under fredagens final skulle innebära att han ensam tagit hem flest vinster och blir första cyklist att vinna två tävlingar på raken. Att världens ögon var riktade mot Semenuk är ingen underdrift. 

Dock fanns såklart också Kurt Sorge på plats och längtade precis som Semenuk efter att ensam ta ledningen i vinnarstatistiken. Sorge är en cyklist som vi ofta bara ser en gång per år när han kör stora linjer på Rampage och är betydligt mindre mediahypad än Semenuk men med lika stor chans att plocka hem en fjärde vinst. 

Semenuk vs Sorge

Det blev också en nagelbitare mellan de två rivalerna under fredagens tävling. Efter att både Cam Zink och Jaxson Riddle kraschat ur, blev Sorge först nerför berget med ett rent åk. Det satte honom i ledning, dock endast en kort stund då Tomas Genon, Kyle Straight och Tyler McCaul alla fick till bättre åk. Semenuk, som var siste man nerför berget under förstaåken, överroterade ett hopp och kastades av cykeln tidigt under sitt åk. Och hamnade sist i resultatlistan. De två storfavoriterna alltså vid det här laget inte ens på en podiumplats. 

I och med sin sistaplats blev också Semenuk först nerför berget under andra åket. Publiken höll andan. Skulle storfavoriten krascha ur innan han ens fick en chans att dra de nya tricken han hade planerat. Men i ren Semenuk-anda droppade han in lugnt och metodiskt, cruisade ner för dubbeldroppet i början, drog en bar spin och landade sedan flat spinnen som han kraschade på under sitt första åk. Därefter slängde han den efterlängtade och historiska tailwhippen ner för det största droppet. Han avslutade stort med en backflip tailwhip på sista hoppet. Åket gav honom 89 poäng och ledningen.

Men med resterande åkare fortfarande på berget redo för sitt andra åk, var tävlingen långt ifrån vunnen. Cam Zink kom snart ner med ett riktigt pangåk och satte sin extremt branta start och sedan en stor backflip som han kraschat på dagen innan. Med 86 poäng blev han den nya tvåan. Det varade dock inte länge, då unga reservåkaren Reed Boggs överraskande kom ner med ett grymt åk där han landade alla sina trick och drop, inklusive en stor 360 som han kraschade på under sitt första åk. Boggs körde sin första Rampage 2019 och kom in som reserv till årets tävling bara några veckor tidigare. En riktigt underdog som nu låg på andra plats med 87 poäng. 

Så var det dags för Kurt Sorge. Kunde han utmana Semenuk? Det skulle krävas något extra och ett ännu större åk än hans första. Men han har gjort det förr. Den trefaldiga vinnaren droppade in och körde snabbt och stabilt ner för sin bana och satte trick efter trick: två stora backflips, en suicide no-hander, en superman och en flip knack. Slutpoängen landade på 88.33 och han placerade sig därmed på en andraplats, 0.67 poäng bakom Semenuk, och 1.33 poäng före Reed Boggs.

Catherine Aeppel / Red Bull Content PoolKurt Sorge 2:a, Brandon Semenuk 1:a och Reed Boggs 3:a på Rampage anno 2021.

(O)möjliga ögonblick  

Semenuks åk och vinst var historisk men långt ifrån det enda imponerade under veckan och tävlingen. Alla åkare skapade stora ögonblick och flera pushade sportens gränser bortom det vi trott vara möjligt. Norrmannen Brage Vestavik tog hem det prestigefyllda priset “Kelly McGarry Award” för sitt mindset och driv. Hans linje var utmanande, rå och blandande new school tänk med old school gnar. Hans drop kan också vara världens största. Tyvärr var det också det som han kraschade på dagen innan och blev tvungen att stå över tävlingen med bl.a. ett brutet nyckelben.

Bartek Woliniski / Red Bull Content PoolBrage Vestavik från Norge ådrog sig ett brutet nyckelben efter krasch.

Tom van Steenbergen tog tyngsta kraschen

Kanadensaren Tom van Steenbergen skickade en av de största framåtvolterna någonsin ner för sitt stora drop, men kraschade tyvärr strax därpå. Senare på sjukhuset visade det sig att han bl.a. brutit höfterna, lårbenet och en kota i ryggen. Det är aldrig trevligt när man ser någon slå i marken hårt under Rampage men alltid skönt att höra att de kommer att återhämta sig.

Garth Milan/ Red Bull Content PoolTom Van Steenbergen tävling slutade inte bra.

En av tävlingens stora förväntningar, den unga amerikanska freeridern Jaxson Riddle, fick till ett åk som var precis lika stylish som många hoppats på. En Rampagedebut som heter duga med flera stora MX-inspirerade trick. En talang vi med säkerhet kommer se i fler stora ögonblick. Kanske till och med en framtida vinnare?

Framtiden är här

Red Bull Rampage 2021 skrev inte bara historia, men visade att framtiden faktiskt redan är här. Med helt nya trick, större sends och världens kanske hittills största drop var den 15e upplagan av tävlingen precis lika fantastiskt galen som vi hoppats på. De åk vi fick se under fredagen är häpnadsväckande. Precis som Klassen, Mcgarry och Zink satte nya riktmärken med sina åk på tidigt 2000- och 2010-tal, har Semenuk, Riddle, van Steenbergen, Vestavik och de andra från årets tävling satt nya riktmärken för framtidens åkare. För när man återigen trott att gränsen var nådd har Rampage ännu en gång bevisat att den absolut inte är det. 

RESULTAT RAMPAGE 2021

 1. Brandon Semenuk: 89
 2. Kurt Sorge: 88.33
 3. Reed Boggs: 87
 4. Cam Zink: 86.33
 5. Tyler McCaul: 78.33
 6. Kyle Strait: 77.66
 7. Thomas Genon: 77
 8. Ethan Nell: 73.33
 9. Jaxson Riddle: 72.66
 10. Szymon Godziek: 54.33
 11. Vincent Tupin: 0
 12. Tom Van Steenbergen: 0
Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

hannaej 2021-10-18

Egentligen en petitess i sammanhanget, men single crowns är inte en helt ny grej på tävlingen, även om jag till och med tror det missades av kommentatorerna i direktsändningen: Mitt fel. Jag hade helt missat att det fanns innan. Som sagt, tror t.o.m...

Chrillepille 2021-10-18

Egentligen en petitess i sammanhanget, men single crowns är inte en helt ny grej på tävlingen, även om jag till och med tror det missades av kommentatorerna i direktsändningen: https://www.pinkbike.com/news/throwback-thursday-19-bikes-from-red-bull-r...