Äntligen ett smidigt ryggskydd? Happy testar Alpinestars Paragon Vest

Datum:
07 augusti 2016 22:16

Funkar ryggskydd för vanlig stigcykling? Hitintills har produkterna på marknaden varit alltför klumpiga. Nu vill bland annat Alpinestars ändra på detta med Paragon Vest, en ny typ av lättviktsskydd för ryggraden.

Testets omfattning

Paragon Vest har testats ca 30 h i Stockholmsskogarna. Tyvärr har jag inte haft möjlighet att testa västen i den testbänk vi utvecklade för vårt stora knäskyddstest.

Specifikation

Vikt: 400 g i storlek M (uppmätt av Happyride)

Storlekar: S – 2XL

Färg: Västen finns i en färg, svart/gul

Material: Perforerat tyg över större delen av västen. Stretchtyg over axlar och under armarna.

Skyddsmaterial: Godkänt enligt EN 1621/2:2014. Tre lager EVA-foam, sammanlagt 14 mm tjockt. Lagret närmast kroppen är 4 mm tjockt och de två övriga är 5 mm vardera. Skyddsmaterialet är perforerat för bättre ventilation.

Övrigt: Tre småfickor samt hållare för vätskeblåsa

Pris: 1200 kr (lägsta enligt prisjakt.se)

Se vårt stora knäskyddstest för mer information om hur olika skyddsmaterial fungerar

Paragon-8 Aron GoochOvanpå de gula skyddskuddarna finns plats för vätskeblåsa

Med skyddsväst bland mördarrötter och dödshällar

Många har känt sig manade att testa traditionella ryggskydd för DH till vanlig stigcykling. På pappret är det ju en bra idé, ett slag mot ryggraden kan få allvarliga konsekvenser, det är ju tex rätt trevligt att kunna gå på toaletten utan assistans. Men oftast så ger personen upp efter ett tag. De traditionella skydden är alldeles för varma och klumpiga. Därför var vi väldigt nyfikna på hur Paragon Vest skulle fungera för vanlig stigcykling. Västen bör för övrigt vara en intressant produkt för den som vill cykla med någon av de midjeväskor som lanseras just nu.

Komfort

Paragon bärs närmast kroppen och sedan drar man övriga plagg ovanpå. Materialet är perforerat så det ventilerar relativt väl. Vi har haft en stålande sommar så värmemässigt så har skyddet fått bekänna färg. Det enda stället som verkligen blir varmt är under foamen på ryggen. Hur man påverkas av värme är naturligtvis subjektivt, men jag var positivt överraskad över hur väl västen ventilerade. I detta test har det dock prövats under vanlig okynnescykling. Skulle jag däremot köra ett race där jag långa stunder låg på max och överhettning kunde påverka min prestation så hade jag nog övervägt alternativen både en och två gånger.

Storlek medium sitter som förväntat, passformen är då tajt, som den ska vara. Beroende på hur vältrimmad man är så kan man känna sig aningen obekväm i ett tätt åtsittande nät, tänk kassler – vid behov: byt om utom synhåll. Västen är smidig och påverkar inte rörligheten nämnvärt. Inga skav har noterats under användandet.

Paragon-6 Aron GoochOrdet ”nippslipp” får en ny betydelse

Jag bävar dock inför den dag då jag distraherad tar på mig västen. Att ta av och på västen har nämligen varit aningens ångestfyllt. Blixtlåset sitter tajt mot kroppen och korsar rakt över bröstvårtan… Blixtlåset har visserligen en tygremsa för att skydda huden, men jag är litar inte på den, den gör nog mer nytta för att skydda mot skav när västen väl sitter på.

En oväntad konsekvens är att skyddet fått ryggsäcken att sitta stadigare. Eller det upplevs i alla fall så, det kan vara att skyddet fördelar småstötarna från ryggsäcken så att de inte märks på samma sätt.

Funktioner

Utanför skyddsfoamen sitter en ryggficka med plats för en treliters vätskeblåsa. Vätskeblåsa medföljer dock ej. Slangen kan dras antingen över eller under armen.

Paragon-3 Aron GoochVästen har tre småfickor

Västen är bestyckad med tre fickor. En på vardera sida och en längst ned på ryggen. Det sitter en remsa foam innanför de tre fickorna så att inte innehållet ska riva mot huden. Ryggfickan har blixtlås. Notera att ryggfickan inte skyddas av foamen, så där bör man kanske inte placera multiverkyg och liknande.

Säkerhet

Västen är certifierad enligt EN 1621/2:2014. Denna klassning används även för ryggskydd till MC och /2:2014 är den högsta klassningen idag. Tyvärr har jag inte haft möjlighet att testa den i en egen testrigg. Ren feghet har avhållit mig från alla andra kreativa förslag om hur man skulle kunna att testa dess skyddsfaktor skarpt.

Skyddsmaterialet täcker området från axlarna ned till naveln. Det är aningens V-format så att det är lite bredare över skulderbladen.

Min främsta invändning är att man använd en EVA-foam i stället för en viskoelastisk gel som skyddsmaterial. I Happyrides knäskyddstest kunde vi tydligt se att de viskoelastiska materialen var överlägsna EVA.

I de allra flesta scenarion bör Paragon Vest skydda bättre än en vanlig ryggsäck. Men för DH hade jag valt en kraftigare skyddsväst.

Paragon-1 Aron GoochBäres hudnära

Omdöme

Västen fungerar förvånansvärt väl för stigcykling. Man blir visserligen varmare än vanligt, men det torde inte vara särskilt besvärande för de flesta. Skyddet är smidig och rörligheten påverkas obetydligt.

Min främsta invändning är att man snålat och använt ett EVA-material i stället för ett viskoelastiskt. Samt vetskapen om att jag en dag kommer att stå där med en vilt blödande bröstvårta.

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

jbella 2016-09-02

Nästa år verkar paragon få sig en uppdatering.. http://www.vitalmtb.com/photos/features/EUROBIKE-2017-Mountain-Bike-Apparel-and-Protective-Gear,10435/Alpinestars-Paragon-Vest,109453/sspomer,2

ForesterGuy 2016-08-13

Testade min väst på en 56-kilometerstur idag, tänkte knappt på att jag hade den på mej. Utetemperaturen var runt 20 grader, hade en IXS Hack vest under. Cirka hälften av sträckan var stigcykling.

Jimel 2016-08-12

Direkt från dainese rekommenderar jag.

Skogsnalle 2016-08-11

Dainese verkar schysst och genomtänkt, gillar att man som på Paragon kan ha lite saker med sig men det känns tyngre och klumpigare än Alpinestars väst? Bättre skydd men frågan är om det är värt det om skyddet är för varmt/klumpigt för lite intensivar...

Elsasigne 2016-08-11

Danieses skydd/ryggsäck verkar vara en kanonprodukt. Hade jag vetat att den fanns hade jag antagligen köpt den istället för ryggsäck och paragon-väst.

Jimel 2016-08-10

Har samma och är mycket nöjd.

theBrand 2016-08-10

Jag är meget nöjd med min Dainese Pro Pack, till skillnad från evoc som är en ryggsäck man monterat ryggskydd på så är Pro Pack snarare tvärt om. Nu på sommaren har det varit rätt skönt att kunna ta av ryggsäcksdelen, då är det et ganska svalt skydd ...

Luthman Photography 2016-08-10

Som alla andra cykel-relaterade produkter :)

Rattnalle 2016-08-09

Det går ju att köpa lösa D3O-plattor på eBay om man vill trimma skyddsnivån lite. Men att den är kort är den inte ensam om. Plattan i de populära Evocryggsäckarna är också väldigt kort, fyller inte hela rycksäcken på längde. Förhoppningsvis bygger d...

Elsasigne 2016-08-09

Det funkar bra. Har haft en 2 litersblåsa.